zobacz film Jogurtowe bułki bezglutenowe

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • trzepaczkę
  • kokilki lub filiżanki żaroodporne
  • głęboką patelnię lub rondel z pokrywką

Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Suche składniki ciasta przesiewamy przez sitko do miski, mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami. Całość ponownie mieszamy trzepaczką na jednolitą masę.

Krok 2: PARUJEMY BUŁECZKI

Gotową masę przelewamy do kokilek i umieszczamy w garnku wypełnionym wodą na wysokość 2 cm. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, by następnie zredukować płomień. Parujemy bułeczki ok. 10 minut.

Krok 3: DEKORUJEMY I PODAJEMY BUŁECZKI

Gotowe bułeczki wyjmujemy z kąpieli parowej i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będą chłodne, lekko podważamy je nożem i wyjmujemy z kokilek. Podajemy przekrojone na pół, z jogurtem i świeżymi truskawkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (25)

Avatar
  • Kasia Kasia
    423 dni temu
    Jeśli chcę zrobić bułeczki w wersji wytrawnej, to mam po prostu pominąć cukier czy może w jego miejsce dodać trochę więcej mąki? Czy bułeczki na drugi dzień są równie dobre?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    423 dni temu
    Kasiu, jak najbardziej możesz pominąć cukier. Nie trzeba go zastępować mąką. Ponieważ nadaje on smak bułeczkom, warto jednak dodać zamiast tego szczyptę soli i jeśli masz ochotę ulubione zioła :)
  • Gość Gość
    1152 dni temu
    Wyszły po prostu przepyszne! Robi się je 15 min a efekt jest powalający. Z pewnością będę powtarzała i wypróbuję też inne mąki bezglutenowe w tym przepisie. Sądzę, że mógłyby też wyjść fajne w wersji wytrawnej ze szczyptą soli a bez cukru lub z jakimiś suszonymi przyprawami. Świetny przepis!

    odpowiedz

  • Renata Renata
    2061 dni temu
    Polecam wypróbować z mąką ryżową i migdałową (pół na pół) z dodatkiem cukru wanilinowego :) Są przepyszne i lepsze od tych z mąką jaglaną!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2061 dni temu
    Ciekawe połączenie! :)
  • Sylwia Knitter Sylwia Knitter
    2082 dni temu
    Witam, można zrobić bułeczki w parowarze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2082 dni temu
    Sylwio, pewnie! Koniecznie daj znać, jak smakowały :)
  • Gość Gość
    2112 dni temu
    czy da się to cudo stworzyć w mikrofali?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2112 dni temu
    Nie próbowaliśmy, ale powinno się udać!
  • Gość Gość
    2115 dni temu
    Czy można zrobić w wersji bezmlecznej? Jakie będą wtedy proporcje?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2112 dni temu
    Drogi Gościu, przepis Kingi powstał z myślą o wykorzystaniu jogurtu w śniadaniowym wypieku i te bułeczki polecamy jednak przygotować z jego użyciem-między innymi po to, by uzyskać pożądaną wilgotność ciasta :) Wśród przepisów na oryginalne śniadania mamy również jajeczne muffiny Darii, może one przypadną Ci do gustu? https://kuchnialidla.pl/muffiny-jajeczne-z-papryczkami-padron
  • Ola Ola
    2118 dni temu
    Czy mogę użyć oleju rzepakowego zamiast z pestek winogron ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2118 dni temu
    Tak :)
  • Ola Ola
    2117 dni temu
    A jaka mąka bezglutenowa ? Czy moze byc np. Ryzowa, kukurydziana, gryczana ?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2117 dni temu
    W tym przepisie Kinga użyła mąki jaglanej tę rekomendujemy najbardziej, ale mąka migdałowa również się tu sprawdzi.
  • Bernadka Bernadka
    2123 dni temu
    Witam, czy bułeczki wyjdą kiedy zamiast cukru doda się inne słodzidło np. syrop klonowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2123 dni temu
    Bernadko, możesz użyć syropu klonowego, ale w przypadku płynnego zamiennika cukru, musisz pamiętać o proporcjonalnym zmniejszeniu ilości któregoś z mokrych składników dodawanych do ciasta (np. jogurtu) lub dodać do masy nieco więcej mąki.
  • Gość Gość
    2125 dni temu
    Czy można przygotować bułeczki ze zwykłej mąki pszennej i zwykłego jogurtu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2124 dni temu
    Oczywiście, ze tak :)
  • Gość Gość
    2125 dni temu
    W mikrofalowce w 2 minuty gotowe 😁

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2130 dni temu
    Bułeczki zrobiłam według przepisu w kąpieli parowej, z mąki jaglanej i erytrolu, a właściwie jedną dużą bułeczkę bo nie miałam kokilek. Wyszła wyrośnięta i pyszna a do tego mus jagodowy pycha :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2131 dni temu
    Buleczki nie wyszły, zrobiły się jak plastelina. Nie wiem... czy to dlatego, że dodałam cukru trzcinowego muscovado?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2130 dni temu
    Drogi Gościu, cukier muscovado rzeczywiście ma nieco inne właściwości niż zwykły cukier trzcinowy (może dawać efekt większej wilgotności przygotowywanej potrawy), ale nie powinien mieć aż tak dużego wpływu na ciasto. Być może bułeczki potrzebowały więcej czasu, by ostygnąć po kąpieli parowej przed wyjęciem z kokilek. Następnym razem możesz spróbować również przetrzymać je w garnku nieco dłużej, niż 10 minut. Warto dodać również, że konsystencja bułeczek z tego przepisu powinna być zwarta, ale również lekko wilgotna, przypominająca knedlik-taka ich uroda! :)
  • Gość Gość
    2142 dni temu
    A czy dałoby się je jakoś upiec?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2140 dni temu
    Drogi Gościu, bułeczki można piec jak muffinki-10-15 minut w temperaturze 180°C powinno dać podobny efekt

zobacz wszystkie


Bułki bezglutenowe stają się coraz bardziej popularne z racji rosnącego zapotrzebowania na pieczywo dla osób z nietolerancją glutenu czy celiakią. Dzięki różnorodności przepisów można cieszyć się pysznymi bułkami, które są zarówno delikatne, jak i łatwe w przygotowaniu. Pieczone, gotowane, z różnych rodzajów mąk — poznaj triki na najlepsze bułki bezglutenowe!

Bułki bezglutenowe — alternatywa dla klasycznego pieczywa

Bułki bezglutenowe to doskonała alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu, celiakią czy tych, którzy po prostu chcą zrezygnować z glutenu w swoim jadłospisie. Zdrowe i lekkostrawne bułeczki bezglutenowe, mogą być spożywane przez każdego, kto poszukuje alternatywy dla tradycyjnych wypieków.

Z racji rosnącej popularności tego rodzaju pieczywa, pojawia się coraz więcej przepisów na bułki bezglutenowe z różnych rodzajów mąki, ziaren i innych dodatków. Przepis na szybkie bułeczki jogurtowe autorstwa Kingi Paruzel to tylko jedna ze smacznych możliwości! Do przyrządzenia alternatywnej wersji tego pieczywa możesz użyć także zupełnie innych produktów takich jak mąka kukurydziana, ryżowa, sojowa, z ciecierzycy i grochu.

Dziś przepis na bułki bezglutenowe kukurydziane czy grochowe da się zrobić szybko, łatwo i bezproblemowo, a samo pieczywo potrafi zaskoczyć swoim wyjątkowym smakiem. Masz ochotę na bułki maślane bezglutenowe? A może marzą Ci się idealne bułeczki do burgerów bez glutenu? U nas poznasz wszystkie triki, dzięki którym stworzysz idealne bułki bez grama glutenu w zaciszu własnej kuchni.

Bezglutenowe bułeczki — kilka wskazówek

Chociaż bezglutenowe bułeczki można przygotować na wiele różnych sposobów i z różnorodnych składników, to istnieje kilka zasad, których należy się trzymać, przygotowując bułki bez glutenu.

Kluczem do uzyskania idealnych, puszystych bułek jest dokładne wymieszanie składników. Kwestia ta dotyczy zarówno bułeczek jogurtowych z przepisu Kingi, jak i drożdżowych bułeczek bezglutenowych czy wersji z dodatkiem mąki kukurydzianej. Dokładne rozmieszanie składników pozwala uzyskać jednolite i dobrze napowietrzone ciasto, które znacznie szybciej wyrasta.

Jeśli chcesz, aby Twoje bezglutenowe bułeczki były elastyczne i wilgotne, dodaj do ciasta odrobinę skrobi ziemniaczanej albo purée ziemniaczanego. Ten zabieg nieznacznie wpłynie na smak bułek, ale poprawi konsystencję i strukturę ciasta.

Gdy zależy Ci na pełnym i głębokim smaku bułeczek bezglutenowych, wykorzystaj do ich wypiekania różne rodzaje mąki — kukurydzianą, gryczaną, jaglaną, kokosową. Stosując różne proporcje pomiędzy nimi, uzyskasz unikatowy smak i aromat bułeczek.

Ciasto na bułki bezglutenowe powinno być gęste, ale podatne na formowanie. W przypadku zbyt rzadkiego ciasta należy dodać więcej mąki (najlepiej kukurydzianej lub ziemniaczanej), a gdy ciasto jest zbyt gęste, warto dodać do niego jajko, aquafabę lub mleko (także roślinne).

Bułeczki bezglutenowe nie muszą być nudne — dodaj do nich różne składniki i posypki, aby nadać im jeszcze bardziej unikatowego smaku. Wykorzystaj ziarna, pokruszone orzechy, płatki kukurydziane albo suszone owoce, by nadać im więcej charakteru.

Chociaż bułeczki jogurtowe z przepisu Kingi wypiekane są w kąpieli wodnej na patelni, równie dobrze możesz użyć do tego piekarnika. Wystarczy, że foremki z ciastem ułożysz w wysokiej blaszce wypełnionej wodą. Efekt po wypieczeniu będzie identyczny! Jeśli zależy Ci na tym, aby bułeczki były mniej wilgotne, a bardziej chrupiące, zrezygnuj z kąpieli wodnej. Bułki bezglutenowe kukurydziane, kokosowe, ryżowe czy jakiekolwiek inne umieść w piekarniku i upiecz je z dodatkiem pary.

Bułki jogurtowe bez glutenu na różne sposoby!

Bułki bezglutenowe jogurtowe  bez pieczenia z przepisu Kingi to propozycja idealna na śniadanie, obiad czy kolację. Bułeczki z jogurtem można także przyrządzać w tradycyjny sposób, piekąc je w piekarniku.

Przygotowując bułeczki na jogurcie do wypiekania w piekarniku, zadbaj o gęstą konsystencję ciasta. Jak to sprawdzić? Wystarczy wsadzić w nie widelec — jeśli będzie wolno opadał, to znaczy, że ciasto ma odpowiednią konsystencję.

Jak i w jakiej temperaturze piec bułki z mąki jaglanej, kukurydzianej lub innej bezglutenowej na jogurcie? Najlepszym sposobem na zrobienie takich bułek bezglutenowych jest przełożenie ciasta do foremek wysmarowanych olejem, a potem upieczenie ich w temperaturze ok. 220 stopni C przez 5-6 minut. Po upływie wyznaczonego czasu temperaturę trzeba zmniejszyć do ok. 180 stopni C, aby sprawić, by bułeczki na jogurcie po upieczeniu miały chrupiącą skórkę i wilgotne wnętrze.

Warto eksperymentować z dodatkami, takimi jak nasiona chia, płatki jaglane czy orzechy, aby wzbogacić smak i teksturę. Ten sposób sprawi, że każda bułka bezglutenowa będzie dobrze wyglądać i pysznie smakować!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!