zobacz film Grochówka wojskowa

ppłk Krzysztof Przepiórka

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • duży garnek
  • patelnię

KROK 1

Grochówka wojskowa - groch namaczamy i gotujemy

Groch namaczamy co najmniej przez 3 godziny. W dużym garnku gotujemy 3 litry wody, dodajemy groch i liście laurowe.

 

 

KROK 2

Grochówka wojskowa - podsmażamy boczek

Ziemniaki, boczek oraz schab kroimy w kostkę o boku nie większym niż 1 cm. Na suchej patelni podsmażamy boczek i przekładamy do garnka. Drobno pokrojoną, zeszkloną cebulkę oraz schab dodajemy do zupy. Doprawiamy posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Mieszamy. Gotujemy przez 15 minut.

 

KROK 3

Grochówka wojskowa - zupę gotujemy na wolnym ogniu

Do zupy dodajemy ziemniaki, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Następnie wkładamy kiełbasę śląską w całości. Grochówkę serwujemy z porcją gorącej kiełbasy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (46)

Avatar
  • twoja stara twoja stara
    96 dni temu
    i love grochufka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    764 dni temu
    komuś się bajki pomyliły ! schab w grochówce wojskowej !? tiaaa to chyba dla kadry oficerskiej !? to na pewno nie jest grochówka wojskowa!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2102 dni temu
    Rozcieramy majeranek żeby wydobyć intensywniejszy aromat i nie gotujemy .

    odpowiedz

  • Stary kucharz Stary kucharz
    2123 dni temu
    Majeranek dodaje się na samym końcu i nigdy go się nie gotuje. Aż dziw bierze, że ktoś publikuje przepisy, a nie zna podstawowych zasad kulinarnych.

    odpowiedz

  • Stary kucharz Stary kucharz
    2123 dni temu
    Majeranek dodaje się na samym końcu i nigdy go się nie gotuje. Aż dziw bierze, że ktoś publikuje przepisy, a nie zna podstawowych zasad kulinarnych.

    odpowiedz

  • Miro Miro
    2582 dni temu
    Chyba byliśmy w innym wojsku.

    odpowiedz

  • rezerwa 1987 rezerwa 1987
    2595 dni temu
    w kosteczki ? Żal słuchać takich wypowiedzi .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2788 dni temu
    To nie jest grochówka wojskowa.... Krojenie w kostkę składników dyskwalifikuje ten przepis jako grochówkę wojskową - W wojsku nikt nie bawiłby się w krojenie w kosteczkę składników . lol

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2679 dni temu
    I tu się zdziwsz.Byłem w wojsku 25 lat temu.Żeby wojsko miało co robić,to zaganiali na kuchnię do krojenia ziemniaków w kostkę.Tajemnica smaku grochówki polowej polega na tym,że na poligonie gotowano w kotłach przewoźnych ogrzewanych drzewem.Aromat przechodził do zupy coś na wzór grilla a kiełbasa i wędzonka dopełniała smaku.Na mrozie i w upale na świeżym powietrzu smak zapada w pamięci na długie lata....A jak jesteś głodny i zmęczony to taka zupa stawia na nogi.Dodaj jałowca i grzybka a nadasz grochówce szlachetności.Pozdrawiam,były czołgista.
  • lydl lydl
    2875 dni temu
    Co się dziwicie że schab jest w przepisie. Ten artykuł ma zachęcić do zakupów w Lidlu tam szybciej znajdziecie schab niż żeberka.

    odpowiedz

  • Angelika Angelika
    3091 dni temu
    Witam serdecznie ! Ja ugotowałam grochówkę wg powyższego opisu. Lecz schab zamieniłam na żeberka, dodałam dużo więcej majeranku. Dodatkowo dorzuciłam marchewkę i na końcu doprawiłam magi w płynie. Wyszło rewelacyjnie ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3002 dni temu
    Jeszcze lepiej zamienić groch na kapustę i 5 innych składników i masz kapuśniak, przepis jest przepis, albo robić wg.przepisu albo po swojemu.
  • Gość Gość
    3191 dni temu
    tych dwoje z reklamy i już mi się nie chce nic

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3215 dni temu
    dodałem jeszcze parę grzybów suszonych zobaczymy co to wyjdzie :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3215 dni temu
    Koniecznie podziel się wrażeniami!
  • Gość Gość
    3239 dni temu
    Spędziłem w wojsku 23 lata. I stwierdzam, że przedstawiony powyżej przepis na grochówkę ma tyle wspólnego z grochówką wojskową co druga strona księżyca z miesiączkowaniem pingwinów. pozdr

    odpowiedz

  • COS BYM DOBREGO ZJADL COS BYM DOBREGO ZJADL
    3239 dni temu
    Podaj więc GOSC przepis na PRAWDZIWĄ GROCHÓWKĘ WOJSKOWĄ bo chetnie bym taka zjadl ;) pozdr
  • Gość Gość
    3216 dni temu
    Prośba "Gość": ze względu, że szukam przepisu na grochówkę a ten ma coś nie tak (tak twierdzisz) to poproszę pełnym zdaniem. Ja w wojsku byłem 20 lat temu i zdanie "trepa": "tak, bo tak" teraz do mnie nie dociera.
  • Gość Gość
    3259 dni temu
    Owszem, jest opis, ale po to oglądam, żeby zobaczyć. Zanim pan pułkownik wrzucał składniki do gara, byłoby dobrze pokazać zawartość misek do kamery. Poza tym, zbyt mało przypraw. Przecież grochóweczka uwielbia dużo majeranku, papryczki, sporo pieprzu grubo mielonego. My dodajemy zamiast schabu i boczku, goloneczki i wędzone żeberka. Mniam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3262 dni temu
    Robilem na podstawie przepisu juz kilka razy ale z malymi zmianami . Bez schabu na zeberkach i duzo wiecej majeranku . Wg przepisu jak dla mnie za malo przypraw . Ale ok .

    odpowiedz

  • Paulina Chojnacka Paulina Chojnacka
    3300 dni temu
    Póki co ulubiona zupa mojego męża :)

    odpowiedz

  • Jacek Jacek
    3300 dni temu
    Zrobiłem ją zgodnie z przepisem, i powiem wam że jest wspaniała :) Jeszcze lepsza na drugi dzień :) Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3317 dni temu
    Grochówka wojskowa bez jałowca? Kostka ziemniaczana 1x1 cm gotować godzinę!? Schab w plastrach w wojskowej grochówce? Jakaż ta nasza armia bogata - wręcz rozrzutna! Ja nie umiem gotować, ale moje doświadczenie w tym zakresie przewyższa "specjalsa" o głowę. Pozdrawiam z nad talerza prawdziwej wojskowej grochówki na ''gnacie".

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3319 dni temu
    Ziemniaki pokrojone w 1cm kostke gotowac godzine? Godzine??? Przeciez nic z nich nie zostanie, rozgotuja sie na papke.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3320 dni temu
    W przepisie jest błąd. W filmie Pan Przepiórka mówi o kawałkach min. 1 cm, w przepisie piszą Państwo " o boku nie większym niż 1 cm". Aktualnie staram sie wykonac ten przepis, jednak stosuje sie do "słowa pisanego".

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3320 dni temu
    widać,że większość z Was nie jadła wojskowej grochówki.Gdzie tam schab czy kartofle,tego tam nie powinno być.Jadłem w koszarach,ale był chleb (świeży) i było więcej majeranku (wiadomo dlaczego).Nie wiem,może teraz robią z paczki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3320 dni temu
    jeżeli wg przepisu będziemy gotować kostki kartofli o boku 1 cm przez godzinę, to na pewno to coś nie będzie ''cienkie'',bo wyjdzie gęsta kartoflanka !!!!!!!

    odpowiedz

  • mmm mmm
    3320 dni temu
    ja robię grochówkę na żeberkach i obowiązkowo musi być marchewka w półtalarkach!!! mmm!!!

    odpowiedz

  • Amaro Amaro
    3316 dni temu
    Ja dodaję marchew w talarkach, wtedy jest smaczniejsza!
  • Gość Gość
    3321 dni temu
    Czy schab dodajemy do zupy surowy czy przesmażony wraz z cebulką?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3320 dni temu
    Drogi Gościu, schab powinien byś surowy.
  • Gość Gość
    3322 dni temu
    Bardzo dobra zupka :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3323 dni temu
    Co to za żenada, Panie Pułkowniku sił specjalnych czytaj GROM, nie ma Pan co do garka włożyć na emeryturze, że sprzedaje się mediom, zupę dla woja to sierżant gotuje!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3323 dni temu
    a ja chętnie przetestuję ten przepis na zupę ^^ uwielbiam grochówkę pod każdą postacią1

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3323 dni temu
    to nie grochówka tylko groch na smaku ze schabu - co to jest ???

    odpowiedz

  • no nie popisał się no nie popisał się
    3323 dni temu
    Taki z niego kucharz jak zemnie zakonnica hehe

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3324 dni temu
    Zupa na pewno dobra ale z tym schabem przesadzili! Schab jest zbyt szlachetnym mięsem aby dodawać go do grochówki wojskowej i jeszcze brak warzyw: marchwi, pietruszki, selera. Wygląda, że NATO zmieniło standardy kuchni w WP?!

    odpowiedz

  • morg morg
    3316 dni temu
    Schab, a to polędwicy i przepiórek zabrakło?
  • Gość Gość
    3324 dni temu
    No szału nie ma ,w filmie na poligonie pap pułkownik opowiadał że grochówka musi być gęsta a ugotował jakąś wodzianke

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3323 dni temu
    jaką wodziankę?? przecież przy takiej ilości składników i 3 litrach wody zupa na pewno wychodzi gęsta
  • Gość Gość
    3324 dni temu
    To jest grochówka dla kota, dla rezerwy jest znacznie lepszy przepis. Pan Pułkownik zapomniał o tym powiedzieć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3324 dni temu
    A MARCHEWKA , KOŚCI ? Ze schabu to można kotlety zrobić . Mało udany ten przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3324 dni temu
    Śmiech na sali - wojskowa grochówka i schab w plastrach??! W wojsku zupa jest gotowana na kościach!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3325 dni temu
    a selera nie ma?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3326 dni temu
    Ja najpierw gotuje wywar warzywny. No i kiełbaskę kroję.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3326 dni temu
    Ja również :)

zobacz wszystkie


Prawdziwa grochówka wojskowa – klasyczny przepis

Grochówka wojskowa to prawdziwa legenda wśród zup, znana ze swojego wyjątkowego smaku i sytości. Choć istnieje wiele przepisów na grochówkę, ta wojskowa musi być szczególnie kaloryczna i pożywna, aby dostarczyć energii żołnierzom w trudnych warunkach. Skąd w ogóle wzięła się grochówka i jak stała się ona tak ważną częścią wojskowego jadłospisu?

Historia zupy grochówki sięga starożytności, gdy proste, sycące potrawy z roślin strączkowych były podstawą wyżywienia wielu kultur. Zupa z grochu stała się popularna w Europie już w średniowieczu, dzięki łatwej dostępności i wysokiej wartości odżywczej grochu. Do wojska trafiła ok. XVIII wieku, kiedy to armie potrzebowały pożywnych i tanich posiłków, które mogły być przygotowane w dużych ilościach i zapewniały żołnierzom energię niezbędną do walki. Ze względu na prostotę przygotowania oraz możliwość długiego przechowywania składników, grochówka idealnie nadawała się na front.

Prawdziwy przepis na grochówkę wojskową to gwarancja solidnej, gęstej zupy, która zaspokoi nawet największy apetyt. W tej wersji zupy nie może zabraknąć boczku oraz solidnej wkładki mięsnej, które nadają jej wyjątkowego smaku i aromatu. Przygotowanie takiej zupy to nie tylko gotowanie, ale wręcz celebracja tradycji.

Podstawą każdej dobrej grochówki wojskowej jest odpowiednie przygotowanie grochu. Groch należy moczyć przez długi czas, najlepiej przez całą noc, a minimum 3 godziny, aby zmiękł i był gotowy do dalszej obróbki. Dopiero wtedy można przejść do kolejnych etapów przygotowywania zupy. Przepis na wojskową grochówkę wymaga cierpliwości, ale efekty są tego warte. Po namoczeniu grochu dodaje się go do garnka z resztą podsmażonych wcześniej składników, a potem gotuje przez kilka godzin na małym ogniu, aby smaki miały czas się przegryźć.

Zupa grochowa wojskowa to nie tylko groch i mięso, ale także aromatyczne przyprawy i warzywa. W klasycznej wersji zupy znajdziemy marchew, seler, cebulę oraz czosnek, które wzbogacają smak zupy. Dodatek boczku, schabu, karkówki lub żeberek oraz wędzonych kiełbas nadaje jej charakterystyczny, dymny aromat. Prawdziwa grochówka wojskowa to zupa, której nie da się pospiesznie przygotować, ale każdy krok jest ważny, aby osiągnąć ten niepowtarzalny smak.

Ta zupa wywodząca się z wojskowych tradycji to nie tylko posiłek, ale także sposób na ich kultywowanie. Przepis na wojskową grochówkę przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, a jego smak przypomina o tradycjach i historii. Każda miska tej zupy to solidna dawka energii, co doceniane jest nie tylko przez żołnierzy, ale i przez każdego, kto ma okazję spróbować tej pysznej zupy. Spróbujcie i Wy, a na pewno się zakochacie!

W czym tkwi sekret wojskowej grochówki?

Sekret udanej grochówki tkwi w jej starannym przygotowaniu i odpowiednim doborze składników. Kluczem do sukcesu jest nie tylko groch, ale także powolne gotowanie i solidna wkładka mięsna. To właśnie wkładka nadaje zupie jej wyjątkowy, pożywny charakter. Sekret prawdziwej wojskowej grochówki polega na harmonijnym połączeniu wszystkich składników, które razem tworzą wyśmienitą i sycącą zupę.

Groch, który jest podstawowym składnikiem grochówki, wymaga odpowiedniego przygotowania. Powolne gotowanie grochu pozwala na pełne wydobycie jego smaku i właściwości odżywczych. Grochówka wojskowa zyskuje dzięki temu swoją kremową konsystencję i staje się idealnie gęsta. Wszystkie składniki do grochówki należy drobno pokroić, by mogły oddać swój smak zupie, ale wkładka mięsna zawsze powinna pozostać w całości.

Wkładka mięsna to jeden z najważniejszych elementów grochówki. We wojskowej grochówce najczęściej wykorzystuje się boczek, kiełbasę lub inne wędzone mięsa, które dodają zupie głębi smaku. Powolne gotowanie mięsa w zupie pozwala na uwolnienie jego aromatów i uszlachetnia samą zupę. To właśnie wkładka mięsna czyni wojskową grochówkę tak niepowtarzalną!

Cały proces przygotowania grochówki to swego rodzaju celebracja. Powolne gotowanie, staranne krojenie składników i dodawanie odpowiednich przypraw to kroki, które trzeba wykonywać z uwagą i cierpliwością, zupełnie tak jak w przypadku innych wojskowych czynności. Wszystko musi być “w punkt” - wtedy grochówka wygląda i smakuje tak, jak powinna!

Jak zrobić grochówkę wojskową w domu?

Jak zrobić grochówkę wojskową, by przenieść ten przepis na domowe warunki? To pytanie zadaje sobie wielu miłośników kuchni, którzy pragną odtworzyć wyjątkowy smak i aromat grochówki wojskowej w zaciszu własnego domu. Kluczem do sukcesu jest staranne przygotowanie składników, odpowiednie przyprawy oraz kilka sprawdzonych trików, które zapewnią, że domowa grochówka będzie równie pyszna i pożywna jak ta, którą serwuje się żołnierzom.

Przygotowanie grochówki wojskowej zaczyna się od namoczenia grochu. Najlepiej zalać go zimną wodą i pozostawić na kilka godzin, aby zmiękł. To kluczowy etap, który pozwoli grochowi szybciej się ugotować. Następnie należy przygotować dodatki mięsne – boczek, wędzoną kiełbasę lub szynkę, które nadadzą zupie intensywny smak. Mięso najlepiej wcześniej podsmażyć i dopiero potem dodać do zupy. Całość powinna być gotowana powoli, aby mięso uwolniło swoje aromaty i nadało zupie charakterystycznego smaku. Nie można zapomnieć o także o warzywach: cebuli, marchewce, selerze i pietruszce, które najlepiej drobno posiekać i podsmażać przed dodaniem do zupy.

Jednym z kluczowych elementów smaku grochówki wojskowej są przyprawy. Jakie przyprawy do grochówki wojskowej? Koniecznie liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Warto również dodać odrobinę czosnku, który podkreśli smak zupy. Aby grochówka była odpowiednio gęsta, należy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę w trakcie gotowania zupy. Całość gotujemy na małym ogniu, pilnując, aby zupa nie zaczęła się gotować zbyt intensywnie – powolne gotowanie pozwala na lepsze połączenie smaków.

Trik na idealną grochówkę wojskową to również odpowiednia konsystencja. Zupa powinna być gęsta, ale niezbyt ciężka. Aby to osiągnąć, można część ugotowanego grochu zmiksować i dodać do zupy jako naturalny zagęszczacz. Przed podaniem warto dodać do zupy odrobinę świeżo posiekanej pietruszki lub koperku, które nadadzą jej świeżości i wzmocnią jej aromat.

Przygotowując grochówkę w domu, możemy delikatnie zmodyfikować tradycyjny przepis, aby uczynić go bardziej współczesnym i dostosowanym do współczesnych gustów. Współczesne wersje mogą zawierać dodatki, takie jak świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn) czy suszone pomidory, które dodadzą głębi smaku. By grochówka była nieco lżejsza, można dodać trochę śmietany lub jogurtu naturalnego pod koniec gotowania. Warto również eksperymentować z przyprawami – oprócz klasycznego majeranku, dodanie odrobiny gałki muszkatołowej czy kminu rzymskiego może nadać zupie interesujący akcent.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!