Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- 4 naczynka żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do 170°C
KROK 1: Przygotowujemy masę
Do garnka wlewamy mleko. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i wrzucamy je do mleka. Dodajemy żółtka i brązowy cukier. Mieszamy. Masę podgrzewamy, mieszając rózgą. Doprowadzamy do zgęstnienia i odstawiamy na bok.
KROK 2: Przygotowujemy suszone owoce
Suszone owoce kroimy w paski. Owoce zalewamy rumem lub wodą.
KROK 3: Kroimy bagietkę
Bagietkę kroimy na kromki. Każdą kromkę smarujemy masłem z obu stron. Kromki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużej miski.
KROK 4: Pieczemy pudding chlebowy
Bagietkę zalewamy masą, dodajemy suszone owoce. Całość mieszamy. Masę puddingową rozdzielamy do 4 naczynek żaroodpornych. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy przez 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika oprószamy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło.
Zobacz podobne
przepisy
Pudding sernikowy z owocami
Kochasz smak klasycznego sernika? Przygotuj sernikowy pudding z owocami leśnymi i chrupiącymi ciasteczkami! To świetny pomysł na szybki deser, który zjecie razem podczas letniej imprezy!
Pudding brzoskwiniowy
Miękkie brzoskwinie i smak ciasteczek to połączenie, które pokochają dzieciaki, zwłaszcza jeśli przygotują ten pyszny deser razem z Wami!
Pudding z chia
Szybki deser bez glutenu i laktozy? Postaw na pudding z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i mnóstwem owoców!
Kokosowy pudding chia z mango
Mleko kokosowe, nasiona chia, świeże mango i prażone płatki migdałów – łatwy sposób na pyszny deser!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem
- Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
- Pudding z letnich owoców
- Zielona maślanka
- Sałatka z quinoą i truskawkami
- Tyrolski gröstl
- Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem
- Jadłospis malucha: 4 przepisy
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Korzenny pudding ryżowy
- Kluski dyniowe z jogurtem i owocami
- Pudding jaglany z kaki
- Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba
- Wytrawny pudding chlebowy
- Bostock z rabarbarem
- Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
- Gulasz niemiecki
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki
- Szarlotka sypana
- Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
- Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
- Ciasto à la mars
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Kanapka drwalska
- Zapiekane jajka z salami i papryką
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
- Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1301 dni temu
Co jak masa mi się zwarzyła? :(
odpowiedz
1299 dni temu
Zwarzoną masę można uratować podgrzewając ją nad parą wodną jednocześnie ciągle mieszając do momentu nabrania jednolitej konsystencji. Masę należy następnie schłodzić. Niestety nie zawsze da się ją uratować, dlatego aby masa nie uległa zwarzeniu, wszystkie produkty muszą mieć tę samą temperaturę. Należy wyjąć je odpowiednio wcześniej, aby nabrały pokojowej temperatury.
3524 dni temu
Bardzo, bardzo dobre ♥ Zrobiłam i bardzo mi smakowało. Jeśli ktoś nie lubi żurawiny może użyć orzeszków.
odpowiedz
3529 dni temu
Gościu, termoobieg nieznacznie przyspiesza pieczenie, jednak przy tak krótkim czasie raczej nie zauważysz różnicy. Piecz pudding w podanej temperaturze 30-35 minut, będzie pysznie :)
odpowiedz
3530 dni temu
Czy przy termoobiegu należałoby obniżyć temperaturę?
odpowiedz