![Domowe pastrami Domowe pastrami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/3cec8612a86b-c58fa80cf74c-KW42_2019_KAROL_OKRASA_DOMOWE_PASTRAMI_1250_700px.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- moździerz
- folię spożywczą
- ręcznik papierowy
- naczynie żaroodporne
- grill z pokrywą
- namoczone kawałki drewna liściastego
Przygotuj wcześniej
- Zagotuj wodę i przestudź ją tak, aby w momencie użycia była ciepła, a nie gorąca.
PRZEPIS WIELOETAPOWY! Łączny czas przygotowywania: ok. 12 dni.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PEKLUJEMY MIĘSO W ZALEWIE
Do dużej miski wlewamy wodę. Dodajemy sól peklującą i przyprawy: laski cynamonu, goździki, anyż i kardamon. Mieszamy, aż sól się rozpuści.
Mostek wołowy przekładamy do zalewy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 tydzień.
Krok 2. PRZYPRAWIAMY MIĘSO
W moździerzu dokładnie rozcieramy ziarna kolendry, ziarna gorczycy i pieprz. Dodajemy imbir, cukier i mieloną paprykę – słodką i ostrą. Delikatnie ucieramy i mieszamy całość.
Mięso wyjmujemy z zalewy, oczyszczamy z nadmiaru przypraw i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem z każdej strony. Nacieramy mocno ze wszystkich stron suchą mieszanką przyprawową i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 3-5 dni.
Krok 3: WĘDZIMY MIĘSO
Mięso w przyprawach układamy na rozgrzanym grillu w chłodniejszej strefie (nie nad żarem) i wędzimy ok. 4-6 godzin, raz na jakiś czas odwracając. W żarze umieszczamy namoczone kawałki drewna liściastego, by uzyskać dymny zapach mięsa.
Opcjonalnie: wędzimy mięso ok. 4 godzin, a następnie gotujemy na parze ok. 1 godziny, by lekko skruszało.
Krok 4: SKŁADAMY BURGERY
Bułki przekrawamy na pół, obie połówki smarujemy musztardą. Na dolną część bułki wykładamy kolejno: sałatę rzymską, pastrami pokrojone w cienkie plasterki, ogórek kiszony pokrojony w paski i pokrojoną w krążki czerwoną cebulę.
Całość przykrywamy górną częścią bułki i lekko dociskamy.
Zobacz podobne
przepisy
Megahamburgery wieprzowe
Starasz się odżywiać się zdrowo, ale masz słabość do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przyrządź je samodzielnie.
![Megahamburgery wieprzowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/80b069924931-8b5e1d9e99-PASCAL_Mega_Hamburger_KW_27.webp)
Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
Łatwe i smaczne w przygotowaniu burgery przyrządzisz na każdym grillu! Wypróbuj przepis!
![Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4663094264ef-519ab75005-Kucharze-PL-KW17-19868-_etapy_1250x700.webp)
Burger z fasoli z kremem z mango
Wegetariański burger możesz przygotować z wielu warzyw! Przekonaj się, jak smakuje ten z fasoli i kaszy z kremem z mango!
![Burger z fasoli z kremem z mango](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ee4bfe46bc6c-eedb77d62200-Bean-Burger.webp)
Cheeseburger z frytkami z batatów
Wędzone mięso, bakłażan i ser camembert – to składniki, z których Karol skomponował swojego burgera. Podaj go na obiad i zachwyć gości efektownym kulinarnym trikiem!
![Cheeseburger z frytkami z batatów](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4fdaa22271bd-22e05b9a5ad1-KW_28_KAROL_Cheeseburger_z_frytkami_z_batatow_26377_180628_MA_8046_RGB_OK_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przepis na brownie z orzechami
- Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
- Stek z jelenia
- Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
- Kaszotto ze szparagami
- Ciasto bostońskie
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Karkówka z szynkowaru
- Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
- Ravioli z cukinią i ricottą
- Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem
- Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
- Makaron z sosem grzybowym à la boloński
- Burgery z jajkiem sadzonym
- Spaghetti z wołowym ragu
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
- Dynia faszerowana komosą ryżową
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
- Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
- Babeczki z jabłkami w kształcie róży
- Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
- Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem
- Croque madame
- Mus jagodowy z sosem jeżynowym
- Koktajl z kaszy jaglanej, wiśni i soku z buraka czerwonego
- Stir-fry z kaszą
- Sałatka z makaronu soba
- Pulled pork z jackfruita
Komentarze (7)
939 dni temu
Moim zdaniem przepisy powinny być bardziej skondensowane. Np. nie wypisujcie składników w słupku, a w wierszach, jednym ciągiem (mniej papieru marnuje się przy wydrukowaniu i traci mniej czasu przy kopiowaniu). Po drugie: jest po polsku, lepiej wygląda i brzmi - 2 łyżki cukru, a nie - cukier 2 łyżki itd. Proponuję używanie jednoznacznych skrótów łyżka - Ł, łyżeczka - ł. Stosuję to od lat i szczerze polecam.
odpowiedz
1149 dni temu
Jak długo maksymalnoe można trzymać mięso w zalewie a potem w przyprawach?
odpowiedz
1148 dni temu
Mięso można trzymać w zalewie przez ok. tydzień.
1331 dni temu
rozumiem, że w klasycznej wędzarni też to można przygotować? :)
odpowiedz
1331 dni temu
Bartku, jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem takowej, to jak najbardziej! :) W przepisie przedstawiliśmy domowy sposób przygotowania pastrami, który jest ułatwieniem dla osób posiadających wyłącznie grill, ale tak zapeklowane i przyprawione mięso możesz uwędzić w klasycznej wędzarni.
1747 dni temu
Czy podobne pastrami można zrobić bez użycia grila? np. w piekarniku?
odpowiedz
1746 dni temu
Niestety efekt będzie wówczas zupełnie inny. Możesz spróbować takiej metody, ale nie będzie to prawdziwe pastrami, które się wędzi.