Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Owoce podgrzewamy
Owoce przebieramy, myjemy i dobrze osączamy. Truskawki kroimy na pół lub w ćwiartki, porzeczki obieramy z szypułek. Owoce, oprócz malin, podgrzewamy ze 150 g cukru pudru i sokiem jabłkowym przez 3-4 minuty, aż lekko puszczą sok. Dodajemy maliny i zdejmujemy z ognia, według uznania dodajemy więcej cukru pudru do smaku.
Krok 2: Miskę wykładamy chlebem tostowym
Z kromek chleba tostowego odkrawamy skórki i kroimy w trójkąty. Wykładamy nimi miskę z wysokimi bokami (o pojemności ok. 900 ml) – układamy na dnie i po bokach jeden przy drugim, luki wypełniamy małymi kawałkami chleba tostowego.
Krok 3: Przygotowujemy pudding
Z owoców odlewamy ok. 8 łyżek soku. Owoce przekładamy z pozostałym sokiem do miski. Wierzch przykrywamy pozostałymi kromkami chleba, który nasączamy niewielką ilością soku. Pozostały sok wstawiamy pod przykryciem do lodówki. Pudding przykrywamy talerzem i obciążamy (np. puszką konserwową), wkładamy na noc do lodówki.
Przed podaniem pudding wykładamy z miski. Skrapiamy pozostawionym sokiem.
Wskazówki: Pudding podajemy z kremem waniliowym lub lodami waniliowymi. Zamiast świeżych możemy użyć również 750 g rozmrożonych owoców. Nie trzeba ich wówczas podgrzewać, tylko wystarczy posłodzić cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Mini burgery
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Śledzie po kaszubsku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Jajka na miękko
- Świąteczne pierniczki
- Makówki śląskie
- Krokiety z mięsem
- Łazanki
- Ryba z piekarnika
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto na pierogi
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Boczek pieczony
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)