Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
-
tarkę o drobnych oczkach
-
blachę do pieczenia
-
praskę do czosnku
Sposób przygotowania:
Krok 1: ŚCIERAMY ZIEMNIAKI I CEBULĘ
Ziemniaki obieramy i ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną umieszczamy na sitku i odciskamy z wody do miski. Wodę po odciskaniu ziemniaków odstawiamy na chwilę, by skrobia opadła na dno, a następnie delikatnie odlewamy. Skrobię, która osadzi się na dnie, dodajemy do startych, odciśniętych ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Dodajemy cebulę startą na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany koperek. Ponownie mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 2: WYPEŁNIAMY LIŚCIE KAPUSTY MASĄ ZIEMNIACZANĄ
Blachę do pieczenia skrapiamy oliwą. Oliwę rozsmarowujemy po całej powierzchni blachy, na której następnie układamy pojedyncze liście kapusty. Liście wypełniamy obficie masą ziemniaczaną. Masę nakrywamy pojedynczymi liśćmi kapusty. Nie musimy dociskać liści do masy – pod wpływem ciepła skurczą się i dokładnie otulą masę ziemniaczaną, zamykając ją wewnątrz.
Krok 3: PIECZEMY POLEŚNIKI
Poleśniki pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie połowy czasu przeznaczonego na pieczenie możemy odwrócić poleśniki, by zarumieniły się z obu stron.
Krok 4: PODAJEMY POLEŚNIKI
Upieczone poleśniki podajemy z porcją jogurtu naturalnego. Z wierzchu oprószamy drobno posiekanym lubczykiem wymieszanym z drobno posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
Przepisów na placki ziemniaczane jest wiele. Zobacz, jak przygotowuje je mistrz kuchni – Karol Okrasa!
Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
Placki ziemniaczane mogą mieć wiele wcieleń. Poznaj to nietypowe, a zarazem bardzo pyszne – z białą kapustą.
Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
Oryginalny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny – smakowite placuszki z cukinii z kawałkami podsmażanego boczku.
Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami
- Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Kolorowe naleśniczki
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Tagliatelle w sosie serowym
- Kotlety ziemniaczane à la farszynki
- Hreczanyki z wegańską okrasą
- Fitciasto mandarynkowe bez mąki
- Agarowe galaretki jagodowe
- Agarowe galaretki malinowe
- Agarowe galaretki truskawkowe
- Pizza capricciosa
- Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
- Wege placki z tartych warzyw
- Kremowa zupa z pieczonymi grzybami
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Schab z morelami
- Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
- Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
- Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
- Placek z rabarbarem
- Pieczona ciecierzyca na słono
- Bombki z piernika
- Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
- Cannoli z ricottą i pistacjami
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Zapiekany ser z pistacjami
- Sylwestrowe trufle kokosowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
127 dni temu
Liscie z kapusty bialej nie daja sie to dobrze odcepic
odpowiedz