Deser z chia, mango i mleczka kokosowego

Daria Ładocha


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • deser chłodzimy 5 godzin w lodówce
  • szklane pucharki

Krok 1: Podprażamy płatki migdałowe

Na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe.

Krok 2: Przygotowujemy pudding

Do miski wlewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy nasiona chia i energicznie mieszamy. Pudding nakładamy do pucharków, do połowy wysokości. Wkładamy do lodówki na około 5 godzin.

Krok 3: Dekorujemy deser owocami

Mango, obrane ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do deseru. Deser dekorujemy płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi, miodem. Przyozdabiamy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (28)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • Gość Gość
    2006 dni temu
    A miodem smarujemy klatę na znak zwycięstwa :D

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    1988 dni temu
    najlepszy komentarz ever :D:D
  • Gość Gość
    1531 dni temu
    dobre!
  • Gość Gość
    1178 dni temu
    Oj taaak ;)
  • Gość Gość
    2749 dni temu
    Super deser, zrobię na pewno. A tak z innej beczki skąd ta piękna tunika??

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3171 dni temu
    Jak długo deser oczywiście bez owoców można przechowywać w lodówce ?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3171 dni temu
    Około 24 godzin od stężenia :)
  • Gość Gość
    2852 dni temu
    Kilka dni
  • Gość Gość
    3183 dni temu
    Zrobiłam dziś ten deser - dokładnie jak w przepisie i na filmiku i niestety pudding się nie ściął. Stoi w lodówce już ponad 10h. Dlaczego??

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3182 dni temu
    Deser powinien mieć kremową konsystencję - nie powinien się wylewać z pucharka, ale też nie będzie ścięty tak mocno, jak np. galaretka.
  • Gość Gość
    3182 dni temu
    Pani Daria pokazywała ze po przychylniu Pucharka do góry nogami,pudding się nie wylewa. Czyli konsystencja rozumiem jak zastygnietej galaretki. U mnie konsystencja owszem jest gęsta i kremowa ale napewno wciąż okreslilabym ja jako pół płynna.
  • Gość Gość
    3181 dni temu
    pewnie mleko było bardziej "wodniste" trzeba zwracać uwagę na zawartość %. Przypuszczam że nawet jak się nie ścięło jest smaczne po dodaniu owoców i migdałów. Ja robię na jogurcie i nigdy nie jest jak zastygnięta galaretka ;)
  • Zuza Zuza
    3188 dni temu
    Ten deser jest TURBO DOBRY i super prosty! Pyyychaaa! (((-:

    Odpowiedz

  • Madzik Madzik
    3190 dni temu
    A jeśli ktoś nie lubi kokosa tym bardziej mleka kokosowego? Da radę zwykłe? Może skondensowane? Jogurt naturalny?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3189 dni temu
    Jogurt naturalny będzie tutaj najlepszym rozwiązaniem :)
  • Ania Ania
    3189 dni temu
    Ja bym spróbowała z joguretm naturalnym tylko wybrałabym taki o najbardziej neutralnym smaku. Niektóre jogurty naturalne są dośc słone w smaku. Napisz czy wyszło :)
  • Gość Gość
    3190 dni temu
    Czy pudding można zostawić w lodówce (bez owoców) na 12h?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3190 dni temu
    Oczywiście :)
  • Anna Anna
    3191 dni temu
    Ja mam pytanie: czy organizm będzie miał jakieś korzyści z całych ziaren chia ( nie zmielonych) ? Bo z tego co wiem to np. siemię lniane trzeba zmielić aby pozyskać omegi 3.Coś mi się zdaje,że chia w tej samej postaci zostaną wydalone.

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3191 dni temu
    Aby wydobyć najwięcej wartości nasiona chia należy albo zmielić, albo namoczyć. W puddingu kokosowym występują w postaci namoczonej :)
  • Gość Gość
    3192 dni temu
    Fantastyczny pomysł z Panią Darią - mam już Pani książkę z przepisami dla dzieci. Chętnie będę odwiedzała stronę Lidla po Pani przepisy. Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz

  • slo87 slo87
    3192 dni temu
    Bardzo fajny przepis - chętnie wypróbuję. To co bardzo by się przydało to kaloryczność 1 porcji i zawartość składników z podziałem W/B/T.

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3191 dni temu
    Dziękujemy za sugestię! :)
  • Gość Gość
    3192 dni temu
    Pani Dario...jest Pani świetna. Jestem zachwycona Pani dobrym i optymistycznym przekazem, to rzadkość w tych naszych dziwnych czasach. Jest Pani bardzo pozytywnym człowiekiem. Pani przepisy są kapitalne. Tak trzymać !!!! Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz

  • Paulina Paulina
    3194 dni temu
    chodzi o mleko kokosowe / napój kokosowy w kartonie? czy o tłuste mleko/mleczko kokosowe z puszki?

    Odpowiedz

  • Kryspi Kryspi
    3193 dni temu
    Ja zrobiłam ze zwykłym mlekiem kokosowym z puszki. To samo mleko dodaje do zupy itp. Myślę że wyszłoby też pysznie z mlekiem sojowym o smaku kokosa.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3193 dni temu
    W przepisie Daria użyła mleczka kokosowego z puszki :)
  • Kasia Kasia
    3192 dni temu
    Na filmie jest mleko w puszkach

zobacz wszystkie


Jeśli chodzi o desery o tropikalnym charakterze, deser z chia i mango to dla nas pozycja z mocnej pierwszej piątki! Ten kokosowo-tropikalny przysmak jest prawdziwą perełką wśród fit słodkości, która zachwyci nawet największych smakoszy. Chia z mleczkiem kokosowym i mango to połączenie, które przenosi nas wprost na rajską plażę - a przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut!

Chia z mleczkiem kokosowym - idealne połączenie smaków

Mleczko kokosowe z chia tworzy kremową bazę, która idealnie komponuje się z tropikalnym aromatem mango. Te małe, czarne nasionka to prawdziwe cudeńko - po namoczeniu w płynie tworzą delikatną, puddingową konsystencję, która rozpływa się w ustach. Nasiona chia z mleczkiem kokosowym to duet, który po prostu się sprawdza!

Kiedy dodamy do tego wszystkiego soczyste kawałki mango, otrzymujemy deser chia z mango i mleczkiem kokosowym, który smakuje jak wakacje zamknięte w szklance. A najlepsze w tym wszystkim? Proste przygotowanie - wystarczy wymieszać, poczekać i delektować się smakiem.

Pudding chia z mango - jak go przygotować?

Pudding chia z mango przygotowuje się naprawdę błyskawicznie. Podstawą jest odpowiednie namoczenie nasionek - chia w mleczku kokosowym potrzebuje czasu, żeby nabrać odpowiedniej konsystencji. Wystarczy energicznie wymieszać składniki i... cierpliwie czekać!

Deser z chia z mleczkiem kokosowym wymaga około 5 godzin chłodzenia w lodówce. To idealny moment, żeby przygotować inne składniki - obrać mango, podprażyć migdały czy po prostu… zająć się czymś innym! A gdy wrócimy do kuchni, czeka na nas gotowy deser z nasion chia i mango. Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie chia wieczorem i pozostawienie ich w lodówce na noc. Bo nasz deser z chia może też sprawdzić się jako słodkie śniadanie!

Proporcje są kluczowe w deserze chia z mleczkiem kokosowym. Powinny one wynosić mniej więcej 4 łyżki nasion na 400 ml mleczka. Dzięki temu otrzymamy idealną konsystencję, która nie będzie ani za gęsta, ani za rzadka.

Deser chia z mleczkiem kokosowym - sekrety przygotowania

Deser z mleczkiem kokosowym i chia ma swoje małe sekrety. Po pierwsze - mleczko musi być dobrze wymieszane przed użyciem. Po drugie, nasiona należy dodawać stopniowo, energicznie mieszając trzepaczką. Dzięki temu unikniemy niepożądanych grudek.

Mleczko kokosowe z chia najlepiej smakuje, gdy jest lekko schłodzone już przed przygotowaniem. Deser z mango i chia zyskuje też na dodatkach - prażone migdały, wiórki kokosowe czy odrobina miodu robią prawdziwą różnicę. A listki świeżej mięty? To już wisienka na torcie!

Nasiona chia z mleczkiem kokosowym tworzą nie tylko pyszną bazę, ale też pięknie prezentują się wizualnie. Ten fit deser chia z mleczkiem kokosowym to prawdziwy pokaz kolorów - kremowa biel, soczysta żółta barwa mango i delikatne brązowe akcenty prażonych migdałów.

Mango chia - tropikalna przyjemność w każdym kęsie

Mango chia to połączenie, które po prostu uzależnia. Słodycz owocu idealnie balansuje delikatny smak nasion, a kremowe mleczko kokosowe i chia dopełnia całości. Deser mango chia to prawdziwa eksplozja smaków, która przypomina o letních wakacjach nawet w środku zimy.

Najlepiej sprawdzi się dojrzałe, ale jeszcze twarde mango - takie, które łatwo się kroi, ale już jest słodkie i aromatyczne. Chia z mango pokrojonym w kostkę dodaje deserowi przyjemnej tekstury.

Deser z mleczka kokosowego i chia można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce nawet przez kilka dni. To oznacza, że pudding chia z mleczkiem kokosowym idealnie sprawdzi się jako deser na imprezę czy rodzinny obiad. Oczywiście warto mieć na uwadze, że im szybciej zaserwujemy deser, tym lepiej. Zbyt długie przechowywanie w lodówce wpłynie negatywnie na konsystencję puddingu, poza tym deser może złapać niepożądane aromaty z lodówki. Jeśli nie chcemy zjadać puddingu od razu, najlepiej przechowujmy go w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Dlaczego warto sięgnąć po deser z nasionami chia?

Deser z nasionami chia i mango to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale też sposób na odkrycie nowych smaków. Chia na mleczku kokosowym ma delikatny, orzechowy posmak, który doskonale komponuje się z tropikalnymi nutami.

Deser chia z mleczkiem kokosowym to też doskonała opcja dla osób poszukujących alternatywy dla tradycyjnych, ciężkich deserów. Jest lekki, orzeźwiający i ma tę magiczną właściwość, że zaspokaja ochotę na słodkie, nie pozostawiając uczucia przesytu.

Deser z nasionami chia i mleczkiem kokosowym można też dowolnie modyfikować - zamiast mango sprawdzi się truskawka, malina czy nawet banan. Ale klasyczne mango z chia pozostaje bezkonkurencyjne!

Jeśli przypadł Ci do gustu ten tropikalny deser chia mango, koniecznie sprawdź inne propozycje z Kuchni Lidla! Pudding chlebowy autorstwa Pawła Małeckiego to doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa w wersji na ciepłe śniadanie. Z kolei pudding z letnich owoców to łatwy deser idealny na upalne dni.

Nie można też pominąć puddingu ryżowego z kardamonem i sałatką z mango - to ciekawe połączenie słodkiego ryżu z egzotycznymi smakami, podobne do deseru z powyższego przepisu. A tym, którzy szczególnie upodobali sobie połączenie chia z mleczkiem kokosowym polecamy pudding kokosowy z chia i granatem Pawła Małeckiego - kolejną fit propozycję, którą możesz podać jako deser lub zjeść na śniadanie!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl