Pudding chlebowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne o średnicy minimum 17 cm i wysokości 6 cm

Chleb tostowy lub bagietkę kroimy w kromki, smarujemy masłem z obu stron. Żurawinę moczymy w alkoholu lub wodzie. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy żółtka, cukier wanilinowy oraz cukier trzcinowy. Podgrzewamy na średnim ogniu ubijając trzepaczką do momentu, aż płyn zgęstnieje (nie doprowadzamy do zagotowania). Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową przygotowanego chleba, na to wylewamy część masy mleczno-jajecznej i posypujemy połową namoczonych żurawin. W ten sam sposób układamy drugą warstwę. Pudding pieczemy w temperaturze 175°C przez 35 minut. Serwujemy na ciepło.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Cukiereczek Cukiereczek
    1106 dni temu
    Bardzo, bardzo dobre ♥ Zrobiłam i bardzo mi smakowało. Jeśli ktoś nie lubi żurawiny może użyć orzeszków.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1111 dni temu
    Gościu, termoobieg nieznacznie przyspiesza pieczenie, jednak przy tak krótkim czasie raczej nie zauważysz różnicy. Piecz pudding w podanej temperaturze 30-35 minut, będzie pysznie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1112 dni temu
    Czy przy termoobiegu należałoby obniżyć temperaturę?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram