Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Owoce podgrzewamy
Owoce przebieramy, myjemy i dobrze osączamy. Truskawki kroimy na pół lub w ćwiartki, porzeczki obieramy z szypułek. Owoce, oprócz malin, podgrzewamy ze 150 g cukru pudru i sokiem jabłkowym przez 3-4 minuty, aż lekko puszczą sok. Dodajemy maliny i zdejmujemy z ognia, według uznania dodajemy więcej cukru pudru do smaku.
Krok 2: Miskę wykładamy chlebem tostowym
Z kromek chleba tostowego odkrawamy skórki i kroimy w trójkąty. Wykładamy nimi miskę z wysokimi bokami (o pojemności ok. 900 ml) – układamy na dnie i po bokach jeden przy drugim, luki wypełniamy małymi kawałkami chleba tostowego.
Krok 3: Przygotowujemy pudding
Z owoców odlewamy ok. 8 łyżek soku. Owoce przekładamy z pozostałym sokiem do miski. Wierzch przykrywamy pozostałymi kromkami chleba, który nasączamy niewielką ilością soku. Pozostały sok wstawiamy pod przykryciem do lodówki. Pudding przykrywamy talerzem i obciążamy (np. puszką konserwową), wkładamy na noc do lodówki.
Przed podaniem pudding wykładamy z miski. Skrapiamy pozostawionym sokiem.
Wskazówki: Pudding podajemy z kremem waniliowym lub lodami waniliowymi. Zamiast świeżych możemy użyć również 750 g rozmrożonych owoców. Nie trzeba ich wówczas podgrzewać, tylko wystarczy posłodzić cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Kokosowy pudding ryżowy z mango
Idealna opcja dla fanów słodkich deserów: delikatny pudding w egzotycznym stylu oczaruje swym smakiem i zapachem!
Czekoladowy pudding z croissantów
Słodkie maślane rogaliki w nietypowej odsłonie to pomysł na pyszne śniadanie. Z nim rozpoczniesz dobrze każdy dzień!
Jabłkowy pudding z twarożkiem
Kremowy deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Zawarte w nim owoce dostarczają witamin, a twaróg jest źródłem wapnia.
Pudding chlebowy
Sposób na ciepłe śniadanie lub podwieczorek – pudding chlebowy. Doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarator, bułgarski chłodnik
- Babka kawowa
- Sałatka z grillowanych owoców
- Pudding chlebowy
- Sorbet kiwi na patyku
- Mrożony jogurt z malinami i limonką
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Tort z sosem z czerwonych owoców
- Owoce pod chrupiącą kruszonką
- Tatar wołowy
- Pudding z chia
- Owoce z kruszonką owsianą
- Lody arbuzowe na patyku
- Deser z tapioką
- Lody truskawkowo-miętowe
- Frykadele drobiowe z sałatą
- Nalewka z głogu
- Zimowa surówka z czerwoną kapustą, orzechami włoskimi i pomarańczami
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Pesto eggs – jajka sadzone na domowym pesto
- Muffinki wielkanocne
- Piada wraps
- Panzanella – sałatka z pomidorami i czerstwym pieczywem
- Miętowe torciki z jagodami
- Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- Salsa z mango i awokado
- Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
- Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)