Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy glazurę
Dżem, miód, sok porzeczkowy i musztardę umieszczamy w garnku. Zagotowujemy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu aż do całkowitego połączenia składników.
Krok 2: Nacieramy szynkę
Szynkę smarujemy z każdej strony połową jeszcze ciepłej glazury, resztę glazury pozostawiamy. Szpikujemy szynkę goździkami według uznania. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Kładziemy szynkę na kratce w piekarniku, pod którą umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą. Szynkę pieczemy około 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 25-30 minut. Podczas pieczenia szynkę kilkakrotnie, a nawet kilkanaście razy nacieramy pozostałą glazurą. Po upieczeniu nie kroimy jej od razu, ale dajemy odpocząć.
Krok 3: Pieczemy warzywa
Ziemniaki i buraki obieramy. Kroimy na mniejsze cząstki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i estragonem. Mieszamy i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia dodajemy masło.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sałatka gyros
- Jajka na miękko
- Boczek pieczony
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto marchewkowe
- Guacamole
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Mini burgery
- Nuggetsy z kurczaka
- Śledź w oleju
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Makówki śląskie
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (13)
296 dni temu
Przepis się nie sprawdza! Nie polecam!
Odpowiedz
301 dni temu
Niestety albo stety - Nie polecam!
Odpowiedz
323 dni temu
Czyli średnio co około 2/3 minuty otwieramy piekarnik aby polać szynke, w ten sposób wychładzamy piekarnik. Jak więc utrzymać w nim właściwą temperaturę?
Odpowiedz
322 dni temu
Częstotliwość otwierania piekarnika zależy od Ciebie. Możesz nacierać szynkę jedynie 3 razy, a możesz 13. Otwarcie piekarnika kilka razy nie powinno wpłynąć na czas pieczenia, jednak zawsze przed wyjęciem szynki z piekarnika możesz sprawdzić, czy jest upieczona.
1521 dni temu
"dżem porzeczkowy", "sok porzeczkowy" super, dla kogo jest ten przepis? Jakie to mają być porzeczki? Białe, czerwone, czarne? Ile Wy macie lat, że takie gó...no publikujecie? Mam się domyślać? Napiszcie jeszcze, że wina dolać, ale czy białego, czy czerwonego, czy cidre'u, to już mało ważne, bo kogo to obchodzi...... ręce opadają.....
Odpowiedz
1519 dni temu
Pierre, do tej szynki dodajemy dżem i sok z czarnych porzeczek. Jest to widoczne na zdjęciu, ale doprecyzowaliśmy to już również w samych składnikach. Dziękujemy za Twój komentarz :)
2140 dni temu
Czy szynkę kładziemy bezpośrednio na kratce, nie wkładamy jej do żadnego naczynia?
Odpowiedz
2140 dni temu
Tak, kładziemy bezpośrednio na kratce :)
3245 dni temu
no jak marynata z musztardy ,middu dzemu soku przeczkowego rozarynu itp
Odpowiedz
3246 dni temu
Dość krótkie pieczenie jak na szynkę. I żadnego natarcia przyprawami przed? Żadnej marynaty?
Odpowiedz
3246 dni temu
Drogi Gościu, czas pieczenia możesz ulec zmianie w zależności od piekarnika. Wszystkie smaki zawiera w sobie glazura, oczywiście możesz później doprawić szynkę wedle swoich upodobań :)
3247 dni temu
Proszę o wyjaśnienie dotyczące "Kroku 2. ". Skoro szynkę położymy na kratce , a pod nią naczynie żaroodporne z wodą , to gdzie zmieścimy kolejne naczynie żaroodporne z ziemniakami i burakami ? I ile w sumie pieczemy szynkę 40min (krok 2) + 10 min i 30 min (krok 3) ??? Opis szczególnie w pkt 2 jest niejasny.
Odpowiedz
3246 dni temu
Drogi Gościu, szynkę pieczemy przez około 40 minut, jednak warto sprawdzić czy jest już miękka, piekarnik, piekarnikowi nie równy :) Jeśli pod kratką z szynką, naczynie żaroodporne położymy na blaszce, będzie możliwość upieczenia również (pod ową blaszką) warzyw - kiedy szynka będzie odpoczywać, można pozostawić warzywa w piekarniku by lekko się przypiekły i były chrupiące.
zobacz wszystkie