Anyż - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Co to jest anyż?
Anyż, zwany też anyżkiem (pełna nazwa rośliny to anyż biedrzeniec), to jednoroczna roślina z rodziny selerowatych. Jego nasiona są jedną z najstarszych przypraw świata.
Jak wygląda anyż?
Anyż osiąga do 0,5 m wysokości. Ma pustą w środku łodygę, kwitnie na biało. Wygląda trochę jak natka pietruszki, a jego owoce przypominają małe makówki. Nasiona mają ok. 4 mm i zielonoszary kolor. Z kolei stosowany w kuchni anyż gwiazdkowy, czy też gwiaździsty, czyli badian właściwy, to roślina z rodziny cytryńcowatych lub – w zależności od systemu – badianowatych. Wiecznie zielone drzewo dorasta nawet do 8-10 m. Owoce mają kształt gwiazd, stąd nazwa. Po wysuszeniu używane są głównie jako przyprawa.
Jaki smak i jaki zapach ma anyż?
Jeśli mielibyśmy porównać smak anyżu do innej rośliny, byłby to pewnie koper włoski. Zapach anyżu przypomina zapach kminku, jest jednak słodszy i bardziej intensywny.
Jak zmielić anyż?
Przyprawa ta używana jest pod postacią całych lub zmielonych nasion. Anyż gwiazdkowy można dodawać do potraw także w postaci całych gwiazdek. Nasiona najczęściej mielemy w moździerzu. Do zmielenia gwiazdek najlepiej użyć młynka elektrycznego.
Jak działa anyż?
Anyż ma właściwości wykrztuśne, z tego też względu jest składnikiem syropów na kaszel. Szczególnie znany jest jednak ze swojego zbawiennego wpływu na pracę żołądka i jelit. Jest także przeciwbakteryjny i moczopędny. Jego intensywny zapach odstrasza owady.
Na co pomaga anyż?
Dzięki swym właściwościom anyż zwalcza stany zapalne i przeziębienia. Pomaga na zaparcia, wzdęcia, likwiduje gazy czy kolki jelitowe. Anyż pomoże pozbyć się pasożytów układu pokarmowego. Matki karmiące znajdą w nim sprzymierzeńca w pobudzaniu laktacji. Ponadto przyprawa ta korzystnie wpływa na kondycję naszych włosów oraz poprawia pamięć. Przy bolesnych menstruacjach zaleca się kąpiel z dodatkiem rozluźniającego anyżkowego olejku.
Jak używać anyżu?
Anyż to ciekawa przyprawa do mięs czy ryb, ale także do ciast i wypieków, np. żytniego chleba. Często dodawany jest do kapusty. Na jego bazie robiona jest także anyżówka – specyficzny słodki likier. Z anyżu wytwarza się również miód. Anyż gwiazdkowy dużą popularnością cieszy się w kuchni chińskiej. Dodawany jest do potraw mięsnych oraz zup. W Europie używa się go do deserów, ciast, kompotów, przetworów czy likierów. Zarówno anyż biedrzeniec, jak i anyż gwiaździsty stosujemy w kuchni w całości lub zmielone. W celach leczniczych używa się anyżowych wywarów, soków lub olejku.
Spróbuj naszych przepisów na aromatyczne napoje z anyżem:
Wypróbuj również przepisy na desery:
Dania z anyżem na wytrawnie:
Anyż, choć specyficzny w smaku, na pewno urozmaici nasze potrawy. Warto poznać wszystkie jego zalety i nie bać się go stosować w kuchni. Szczególnie, że jest podobno znakomitym afrodyzjakiem. Poradzi sobie też sobie doskonale z kacem i z nudnościami.