Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- rózgę
- patelnię
- przesiewacz do mąki
- sitko
- miskę
- ściereczkę
- ręcznik papierowy
PRZYGOTOWANIE
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Podgrzewamy mleko do temperatury ok. 35-40 stopni. Drożdże ucieramy z łyżką cukru do momentu rozpuszczenia. Upłynnione drożdże z cukrem przekładamy do dużej miski i dodajemy ciepłe mleko. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli oraz pozostały cukier. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rózgi. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
KROK 2: KROIMY RABARBAR
W czasie kiedy ciasto wyrasta, myjemy i obieramy rabarbar, a następnie kroimy go w kostkę. Wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, aby delikatnie zmiękł. Gdy ciasto wyrośnie, odcedzamy rabarbar i dodajemy go do ciasta. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 3: SMAŻYMY RACUCHY
Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oleju, podgrzewamy i za pomocą łyżki wykładamy ciasto, formując małe placuszki. Smażymy racuchy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, a następnie przekładamy na talerz. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Zobacz podobne
przepisy
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami to pomysł nie tylko na pyszny deser. Możesz je również przygotować na śniadanie!
Racuchy z bananami
Idealne na śniadanie, obiad lub deser! Dla dorosłych i dzieci – racuchy z bananami!
Placki jogurtowe z sosem pomarańczowym
Na słodki obiad, deser lub śniadanie – wyborne racuszki jogurtowe z sosem pomarańczowym!
Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
Szukasz pomysłu na sycące śniadanie? Wypróbuj przepis na doskonałe racuchy ze szpinakiem i serem kozim!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Placek z rabarbarem
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Racuchy z bananami
- Racuchy z jabłkami
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem
- Mrożony jogurt z owocami leśnymi
- Owsiane babeczki śniadaniowe
- Koreczki ze schabem w boczku
- Ryż na mleku z rabarbarem
- Cukinia marynowana słodko-kwaśna
- ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
- Gofrowe kanapki z francuskimi serami
- Racuchy bez drożdży ze śliwkami
- Żeberka z tempehu
- Carpaccio z kalarepy
- Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
- Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Karp pieczony w ziołowej panierce
- Zapiekanki w stylu meksykańskim
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Pudding czekoladowy w słoiku
- Łosoś na ostro z pomidorowym ryżem
- Syrop piernikowy
- Gulasz z jelenia
- Coq au vin – kurczak duszony w winie
- Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
- Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)