Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- garnek do gotowania na parze
- gęste sitko
- folię spożywczą
- ręcznik lub koc
Przygotuj wcześniej
Ryż płuczemy, umieszczamy w misce i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na minimum 2 godziny lub na całą noc.
Krok 1: GOTUJEMY RYŻ NA PARZE
Namoczony ryż odcedzamy na sitku i gotujemy na parze ok. 20 minut. Gdy będzie miękki, przekładamy go do miski i odstawiamy.
Krok 2: GOTUJEMY MLECZKO Z DODATKAMI
Mleczko kokosowe zagotowujemy w rondelku z cukrem, przekrojoną wzdłuż na pół laską wanilii, sokiem wyciśniętym z limonki i skórką startą z limonki. Pod koniec gotowania usuwamy laskę wanilii.
Krok 3: ŁĄCZYMY RYŻ Z MLEKIEM
Ugotowany na parze ryż zalewamy gorącym, przyprawionym mleczkiem i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Miskę z ryżem owijamy folią spożywczą i umieszczamy pod ręcznikiem lub kocem na około godzinę, by ryż wchłonął cały płyn.
Krok 4: PODAJEMY RYŻ NA MLECZKU KOKOSOWYM
Gotowy ryż rozkładamy do miseczek i podajemy – na ciepło lub na zimno – z pokrojonym w kostkę mango, podprażonym sezamem oraz listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Kokosowy pudding chia z mango
Mleko kokosowe, nasiona chia, świeże mango i prażone płatki migdałów – łatwy sposób na pyszny deser!
Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
Zobacz, jak przygotować ryż na słodko. Z dodatkiem kardamonu i z sałatką z mango oraz truskawek.
Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!
Kokosowy pudding ryżowy z mango
Idealna opcja dla fanów słodkich deserów: delikatny pudding w egzotycznym stylu oczaruje swym smakiem i zapachem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pieczona ryba po grecku
- Błyskawiczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1397 dni temu
Jaki ryz jest kleisty,proszę podać rodzaj:)
odpowiedz
1397 dni temu
Ryż kleisty to japoński rodzaj ryżu, który charakteryzuje się krótkimi ziarnami i dużą lepkością po ugotowaniu. Wykorzystywany jest głównie do słodkich dań. Najbardziej popularne gatunki ryżu kleistego to np. shinode czy shinzu, ale w rodzimych sklepach z znajdziesz go raczej pod tą nazwą, którą podaliśmy w przepisie :)
1384 dni temu
Jaki mam kupić ryż w Lidlu,żeby był kleisty?
1383 dni temu
Podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu dostępne są specjalne, kleiste ryże, które doskonale nadają się do wielu dań. Polecamy być czujnym/czujną ;) Tymczasem, do tego dania, Kinga poleca również ryż jaśminowy. Nie będzie on zachowywał konsystencji typowej dla ryżu kleistego, jednak również sprawdzi się dobrze i nada daniu odpowiedniego smaku :)
1825 dni temu
brakuje tu bardzo ważnej soli, którą dodają tajowie zamiast limonki.
odpowiedz
2163 dni temu
Drogi Lidlu, skuszona obietnicą przekąsek fit zrobiłam sobie to danie. Niestety gdy podliczyłam kalorie, ile jest białka a ile tłuszczy w tym daniu zdecydowanie nie jest ono FIT. Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd!
odpowiedz
2163 dni temu
Drogi Gościu, pamiętaj, że nie wszystkie potrawy fit muszą być niskokaloryczne. Jednak, aby uzyskać lżejszą wersję tego dania, można użyć zamienników, o których Kinga opowiada w naszym video.
2122 dni temu
Słowa tu nie było że to FIT ...Mądry Konsumecie po szkodzie 😉