Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę
- praskę do czosnku
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy masę na placki
Ziemniaki oraz marchew obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Następnie dodajemy tymianek i posiekaną natkę pietruszki. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Wlewamy odrobinę oleju i ponownie mieszamy.
Krok 2: Pieczemy placki
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy placki, zachowując między nimi odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut.
Krok 3: Przygotowujemy sos
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Całość chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz zioła. Smażymy, aż z pieczarek wyparuje woda. Danie podlewamy bulionem i dusimy kilka minut. Następnie do sosu dodajemy śmietanę, możemy doprawić solą i pieprzem.
Upieczone placki podajemy z sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
Sprawdzony przepis na przysmak wszystkich dzieci – placki ziemniaczane ze śmietaną.
Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
Placki ziemniaczane mogą mieć wiele wcieleń. Poznaj to nietypowe, a zarazem bardzo pyszne – z białą kapustą.
Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!
Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
Przepisów na placki ziemniaczane jest wiele. Zobacz, jak przygotowuje je mistrz kuchni – Karol Okrasa!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
- Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
- Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
- Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Placuszki ziemniaczane
- Lody wegańskie
- Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
- Baba ghanoush
- Naleśniki z pstrągiem i gruszką
- Pyzy ziemniaczane
- Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
- Cronuty
- 3 sposoby na omlet
- Omlet ze szpinakiem i szynką
- Tarta czekoladowa z truskawkami
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
- GOFRY TRADYCYJNE
- Krem szparagowo-ogórkowy
- Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Szaszłyki bałkańskie
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- DESER SZAMPAŃSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Orzeźwiająca sałatka z melonem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2357 dni temu
A co zrobić żeby placki nie przywierały do papieru podczas pieczenia, oprócz tego żeby przesmarować papier olejem?
odpowiedz
2356 dni temu
Spròbuj posypać papier bułką tartą.
2423 dni temu
czy nie trzeba dodać trochę mąki do placków żeby masa była bardziej zbita ??
odpowiedz
2423 dni temu
Jeśli zależy Ci na sztywniejszej strukturze placka, możesz dodać mąkę. Albo wykorzystaj przepis Karola - https://kuchnialidla.pl/placki-ziemniaczane-z-kwasna-smietana-i-duszona-cebulka