zobacz film Ramen

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • duży garnek
  • sitko o drobnych oczkach
  • pałeczki

Przygotuj wcześniej:

Suszone grzyby ugotuj i pokrój w paseczki. Jajka ugotuj na twardo.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BULION

Mięso wkładamy do dużego garnka wypełnionego zimną wodą. Dodajemy marchewkę, przekrojone na pół pietruszkę i cebulę oraz połamany seler naciowy. Dodajemy imbir, korzeń selera i lekko rozgnieciony czosnek w łupince.

Całość przyprawiamy anyżem, goździkami, pieprzem, sosem sojowym i sosem rybnym.

Liście kapusty zwijamy w rulony i wkładamy do bulionu. Bulion gotujemy na małym ogniu ok. 2,5 godziny.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MAKARON

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI I PODAJEMY RAMEN

Makaron odcedzamy i przekładamy do miseczek, a bulion przelewamy do nich przez sitko.

W miseczkach układamy dodatki: grubo posiekaną kapustę pak choi, grubo posiekany szczypior (2‑2,5 cm), drobno posiekane papryczki chili, grzyby, kiełki rzodkiewki oraz przekrojone na pół jajka.

Całość skrapiamy delikatnie olejem sezamowym i sokiem wyciśniętym z limonki. Ramen podajemy z pałeczkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    604 dni temu
    Co znaczy duży garnek? Ile ma być wody? Jak można nie zawrzeć tego w przepisie ;/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    604 dni temu
    W przypadku długo gotowanego bulionu najważniejsza zasada jest taka, by woda całkowicie przykryła składniki w garnku. Nalewamy jej tyle, by poziom wody był o ok. 5 cm wyższy niż poziom warzyw i mięsa.
  • Gość Gość
    443 dni temu
    myślenie nie boli
  • qwe qwe
    965 dni temu
    Ta kobieta nie zna się nie tylko na ramenie ale na gotowaniu. sos rybny jako sól.. padłem (sos sojowy jest słony) anyż do RAMENu zamist do zupy PHO jajko na twardo zamiast na miękko. warzywa do wywaru gdzie do ramenu używa się tylko pora. brak azjatyckich składników używanych w ramenie gdzie jest pieczony boczek? ps. dziwną sałatkę zrobiła, nie wygląda smacznie, dlaczego nazywa to ramenem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    443 dni temu
    kucharz się odezwał chyba z biedronki
  • Gość Gość
    1092 dni temu
    Fałszywy przepis, fałszywa prowadząca . Wszystko pod produkty Lidla. To nawet nie stało koło Ramen.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    443 dni temu
    oryginał się znalazł
  • Gość Gość
    1331 dni temu
    2,5 centymetra to azjatycka długość XD

    odpowiedz

  • Savantique Savantique
    1422 dni temu
    Chyba się komuś pomieszał przepis na ramen z przepisem na zupę PHO?? Dlaczego wprowadzacie ludzi w błąd?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1385 dni temu
    W przepisie na zupę PHO jest wołowina, bulion rybny i nie tylko. To Ty jesteś w błędzie, tak trochę...
  • Gość Gość
    1349 dni temu
    Dokładnie. Kij już w to jakie mięso bo w Pho można kombinować. Ale anyż, goździki i pieprz to właśnie wszystko co daje smak zupie Pho, a nie bulionowi do ramenu
  • Gość Gość
    1626 dni temu
    jak najbardziej - jajko do ramenu :) kto nie próbował dobrego ramenu, ten nie wie ;x

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1566 dni temu
    ale nie na twardo xD
  • Gość Gość
    1688 dni temu
    Do Ramenu jajko na twardo xD ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1678 dni temu
    Też mnie to dziwi xD

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!