zobacz film Grochówka rybna

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • duży garnek
  • patelnię
  • palnik (opcjonalnie)

KROK 1

Przepis na grochówkę rybną - moczymy groch

Cebulę i ząbek czosnku drobno siekamy. Groch moczymy przez kilka godzin i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy wywar rybny na bazie włoszczyzny.

 

KROK 2

Przepis na grochówkę rybną - smażymy warzywa

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy na niewielkim ogniu do zeszklenia. Wsypujemy paprykę, przez chwilę prażymy, mieszając. Dodajemy majeranek, podgrzewamy wszystkie składniki, po czym zalewamy pomidorami. Doprawiamy odrobiną skórki startej z cytryny oraz mielonym białym pieprzem. Co jakiś czas mieszając, gotujemy do zredukowania. Wlewamy wywar rybny, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy ugotowany groch, gotujemy kilka minut na wolnym ogniu.

KROK 3

Przepis na grochówkę rybną - gotujemy zupę

Łososia kroimy w grubą kostkę i odstawiamy, aby uzyskał temperaturę pokojową. Pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę smażymy z obydwu stron na odrobinie oleju. Kilka kawałków odkładamy na bok, resztę przekładamy do garnka z zupą.

Zupę zaprawiamy śmietanką. Przyprawiamy odrobiną skórki i soku z cytryny, solą oraz pieprzem. Gotujemy przez kilka minut i mieszamy z drobno posiekanym, świeżym koperkiem.

Na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy kiełbasę, podsmażamy kawałki łososia doprawione białym pieprzem. Przewracamy na drugą stronę lub opalamy z góry palnikiem. Łosoś powinien pozostać lekko surowy w środku.

Zupę nakładamy na talerz. Podajemy z kawałkami ryby i chrupiącymi plasterkami kiełbasy. Dekorujemy natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram