zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • moździerz
  • folię spożywczą
  • ręcznik papierowy
  • naczynie żaroodporne
  • grill z pokrywą
  • namoczone kawałki drewna liściastego

PRZEPIS WIELOETAPOWY! Łączny czas przygotowywania: ok. 12 dni.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PEKLUJEMY MIĘSO W ZALEWIE

Do dużej miski wlewamy przegotowaną i przestudzoną (ale wciąż ciepłą) wodę. Dodajemy sól peklującą i przyprawy: laski cynamonu, goździki, anyż i kardamon. Mieszamy, aż sól się rozpuści.

Mostek wołowy przekładamy do zalewy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 tydzień.

Krok 2. PRZYPRAWIAMY MIĘSO

W moździerzu dokładnie rozcieramy ziarna kolendry, ziarna gorczycy i pieprz. Dodajemy imbir, cukier i mieloną paprykę – słodką i ostrą. Delikatnie ucieramy i mieszamy całość.

Mięso wyjmujemy z zalewy, oczyszczamy z nadmiaru przypraw i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem z każdej strony. Nacieramy mocno ze wszystkich stron suchą mieszanką przyprawową i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 3-5 dni.

Krok 3: WĘDZIMY MIĘSO

Mięso w przyprawach układamy na rozgrzanym grillu w chłodniejszej strefie (nie nad żarem) i wędzimy ok. 4-6 godzin, raz na jakiś czas odwracając. W żarze umieszczamy namoczone kawałki drewna liściastego, by uzyskać dymny zapach mięsa.

Opcjonalnie: wędzimy mięso ok. 4 godzin, a następnie gotujemy na parze ok. 1 godziny, by lekko skruszało.

Krok 4: SKŁADAMY BURGERY

Bułki przekrawamy na pół, obie połówki smarujemy musztardą. Na dolną część bułki wykładamy kolejno: sałatę rzymską, pastrami pokrojone w cienkie plasterki, ogórek kiszony pokrojony w paski i pokrojoną w krążki czerwoną cebulę.

Całość przykrywamy górną częścią bułki i lekko dociskamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    37 dni temu
    Czy podobne pastrami można zrobić bez użycia grila? np. w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    37 dni temu
    Niestety efekt będzie wówczas zupełnie inny. Możesz spróbować takiej metody, ale nie będzie to prawdziwe pastrami, które się wędzi.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram