
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- trzepaczkę
- kokilki lub filiżanki żaroodporne
- głęboką patelnię lub rondel z pokrywką
Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Suche składniki ciasta przesiewamy przez sitko do miski, mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami. Całość ponownie mieszamy trzepaczką na jednolitą masę.
Krok 2: PARUJEMY BUŁECZKI
Gotową masę przelewamy do kokilek i umieszczamy w garnku wypełnionym wodą na wysokość 2 cm. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, by następnie zredukować płomień. Parujemy bułeczki ok. 10 minut.
Krok 3: DEKORUJEMY I PODAJEMY BUŁECZKI
Gotowe bułeczki wyjmujemy z kąpieli parowej i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będą chłodne, lekko podważamy je nożem i wyjmujemy z kokilek. Podajemy przekrojone na pół, z jogurtem i świeżymi truskawkami.
Zobacz podobne
przepisy
Bułeczki z chili
Przygotuj bułeczki z chili i zachwyć się zapachem świeżego pieczywa wypełniającym cały dom!

Bułeczki z serem i koperkiem
Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.

Bułeczki mleczne
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!

Komentarze (25)
72 dni temu
Jeśli chcę zrobić bułeczki w wersji wytrawnej, to mam po prostu pominąć cukier czy może w jego miejsce dodać trochę więcej mąki? Czy bułeczki na drugi dzień są równie dobre?
odpowiedz
72 dni temu
Kasiu, jak najbardziej możesz pominąć cukier. Nie trzeba go zastępować mąką. Ponieważ nadaje on smak bułeczkom, warto jednak dodać zamiast tego szczyptę soli i jeśli masz ochotę ulubione zioła :)
801 dni temu
Wyszły po prostu przepyszne! Robi się je 15 min a efekt jest powalający. Z pewnością będę powtarzała i wypróbuję też inne mąki bezglutenowe w tym przepisie. Sądzę, że mógłyby też wyjść fajne w wersji wytrawnej ze szczyptą soli a bez cukru lub z jakimiś suszonymi przyprawami. Świetny przepis!
odpowiedz
1711 dni temu
Polecam wypróbować z mąką ryżową i migdałową (pół na pół) z dodatkiem cukru wanilinowego :) Są przepyszne i lepsze od tych z mąką jaglaną!
odpowiedz
1710 dni temu
Ciekawe połączenie! :)
1732 dni temu
Witam, można zrobić bułeczki w parowarze?
odpowiedz
1732 dni temu
Sylwio, pewnie! Koniecznie daj znać, jak smakowały :)
1762 dni temu
czy da się to cudo stworzyć w mikrofali?
odpowiedz
1762 dni temu
Nie próbowaliśmy, ale powinno się udać!
1764 dni temu
Czy można zrobić w wersji bezmlecznej? Jakie będą wtedy proporcje?
odpowiedz
1762 dni temu
Drogi Gościu, przepis Kingi powstał z myślą o wykorzystaniu jogurtu w śniadaniowym wypieku i te bułeczki polecamy jednak przygotować z jego użyciem-między innymi po to, by uzyskać pożądaną wilgotność ciasta :) Wśród przepisów na oryginalne śniadania mamy również jajeczne muffiny Darii, może one przypadną Ci do gustu? https://kuchnialidla.pl/muffiny-jajeczne-z-papryczkami-padron
1767 dni temu
Czy mogę użyć oleju rzepakowego zamiast z pestek winogron ?
odpowiedz
1767 dni temu
Tak :)
1766 dni temu
A jaka mąka bezglutenowa ? Czy moze byc np. Ryzowa, kukurydziana, gryczana ?
1766 dni temu
W tym przepisie Kinga użyła mąki jaglanej tę rekomendujemy najbardziej, ale mąka migdałowa również się tu sprawdzi.
1773 dni temu
Witam, czy bułeczki wyjdą kiedy zamiast cukru doda się inne słodzidło np. syrop klonowy?
odpowiedz
1773 dni temu
Bernadko, możesz użyć syropu klonowego, ale w przypadku płynnego zamiennika cukru, musisz pamiętać o proporcjonalnym zmniejszeniu ilości któregoś z mokrych składników dodawanych do ciasta (np. jogurtu) lub dodać do masy nieco więcej mąki.
1774 dni temu
Czy można przygotować bułeczki ze zwykłej mąki pszennej i zwykłego jogurtu?
odpowiedz
1774 dni temu
Oczywiście, ze tak :)
1774 dni temu
W mikrofalowce w 2 minuty gotowe 😁
odpowiedz
1779 dni temu
Bułeczki zrobiłam według przepisu w kąpieli parowej, z mąki jaglanej i erytrolu, a właściwie jedną dużą bułeczkę bo nie miałam kokilek. Wyszła wyrośnięta i pyszna a do tego mus jagodowy pycha :)
odpowiedz
1780 dni temu
Buleczki nie wyszły, zrobiły się jak plastelina. Nie wiem... czy to dlatego, że dodałam cukru trzcinowego muscovado?
odpowiedz
1780 dni temu
Drogi Gościu, cukier muscovado rzeczywiście ma nieco inne właściwości niż zwykły cukier trzcinowy (może dawać efekt większej wilgotności przygotowywanej potrawy), ale nie powinien mieć aż tak dużego wpływu na ciasto. Być może bułeczki potrzebowały więcej czasu, by ostygnąć po kąpieli parowej przed wyjęciem z kokilek. Następnym razem możesz spróbować również przetrzymać je w garnku nieco dłużej, niż 10 minut. Warto dodać również, że konsystencja bułeczek z tego przepisu powinna być zwarta, ale również lekko wilgotna, przypominająca knedlik-taka ich uroda! :)
1791 dni temu
A czy dałoby się je jakoś upiec?
odpowiedz
1790 dni temu
Drogi Gościu, bułeczki można piec jak muffinki-10-15 minut w temperaturze 180°C powinno dać podobny efekt
zobacz wszystkie