Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy glazurę
Dżem, miód, sok porzeczkowy i musztardę umieszczamy w garnku. Zagotowujemy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu aż do całkowitego połączenia składników.
Krok 2: Nacieramy szynkę
Szynkę smarujemy z każdej strony połową jeszcze ciepłej glazury, resztę glazury pozostawiamy. Szpikujemy szynkę goździkami według uznania. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Kładziemy szynkę na kratce w piekarniku, pod którą umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą. Szynkę pieczemy około 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 25-30 minut. Podczas pieczenia szynkę kilkakrotnie, a nawet kilkanaście razy nacieramy pozostałą glazurą. Po upieczeniu nie kroimy jej od razu, ale dajemy odpocząć.
Krok 3: Pieczemy warzywa
Ziemniaki i buraki obieramy. Kroimy na mniejsze cząstki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i estragonem. Mieszamy i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia dodajemy masło.
Zobacz podobne
przepisy
Roladki z szynki w sosie grzybowym
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!
Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Sałatka w stylu azjatyckim z orientalnie doprawionymi pulpecikami z mięsa mielonego zaspokoi nawet największy głód!
Zrazy alpejskie z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle
Wyobraź sobie, że jesteś w cudownych, malowniczych Alpach. Pomoże Ci w tym smak naszych zrazów według oryginalnego przepisu!
Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
Ta potrawa w stylu włoskim jest prosta w wykonaniu lecz niezwykle wyrafinowana w smaku. Musisz się o tym przekonać!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
- Pieczona dynia w ziołach
- Piersi z indyka w sosie paprykowym
- Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
- Łosoś z salsą z truskawek
- Świąteczny makowiec z jabłkami
- Szaszłyki z warzywami i ananasem
- Kokosowa sałatka z fasolką szparagową
- Sałatka z kaszą i kabanosami
- Kawa po kozacku
- Zielony chłodnik z awokado
- Ciasto jeżynowe bez laktozy
- Pasztet z karpia z suszonymi owocami
- Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
- Nadziewane daktyle w czekoladzie
- Domowe hot-dogi z białych kiełbasek
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki
- Wegańskie sernikobrownie
- Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
- Włoski deser „Fragola”
- Pizza cztery pory roku
- Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej
- Flan Valencia
- Kotleciki z soczewicy
- Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Warkocz cynamonowo - marcepanowy
- Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
1140 dni temu
"dżem porzeczkowy", "sok porzeczkowy" super, dla kogo jest ten przepis? Jakie to mają być porzeczki? Białe, czerwone, czarne? Ile Wy macie lat, że takie gó...no publikujecie? Mam się domyślać? Napiszcie jeszcze, że wina dolać, ale czy białego, czy czerwonego, czy cidre'u, to już mało ważne, bo kogo to obchodzi...... ręce opadają.....
odpowiedz
1138 dni temu
Pierre, do tej szynki dodajemy dżem i sok z czarnych porzeczek. Jest to widoczne na zdjęciu, ale doprecyzowaliśmy to już również w samych składnikach. Dziękujemy za Twój komentarz :)
1759 dni temu
Czy szynkę kładziemy bezpośrednio na kratce, nie wkładamy jej do żadnego naczynia?
odpowiedz
1759 dni temu
Tak, kładziemy bezpośrednio na kratce :)
2864 dni temu
no jak marynata z musztardy ,middu dzemu soku przeczkowego rozarynu itp
odpowiedz
2865 dni temu
Dość krótkie pieczenie jak na szynkę. I żadnego natarcia przyprawami przed? Żadnej marynaty?
odpowiedz
2865 dni temu
Drogi Gościu, czas pieczenia możesz ulec zmianie w zależności od piekarnika. Wszystkie smaki zawiera w sobie glazura, oczywiście możesz później doprawić szynkę wedle swoich upodobań :)
2866 dni temu
Proszę o wyjaśnienie dotyczące "Kroku 2. ". Skoro szynkę położymy na kratce , a pod nią naczynie żaroodporne z wodą , to gdzie zmieścimy kolejne naczynie żaroodporne z ziemniakami i burakami ? I ile w sumie pieczemy szynkę 40min (krok 2) + 10 min i 30 min (krok 3) ??? Opis szczególnie w pkt 2 jest niejasny.
odpowiedz
2865 dni temu
Drogi Gościu, szynkę pieczemy przez około 40 minut, jednak warto sprawdzić czy jest już miękka, piekarnik, piekarnikowi nie równy :) Jeśli pod kratką z szynką, naczynie żaroodporne położymy na blaszce, będzie możliwość upieczenia również (pod ową blaszką) warzyw - kiedy szynka będzie odpoczywać, można pozostawić warzywa w piekarniku by lekko się przypiekły i były chrupiące.