Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Przygotowujemy glazurę

Dżem, miód, sok porzeczkowy i musztardę umieszczamy w garnku. Zagotowujemy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu aż do całkowitego połączenia składników.

Krok 2: Nacieramy szynkę

Szynkę smarujemy z każdej strony połową jeszcze ciepłej glazury, resztę glazury pozostawiamy. Szpikujemy szynkę goździkami według uznania. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Kładziemy szynkę na kratce w piekarniku, pod którą umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą. Szynkę pieczemy około 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 25-30 minut. Podczas pieczenia szynkę kilkakrotnie, a nawet kilkanaście razy nacieramy pozostałą glazurą. Po upieczeniu nie kroimy jej od razu, ale dajemy odpocząć.

Krok 3: Pieczemy warzywa

Ziemniaki i buraki obieramy. Kroimy na mniejsze cząstki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i estragonem. Mieszamy i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia dodajemy masło.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    5 dni temu
    Czyli średnio co około 2/3 minuty otwieramy piekarnik aby polać szynke, w ten sposób wychładzamy piekarnik. Jak więc utrzymać w nim właściwą temperaturę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4 dni temu
    Częstotliwość otwierania piekarnika zależy od Ciebie. Możesz nacierać szynkę jedynie 3 razy, a możesz 13. Otwarcie piekarnika kilka razy nie powinno wpłynąć na czas pieczenia, jednak zawsze przed wyjęciem szynki z piekarnika możesz sprawdzić, czy jest upieczona.
  • Pierre Pierre
    1203 dni temu
    "dżem porzeczkowy", "sok porzeczkowy" super, dla kogo jest ten przepis? Jakie to mają być porzeczki? Białe, czerwone, czarne? Ile Wy macie lat, że takie gó...no publikujecie? Mam się domyślać? Napiszcie jeszcze, że wina dolać, ale czy białego, czy czerwonego, czy cidre'u, to już mało ważne, bo kogo to obchodzi...... ręce opadają.....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1201 dni temu
    Pierre, do tej szynki dodajemy dżem i sok z czarnych porzeczek. Jest to widoczne na zdjęciu, ale doprecyzowaliśmy to już również w samych składnikach. Dziękujemy za Twój komentarz :)
  • IM IM
    1822 dni temu
    Czy szynkę kładziemy bezpośrednio na kratce, nie wkładamy jej do żadnego naczynia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1822 dni temu
    Tak, kładziemy bezpośrednio na kratce :)
  • olo olo
    2927 dni temu
    no jak marynata z musztardy ,middu dzemu soku przeczkowego rozarynu itp

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2928 dni temu
    Dość krótkie pieczenie jak na szynkę. I żadnego natarcia przyprawami przed? Żadnej marynaty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2928 dni temu
    Drogi Gościu, czas pieczenia możesz ulec zmianie w zależności od piekarnika. Wszystkie smaki zawiera w sobie glazura, oczywiście możesz później doprawić szynkę wedle swoich upodobań :)
  • Gość Gość
    2929 dni temu
    Proszę o wyjaśnienie dotyczące "Kroku 2. ". Skoro szynkę położymy na kratce , a pod nią naczynie żaroodporne z wodą , to gdzie zmieścimy kolejne naczynie żaroodporne z ziemniakami i burakami ? I ile w sumie pieczemy szynkę 40min (krok 2) + 10 min i 30 min (krok 3) ??? Opis szczególnie w pkt 2 jest niejasny.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2928 dni temu
    Drogi Gościu, szynkę pieczemy przez około 40 minut, jednak warto sprawdzić czy jest już miękka, piekarnik, piekarnikowi nie równy :) Jeśli pod kratką z szynką, naczynie żaroodporne położymy na blaszce, będzie możliwość upieczenia również (pod ową blaszką) warzyw - kiedy szynka będzie odpoczywać, można pozostawić warzywa w piekarniku by lekko się przypiekły i były chrupiące.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!