Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • garnek
  • stolnicę
  • deskę do krojenia
  • nóż
  • wałek
  • widelec
  • sito
  • 2 patelnie
  • miskę
  • kubek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

RAVIOLI:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Do dużej miski przesiej mąkę, a potem dodaj po kolei wszystkie suche składniki. Wymieszaj dłońmi.

KROK 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI

Wbij do miski jajka oraz dolej oliwę i dokładnie wymieszaj.

KROK 3: WYRABIAMY CIASTO NA PIEROŻKI

Wyrabiaj ciasto rękami, tak długo, żeby przestało kleić się do dłoni. Jeśli jest zbyt suche, możesz dodać przygotowaną wodę, jeśli zbyt mokre  — dodaj więcej mąki. Gdy ciasto przestanie się kleić, zwiń je w kulkę. Wysyp na stolnicę odrobinę mąki, a następnie przełóż na nią ciasto. Wyrabiaj przez chwilę, a potem zwiń w kulkę i owiń folią spożywczą. Odłóż ciasto na bok na jakąś godzinę. W tym czasie możesz przygotować farsz.

KROK 4: WAŁKUJEMY I FORMUJEMY CIASTO

Odpakuj ciasto z folii, a następnie rozwałkuj cienko na stolnicy. Podziel ciasto na równe prostokąty, które potem będziesz składać na pół, by uformować kwadratowe ravioli.

FARSZ:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Szpinak dokładnie umyj i odcedź, a następnie posiekaj. Czosnek obierz z łupin i pokrój drobno.

KROK 2: PODGRZEWAMY SZPINAK

Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć na nią czosnek. Po chwili dodaj także szpinak. Pozwól, żeby szpinak puścił wodę, a dopiero potem przypraw go solą i pieprzem. Gdy woda się zredukuje, odłóż szpinak do wystygnięcia.

KROK 3: MIESZAMY SKŁADNIKI

Do miski wrzuć szpinak, ricottę, jajko i parmezan. Przypraw gałką muszkatołową i starannie wymieszaj.

KROK 4: NADZIEWAMY PIEROŻKI

Na każdym prostokącie wyznacz sobie linię wzdłuż krótszego boku, a następnie na jednej połowie ułóż farsz. Całość zaklej, a krawędzie ozdób widelcem. Powtórz czynność tyle razy, ile to konieczne.

KROK 5: GOTUJEMY RAVIOLI

Gotowe pierożki gotuj w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut, a następnie odlej odrobinę wody do kubka. Pierożki wyciągnij, odcedź i odstaw na bok.

SOS:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Pomidory pokrój na kawałki. Obierz czosnek i pokrój go drobno.

KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i pomidory. Pozwól im się smażyć przez kilka minut, a następnie dodaj wino i wymieszaj.

KROK 3: WYKAŃCZAMY SOS

Na patelnię wrzuć pierożki. Dodaj także masło oraz ser i dokładnie zamieszaj. Dodaj wodę z gotowania pierożków i ponownie zamieszaj. Całość duś przez 4-5 minuty pod przykryciem na małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy sos stanie się gęsty i kremowy, to czas na wykładanie ravioli na talerze.

KROK 4: SERWUJEMY RAVIOLI

Ravioli wyłóż na talerze i ozdób serem oraz ulubionymi ziołami. Życzymy smacznego!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Jak przygotować ravioli ze szpinakiem?

Ravioli ze szpinakiem mają delikatny smak, który warto podkreślić charakternym sosem z dużą ilością tłuszczu. Doskonałym pomysłem mogą okazać się tu wszelkie sosy na bazie masła, oliwy i sera.

Jeśli przyrządzasz ravioli z ricottą i szpinakiem, możesz wzbogacić swoje danie o inne składniki. Jakie dokładnie? Z przyjemnością zdradzimy Ci tajniki przygotowywania pysznych ravioli ze szpinakiem i ricottą, które zachwycą każdego. Uwierz nam lub nie, ale dzięki nim Twoje pierożki z ricottą i szpinakiem staną się istnym dziełem sztuki kulinarnej.

Jaki sos do ravioli ze szpinakiem?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, ravioli ze szpinakiem najlepiej serwować z tłustymi i aromatycznymi sosami na bazie różnych tłuszczów z dużą ilością białka. Jakim jeszcze sosem możemy polać własnoręcznie przygotowane pierożki?

Idealnym połączeniem smaków będzie ravioli ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym, wzbogaconym o cukinię, bakłażana i paprykę. Możesz także przygotować sos z samych pomidorów i świeżych ziół, a potem posypać całość sporą dawką sera.

Jeśli przepadasz za minimalizmem w kuchni, wykorzystaj do sosu kilka pomidorków koktajlowych, świeży rozmaryn, szałwię, masło i odrobinę wina. Taki sos doskonale podkreśli smak szpinaku i ricotty. Pamiętaj tylko o tym, żeby nie przesadzić z ilością wina, a masło dodawać do sosu jak najpóźniej, najlepiej pod koniec gotowania. Zostaw sobie także trochę wody po gotowaniu pierożków, która znakomicie zagęści każdy sos.

Warianty ravioli ze szpinakiem  — jakie sery można dodać?

Pierogi ravioli z ricottą i szpinakiem to bardzo klasyczne połączenie, które spotkasz w większości restauracji oraz gotowych ravioli do kupienia w Lidlu. Jakie jeszcze sery można dodać do ravioli, tortellini lub naszych rodzimych pierogów?

Czym są tortellini? To jeden z rodzajów włoskich pierogów, które robi się podobnie do ravioli, jednakże zawija się je podobnie do naszych polskich uszek. Kombinacja tortellini ze szpinakiem i ricottą jest bardzo oczywista, ale wyjątkowo smaczna. Można ją jednak nieco zmodyfikować. Kremową ricottę możesz zamienić na ser pecorino, parmezan lub ciągnącą się mozzarellą.

Dobrym pomysłem mogą okazać się także ravioli ze szpinakiem i fetą. Ten rodzaj nadzienia sprawdzi się również do polskich pierogów. Takie nadzienie najlepiej komponuje się z minimalistycznymi sosami o lekko słodkim smaku takimi jak sos pomidorowo-śmietanowy lub maślano-winny. Nie bój się także dodać do nich świeżych ziół  — tego dodatku nigdy nie jest za wiele!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!