Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- duży garnek
- patelnię
- palnik (opcjonalnie)
KROK 1
Cebulę i ząbek czosnku drobno siekamy. Groch moczymy przez kilka godzin i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy wywar rybny na bazie włoszczyzny.
KROK 2
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy na niewielkim ogniu do zeszklenia. Wsypujemy paprykę, przez chwilę prażymy, mieszając. Dodajemy majeranek, podgrzewamy wszystkie składniki, po czym zalewamy pomidorami. Doprawiamy odrobiną skórki startej z cytryny oraz mielonym białym pieprzem. Co jakiś czas mieszając, gotujemy do zredukowania. Wlewamy wywar rybny, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy ugotowany groch, gotujemy kilka minut na wolnym ogniu.
KROK 3
Łososia kroimy w grubą kostkę i odstawiamy, aby uzyskał temperaturę pokojową. Pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę smażymy z obydwu stron na odrobinie oleju. Kilka kawałków odkładamy na bok, resztę przekładamy do garnka z zupą.
Zupę zaprawiamy śmietanką. Przyprawiamy odrobiną skórki i soku z cytryny, solą oraz pieprzem. Gotujemy przez kilka minut i mieszamy z drobno posiekanym, świeżym koperkiem.
Na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy kiełbasę, podsmażamy kawałki łososia doprawione białym pieprzem. Przewracamy na drugą stronę lub opalamy z góry palnikiem. Łosoś powinien pozostać lekko surowy w środku.
Zupę nakładamy na talerz. Podajemy z kawałkami ryby i chrupiącymi plasterkami kiełbasy. Dekorujemy natką pietruszki.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Krokiety z mięsem
- Makówki śląskie
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sernik pistacjowy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Burek ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Piernik świąteczny
- Świąteczne pierniczki
- Makowiec japoński
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania




Komentarze (0)