Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
-
tarkę o drobnych oczkach
-
blachę do pieczenia
-
praskę do czosnku
Sposób przygotowania:
Krok 1: ŚCIERAMY ZIEMNIAKI I CEBULĘ
Ziemniaki obieramy i ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną umieszczamy na sitku i odciskamy z wody do miski. Wodę po odciskaniu ziemniaków odstawiamy na chwilę, by skrobia opadła na dno, a następnie delikatnie odlewamy. Skrobię, która osadzi się na dnie, dodajemy do startych, odciśniętych ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Dodajemy cebulę startą na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany koperek. Ponownie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 2: WYPEŁNIAMY LIŚCIE KAPUSTY MASĄ ZIEMNIACZANĄ
Blachę do pieczenia skrapiamy oliwą. Oliwę rozsmarowujemy po całej powierzchni blachy, na której następnie układamy pojedyncze liście kapusty. Liście wypełniamy obficie masą ziemniaczaną. Masę nakrywamy pojedynczymi liśćmi kapusty. Nie musimy dociskać liści do masy – pod wpływem ciepła skurczą się i dokładnie otulą masę ziemniaczaną, zamykając ją wewnątrz.
Krok 3: PIECZEMY POLEŚNIKI
Poleśniki pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie połowy czasu przeznaczonego na pieczenie możemy odwrócić poleśniki, by zarumieniły się z obu stron.
Krok 4: PODAJEMY POLEŚNIKI
Upieczone poleśniki podajemy z porcją jogurtu naturalnego. Z wierzchu oprószamy drobno posiekanym lubczykiem wymieszanym z drobno posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sernik pistacjowy
- Spaghetti carbonara
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto na pierogi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Mini burgery
- Kutia
- Jajka na miękko
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pierniki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ryba z piekarnika
- Ciasto marchewkowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
299 dni temu
Przepraszam, a kapusta poszczególne listki niemyte?.
Odpowiedz
515 dni temu
Liscie z kapusty bialej nie daja sie to dobrze odcepic
Odpowiedz