zobacz film Domowe pastrami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • moździerz
  • folię spożywczą
  • ręcznik papierowy
  • naczynie żaroodporne
  • grill z pokrywą
  • namoczone kawałki drewna liściastego

Przygotuj wcześniej

  • Zagotuj wodę i przestudź ją tak, aby w momencie użycia była ciepła, a nie gorąca.

PRZEPIS WIELOETAPOWY! Łączny czas przygotowywania: ok. 12 dni.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PEKLUJEMY MIĘSO W ZALEWIE

Do dużej miski wlewamy wodę. Dodajemy sól peklującą i przyprawy: laski cynamonu, goździki, anyż i kardamon. Mieszamy, aż sól się rozpuści.

Mostek wołowy przekładamy do zalewy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 tydzień.

Krok 2. PRZYPRAWIAMY MIĘSO

W moździerzu dokładnie rozcieramy ziarna kolendry, ziarna gorczycy i pieprz. Dodajemy imbir, cukier i mieloną paprykę – słodką i ostrą. Delikatnie ucieramy i mieszamy całość.

Mięso wyjmujemy z zalewy, oczyszczamy z nadmiaru przypraw i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem z każdej strony. Nacieramy mocno ze wszystkich stron suchą mieszanką przyprawową i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 3-5 dni.

Krok 3: WĘDZIMY MIĘSO

Mięso w przyprawach układamy na rozgrzanym grillu w chłodniejszej strefie (nie nad żarem) i wędzimy ok. 4-6 godzin, raz na jakiś czas odwracając. W żarze umieszczamy namoczone kawałki drewna liściastego, by uzyskać dymny zapach mięsa.

Opcjonalnie: wędzimy mięso ok. 4 godzin, a następnie gotujemy na parze ok. 1 godziny, by lekko skruszało.

Krok 4: SKŁADAMY BURGERY

Bułki przekrawamy na pół, obie połówki smarujemy musztardą. Na dolną część bułki wykładamy kolejno: sałatę rzymską, pastrami pokrojone w cienkie plasterki, ogórek kiszony pokrojony w paski i pokrojoną w krążki czerwoną cebulę.

Całość przykrywamy górną częścią bułki i lekko dociskamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    1058 dni temu
    Moim zdaniem przepisy powinny być bardziej skondensowane. Np. nie wypisujcie składników w słupku, a w wierszach, jednym ciągiem (mniej papieru marnuje się przy wydrukowaniu i traci mniej czasu przy kopiowaniu). Po drugie: jest po polsku, lepiej wygląda i brzmi - 2 łyżki cukru, a nie - cukier 2 łyżki itd. Proponuję używanie jednoznacznych skrótów łyżka - Ł, łyżeczka - ł. Stosuję to od lat i szczerze polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1268 dni temu
    Jak długo maksymalnoe można trzymać mięso w zalewie a potem w przyprawach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1268 dni temu
    Mięso można trzymać w zalewie przez ok. tydzień.
  • Bartek Maćkowski Bartek Maćkowski
    1450 dni temu
    rozumiem, że w klasycznej wędzarni też to można przygotować? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1450 dni temu
    Bartku, jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem takowej, to jak najbardziej! :) W przepisie przedstawiliśmy domowy sposób przygotowania pastrami, który jest ułatwieniem dla osób posiadających wyłącznie grill, ale tak zapeklowane i przyprawione mięso możesz uwędzić w klasycznej wędzarni.
  • Gość Gość
    1866 dni temu
    Czy podobne pastrami można zrobić bez użycia grila? np. w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1866 dni temu
    Niestety efekt będzie wówczas zupełnie inny. Możesz spróbować takiej metody, ale nie będzie to prawdziwe pastrami, które się wędzi.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!