Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • tarkę o drobnych oczkach

  • blachę do pieczenia

  • praskę do czosnku

Sposób przygotowania:

Krok 1: ŚCIERAMY ZIEMNIAKI I CEBULĘ

Ziemniaki obieramy i ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną umieszczamy na sitku i odciskamy z wody do miski. Wodę po odciskaniu ziemniaków odstawiamy na chwilę, by skrobia opadła na dno, a następnie delikatnie odlewamy. Skrobię, która osadzi się na dnie, dodajemy do startych, odciśniętych ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Dodajemy cebulę startą na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany koperek. Ponownie mieszamy, aż składniki się połączą.

Krok 2: WYPEŁNIAMY LIŚCIE KAPUSTY MASĄ ZIEMNIACZANĄ

Blachę do pieczenia skrapiamy oliwą. Oliwę rozsmarowujemy po całej powierzchni blachy, na której następnie układamy pojedyncze liście kapusty. Liście wypełniamy obficie masą ziemniaczaną. Masę nakrywamy pojedynczymi liśćmi kapusty. Nie musimy dociskać liści do masy – pod wpływem ciepła skurczą się i dokładnie otulą masę ziemniaczaną, zamykając ją wewnątrz.

Krok 3: PIECZEMY POLEŚNIKI

Poleśniki pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie połowy czasu przeznaczonego na pieczenie możemy odwrócić poleśniki, by zarumieniły się z obu stron.

Krok 4: PODAJEMY POLEŚNIKI

Upieczone poleśniki podajemy z porcją jogurtu naturalnego. Z wierzchu oprószamy drobno posiekanym lubczykiem wymieszanym z drobno posiekaną natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Placki z cukinii z wędzonym boczkiem

Oryginalny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny – smakowite placuszki z cukinii z kawałkami podsmażanego boczku.

Placki z cukinii z wędzonym boczkiem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną

Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!

Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    171 dni temu
    Przepraszam, a kapusta poszczególne listki niemyte?.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    387 dni temu
    Liscie z kapusty bialej nie daja sie to dobrze odcepic

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!