zobacz film Pieczona szynka z sosem cebulowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żeliwne z pokrywą
  • piekarnik z włączoną funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 150°C

Przygotuj wcześniej:

Szynkę namocz min. 12 godzin wcześniej w solance (2 łyżki soli na 2 litry wody) z dodatkiem 6 liści laurowych.

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY SZYNKĘ

Szynkę gotujemy przez ok. 10 minut w gorącej wodzie.

WSKAZÓWKA! Szynkę należy gotować ok. 10 minut na każdy kilogram mięsa. Także używając większej szynki warto delikatnie wydłużyć czas gotowania.

KROK 2: KARMELIZUJEMY CEBULĘ I PRZYGOTOWUJEMY SOS

Cebule kroimy w piórka i karmelizujemy na rozgrzanym oleju, dość często mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy: skórkę z połowy i sok z całej pomarańczy, rozmaryn, gwiazdki anyżu, laskę cynamonu i miód. W moździerzu rozbijamy czarny pieprz i także dodajemy go na patelnię. Całość podlewamy białym winem. Do cebuli dodajemy też masło i mieszamy, aż się rozpuści. Cebulę chwilę gotujemy, dodajemy musztardę, ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

KROK 3: PIECZEMY SZYNKĘ

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę cebuli. Na to wykładamy szynkę, układamy na niej pozostałą cebulę i polewamy sosem. Pieczemy ją pod przykryciem przez ok. 30 minut, co ok. 10 minut podlewając mięso zgromadzonym na dnie sosem. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy szynkę przez kolejne 15 minut.

WSKAZÓWKA! Czas pieczenia liczymy od momentu, kiedy naczynie się nagrzeje.

KROK 4: REDUKUJEMY SOS

Szynkę wyjmujemy z piekarnika i w tym samym naczyniu smażymy na średnim ogniu, aż większość płynu wyparuje, uważając by cebula się nie przypaliła. Z naczynia żeliwnego wyjmujemy zioła, gwiazdki anyżu i laski cynamonu.

WSKAZÓWKA! Jeśli lubisz zarumienioną szynkę możesz podpiec ją w piekarniku, aż nabierze złotobrązowego koloru.

KROK 5: PODAJEMY SZYNKĘ

Szynkę podajemy jeszcze gorącą, pokrojoną w grube plastry, na zredukowanym sosie z cebuli.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!