Racuchy na maślance

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart

Przygotuj wcześniej:

Żółtka oddziel od białek.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie przekładamy je do pojemnika mieszającego i rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4. Rozdrobnione jabłka przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z MAŚLANKĄ

Do czystego pojemnika mieszającego przesiewamy mąkę wymieszaną z sodą i cukrem. Dodajemy też sól, maślankę i żółtka. Całość mieszamy za pomocą programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 5. Gotową masę przekładamy do miski.

KROK 3: UBIJAMY BIAŁKA

Białka ubijamy w pojemniku mieszającym z założoną końcówką do mieszania (tzw. motylkiem), używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / obroty 4.

KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Ubite białka dodajemy do pozostałej masy i delikatnie mieszamy. Następnie ciasto łączymy z rozdrobnionymi jajkami.

KROK 5: SMAŻYMY I PODAJEMY RACUCHY

Racuchy smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, po 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru, i podajemy oprószone cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    79 dni temu
    Przepis nie jest zbyt dobry. 3 Łużki cukru pudru? 3 jabłka? O wiele za mało. Nie ma też napisane jak pokroić jabłka lub czy je zmiksować. Maślanka naturalna? Wybrałabym jabłkową...Tyle ciasta i wszystko na marne.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!