
PRZYGOTUJ
- duży garnek
- patelnię
KROK 1
Groch namaczamy co najmniej przez 3 godziny. W dużym garnku gotujemy 3 litry wody, dodajemy groch i liście laurowe.
KROK 2
Ziemniaki, boczek oraz schab kroimy w kostkę o boku nie większym niż 1 cm. Na suchej patelni podsmażamy boczek i przekładamy do garnka. Drobno pokrojoną, zeszkloną cebulkę oraz schab dodajemy do zupy. Doprawiamy posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Mieszamy. Gotujemy przez 15 minut.
KROK 3
Do zupy dodajemy ziemniaki, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Następnie wkładamy kiełbasę śląską w całości. Grochówkę serwujemy z porcją gorącej kiełbasy.
Zobacz podobne
przepisy
Grochówka rybna
Poznaj nietypowy przepis Karola Okrasy na pyszną grochówkę z obsmażanym łososiem.

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!

Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
Gęsta zupa o intensywnym aromacie, wzbogacona ziołami i pestkami dyni. Ciekawy pomysł na tradycyjne polskie danie.

Zupa cebulowa z pulpecikami
Polska czy francuska? Niezależnie od tego, skąd pochodzi zupa cebulowa, zawsze jest pyszna. A według tego przepisu – doskonała!

Komentarze (44)
673 dni temu
Rozcieramy majeranek żeby wydobyć intensywniejszy aromat i nie gotujemy .
odpowiedz
694 dni temu
Majeranek dodaje się na samym końcu i nigdy go się nie gotuje. Aż dziw bierze, że ktoś publikuje przepisy, a nie zna podstawowych zasad kulinarnych.
odpowiedz
694 dni temu
Majeranek dodaje się na samym końcu i nigdy go się nie gotuje. Aż dziw bierze, że ktoś publikuje przepisy, a nie zna podstawowych zasad kulinarnych.
odpowiedz
1153 dni temu
Chyba byliśmy w innym wojsku.
odpowiedz
1166 dni temu
w kosteczki ? Żal słuchać takich wypowiedzi .
odpowiedz
1359 dni temu
To nie jest grochówka wojskowa.... Krojenie w kostkę składników dyskwalifikuje ten przepis jako grochówkę wojskową - W wojsku nikt nie bawiłby się w krojenie w kosteczkę składników . lol
odpowiedz
1250 dni temu
I tu się zdziwsz.Byłem w wojsku 25 lat temu.Żeby wojsko miało co robić,to zaganiali na kuchnię do krojenia ziemniaków w kostkę.Tajemnica smaku grochówki polowej polega na tym,że na poligonie gotowano w kotłach przewoźnych ogrzewanych drzewem.Aromat przechodził do zupy coś na wzór grilla a kiełbasa i wędzonka dopełniała smaku.Na mrozie i w upale na świeżym powietrzu smak zapada w pamięci na długie lata....A jak jesteś głodny i zmęczony to taka zupa stawia na nogi.Dodaj jałowca i grzybka a nadasz grochówce szlachetności.Pozdrawiam,były czołgista.
1446 dni temu
Co się dziwicie że schab jest w przepisie. Ten artykuł ma zachęcić do zakupów w Lidlu tam szybciej znajdziecie schab niż żeberka.
odpowiedz
1662 dni temu
Witam serdecznie ! Ja ugotowałam grochówkę wg powyższego opisu. Lecz schab zamieniłam na żeberka, dodałam dużo więcej majeranku. Dodatkowo dorzuciłam marchewkę i na końcu doprawiłam magi w płynie. Wyszło rewelacyjnie ;)
odpowiedz
1573 dni temu
Jeszcze lepiej zamienić groch na kapustę i 5 innych składników i masz kapuśniak, przepis jest przepis, albo robić wg.przepisu albo po swojemu.
1762 dni temu
tych dwoje z reklamy i już mi się nie chce nic
odpowiedz
1786 dni temu
dodałem jeszcze parę grzybów suszonych zobaczymy co to wyjdzie :)
odpowiedz
1786 dni temu
Koniecznie podziel się wrażeniami!
1810 dni temu
Spędziłem w wojsku 23 lata. I stwierdzam, że przedstawiony powyżej przepis na grochówkę ma tyle wspólnego z grochówką wojskową co druga strona księżyca z miesiączkowaniem pingwinów. pozdr
odpowiedz
1810 dni temu
Podaj więc GOSC przepis na PRAWDZIWĄ GROCHÓWKĘ WOJSKOWĄ bo chetnie bym taka zjadl ;) pozdr
1787 dni temu
Prośba "Gość": ze względu, że szukam przepisu na grochówkę a ten ma coś nie tak (tak twierdzisz) to poproszę pełnym zdaniem. Ja w wojsku byłem 20 lat temu i zdanie "trepa": "tak, bo tak" teraz do mnie nie dociera.
1830 dni temu
Owszem, jest opis, ale po to oglądam, żeby zobaczyć. Zanim pan pułkownik wrzucał składniki do gara, byłoby dobrze pokazać zawartość misek do kamery. Poza tym, zbyt mało przypraw. Przecież grochóweczka uwielbia dużo majeranku, papryczki, sporo pieprzu grubo mielonego. My dodajemy zamiast schabu i boczku, goloneczki i wędzone żeberka. Mniam.
odpowiedz
1833 dni temu
Robilem na podstawie przepisu juz kilka razy ale z malymi zmianami . Bez schabu na zeberkach i duzo wiecej majeranku . Wg przepisu jak dla mnie za malo przypraw . Ale ok .
odpowiedz
1871 dni temu
Póki co ulubiona zupa mojego męża :)
odpowiedz
1872 dni temu
Zrobiłem ją zgodnie z przepisem, i powiem wam że jest wspaniała :) Jeszcze lepsza na drugi dzień :) Polecam
odpowiedz
1888 dni temu
Grochówka wojskowa bez jałowca? Kostka ziemniaczana 1x1 cm gotować godzinę!? Schab w plastrach w wojskowej grochówce? Jakaż ta nasza armia bogata - wręcz rozrzutna! Ja nie umiem gotować, ale moje doświadczenie w tym zakresie przewyższa "specjalsa" o głowę. Pozdrawiam z nad talerza prawdziwej wojskowej grochówki na ''gnacie".
odpowiedz
1890 dni temu
Ziemniaki pokrojone w 1cm kostke gotowac godzine? Godzine??? Przeciez nic z nich nie zostanie, rozgotuja sie na papke.
odpowiedz
1891 dni temu
W przepisie jest błąd. W filmie Pan Przepiórka mówi o kawałkach min. 1 cm, w przepisie piszą Państwo " o boku nie większym niż 1 cm". Aktualnie staram sie wykonac ten przepis, jednak stosuje sie do "słowa pisanego".
odpowiedz
1891 dni temu
widać,że większość z Was nie jadła wojskowej grochówki.Gdzie tam schab czy kartofle,tego tam nie powinno być.Jadłem w koszarach,ale był chleb (świeży) i było więcej majeranku (wiadomo dlaczego).Nie wiem,może teraz robią z paczki?
odpowiedz
1891 dni temu
jeżeli wg przepisu będziemy gotować kostki kartofli o boku 1 cm przez godzinę, to na pewno to coś nie będzie ''cienkie'',bo wyjdzie gęsta kartoflanka !!!!!!!
odpowiedz
1891 dni temu
ja robię grochówkę na żeberkach i obowiązkowo musi być marchewka w półtalarkach!!! mmm!!!
odpowiedz
1887 dni temu
Ja dodaję marchew w talarkach, wtedy jest smaczniejsza!
1892 dni temu
Czy schab dodajemy do zupy surowy czy przesmażony wraz z cebulką?
odpowiedz
1891 dni temu
Drogi Gościu, schab powinien byś surowy.
1893 dni temu
Bardzo dobra zupka :)
odpowiedz
1894 dni temu
Co to za żenada, Panie Pułkowniku sił specjalnych czytaj GROM, nie ma Pan co do garka włożyć na emeryturze, że sprzedaje się mediom, zupę dla woja to sierżant gotuje!!!!!!!!!
odpowiedz
1894 dni temu
a ja chętnie przetestuję ten przepis na zupę ^^ uwielbiam grochówkę pod każdą postacią1
odpowiedz
1894 dni temu
to nie grochówka tylko groch na smaku ze schabu - co to jest ???
odpowiedz
1895 dni temu
Taki z niego kucharz jak zemnie zakonnica hehe
odpowiedz
1895 dni temu
Zupa na pewno dobra ale z tym schabem przesadzili! Schab jest zbyt szlachetnym mięsem aby dodawać go do grochówki wojskowej i jeszcze brak warzyw: marchwi, pietruszki, selera. Wygląda, że NATO zmieniło standardy kuchni w WP?!
odpowiedz
1887 dni temu
Schab, a to polędwicy i przepiórek zabrakło?
1895 dni temu
No szału nie ma ,w filmie na poligonie pap pułkownik opowiadał że grochówka musi być gęsta a ugotował jakąś wodzianke
odpowiedz
1894 dni temu
jaką wodziankę?? przecież przy takiej ilości składników i 3 litrach wody zupa na pewno wychodzi gęsta
1895 dni temu
To jest grochówka dla kota, dla rezerwy jest znacznie lepszy przepis. Pan Pułkownik zapomniał o tym powiedzieć.
odpowiedz
1895 dni temu
A MARCHEWKA , KOŚCI ? Ze schabu to można kotlety zrobić . Mało udany ten przepis
odpowiedz
1895 dni temu
Śmiech na sali - wojskowa grochówka i schab w plastrach??! W wojsku zupa jest gotowana na kościach!!!
odpowiedz
1896 dni temu
a selera nie ma?
odpowiedz
1897 dni temu
Ja najpierw gotuje wywar warzywny. No i kiełbaskę kroję.
odpowiedz
1897 dni temu
Ja również :)
zobacz wszystkie