• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Gotujemy ryż na pudding

Z ziaren wyjmujemy nasiona kardamonu i ucieramy drobno w moździerzu. Zagotowujemy z mlekiem i cukrem. Dodajemy ryż i gotujemy przez 5 minut, mieszając. Następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 45-50 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż zmięknie, a płyn prawie całkowicie się wchłonie. Ryż na mleku zdejmujemy z ognia i studzimy przez 15 minut.

Krok 2: Nakładamy porcje puddingu

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, rozpuszczamy w ciepłym ryżu z mlekiem i studzimy przez kolejne ok. 30 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy i mieszamy, pudding ryżowy przekładamy do 6 filiżanek lub foremek (po ok. 200 ml) wypłukanych zimną wodą. Wstawiamy na 3-4 godziny lub na noc do lodówki.

Krok 3: Przygotowujemy sałatkę z mango i truskawek

Przed podaniem mango obieramy, miąższ odkrawamy od pestki i kroimy w cienkie plasterki. Truskawki oczyszczamy i kroimy w plasterki. 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny i miód mieszamy, skrapiamy nim owoce i pozostawiamy na chwilę aż do przegryzienia się smaków. Pudding ryżowy przekładamy na talerze i podajemy z sałatą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    762 dni temu
    Wygląda przepysznie!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram