Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę
- praskę do czosnku
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy masę na placki
Ziemniaki oraz marchew obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Następnie dodajemy tymianek i posiekaną natkę pietruszki. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Wlewamy odrobinę oleju i ponownie mieszamy.
Krok 2: Pieczemy placki
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy placki, zachowując między nimi odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut.
Krok 3: Przygotowujemy sos
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Całość chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz zioła. Smażymy, aż z pieczarek wyparuje woda. Danie podlewamy bulionem i dusimy kilka minut. Następnie do sosu dodajemy śmietanę, możemy doprawić solą i pieprzem.
Upieczone placki podajemy z sosem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Uszka z grzybami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto marchewkowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik pistacjowy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Makówki śląskie
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Domek z piernika
- Guacamole
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Jajka na miękko
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (4)
2741 dni temu
A co zrobić żeby placki nie przywierały do papieru podczas pieczenia, oprócz tego żeby przesmarować papier olejem?
Odpowiedz
2741 dni temu
Spròbuj posypać papier bułką tartą.
2808 dni temu
czy nie trzeba dodać trochę mąki do placków żeby masa była bardziej zbita ??
Odpowiedz
2808 dni temu
Jeśli zależy Ci na sztywniejszej strukturze placka, możesz dodać mąkę. Albo wykorzystaj przepis Karola - https://kuchnialidla.pl/placki-ziemniaczane-z-kwasna-smietana-i-duszona-cebulka