zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • frytownicę beztłuszczową

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Ziemniaki ugotuj przed przystąpieniem do przyrządzania placków. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE ZIEMNIACZANE

Ugotowane ziemniaki łączymy z żółtkami w misce. Dodajemy pieprz, mąkę i mieszamy do momentu uzyskania purée. Wyrabiamy ciasto.

KROK 2: FORMUJEMY I PIECZEMY PLACKI

Deskę do krojenia oprószamy mąką. Ciasto zbijamy w kulkę i dzielimy na dwie mniejsze. Formujemy na desce w placki o grubości ok. 2 cm.

Placki wkładamy do frytkownicy beztłuszczowej na około 7 minut z każdej strony.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POMOĆKĘ

Odcinamy końcówki szparagów i kroimy łodygi w cienkie plasterki. Dodajemy rozdrobniony widelcem ser twarogowy, pokrojoną w kostkę cebulę dymkę, oliwę, sól, pieprz, pokruszone nożem pistacje i pokrojoną w cienkie paski papryczkę chili. Mieszamy całość.

KROK 4: DEKORUJEMY TALERZE ŚMIETANĄ I MIODEM

Śmietanę łączymy z miodem i polewamy nią talerze.

KROK 5: PODAJEMY PLACKI

Na śmietanie z miodem układamy placki. Na placki kładziemy pomoćkę. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram