
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- duży garnek
- sitko o drobnych oczkach
- pałeczki
Przygotuj wcześniej:
Suszone grzyby ugotuj i pokrój w paseczki. Jajka ugotuj na twardo.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BULION
Mięso wkładamy do dużego garnka wypełnionego zimną wodą. Dodajemy marchewkę, przekrojone na pół pietruszkę i cebulę oraz połamany seler naciowy. Dodajemy imbir, korzeń selera i lekko rozgnieciony czosnek w łupince.
Całość przyprawiamy anyżem, goździkami, pieprzem, sosem sojowym i sosem rybnym.
Liście kapusty zwijamy w rulony i wkładamy do bulionu. Bulion gotujemy na małym ogniu ok. 2,5 godziny.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI I PODAJEMY RAMEN
Makaron odcedzamy i przekładamy do miseczek, a bulion przelewamy do nich przez sitko.
W miseczkach układamy dodatki: grubo posiekaną kapustę pak choi, grubo posiekany szczypior (2‑2,5 cm), drobno posiekane papryczki chili, grzyby, kiełki rzodkiewki oraz przekrojone na pół jajka.
Całość skrapiamy delikatnie olejem sezamowym i sokiem wyciśniętym z limonki. Ramen podajemy z pałeczkami.
Zobacz podobne
przepisy
Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
Aromatyczny bulion z goździkami, anyżem i cynamonem. Do tego kaczka z chrupiącą skórką. To ramen według Karola Okrasy!

Wegetariański ramen
Przygotuj japoński rosół, który każdego postawi na nogi! Sięgnij po przepis na ramen z mnóstwem chrupiących warzyw i tofu!

Rosół azjatycki
Azjatycki rosół z mnóstwem korzennych przypraw, z dodatkiem pulpecików i kapusty pak choi – doskonale smakuje i rozgrzewa!

Ryż na mleczku kokosowym z mango
Trochę egzotyki w jesienny dzień? Zasmakujesz w niej, sięgając po przepis Kingi na ryż na mleczku kokosowym z dodatkiem soczystego mango!

Komentarze (15)
604 dni temu
Co znaczy duży garnek? Ile ma być wody? Jak można nie zawrzeć tego w przepisie ;/
odpowiedz
604 dni temu
W przypadku długo gotowanego bulionu najważniejsza zasada jest taka, by woda całkowicie przykryła składniki w garnku. Nalewamy jej tyle, by poziom wody był o ok. 5 cm wyższy niż poziom warzyw i mięsa.
443 dni temu
myślenie nie boli
965 dni temu
Ta kobieta nie zna się nie tylko na ramenie ale na gotowaniu. sos rybny jako sól.. padłem (sos sojowy jest słony) anyż do RAMENu zamist do zupy PHO jajko na twardo zamiast na miękko. warzywa do wywaru gdzie do ramenu używa się tylko pora. brak azjatyckich składników używanych w ramenie gdzie jest pieczony boczek? ps. dziwną sałatkę zrobiła, nie wygląda smacznie, dlaczego nazywa to ramenem?
odpowiedz
443 dni temu
kucharz się odezwał chyba z biedronki
1092 dni temu
Fałszywy przepis, fałszywa prowadząca . Wszystko pod produkty Lidla. To nawet nie stało koło Ramen.
odpowiedz
443 dni temu
oryginał się znalazł
1331 dni temu
2,5 centymetra to azjatycka długość XD
odpowiedz
1422 dni temu
Chyba się komuś pomieszał przepis na ramen z przepisem na zupę PHO?? Dlaczego wprowadzacie ludzi w błąd?
odpowiedz
1385 dni temu
W przepisie na zupę PHO jest wołowina, bulion rybny i nie tylko. To Ty jesteś w błędzie, tak trochę...
1349 dni temu
Dokładnie. Kij już w to jakie mięso bo w Pho można kombinować. Ale anyż, goździki i pieprz to właśnie wszystko co daje smak zupie Pho, a nie bulionowi do ramenu
1626 dni temu
jak najbardziej - jajko do ramenu :) kto nie próbował dobrego ramenu, ten nie wie ;x
odpowiedz
1566 dni temu
ale nie na twardo xD
1688 dni temu
Do Ramenu jajko na twardo xD ?
odpowiedz
1678 dni temu
Też mnie to dziwi xD
zobacz wszystkie