zobacz film

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę
  • praskę do czosnku
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy masę na placki

Ziemniaki oraz marchew obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Następnie dodajemy tymianek i posiekaną natkę pietruszki. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Wlewamy odrobinę oleju i ponownie mieszamy.

Krok 2: Pieczemy placki

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy placki, zachowując między nimi odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25-30 minut.

Krok 3: Przygotowujemy sos

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Całość chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz zioła. Smażymy, aż z pieczarek wyparuje woda. Danie podlewamy bulionem i dusimy kilka minut. Następnie do sosu dodajemy śmietanę, możemy doprawić solą i pieprzem.

Upieczone placki podajemy z sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    106 dni temu
    A co zrobić żeby placki nie przywierały do papieru podczas pieczenia, oprócz tego żeby przesmarować papier olejem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    106 dni temu
    Spròbuj posypać papier bułką tartą.
  • Gość Gość
    173 dni temu
    czy nie trzeba dodać trochę mąki do placków żeby masa była bardziej zbita ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    173 dni temu
    Jeśli zależy Ci na sztywniejszej strukturze placka, możesz dodać mąkę. Albo wykorzystaj przepis Karola - https://kuchnialidla.pl/placki-ziemniaczane-z-kwasna-smietana-i-duszona-cebulka

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram