Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- rózgę
- patelnię
- przesiewacz do mąki
- sitko
- miskę
- ściereczkę
- ręcznik papierowy
PRZYGOTOWANIE
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Podgrzewamy mleko do temperatury ok. 35-40 stopni. Drożdże ucieramy z łyżką cukru do momentu rozpuszczenia. Upłynnione drożdże z cukrem przekładamy do dużej miski i dodajemy ciepłe mleko. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli oraz pozostały cukier. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rózgi. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
KROK 2: KROIMY RABARBAR
W czasie kiedy ciasto wyrasta, myjemy i obieramy rabarbar, a następnie kroimy go w kostkę. Wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, aby delikatnie zmiękł. Gdy ciasto wyrośnie, odcedzamy rabarbar i dodajemy go do ciasta. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 3: SMAŻYMY RACUCHY
Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oleju, podgrzewamy i za pomocą łyżki wykładamy ciasto, formując małe placuszki. Smażymy racuchy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, a następnie przekładamy na talerz. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami to pomysł nie tylko na pyszny deser. Możesz je również przygotować na śniadanie!
Racuchy z bananami
Idealne na śniadanie, obiad lub deser! Dla dorosłych i dzieci – racuchy z bananami!
Placki jogurtowe z sosem pomarańczowym
Na słodki obiad, deser lub śniadanie – wyborne racuszki jogurtowe z sosem pomarańczowym!
Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
Szukasz pomysłu na sycące śniadanie? Wypróbuj przepis na doskonałe racuchy ze szpinakiem i serem kozim!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny makowiec
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Sernik krakowski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Domek z piernika
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)