
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- gumowe rękawiczki
Krok 1: Zagotowujemy śmietankę z dodatkami
Do garnka o wysokim brzegu wlewamy śmietankę i miód, dodajemy starty imbir, anyż, otartą skórkę z cytryny, gałązki tymianku oraz cukier. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie przecedzamy masę i wlewamy do czystego garnka. Ponownie gotujemy, zwiększając płomień. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy ok. 10-15 minut. Obserwujemy stopień karmelizowania się masy (podczas gotowania mieszanka bardzo się pieni, dlatego potrzebny jest wysoki garnek).
Krok 2: Wylewamy masę na blachę
Gdy masa będzie miała złoty kolor, dodajemy sodę oczyszczoną, całość mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Gdy jest już przestudzona, ale nie zimna, zagniatamy ją (na rękach należy mieć gumowe rękawiczki), rozciągamy masę kilkakrotnie i formujemy karmelki. Za pomocą nożyczek odcinamy cukierki dowolnej wielkości.
Krok 3: Posypujemy karmelki cukrem pudrem
Po uformowaniu i przestudzeniu karmelków przesypujemy je cukrem pudrem, wstawiamy do lodówki rozłożone na blasze. Jeżeli będziemy mieli pewność, że karmelki są dobrze przestudzone, możemy przesypać je do słoika lub innego szczelnego naczynia.
Zobacz podobne
przepisy
Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!

Florentynki migdałowe
Bez mąki i jajek, za to z całą masą orzechów i suszonych owoców. Wypróbuj przepis na tradycyjne ciasteczka inspirowane kuchnią Florencji!

Ciasteczka owsiane z jabłkami
Proste ciasteczka dla małych i dużych łasuchów, które przygotujesz w mgnieniu oka. Pięknie pachną i świetnie smakują.

Batony imbirowo-marcepanowe
Tak przygotowane batony świetnie sprawdzą się jako rozgrzewający i słodki upominek dla najbliższych!

Zobacz przepisy
na święta
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Wielkanocna brioszka
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
- Ciastka jak jajka sadzone
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)