Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- rózgę
- patelnię
- przesiewacz do mąki
- sitko
- miskę
- ściereczkę
- ręcznik papierowy
PRZYGOTOWANIE
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Podgrzewamy mleko do temperatury ok. 35-40 stopni. Drożdże ucieramy z łyżką cukru do momentu rozpuszczenia. Upłynnione drożdże z cukrem przekładamy do dużej miski i dodajemy ciepłe mleko. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli oraz pozostały cukier. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rózgi. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
KROK 2: KROIMY RABARBAR
W czasie kiedy ciasto wyrasta, myjemy i obieramy rabarbar, a następnie kroimy go w kostkę. Wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, aby delikatnie zmiękł. Gdy ciasto wyrośnie, odcedzamy rabarbar i dodajemy go do ciasta. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 3: SMAŻYMY RACUCHY
Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oleju, podgrzewamy i za pomocą łyżki wykładamy ciasto, formując małe placuszki. Smażymy racuchy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, a następnie przekładamy na talerz. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Uszka z grzybami
- Makowiec japoński
- Makówki śląskie
- Spaghetti carbonara
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Boczek pieczony
- Sałatka gyros
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Mini burgery
- Klasyczna sałatka grecka
- Łazanki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)