
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- duży garnek
- patelnię
KROK 1
Groch namaczamy co najmniej przez 3 godziny. W dużym garnku gotujemy 3 litry wody, dodajemy groch i liście laurowe.
KROK 2
Ziemniaki, boczek oraz schab kroimy w kostkę o boku nie większym niż 1 cm. Na suchej patelni podsmażamy boczek i przekładamy do garnka. Drobno pokrojoną, zeszkloną cebulkę oraz schab dodajemy do zupy. Doprawiamy posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Mieszamy. Gotujemy przez 15 minut.
KROK 3
Do zupy dodajemy ziemniaki, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Następnie wkładamy kiełbasę śląską w całości. Grochówkę serwujemy z porcją gorącej kiełbasy.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa cebulowa z pulpecikami
Polska czy francuska? Niezależnie od tego, skąd pochodzi zupa cebulowa, zawsze jest pyszna. A według tego przepisu – doskonała!

Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
Gęsta zupa o intensywnym aromacie, wzbogacona ziołami i pestkami dyni. Ciekawy pomysł na tradycyjne polskie danie.

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!

Grochówka rybna
Poznaj nietypowy przepis Karola Okrasy na pyszną grochówkę z obsmażanym łososiem.


Komentarze (45)
87 dni temu
komuś się bajki pomyliły ! schab w grochówce wojskowej !? tiaaa to chyba dla kadry oficerskiej !? to na pewno nie jest grochówka wojskowa!
odpowiedz
1424 dni temu
Rozcieramy majeranek żeby wydobyć intensywniejszy aromat i nie gotujemy .
odpowiedz
1445 dni temu
Majeranek dodaje się na samym końcu i nigdy go się nie gotuje. Aż dziw bierze, że ktoś publikuje przepisy, a nie zna podstawowych zasad kulinarnych.
odpowiedz
1445 dni temu
Majeranek dodaje się na samym końcu i nigdy go się nie gotuje. Aż dziw bierze, że ktoś publikuje przepisy, a nie zna podstawowych zasad kulinarnych.
odpowiedz
1904 dni temu
Chyba byliśmy w innym wojsku.
odpowiedz
1918 dni temu
w kosteczki ? Żal słuchać takich wypowiedzi .
odpowiedz
2111 dni temu
To nie jest grochówka wojskowa.... Krojenie w kostkę składników dyskwalifikuje ten przepis jako grochówkę wojskową - W wojsku nikt nie bawiłby się w krojenie w kosteczkę składników . lol
odpowiedz
2001 dni temu
I tu się zdziwsz.Byłem w wojsku 25 lat temu.Żeby wojsko miało co robić,to zaganiali na kuchnię do krojenia ziemniaków w kostkę.Tajemnica smaku grochówki polowej polega na tym,że na poligonie gotowano w kotłach przewoźnych ogrzewanych drzewem.Aromat przechodził do zupy coś na wzór grilla a kiełbasa i wędzonka dopełniała smaku.Na mrozie i w upale na świeżym powietrzu smak zapada w pamięci na długie lata....A jak jesteś głodny i zmęczony to taka zupa stawia na nogi.Dodaj jałowca i grzybka a nadasz grochówce szlachetności.Pozdrawiam,były czołgista.
2197 dni temu
Co się dziwicie że schab jest w przepisie. Ten artykuł ma zachęcić do zakupów w Lidlu tam szybciej znajdziecie schab niż żeberka.
odpowiedz
2413 dni temu
Witam serdecznie ! Ja ugotowałam grochówkę wg powyższego opisu. Lecz schab zamieniłam na żeberka, dodałam dużo więcej majeranku. Dodatkowo dorzuciłam marchewkę i na końcu doprawiłam magi w płynie. Wyszło rewelacyjnie ;)
odpowiedz
2324 dni temu
Jeszcze lepiej zamienić groch na kapustę i 5 innych składników i masz kapuśniak, przepis jest przepis, albo robić wg.przepisu albo po swojemu.
2514 dni temu
tych dwoje z reklamy i już mi się nie chce nic
odpowiedz
2538 dni temu
dodałem jeszcze parę grzybów suszonych zobaczymy co to wyjdzie :)
odpowiedz
2538 dni temu
Koniecznie podziel się wrażeniami!
2562 dni temu
Spędziłem w wojsku 23 lata. I stwierdzam, że przedstawiony powyżej przepis na grochówkę ma tyle wspólnego z grochówką wojskową co druga strona księżyca z miesiączkowaniem pingwinów. pozdr
odpowiedz
2561 dni temu
Podaj więc GOSC przepis na PRAWDZIWĄ GROCHÓWKĘ WOJSKOWĄ bo chetnie bym taka zjadl ;) pozdr
2538 dni temu
Prośba "Gość": ze względu, że szukam przepisu na grochówkę a ten ma coś nie tak (tak twierdzisz) to poproszę pełnym zdaniem. Ja w wojsku byłem 20 lat temu i zdanie "trepa": "tak, bo tak" teraz do mnie nie dociera.
2581 dni temu
Owszem, jest opis, ale po to oglądam, żeby zobaczyć. Zanim pan pułkownik wrzucał składniki do gara, byłoby dobrze pokazać zawartość misek do kamery. Poza tym, zbyt mało przypraw. Przecież grochóweczka uwielbia dużo majeranku, papryczki, sporo pieprzu grubo mielonego. My dodajemy zamiast schabu i boczku, goloneczki i wędzone żeberka. Mniam.
odpowiedz
2585 dni temu
Robilem na podstawie przepisu juz kilka razy ale z malymi zmianami . Bez schabu na zeberkach i duzo wiecej majeranku . Wg przepisu jak dla mnie za malo przypraw . Ale ok .
odpowiedz
2623 dni temu
Póki co ulubiona zupa mojego męża :)
odpowiedz
2623 dni temu
Zrobiłem ją zgodnie z przepisem, i powiem wam że jest wspaniała :) Jeszcze lepsza na drugi dzień :) Polecam
odpowiedz
2639 dni temu
Grochówka wojskowa bez jałowca? Kostka ziemniaczana 1x1 cm gotować godzinę!? Schab w plastrach w wojskowej grochówce? Jakaż ta nasza armia bogata - wręcz rozrzutna! Ja nie umiem gotować, ale moje doświadczenie w tym zakresie przewyższa "specjalsa" o głowę. Pozdrawiam z nad talerza prawdziwej wojskowej grochówki na ''gnacie".
odpowiedz
2642 dni temu
Ziemniaki pokrojone w 1cm kostke gotowac godzine? Godzine??? Przeciez nic z nich nie zostanie, rozgotuja sie na papke.
odpowiedz
2642 dni temu
W przepisie jest błąd. W filmie Pan Przepiórka mówi o kawałkach min. 1 cm, w przepisie piszą Państwo " o boku nie większym niż 1 cm". Aktualnie staram sie wykonac ten przepis, jednak stosuje sie do "słowa pisanego".
odpowiedz
2642 dni temu
widać,że większość z Was nie jadła wojskowej grochówki.Gdzie tam schab czy kartofle,tego tam nie powinno być.Jadłem w koszarach,ale był chleb (świeży) i było więcej majeranku (wiadomo dlaczego).Nie wiem,może teraz robią z paczki?
odpowiedz
2642 dni temu
jeżeli wg przepisu będziemy gotować kostki kartofli o boku 1 cm przez godzinę, to na pewno to coś nie będzie ''cienkie'',bo wyjdzie gęsta kartoflanka !!!!!!!
odpowiedz
2642 dni temu
ja robię grochówkę na żeberkach i obowiązkowo musi być marchewka w półtalarkach!!! mmm!!!
odpowiedz
2638 dni temu
Ja dodaję marchew w talarkach, wtedy jest smaczniejsza!
2643 dni temu
Czy schab dodajemy do zupy surowy czy przesmażony wraz z cebulką?
odpowiedz
2643 dni temu
Drogi Gościu, schab powinien byś surowy.
2644 dni temu
Bardzo dobra zupka :)
odpowiedz
2645 dni temu
Co to za żenada, Panie Pułkowniku sił specjalnych czytaj GROM, nie ma Pan co do garka włożyć na emeryturze, że sprzedaje się mediom, zupę dla woja to sierżant gotuje!!!!!!!!!
odpowiedz
2645 dni temu
a ja chętnie przetestuję ten przepis na zupę ^^ uwielbiam grochówkę pod każdą postacią1
odpowiedz
2646 dni temu
to nie grochówka tylko groch na smaku ze schabu - co to jest ???
odpowiedz
2646 dni temu
Taki z niego kucharz jak zemnie zakonnica hehe
odpowiedz
2646 dni temu
Zupa na pewno dobra ale z tym schabem przesadzili! Schab jest zbyt szlachetnym mięsem aby dodawać go do grochówki wojskowej i jeszcze brak warzyw: marchwi, pietruszki, selera. Wygląda, że NATO zmieniło standardy kuchni w WP?!
odpowiedz
2638 dni temu
Schab, a to polędwicy i przepiórek zabrakło?
2646 dni temu
No szału nie ma ,w filmie na poligonie pap pułkownik opowiadał że grochówka musi być gęsta a ugotował jakąś wodzianke
odpowiedz
2645 dni temu
jaką wodziankę?? przecież przy takiej ilości składników i 3 litrach wody zupa na pewno wychodzi gęsta
2646 dni temu
To jest grochówka dla kota, dla rezerwy jest znacznie lepszy przepis. Pan Pułkownik zapomniał o tym powiedzieć.
odpowiedz
2646 dni temu
A MARCHEWKA , KOŚCI ? Ze schabu to można kotlety zrobić . Mało udany ten przepis
odpowiedz
2646 dni temu
Śmiech na sali - wojskowa grochówka i schab w plastrach??! W wojsku zupa jest gotowana na kościach!!!
odpowiedz
2648 dni temu
a selera nie ma?
odpowiedz
2648 dni temu
Ja najpierw gotuje wywar warzywny. No i kiełbaskę kroję.
odpowiedz
2648 dni temu
Ja również :)
zobacz wszystkie