Pudding z letnich owoców
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Owoce podgrzewamy

Owoce przebieramy, myjemy i dobrze osączamy. Truskawki kroimy na pół lub w ćwiartki, porzeczki obieramy z szypułek. Owoce, oprócz malin, podgrzewamy ze 150 g cukru pudru i sokiem jabłkowym przez 3-4 minuty, aż lekko puszczą sok. Dodajemy maliny i zdejmujemy z ognia, według uznania dodajemy więcej cukru pudru do smaku.

Krok 2: Miskę wykładamy chlebem tostowym

Z kromek chleba tostowego odkrawamy skórki i kroimy w trójkąty. Wykładamy nimi miskę z wysokimi bokami (o pojemności ok. 900 ml) – układamy na dnie i po bokach jeden przy drugim, luki wypełniamy małymi kawałkami chleba tostowego.

Krok 3: Przygotowujemy pudding

Z owoców odlewamy ok. 8 łyżek soku. Owoce przekładamy z pozostałym sokiem do miski. Wierzch przykrywamy pozostałymi kromkami chleba, który nasączamy niewielką ilością soku. Pozostały sok wstawiamy pod przykryciem do lodówki. Pudding przykrywamy talerzem i obciążamy (np. puszką konserwową), wkładamy na noc do lodówki.

Przed podaniem pudding wykładamy z miski. Skrapiamy pozostawionym sokiem.

Wskazówki: Pudding podajemy z kremem waniliowym lub lodami waniliowymi. Zamiast świeżych możemy użyć również 750 g rozmrożonych owoców. Nie trzeba ich wówczas podgrzewać, tylko wystarczy posłodzić cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram