Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- moździerz
- folię spożywczą
- ręcznik papierowy
- naczynie żaroodporne
- grill z pokrywą
- namoczone kawałki drewna liściastego
Przygotuj wcześniej
- Zagotuj wodę i przestudź ją tak, aby w momencie użycia była ciepła, a nie gorąca.
PRZEPIS WIELOETAPOWY! Łączny czas przygotowywania: ok. 12 dni.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PEKLUJEMY MIĘSO W ZALEWIE
Do dużej miski wlewamy wodę. Dodajemy sól peklującą i przyprawy: laski cynamonu, goździki, anyż i kardamon. Mieszamy, aż sól się rozpuści.
Mostek wołowy przekładamy do zalewy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 tydzień.
Krok 2. PRZYPRAWIAMY MIĘSO
W moździerzu dokładnie rozcieramy ziarna kolendry, ziarna gorczycy i pieprz. Dodajemy imbir, cukier i mieloną paprykę – słodką i ostrą. Delikatnie ucieramy i mieszamy całość.
Mięso wyjmujemy z zalewy, oczyszczamy z nadmiaru przypraw i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem z każdej strony. Nacieramy mocno ze wszystkich stron suchą mieszanką przyprawową i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 3-5 dni.
Krok 3: WĘDZIMY MIĘSO
Mięso w przyprawach układamy na rozgrzanym grillu w chłodniejszej strefie (nie nad żarem) i wędzimy ok. 4-6 godzin, raz na jakiś czas odwracając. W żarze umieszczamy namoczone kawałki drewna liściastego, by uzyskać dymny zapach mięsa.
Opcjonalnie: wędzimy mięso ok. 4 godzin, a następnie gotujemy na parze ok. 1 godziny, by lekko skruszało.
Krok 4: SKŁADAMY BURGERY
Bułki przekrawamy na pół, obie połówki smarujemy musztardą. Na dolną część bułki wykładamy kolejno: sałatę rzymską, pastrami pokrojone w cienkie plasterki, ogórek kiszony pokrojony w paski i pokrojoną w krążki czerwoną cebulę.
Całość przykrywamy górną częścią bułki i lekko dociskamy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pistacjowy sernik baskijski
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba z piekarnika
- Boczek pieczony
- Kutia
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Makowiec japoński
- Ryba po japońsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Śledzie po kaszubsku
- Nuggetsy z kurczaka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Świąteczne pierniczki
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa grzybowa z makaronem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
1404 dni temu
Moim zdaniem przepisy powinny być bardziej skondensowane. Np. nie wypisujcie składników w słupku, a w wierszach, jednym ciągiem (mniej papieru marnuje się przy wydrukowaniu i traci mniej czasu przy kopiowaniu). Po drugie: jest po polsku, lepiej wygląda i brzmi - 2 łyżki cukru, a nie - cukier 2 łyżki itd. Proponuję używanie jednoznacznych skrótów łyżka - Ł, łyżeczka - ł. Stosuję to od lat i szczerze polecam.
Odpowiedz
1614 dni temu
Jak długo maksymalnoe można trzymać mięso w zalewie a potem w przyprawach?
Odpowiedz
1613 dni temu
Mięso można trzymać w zalewie przez ok. tydzień.
1796 dni temu
rozumiem, że w klasycznej wędzarni też to można przygotować? :)
Odpowiedz
1796 dni temu
Bartku, jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem takowej, to jak najbardziej! :) W przepisie przedstawiliśmy domowy sposób przygotowania pastrami, który jest ułatwieniem dla osób posiadających wyłącznie grill, ale tak zapeklowane i przyprawione mięso możesz uwędzić w klasycznej wędzarni.
2212 dni temu
Czy podobne pastrami można zrobić bez użycia grila? np. w piekarniku?
Odpowiedz
2211 dni temu
Niestety efekt będzie wówczas zupełnie inny. Możesz spróbować takiej metody, ale nie będzie to prawdziwe pastrami, które się wędzi.