zobacz film Ramen

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • duży garnek
  • sitko o drobnych oczkach
  • pałeczki

Przygotuj wcześniej:

Suszone grzyby ugotuj i pokrój w paseczki. Jajka ugotuj na twardo.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BULION

Mięso wkładamy do dużego garnka wypełnionego zimną wodą. Dodajemy marchewkę, przekrojone na pół pietruszkę i cebulę oraz połamany seler naciowy. Dodajemy imbir, korzeń selera i lekko rozgnieciony czosnek w łupince.

Całość przyprawiamy anyżem, goździkami, pieprzem, sosem sojowym i sosem rybnym.

Liście kapusty zwijamy w rulony i wkładamy do bulionu. Bulion gotujemy na małym ogniu ok. 2,5 godziny.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MAKARON

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI I PODAJEMY RAMEN

Makaron odcedzamy i przekładamy do miseczek, a bulion przelewamy do nich przez sitko.

W miseczkach układamy dodatki: grubo posiekaną kapustę pak choi, grubo posiekany szczypior (2‑2,5 cm), drobno posiekane papryczki chili, grzyby, kiełki rzodkiewki oraz przekrojone na pół jajka.

Całość skrapiamy delikatnie olejem sezamowym i sokiem wyciśniętym z limonki. Ramen podajemy z pałeczkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    902 dni temu
    Co znaczy duży garnek? Ile ma być wody? Jak można nie zawrzeć tego w przepisie ;/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    902 dni temu
    W przypadku długo gotowanego bulionu najważniejsza zasada jest taka, by woda całkowicie przykryła składniki w garnku. Nalewamy jej tyle, by poziom wody był o ok. 5 cm wyższy niż poziom warzyw i mięsa.
  • Gość Gość
    742 dni temu
    myślenie nie boli
  • qwe qwe
    1263 dni temu
    Ta kobieta nie zna się nie tylko na ramenie ale na gotowaniu. sos rybny jako sól.. padłem (sos sojowy jest słony) anyż do RAMENu zamist do zupy PHO jajko na twardo zamiast na miękko. warzywa do wywaru gdzie do ramenu używa się tylko pora. brak azjatyckich składników używanych w ramenie gdzie jest pieczony boczek? ps. dziwną sałatkę zrobiła, nie wygląda smacznie, dlaczego nazywa to ramenem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    742 dni temu
    kucharz się odezwał chyba z biedronki
  • Gość Gość
    1390 dni temu
    Fałszywy przepis, fałszywa prowadząca . Wszystko pod produkty Lidla. To nawet nie stało koło Ramen.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    742 dni temu
    oryginał się znalazł
  • Gość Gość
    1630 dni temu
    2,5 centymetra to azjatycka długość XD

    odpowiedz

  • Savantique Savantique
    1720 dni temu
    Chyba się komuś pomieszał przepis na ramen z przepisem na zupę PHO?? Dlaczego wprowadzacie ludzi w błąd?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1683 dni temu
    W przepisie na zupę PHO jest wołowina, bulion rybny i nie tylko. To Ty jesteś w błędzie, tak trochę...
  • Gość Gość
    1647 dni temu
    Dokładnie. Kij już w to jakie mięso bo w Pho można kombinować. Ale anyż, goździki i pieprz to właśnie wszystko co daje smak zupie Pho, a nie bulionowi do ramenu
  • Gość Gość
    1924 dni temu
    jak najbardziej - jajko do ramenu :) kto nie próbował dobrego ramenu, ten nie wie ;x

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1864 dni temu
    ale nie na twardo xD
  • Gość Gość
    1986 dni temu
    Do Ramenu jajko na twardo xD ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1976 dni temu
    Też mnie to dziwi xD

zobacz wszystkie


Ramen – smak Japonii

Ramen — co to jest? Odpowiedź na pytanie, co to jest ramen, nie jest taka prosta. Ogólnikowo rzecz biorąc ramen to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni japońskiej, które swoje początki miało w chińskiej tradycji kulinarnej. Samo słowo „ramen” pochodzi od chińskiego słowa „lamian” oznaczającego tradycyjny makaron przyrządzany z mąki pszennej, który dodawany był do różnych zup. Z czasem makaron ten na dobre przeniknął do japońskiej kultury kulinarnej i zyskał nazwę ramen. Makaron ramen stanowi składnik dania o tej samej nazwie, które składa się z aromatycznego bulionu wzbogaconego o różnorodne dodatki.

Jeszcze kilkanaście lat temu aromatyczna zupa z makaronem ramen była znanym, ale niezbyt popularnym daniem. Popularność ramen zyskał wraz z końcem II Wojny Światowej i początkiem masowej migracji Japończyków do USA i Europy. Sycący bulion, który można było przygotować dosłownie ze wszystkiego, szybko podbił serca smakoszy na całym świecie, a ramen-ya (bary serwujące ten rodzaj dania) zaczęły mnożyć się jak grzyby po deszczu.

W każdym domu czy restauracji ramen przyrządza się nieco inaczej. Rodzaje bulionów, a nawet sam makaron różni się także w zależności od regionu Japonii. W klasycznym ramenie poza makaronem znajdziesz także glony wakame, moyashi (kiełki fasoli), chashu (plastry pieczonej wieprzowiny), glony nori, gruby szczypior, a także jajko ugotowane na twardo lub półtwardo (często marynowane w sosie sojowym) i plasterek naruto-maki (pastę rybną, która po przekrojeniu przypomina kształtem gwiazdkę z różową spiralą w środku).

Chociaż ramen nie ma jednego, ściśle określonego przepisu, a każdy kucharz robi go po swojemu, to można wyróżnić kilka najpopularniejszych odmian: klarowny i lekki bulion shio, wieprzowy i tłusty tonkotsu, intensywny, ciemny shoyu ramen, a także kremowy bulion na bazie pasty miso. Ten przepis jest spolszczoną wersją ramenu shio. Ten szybki ramen z łatwością przygotujesz ze składników dostępnych w Lidlu.

Prosty przepis na zupę ramen

Ramen z tego przepisu doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Niewątpliwą zaletą tej zupy jest to, że zyskuje ona smak i głębię wraz z kolejnym podgrzaniem. Możesz śmiało przygotować kilka litrów zupy i jeść ją przez kilka dni, a z każdą kolejną miseczką będzie jeszcze pyszniejsza!

Najważniejszym elementem zupy ramen jest bulion. W oryginalnym przepisie na zupę ramen znajdziesz wiele przypraw, a także tare (zaprawę przygotowywaną z shoyu i mirinu), ale większość z tych składników jest trudno dostępna. Nasz prosty przepis na ramen nie wymaga użycia drogich i niedostępnych składników — do przyprawienia zupy wystarczą Ci anyż, goździki, sos sojowy i rybny. Gwarantujemy Ci, że ten minimalistyczny bulion z naszego przepisu na ramen jest równie pyszny i sycący.

Jak zrobić domowy ramen?

Jak zrobić ramen w domu? Jak już wcześniej wspomnieliśmy, przygotowanie ramenu w domowym zaciszu wcale nie jest trudne, wymaga jednak cierpliwości. Najlepszy, esencjonalny bulion można uzyskać dopiero po kilku godzinach gotowania. Warto jest zadbać o to, aby w bulionie znalazło się sporo składników — włoszczyzna i kilka ziaren ziela angielskiego tu nie wystarczy. W ramenie nie należy się ograniczać — im więcej, tym lepiej!

Chcesz, aby Twój domowy ramen był bogatszy i bardziej esencjonalny? Wykorzystaj do tego upieczone w warzywa. Lekko spieczone i zwęglone łupiny marchewki, selera, czy ziemniaków dodadzą zupie jeszcze więcej aromatu i koloru. Jeśli lubisz smak grzybów, możesz wrzucić je bezpośrednio do gotującego się bulionu.

Dobry ramen to nie tylko intensywny w smaku bulion, ugotowany al dente makaron, ale także różnorodne dodatki. Eksperymentuj z różnymi składnikami — dodaj pokrojoną marchewkę, upieczonego pomidora, dynię, pokruszone orzeszki i świeże zioła lub inne produkty. Odważ się odszukać idealne połączenie smaków!

Jaki makaron do zupy ramen?

Oryginalny makaron do ramenu wytwarzany jest z mąki pszennej, soli i wody z użyciem tradycyjnych maszyn. Makaron do zupy ramen można z powodzeniem zastąpić innym rodzajem makaronu — wspomnianym w filmie chow mein, makaronem jajecznym, udonem lub gryczanym soba. Każdy z tych makaronów dostarczy Ci zupełnie innych doznań smakowych.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!