Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Pieczemy kaczkę

Podsmażamy warzywa

Kaczkę pieczemy przez ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na złoty kolor. Zdejmujemy skórę, układamy na blaszce i pieczemy, aż będzie chrupiąca.

 

 

Krok 2: Gotujemy bulion

Przygotowujemy paprykową salsę

Mięso wraz z kośćmi zalewamy zimną wodą. Dodajemy przyprawy i przekrojone na pół, opalone nad palnikiem cebule. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 godziny. Dolewamy wody, jeśli zbyt dużo jej odparuje. Mięso wyjmujemy i oddzielamy od kości. Wywar odcedzamy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.

 

 

Krok 3: Doprawiamy zupę

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Makaron umieszczamy w misce, zalewamy bulionem. Doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym, posiekaną dymką i posiekaną papryczką chili. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki. Dekorujemy kiełkami, porwanym na kawałki mięsem, chrupiącą skórą kaczki i połamanymi wodorostami.

 


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Michał Michał
    450 dni temu
    Drogi Lidlu, Jaką ilością zimnej wody zalewamy na początku mięso? Ile może odparować? Czy należy dolewać tyle, ile odparuje?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    450 dni temu
    Drogi Michale, wody wlewamy tyle, aby przykryła wszystkie składniki bulionu czyli około 2-2.5 l. Podczas gotowania należy obserwować czy woda nadal przykrywa mięso i przyprawy, jeśli tak nie jest można jej dolać, jednak niezbyt dużo, aby bulion nadal pozostał aromatyczny.
  • Ania Ania
    451 dni temu
    Czy wszystkie udka mają być upieczone, czy tylko dwa, a z pozostałych dwóch robimy bulion?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    451 dni temu
    Wszystkie udka pieczemy i dopiero z upieczonych gotujemy bulion :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram