Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- frytownicę beztłuszczową
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Ziemniaki ugotuj przed przystąpieniem do przyrządzania placków.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE ZIEMNIACZANE
Ugotowane ziemniaki łączymy z żółtkami w misce. Dodajemy pieprz, mąkę i mieszamy do momentu uzyskania purée. Wyrabiamy ciasto.
KROK 2: FORMUJEMY I PIECZEMY PLACKI
Deskę do krojenia oprószamy mąką. Ciasto zbijamy w kulkę i dzielimy na dwie mniejsze. Formujemy na desce w placki o grubości ok. 2 cm.
Placki wkładamy do frytkownicy beztłuszczowej na około 7 minut z każdej strony.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POMOĆKĘ
Odcinamy końcówki szparagów i kroimy łodygi w cienkie plasterki. Dodajemy rozdrobniony widelcem ser twarogowy, pokrojoną w kostkę cebulę dymkę, oliwę, sól, pieprz, pokruszone nożem pistacje i pokrojoną w cienkie paski papryczkę chili. Mieszamy całość.
KROK 4: DEKORUJEMY TALERZE ŚMIETANĄ I MIODEM
Śmietanę łączymy z miodem i polewamy nią talerze.
KROK 5: PODAJEMY PLACKI
Na śmietanie z miodem układamy placki. Na placki kładziemy pomoćkę.
Zobacz podobne
przepisy
Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
Wypróbuj słodką wersję placków ziemniaczanych! Przygotuj do nich pyszny mus jabłkowy.
Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
Przepisów na placki ziemniaczane jest wiele. Zobacz, jak przygotowuje je mistrz kuchni – Karol Okrasa!
Placki ziemniaczane z pieca
Darek pokaże Ci, jak przygotować placki ziemniaczane w piekarniku! Z dodatkiem sosu z pieczarkami i kiełbasą smakują wyśmienicie.
Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekana zupa cebulowa
- Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
- Śmietankowe ciasto z owocami
- Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
- Grochówka wojskowa
- Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
- Placek ze śliwkami
- Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
- Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
- Brownie z malinami
- Krem borówkowy z karmelem
- Drożdżowe bułeczki do burgerów
- Tort kanapkowy z pastą jajeczną
- Burger rybny i ogórkowy relish
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- Granita cytrynowa
- Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami
- Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
- Sernik czereśniowy na maślance
- Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
- Faszerowana ryba w galarecie
- Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim
- Kaszotto z młodą kapustą
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Jagodzianki z serem
- Faszerowane łódeczki ziemniaczane
- Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
- Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
- Tołpyga w jajecznicy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)