Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Pieczemy kaczkę

Podsmażamy warzywa

Kaczkę pieczemy przez ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na złoty kolor. Zdejmujemy skórę, układamy na blaszce i pieczemy, aż będzie chrupiąca.

 

 

Krok 2: Gotujemy bulion

Przygotowujemy paprykową salsę

Mięso wraz z kośćmi zalewamy zimną wodą. Dodajemy przyprawy i przekrojone na pół, opalone nad palnikiem cebule. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 godziny. Dolewamy wody, jeśli zbyt dużo jej odparuje. Mięso wyjmujemy i oddzielamy od kości. Wywar odcedzamy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.

 

 

Krok 3: Doprawiamy zupę

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Makaron umieszczamy w misce, zalewamy bulionem. Doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym, posiekaną dymką i posiekaną papryczką chili. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki. Dekorujemy kiełkami, porwanym na kawałki mięsem, chrupiącą skórą kaczki i połamanymi wodorostami.

 


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Jestem Okiem 😉 Jestem Okiem 😉
    52 dni temu
    Czy tłuszczyk po kaczce wlewamy do zupy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    49 dni temu
    Jest to kwestia indywidualnych upodobań. Część tłuszczu można wlać do zupy, jednak najlepiej robić to stopniowo, tak, aby zupa nie była zbyt tłusta. Pamiętajmy, że sama kaczka nada jej już pewnej tłustości ;)
  • Gość Gość
    311 dni temu
    Czy uda pieczemy 30 minut, zdejmujemy skórę i dalej pieczemy czy przed pieczeniem ściągamy skórkę?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    310 dni temu
    Również mnie to zastanawia, będę wdzięczna za odpowiedź :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    308 dni temu
    Po 30 minutach pieczenia kaczki ze skórą, skórę zdejmujemy z mięsa (mięso wyjmujemy z piekarnika), układamy na blasze i pieczemy, aż będzie chrupiąca. Wykorzystujemy ją później do dekoracji ramenu :)
  • Michał Michał
    1398 dni temu
    Drogi Lidlu, Jaką ilością zimnej wody zalewamy na początku mięso? Ile może odparować? Czy należy dolewać tyle, ile odparuje?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1398 dni temu
    Drogi Michale, wody wlewamy tyle, aby przykryła wszystkie składniki bulionu czyli około 2-2.5 l. Podczas gotowania należy obserwować czy woda nadal przykrywa mięso i przyprawy, jeśli tak nie jest można jej dolać, jednak niezbyt dużo, aby bulion nadal pozostał aromatyczny.
  • Ania Ania
    1399 dni temu
    Czy wszystkie udka mają być upieczone, czy tylko dwa, a z pozostałych dwóch robimy bulion?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1399 dni temu
    Wszystkie udka pieczemy i dopiero z upieczonych gotujemy bulion :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram