Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- gumowe rękawiczki
Krok 1: Zagotowujemy śmietankę z dodatkami
Do garnka o wysokim brzegu wlewamy śmietankę i miód, dodajemy starty imbir, anyż, otartą skórkę z cytryny, gałązki tymianku oraz cukier. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie przecedzamy masę i wlewamy do czystego garnka. Ponownie gotujemy, zwiększając płomień. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy ok. 10-15 minut. Obserwujemy stopień karmelizowania się masy (podczas gotowania mieszanka bardzo się pieni, dlatego potrzebny jest wysoki garnek).
Krok 2: Wylewamy masę na blachę
Gdy masa będzie miała złoty kolor, dodajemy sodę oczyszczoną, całość mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Gdy jest już przestudzona, ale nie zimna, zagniatamy ją (na rękach należy mieć gumowe rękawiczki), rozciągamy masę kilkakrotnie i formujemy karmelki. Za pomocą nożyczek odcinamy cukierki dowolnej wielkości.
Krok 3: Posypujemy karmelki cukrem pudrem
Po uformowaniu i przestudzeniu karmelków przesypujemy je cukrem pudrem, wstawiamy do lodówki rozłożone na blasze. Jeżeli będziemy mieli pewność, że karmelki są dobrze przestudzone, możemy przesypać je do słoika lub innego szczelnego naczynia.
Zobacz podobne
przepisy
Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!
Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!
Ciasteczka owsiane z jabłkami
Proste ciasteczka dla małych i dużych łasuchów, które przygotujesz w mgnieniu oka. Pięknie pachną i świetnie smakują.
Batony imbirowo-marcepanowe
Tak przygotowane batony świetnie sprawdzą się jako rozgrzewający i słodki upominek dla najbliższych!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto cynamonowe z jabłkami
- Krem ze szparagów
- Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
- Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
- Rogaliki z makiem
- Chrupiące tosty z ricottą i śliwkami z tymiankiem
- Schab duszony z sałatką i brokułami
- Parmigiana z bakłażanem i ziemniakami
- Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
- Żelki pomarańczowo-marchewkowe
- Świąteczne risotto
- Pasztet z ciecierzycy
- Lody figowe
- Ciasto z profiterolkami
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
- Placuszki ziemniaczane z sałatką z rukoli i pomidorkami daktylowymi
- Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
- Zupa taco
- DESER SZAMPAŃSKI
- Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Grillowane kofty w tortilli
- Łosoś w kremowym sosie czosnkowym
- Aromatyczna mieszanka do kawy lub herbaty
- Jabłka pod wegańską kruszonką
- Kruche makowe ciasteczka
- Marynowane pieczarki
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)