zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • 4 naczynka żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do 170°C

KROK 1: Przygotowujemy masę

Do garnka wlewamy mleko. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i wrzucamy je do mleka. Dodajemy żółtka i brązowy cukier. Mieszamy. Masę podgrzewamy, mieszając rózgą. Doprowadzamy do zgęstnienia i odstawiamy na bok.

KROK 2: Przygotowujemy suszone owoce

Suszone owoce kroimy w paski. Owoce zalewamy rumem lub wodą.

KROK 3: Kroimy bagietkę

Bagietkę kroimy na kromki. Każdą kromkę smarujemy masłem z obu stron. Kromki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużej miski.

KROK 4: Pieczemy pudding chlebowy

Bagietkę zalewamy masą, dodajemy suszone owoce. Całość mieszamy. Masę puddingową rozdzielamy do 4 naczynek żaroodpornych. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy przez 15-20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika oprószamy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Cukiereczek Cukiereczek
    1769 dni temu
    Bardzo, bardzo dobre ♥ Zrobiłam i bardzo mi smakowało. Jeśli ktoś nie lubi żurawiny może użyć orzeszków.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1774 dni temu
    Gościu, termoobieg nieznacznie przyspiesza pieczenie, jednak przy tak krótkim czasie raczej nie zauważysz różnicy. Piecz pudding w podanej temperaturze 30-35 minut, będzie pysznie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1774 dni temu
    Czy przy termoobiegu należałoby obniżyć temperaturę?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram