zobacz film Grochówka wojskowa

ppłk Krzysztof Przepiórka

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • duży garnek
  • patelnię

KROK 1

Grochówka wojskowa - groch namaczamy i gotujemy

Groch namaczamy co najmniej przez 3 godziny. W dużym garnku gotujemy 3 litry wody, dodajemy groch i liście laurowe.

 

 

KROK 2

Grochówka wojskowa - podsmażamy boczek

Ziemniaki, boczek oraz schab kroimy w kostkę o boku nie większym niż 1 cm. Na suchej patelni podsmażamy boczek i przekładamy do garnka. Drobno pokrojoną, zeszkloną cebulkę oraz schab dodajemy do zupy. Doprawiamy posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Mieszamy. Gotujemy przez 15 minut.

 

KROK 3

Grochówka wojskowa - zupę gotujemy na wolnym ogniu

Do zupy dodajemy ziemniaki, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Następnie wkładamy kiełbasę śląską w całości. Grochówkę serwujemy z porcją gorącej kiełbasy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (41)

Avatar
  • Miro Miro
    90 dni temu
    Chyba byliśmy w innym wojsku.

    odpowiedz

  • rezerwa 1987 rezerwa 1987
    103 dni temu
    w kosteczki ? Żal słuchać takich wypowiedzi .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    296 dni temu
    To nie jest grochówka wojskowa.... Krojenie w kostkę składników dyskwalifikuje ten przepis jako grochówkę wojskową - W wojsku nikt nie bawiłby się w krojenie w kosteczkę składników . lol

    odpowiedz

  • Gość Gość
    187 dni temu
    I tu się zdziwsz.Byłem w wojsku 25 lat temu.Żeby wojsko miało co robić,to zaganiali na kuchnię do krojenia ziemniaków w kostkę.Tajemnica smaku grochówki polowej polega na tym,że na poligonie gotowano w kotłach przewoźnych ogrzewanych drzewem.Aromat przechodził do zupy coś na wzór grilla a kiełbasa i wędzonka dopełniała smaku.Na mrozie i w upale na świeżym powietrzu smak zapada w pamięci na długie lata....A jak jesteś głodny i zmęczony to taka zupa stawia na nogi.Dodaj jałowca i grzybka a nadasz grochówce szlachetności.Pozdrawiam,były czołgista.
  • lydl lydl
    383 dni temu
    Co się dziwicie że schab jest w przepisie. Ten artykuł ma zachęcić do zakupów w Lidlu tam szybciej znajdziecie schab niż żeberka.

    odpowiedz

  • Angelika Angelika
    599 dni temu
    Witam serdecznie ! Ja ugotowałam grochówkę wg powyższego opisu. Lecz schab zamieniłam na żeberka, dodałam dużo więcej majeranku. Dodatkowo dorzuciłam marchewkę i na końcu doprawiłam magi w płynie. Wyszło rewelacyjnie ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    510 dni temu
    Jeszcze lepiej zamienić groch na kapustę i 5 innych składników i masz kapuśniak, przepis jest przepis, albo robić wg.przepisu albo po swojemu.
  • Gość Gość
    699 dni temu
    tych dwoje z reklamy i już mi się nie chce nic

    odpowiedz

  • Gość Gość
    723 dni temu
    dodałem jeszcze parę grzybów suszonych zobaczymy co to wyjdzie :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    723 dni temu
    Koniecznie podziel się wrażeniami!
  • Gość Gość
    747 dni temu
    Spędziłem w wojsku 23 lata. I stwierdzam, że przedstawiony powyżej przepis na grochówkę ma tyle wspólnego z grochówką wojskową co druga strona księżyca z miesiączkowaniem pingwinów. pozdr

    odpowiedz

  • COS BYM DOBREGO ZJADL COS BYM DOBREGO ZJADL
    747 dni temu
    Podaj więc GOSC przepis na PRAWDZIWĄ GROCHÓWKĘ WOJSKOWĄ bo chetnie bym taka zjadl ;) pozdr
  • Gość Gość
    724 dni temu
    Prośba "Gość": ze względu, że szukam przepisu na grochówkę a ten ma coś nie tak (tak twierdzisz) to poproszę pełnym zdaniem. Ja w wojsku byłem 20 lat temu i zdanie "trepa": "tak, bo tak" teraz do mnie nie dociera.
  • Gość Gość
    767 dni temu
    Owszem, jest opis, ale po to oglądam, żeby zobaczyć. Zanim pan pułkownik wrzucał składniki do gara, byłoby dobrze pokazać zawartość misek do kamery. Poza tym, zbyt mało przypraw. Przecież grochóweczka uwielbia dużo majeranku, papryczki, sporo pieprzu grubo mielonego. My dodajemy zamiast schabu i boczku, goloneczki i wędzone żeberka. Mniam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    770 dni temu
    Robilem na podstawie przepisu juz kilka razy ale z malymi zmianami . Bez schabu na zeberkach i duzo wiecej majeranku . Wg przepisu jak dla mnie za malo przypraw . Ale ok .

    odpowiedz

  • Paulina Chojnacka Paulina Chojnacka
    808 dni temu
    Póki co ulubiona zupa mojego męża :)

    odpowiedz

  • Jacek Jacek
    808 dni temu
    Zrobiłem ją zgodnie z przepisem, i powiem wam że jest wspaniała :) Jeszcze lepsza na drugi dzień :) Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    825 dni temu
    Grochówka wojskowa bez jałowca? Kostka ziemniaczana 1x1 cm gotować godzinę!? Schab w plastrach w wojskowej grochówce? Jakaż ta nasza armia bogata - wręcz rozrzutna! Ja nie umiem gotować, ale moje doświadczenie w tym zakresie przewyższa "specjalsa" o głowę. Pozdrawiam z nad talerza prawdziwej wojskowej grochówki na ''gnacie".

    odpowiedz

  • Gość Gość
    827 dni temu
    Ziemniaki pokrojone w 1cm kostke gotowac godzine? Godzine??? Przeciez nic z nich nie zostanie, rozgotuja sie na papke.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    828 dni temu
    W przepisie jest błąd. W filmie Pan Przepiórka mówi o kawałkach min. 1 cm, w przepisie piszą Państwo " o boku nie większym niż 1 cm". Aktualnie staram sie wykonac ten przepis, jednak stosuje sie do "słowa pisanego".

    odpowiedz

  • Gość Gość
    828 dni temu
    widać,że większość z Was nie jadła wojskowej grochówki.Gdzie tam schab czy kartofle,tego tam nie powinno być.Jadłem w koszarach,ale był chleb (świeży) i było więcej majeranku (wiadomo dlaczego).Nie wiem,może teraz robią z paczki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    828 dni temu
    jeżeli wg przepisu będziemy gotować kostki kartofli o boku 1 cm przez godzinę, to na pewno to coś nie będzie ''cienkie'',bo wyjdzie gęsta kartoflanka !!!!!!!

    odpowiedz

  • mmm mmm
    828 dni temu
    ja robię grochówkę na żeberkach i obowiązkowo musi być marchewka w półtalarkach!!! mmm!!!

    odpowiedz

  • Amaro Amaro
    824 dni temu
    Ja dodaję marchew w talarkach, wtedy jest smaczniejsza!
  • Gość Gość
    829 dni temu
    Czy schab dodajemy do zupy surowy czy przesmażony wraz z cebulką?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    828 dni temu
    Drogi Gościu, schab powinien byś surowy.
  • Gość Gość
    830 dni temu
    Bardzo dobra zupka :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    831 dni temu
    Co to za żenada, Panie Pułkowniku sił specjalnych czytaj GROM, nie ma Pan co do garka włożyć na emeryturze, że sprzedaje się mediom, zupę dla woja to sierżant gotuje!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    831 dni temu
    a ja chętnie przetestuję ten przepis na zupę ^^ uwielbiam grochówkę pod każdą postacią1

    odpowiedz

  • Gość Gość
    831 dni temu
    to nie grochówka tylko groch na smaku ze schabu - co to jest ???

    odpowiedz

  • no nie popisał się no nie popisał się
    831 dni temu
    Taki z niego kucharz jak zemnie zakonnica hehe

    odpowiedz

  • Gość Gość
    832 dni temu
    Zupa na pewno dobra ale z tym schabem przesadzili! Schab jest zbyt szlachetnym mięsem aby dodawać go do grochówki wojskowej i jeszcze brak warzyw: marchwi, pietruszki, selera. Wygląda, że NATO zmieniło standardy kuchni w WP?!

    odpowiedz

  • morg morg
    824 dni temu
    Schab, a to polędwicy i przepiórek zabrakło?
  • Gość Gość
    832 dni temu
    No szału nie ma ,w filmie na poligonie pap pułkownik opowiadał że grochówka musi być gęsta a ugotował jakąś wodzianke

    odpowiedz

  • Gość Gość
    831 dni temu
    jaką wodziankę?? przecież przy takiej ilości składników i 3 litrach wody zupa na pewno wychodzi gęsta
  • Gość Gość
    832 dni temu
    To jest grochówka dla kota, dla rezerwy jest znacznie lepszy przepis. Pan Pułkownik zapomniał o tym powiedzieć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    832 dni temu
    A MARCHEWKA , KOŚCI ? Ze schabu to można kotlety zrobić . Mało udany ten przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    832 dni temu
    Śmiech na sali - wojskowa grochówka i schab w plastrach??! W wojsku zupa jest gotowana na kościach!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    833 dni temu
    a selera nie ma?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    834 dni temu
    Ja najpierw gotuje wywar warzywny. No i kiełbaskę kroję.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    834 dni temu
    Ja również :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram