Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żeliwne z pokrywą
- piekarnik z włączoną funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 150°C
Przygotuj wcześniej:
Szynkę namocz min. 12 godzin wcześniej w solance (2 łyżki soli na 2 litry wody) z dodatkiem 6 liści laurowych.
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY SZYNKĘ
Szynkę gotujemy przez ok. 10 minut w gorącej wodzie.
WSKAZÓWKA! Szynkę należy gotować ok. 10 minut na każdy kilogram mięsa. Także używając większej szynki warto delikatnie wydłużyć czas gotowania.
KROK 2: KARMELIZUJEMY CEBULĘ I PRZYGOTOWUJEMY SOS
Cebule kroimy w piórka i karmelizujemy na rozgrzanym oleju, dość często mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy: skórkę z połowy i sok z całej pomarańczy, rozmaryn, gwiazdki anyżu, laskę cynamonu i miód. W moździerzu rozbijamy czarny pieprz i także dodajemy go na patelnię. Całość podlewamy białym winem. Do cebuli dodajemy też masło i mieszamy, aż się rozpuści. Cebulę chwilę gotujemy, dodajemy musztardę, ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
KROK 3: PIECZEMY SZYNKĘ
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę cebuli. Na to wykładamy szynkę, układamy na niej pozostałą cebulę i polewamy sosem. Pieczemy ją pod przykryciem przez ok. 30 minut, co ok. 10 minut podlewając mięso zgromadzonym na dnie sosem. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy szynkę przez kolejne 15 minut.
WSKAZÓWKA! Czas pieczenia liczymy od momentu, kiedy naczynie się nagrzeje.
KROK 4: REDUKUJEMY SOS
Szynkę wyjmujemy z piekarnika i w tym samym naczyniu smażymy na średnim ogniu, aż większość płynu wyparuje, uważając by cebula się nie przypaliła. Z naczynia żeliwnego wyjmujemy zioła, gwiazdki anyżu i laski cynamonu.
WSKAZÓWKA! Jeśli lubisz zarumienioną szynkę możesz podpiec ją w piekarniku, aż nabierze złotobrązowego koloru.
KROK 5: PODAJEMY SZYNKĘ
Szynkę podajemy jeszcze gorącą, pokrojoną w grube plastry, na zredukowanym sosie z cebuli.
Zobacz podobne
przepisy
Wędlina golonkowa z szynkowaru
Mięso z golonki połączone z przyprawami – czosnkiem, pieprzem i majerankiem – dzięki przepisowi Karola zamieni się w pyszną, domową wędlinę! Sprawdź, jak przygotować ją przy użyciu szynkowaru.
Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej
Szynka w glazurze zachwyca lekko słodkim smakiem. Idealnie podczas świątecznego obiadu!
Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami
Piccata z mięsa wieprzowego podana z esencjonalnym sosem na bazie masła i pomidorów. Jej smak jest wyśmienity.
Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą
Upieczona pod musztardowym przykryciem szynka będzie różowa i niewiarygodnie soczysta. Spróbuj jej w wersji z soczewicą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Domek z piernika
- Wigilijny makowiec
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Wegańska ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)