zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • trzepaczkę
  • kokilki lub filiżanki żaroodporne
  • głęboką patelnię lub rondel z pokrywką

Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Suche składniki ciasta przesiewamy przez sitko do miski, mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami. Całość ponownie mieszamy trzepaczką na jednolitą masę.

Krok 2: PARUJEMY BUŁECZKI

Gotową masę przelewamy do kokilek i umieszczamy w garnku wypełnionym wodą na wysokość 2 cm. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, by następnie zredukować płomień. Parujemy bułeczki ok. 10 minut.

Krok 3: DEKORUJEMY I PODAJEMY BUŁECZKI

Gotowe bułeczki wyjmujemy z kąpieli parowej i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będą chłodne, lekko podważamy je nożem i wyjmujemy z kokilek. Podajemy przekrojone na pół, z jogurtem i świeżymi truskawkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    83 dni temu
    Wyszły po prostu przepyszne! Robi się je 15 min a efekt jest powalający. Z pewnością będę powtarzała i wypróbuję też inne mąki bezglutenowe w tym przepisie. Sądzę, że mógłyby też wyjść fajne w wersji wytrawnej ze szczyptą soli a bez cukru lub z jakimiś suszonymi przyprawami. Świetny przepis!

    odpowiedz

  • Renata Renata
    992 dni temu
    Polecam wypróbować z mąką ryżową i migdałową (pół na pół) z dodatkiem cukru wanilinowego :) Są przepyszne i lepsze od tych z mąką jaglaną!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    992 dni temu
    Ciekawe połączenie! :)
  • Sylwia Knitter Sylwia Knitter
    1013 dni temu
    Witam, można zrobić bułeczki w parowarze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1013 dni temu
    Sylwio, pewnie! Koniecznie daj znać, jak smakowały :)
  • Gość Gość
    1043 dni temu
    czy da się to cudo stworzyć w mikrofali?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1043 dni temu
    Nie próbowaliśmy, ale powinno się udać!
  • Gość Gość
    1046 dni temu
    Czy można zrobić w wersji bezmlecznej? Jakie będą wtedy proporcje?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1043 dni temu
    Drogi Gościu, przepis Kingi powstał z myślą o wykorzystaniu jogurtu w śniadaniowym wypieku i te bułeczki polecamy jednak przygotować z jego użyciem-między innymi po to, by uzyskać pożądaną wilgotność ciasta :) Wśród przepisów na oryginalne śniadania mamy również jajeczne muffiny Darii, może one przypadną Ci do gustu? https://kuchnialidla.pl/muffiny-jajeczne-z-papryczkami-padron
  • Ola Ola
    1049 dni temu
    Czy mogę użyć oleju rzepakowego zamiast z pestek winogron ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1049 dni temu
    Tak :)
  • Ola Ola
    1048 dni temu
    A jaka mąka bezglutenowa ? Czy moze byc np. Ryzowa, kukurydziana, gryczana ?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1048 dni temu
    W tym przepisie Kinga użyła mąki jaglanej tę rekomendujemy najbardziej, ale mąka migdałowa również się tu sprawdzi.
  • Bernadka Bernadka
    1054 dni temu
    Witam, czy bułeczki wyjdą kiedy zamiast cukru doda się inne słodzidło np. syrop klonowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1054 dni temu
    Bernadko, możesz użyć syropu klonowego, ale w przypadku płynnego zamiennika cukru, musisz pamiętać o proporcjonalnym zmniejszeniu ilości któregoś z mokrych składników dodawanych do ciasta (np. jogurtu) lub dodać do masy nieco więcej mąki.
  • Gość Gość
    1056 dni temu
    Czy można przygotować bułeczki ze zwykłej mąki pszennej i zwykłego jogurtu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1055 dni temu
    Oczywiście, ze tak :)
  • Gość Gość
    1056 dni temu
    W mikrofalowce w 2 minuty gotowe 😁

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1061 dni temu
    Bułeczki zrobiłam według przepisu w kąpieli parowej, z mąki jaglanej i erytrolu, a właściwie jedną dużą bułeczkę bo nie miałam kokilek. Wyszła wyrośnięta i pyszna a do tego mus jagodowy pycha :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1062 dni temu
    Buleczki nie wyszły, zrobiły się jak plastelina. Nie wiem... czy to dlatego, że dodałam cukru trzcinowego muscovado?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1061 dni temu
    Drogi Gościu, cukier muscovado rzeczywiście ma nieco inne właściwości niż zwykły cukier trzcinowy (może dawać efekt większej wilgotności przygotowywanej potrawy), ale nie powinien mieć aż tak dużego wpływu na ciasto. Być może bułeczki potrzebowały więcej czasu, by ostygnąć po kąpieli parowej przed wyjęciem z kokilek. Następnym razem możesz spróbować również przetrzymać je w garnku nieco dłużej, niż 10 minut. Warto dodać również, że konsystencja bułeczek z tego przepisu powinna być zwarta, ale również lekko wilgotna, przypominająca knedlik-taka ich uroda! :)
  • Gość Gość
    1073 dni temu
    A czy dałoby się je jakoś upiec?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1071 dni temu
    Drogi Gościu, bułeczki można piec jak muffinki-10-15 minut w temperaturze 180°C powinno dać podobny efekt

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram