Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- frytownicę beztłuszczową
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Ziemniaki ugotuj przed przystąpieniem do przyrządzania placków.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE ZIEMNIACZANE
Ugotowane ziemniaki łączymy z żółtkami w misce. Dodajemy pieprz, mąkę i mieszamy do momentu uzyskania purée. Wyrabiamy ciasto.
KROK 2: FORMUJEMY I PIECZEMY PLACKI
Deskę do krojenia oprószamy mąką. Ciasto zbijamy w kulkę i dzielimy na dwie mniejsze. Formujemy na desce w placki o grubości ok. 2 cm.
Placki wkładamy do frytkownicy beztłuszczowej na około 7 minut z każdej strony.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POMOĆKĘ
Odcinamy końcówki szparagów i kroimy łodygi w cienkie plasterki. Dodajemy rozdrobniony widelcem ser twarogowy, pokrojoną w kostkę cebulę dymkę, oliwę, sól, pieprz, pokruszone nożem pistacje i pokrojoną w cienkie paski papryczkę chili. Mieszamy całość.
KROK 4: DEKORUJEMY TALERZE ŚMIETANĄ I MIODEM
Śmietanę łączymy z miodem i polewamy nią talerze.
KROK 5: PODAJEMY PLACKI
Na śmietanie z miodem układamy placki. Na placki kładziemy pomoćkę.
Zobacz podobne
przepisy
Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
Wypróbuj słodką wersję placków ziemniaczanych! Przygotuj do nich pyszny mus jabłkowy.
Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
Przepisów na placki ziemniaczane jest wiele. Zobacz, jak przygotowuje je mistrz kuchni – Karol Okrasa!
Placki ziemniaczane z pieca
Darek pokaże Ci, jak przygotować placki ziemniaczane w piekarniku! Z dodatkiem sosu z pieczarkami i kiełbasą smakują wyśmienicie.
Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)