Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- duży garnek
- sitko o drobnych oczkach
- pałeczki
Przygotuj wcześniej:
Suszone grzyby ugotuj i pokrój w paseczki. Jajka ugotuj na twardo.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BULION
Mięso wkładamy do dużego garnka wypełnionego zimną wodą. Dodajemy marchewkę, przekrojone na pół pietruszkę i cebulę oraz połamany seler naciowy. Dodajemy imbir, korzeń selera i lekko rozgnieciony czosnek w łupince.
Całość przyprawiamy anyżem, goździkami, pieprzem, sosem sojowym i sosem rybnym.
Liście kapusty zwijamy w rulony i wkładamy do bulionu. Bulion gotujemy na małym ogniu ok. 2,5 godziny.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI I PODAJEMY RAMEN
Makaron odcedzamy i przekładamy do miseczek, a bulion przelewamy do nich przez sitko.
W miseczkach układamy dodatki: grubo posiekaną kapustę pak choi, grubo posiekany szczypior (2‑2,5 cm), drobno posiekane papryczki chili, grzyby, kiełki rzodkiewki oraz przekrojone na pół jajka.
Całość skrapiamy delikatnie olejem sezamowym i sokiem wyciśniętym z limonki. Ramen podajemy z pałeczkami.
Zobacz podobne
przepisy
Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
Aromatyczny bulion z goździkami, anyżem i cynamonem. Do tego kaczka z chrupiącą skórką. To ramen według Karola Okrasy!
Wegetariański ramen
Przygotuj japoński rosół, który każdego postawi na nogi! Sięgnij po przepis na ramen z mnóstwem chrupiących warzyw i tofu!
Rosół azjatycki
Azjatycki rosół z mnóstwem korzennych przypraw, z dodatkiem pulpecików i kapusty pak choi – doskonale smakuje i rozgrzewa!
Ryż na mleczku kokosowym z mango
Trochę egzotyki w jesienny dzień? Zasmakujesz w niej, sięgając po przepis Kingi na ryż na mleczku kokosowym z dodatkiem soczystego mango!
Ramen – smak Japonii
Ramen — co to jest? Odpowiedź na pytanie, co to jest ramen, nie jest taka prosta. Ogólnikowo rzecz biorąc ramen to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni japońskiej, które swoje początki miało w chińskiej tradycji kulinarnej. Samo słowo „ramen” pochodzi od chińskiego słowa „lamian” oznaczającego tradycyjny makaron przyrządzany z mąki pszennej, który dodawany był do różnych zup. Z czasem makaron ten na dobre przeniknął do japońskiej kultury kulinarnej i zyskał nazwę ramen. Makaron ramen stanowi składnik dania o tej samej nazwie, które składa się z aromatycznego bulionu wzbogaconego o różnorodne dodatki.
Jeszcze kilkanaście lat temu aromatyczna zupa z makaronem ramen była znanym, ale niezbyt popularnym daniem. Popularność ramen zyskał wraz z końcem II Wojny Światowej i początkiem masowej migracji Japończyków do USA i Europy. Sycący bulion, który można było przygotować dosłownie ze wszystkiego, szybko podbił serca smakoszy na całym świecie, a ramen-ya (bary serwujące ten rodzaj dania) zaczęły mnożyć się jak grzyby po deszczu.
W każdym domu czy restauracji ramen przyrządza się nieco inaczej. Rodzaje bulionów, a nawet sam makaron różni się także w zależności od regionu Japonii. W klasycznym ramenie poza makaronem znajdziesz także glony wakame, moyashi (kiełki fasoli), chashu (plastry pieczonej wieprzowiny), glony nori, gruby szczypior, a także jajko ugotowane na twardo lub półtwardo (często marynowane w sosie sojowym) i plasterek naruto-maki (pastę rybną, która po przekrojeniu przypomina kształtem gwiazdkę z różową spiralą w środku).
Chociaż ramen nie ma jednego, ściśle określonego przepisu, a każdy kucharz robi go po swojemu, to można wyróżnić kilka najpopularniejszych odmian: klarowny i lekki bulion shio, wieprzowy i tłusty tonkotsu, intensywny, ciemny shoyu ramen, a także kremowy bulion na bazie pasty miso. Ten przepis jest spolszczoną wersją ramenu shio. Ten szybki ramen z łatwością przygotujesz ze składników dostępnych w Lidlu.
Prosty przepis na zupę ramen
Ramen z tego przepisu doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Niewątpliwą zaletą tej zupy jest to, że zyskuje ona smak i głębię wraz z kolejnym podgrzaniem. Możesz śmiało przygotować kilka litrów zupy i jeść ją przez kilka dni, a z każdą kolejną miseczką będzie jeszcze pyszniejsza!
Najważniejszym elementem zupy ramen jest bulion. W oryginalnym przepisie na zupę ramen znajdziesz wiele przypraw, a także tare (zaprawę przygotowywaną z shoyu i mirinu), ale większość z tych składników jest trudno dostępna. Nasz prosty przepis na ramen nie wymaga użycia drogich i niedostępnych składników — do przyprawienia zupy wystarczą Ci anyż, goździki, sos sojowy i rybny. Gwarantujemy Ci, że ten minimalistyczny bulion z naszego przepisu na ramen jest równie pyszny i sycący.
Jak zrobić domowy ramen?
Jak zrobić ramen w domu? Jak już wcześniej wspomnieliśmy, przygotowanie ramenu w domowym zaciszu wcale nie jest trudne, wymaga jednak cierpliwości. Najlepszy, esencjonalny bulion można uzyskać dopiero po kilku godzinach gotowania. Warto jest zadbać o to, aby w bulionie znalazło się sporo składników — włoszczyzna i kilka ziaren ziela angielskiego tu nie wystarczy. W ramenie nie należy się ograniczać — im więcej, tym lepiej!
Chcesz, aby Twój domowy ramen był bogatszy i bardziej esencjonalny? Wykorzystaj do tego upieczone w warzywa. Lekko spieczone i zwęglone łupiny marchewki, selera, czy ziemniaków dodadzą zupie jeszcze więcej aromatu i koloru. Jeśli lubisz smak grzybów, możesz wrzucić je bezpośrednio do gotującego się bulionu.
Dobry ramen to nie tylko intensywny w smaku bulion, ugotowany al dente makaron, ale także różnorodne dodatki. Eksperymentuj z różnymi składnikami — dodaj pokrojoną marchewkę, upieczonego pomidora, dynię, pokruszone orzeszki i świeże zioła lub inne produkty. Odważ się odszukać idealne połączenie smaków!
Jaki makaron do zupy ramen?
Oryginalny makaron do ramenu wytwarzany jest z mąki pszennej, soli i wody z użyciem tradycyjnych maszyn. Makaron do zupy ramen można z powodzeniem zastąpić innym rodzajem makaronu — wspomnianym w filmie chow mein, makaronem jajecznym, udonem lub gryczanym soba. Każdy z tych makaronów dostarczy Ci zupełnie innych doznań smakowych.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Ramen na bulionie kaczym z pieczoną kaczką
- Risotto ze szparagami
- Spaghetti z królikiem
- Pieczona ryba z pikantnymi warzywami
- Warzywa w tempurze
- Żółta pasta curry
- Makaron z sosem blue cheese
- Omlet z cukinią i bobem
- Zupa prowansalska z francuskim serem
- Domowy rosół z makaronem i mięsem z kurczaka
- Bulion wołowy
- Bulion warzywny
- Stir-fry z kaszą
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Łosoś w sosie cytrynowym
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Tort malinowy
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- GOFRY TRADYCYJNE
- DESER SZAMPAŃSKI
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
1014 dni temu
Co znaczy duży garnek? Ile ma być wody? Jak można nie zawrzeć tego w przepisie ;/
odpowiedz
1014 dni temu
W przypadku długo gotowanego bulionu najważniejsza zasada jest taka, by woda całkowicie przykryła składniki w garnku. Nalewamy jej tyle, by poziom wody był o ok. 5 cm wyższy niż poziom warzyw i mięsa.
854 dni temu
myślenie nie boli
1376 dni temu
Ta kobieta nie zna się nie tylko na ramenie ale na gotowaniu. sos rybny jako sól.. padłem (sos sojowy jest słony) anyż do RAMENu zamist do zupy PHO jajko na twardo zamiast na miękko. warzywa do wywaru gdzie do ramenu używa się tylko pora. brak azjatyckich składników używanych w ramenie gdzie jest pieczony boczek? ps. dziwną sałatkę zrobiła, nie wygląda smacznie, dlaczego nazywa to ramenem?
odpowiedz
854 dni temu
kucharz się odezwał chyba z biedronki
1503 dni temu
Fałszywy przepis, fałszywa prowadząca . Wszystko pod produkty Lidla. To nawet nie stało koło Ramen.
odpowiedz
854 dni temu
oryginał się znalazł
1742 dni temu
2,5 centymetra to azjatycka długość XD
odpowiedz
1833 dni temu
Chyba się komuś pomieszał przepis na ramen z przepisem na zupę PHO?? Dlaczego wprowadzacie ludzi w błąd?
odpowiedz
1795 dni temu
W przepisie na zupę PHO jest wołowina, bulion rybny i nie tylko. To Ty jesteś w błędzie, tak trochę...
1759 dni temu
Dokładnie. Kij już w to jakie mięso bo w Pho można kombinować. Ale anyż, goździki i pieprz to właśnie wszystko co daje smak zupie Pho, a nie bulionowi do ramenu
2036 dni temu
jak najbardziej - jajko do ramenu :) kto nie próbował dobrego ramenu, ten nie wie ;x
odpowiedz
1976 dni temu
ale nie na twardo xD
2098 dni temu
Do Ramenu jajko na twardo xD ?
odpowiedz
2088 dni temu
Też mnie to dziwi xD
zobacz wszystkie