Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy glazurę
Dżem, miód, sok porzeczkowy i musztardę umieszczamy w garnku. Zagotowujemy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu aż do całkowitego połączenia składników.
Krok 2: Nacieramy szynkę
Szynkę smarujemy z każdej strony połową jeszcze ciepłej glazury, resztę glazury pozostawiamy. Szpikujemy szynkę goździkami według uznania. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Kładziemy szynkę na kratce w piekarniku, pod którą umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą. Szynkę pieczemy około 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 25-30 minut. Podczas pieczenia szynkę kilkakrotnie, a nawet kilkanaście razy nacieramy pozostałą glazurą. Po upieczeniu nie kroimy jej od razu, ale dajemy odpocząć.
Krok 3: Pieczemy warzywa
Ziemniaki i buraki obieramy. Kroimy na mniejsze cząstki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i estragonem. Mieszamy i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia dodajemy masło.
Zobacz podobne
przepisy
Roladki z szynki w sosie grzybowym
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!
Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Sałatka w stylu azjatyckim z orientalnie doprawionymi pulpecikami z mięsa mielonego zaspokoi nawet największy głód!
Zrazy ze schabu z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle
Wyobraź sobie, że jesteś w cudownych, malowniczych Alpach. Pomoże Ci w tym smak naszych zrazów według oryginalnego przepisu!
Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
Ta potrawa w stylu włoskim jest prosta w wykonaniu lecz niezwykle wyrafinowana w smaku. Musisz się o tym przekonać!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Sernik krakowski
- Ciasto marchewkowe
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
- Kutia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
12 dni temu
Przepis się nie sprawdza! Nie polecam!
odpowiedz
17 dni temu
Niestety albo stety - Nie polecam!
odpowiedz
38 dni temu
Czyli średnio co około 2/3 minuty otwieramy piekarnik aby polać szynke, w ten sposób wychładzamy piekarnik. Jak więc utrzymać w nim właściwą temperaturę?
odpowiedz
38 dni temu
Częstotliwość otwierania piekarnika zależy od Ciebie. Możesz nacierać szynkę jedynie 3 razy, a możesz 13. Otwarcie piekarnika kilka razy nie powinno wpłynąć na czas pieczenia, jednak zawsze przed wyjęciem szynki z piekarnika możesz sprawdzić, czy jest upieczona.
1236 dni temu
"dżem porzeczkowy", "sok porzeczkowy" super, dla kogo jest ten przepis? Jakie to mają być porzeczki? Białe, czerwone, czarne? Ile Wy macie lat, że takie gó...no publikujecie? Mam się domyślać? Napiszcie jeszcze, że wina dolać, ale czy białego, czy czerwonego, czy cidre'u, to już mało ważne, bo kogo to obchodzi...... ręce opadają.....
odpowiedz
1235 dni temu
Pierre, do tej szynki dodajemy dżem i sok z czarnych porzeczek. Jest to widoczne na zdjęciu, ale doprecyzowaliśmy to już również w samych składnikach. Dziękujemy za Twój komentarz :)
1856 dni temu
Czy szynkę kładziemy bezpośrednio na kratce, nie wkładamy jej do żadnego naczynia?
odpowiedz
1856 dni temu
Tak, kładziemy bezpośrednio na kratce :)
2961 dni temu
no jak marynata z musztardy ,middu dzemu soku przeczkowego rozarynu itp
odpowiedz
2962 dni temu
Dość krótkie pieczenie jak na szynkę. I żadnego natarcia przyprawami przed? Żadnej marynaty?
odpowiedz
2962 dni temu
Drogi Gościu, czas pieczenia możesz ulec zmianie w zależności od piekarnika. Wszystkie smaki zawiera w sobie glazura, oczywiście możesz później doprawić szynkę wedle swoich upodobań :)
2963 dni temu
Proszę o wyjaśnienie dotyczące "Kroku 2. ". Skoro szynkę położymy na kratce , a pod nią naczynie żaroodporne z wodą , to gdzie zmieścimy kolejne naczynie żaroodporne z ziemniakami i burakami ? I ile w sumie pieczemy szynkę 40min (krok 2) + 10 min i 30 min (krok 3) ??? Opis szczególnie w pkt 2 jest niejasny.
odpowiedz
2962 dni temu
Drogi Gościu, szynkę pieczemy przez około 40 minut, jednak warto sprawdzić czy jest już miękka, piekarnik, piekarnikowi nie równy :) Jeśli pod kratką z szynką, naczynie żaroodporne położymy na blaszce, będzie możliwość upieczenia również (pod ową blaszką) warzyw - kiedy szynka będzie odpoczywać, można pozostawić warzywa w piekarniku by lekko się przypiekły i były chrupiące.
zobacz wszystkie