zobacz film Pudding chlebowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • 4 naczynka żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do 170°C

KROK 1: Przygotowujemy masę

Do garnka wlewamy mleko. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i wrzucamy je do mleka. Dodajemy żółtka i brązowy cukier. Mieszamy. Masę podgrzewamy, mieszając rózgą. Doprowadzamy do zgęstnienia i odstawiamy na bok.

KROK 2: Przygotowujemy suszone owoce

Suszone owoce kroimy w paski. Owoce zalewamy rumem lub wodą.

KROK 3: Kroimy bagietkę

Bagietkę kroimy na kromki. Każdą kromkę smarujemy masłem z obu stron. Kromki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużej miski.

KROK 4: Pieczemy pudding chlebowy

Bagietkę zalewamy masą, dodajemy suszone owoce. Całość mieszamy. Masę puddingową rozdzielamy do 4 naczynek żaroodpornych. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy przez 15-20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika oprószamy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    1301 dni temu
    Co jak masa mi się zwarzyła? :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1299 dni temu
    Zwarzoną masę można uratować podgrzewając ją nad parą wodną jednocześnie ciągle mieszając do momentu nabrania jednolitej konsystencji. Masę należy następnie schłodzić. Niestety nie zawsze da się ją uratować, dlatego aby masa nie uległa zwarzeniu, wszystkie produkty muszą mieć tę samą temperaturę. Należy wyjąć je odpowiednio wcześniej, aby nabrały pokojowej temperatury.
  • Cukiereczek Cukiereczek
    3524 dni temu
    Bardzo, bardzo dobre ♥ Zrobiłam i bardzo mi smakowało. Jeśli ktoś nie lubi żurawiny może użyć orzeszków.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3529 dni temu
    Gościu, termoobieg nieznacznie przyspiesza pieczenie, jednak przy tak krótkim czasie raczej nie zauważysz różnicy. Piecz pudding w podanej temperaturze 30-35 minut, będzie pysznie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3530 dni temu
    Czy przy termoobiegu należałoby obniżyć temperaturę?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!