Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- grill
- drewniane patyczki
Krok 1: Przygotowujemy konfiturę
Na patelnię wysypujemy cukier i wlewamy czerwone wino. Cebule kroimy w piórka. Gdy cukier zaczyna się rozpuszczać, dodajemy pokrojone cebule. Dusimy do uzyskania konsystencji gęstej konfitury. Gotową przekładamy do czystej miseczki. Do konfitury dodajemy majonez – mieszamy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dodajemy do sosu.
Krok 2: Grillujemy mięso
Burgery smarujemy z obu stron odrobiną oliwy z oliwek. Aby burger zachował swój kształt, robimy z jednej strony delikatne wgniecenie na środku mięsa, a następnie kładziemy na rozgrzanym grillu. Smażymy około 5 minut. Chlebek żytni przecinamy na pół i grillujemy, aby stał się chrupiący.
Pomidory kroimy w plastry.
Krok 3: Składamy burgera
Na spód bułki nakładamy sos, mięso, liście cykorii, plastry pomidora. Przykrywamy górną częścią bułki. Burgery spinamy patyczkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.
Megahamburgery wieprzowe
Starasz się odżywiać się zdrowo, ale masz słabość do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przyrządź je samodzielnie.
Grillowany burger teksański
Soczyste burgery domowej roboty podane z liściem świeżej sałaty, pomidorem i chrupiącą bułką zasmakują mięsożercom!
Hamburger zebra
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa, czyli hamburger z mięsem tatarowym. Musisz tego skosztować.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowane szaszłyki z łososia i cukinii
- Trio sosów do grilla
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
- Ciasto cukiniowo-makowe
- Amelki. Placuszki serowe z borówkami
- Jajko zapiekane w bagietce
- Bezglutenowe pancakes z musem jabłkowym
- Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
- Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Kujawski drożdżowy placek maślany
- Pizza arabska z sałatką
- Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
- Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
- Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka
- Cassata alla Siciliana
- Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora
- Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
- Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
- Quisotto ze szpinakiem i chorizo
- Konfitura cytrynowa
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
- Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
2241 dni temu
Słoik majonezu na sos do 2 cebuli? :O nie pomyliliscie się w proporcjach?
odpowiedz
2241 dni temu
Magdo, podaliśmy proporcje dla 10 burgerów-stąd ilość majonezu, który w połączeniu z wyrazistą konfiturą z cebuli w tej ilości da odpowiedni smak. Zawsze możesz jednak dodać go nieco mniej według własnych upodobań smakowych :)
2947 dni temu
a jak połączenie z ogórkiem konserwowym bo kiszonego nie mogę dostać ?
odpowiedz
2947 dni temu
Też będzie smacznie!
3101 dni temu
Dzień dobry, Czy wino moge zamienić woda lub inna ciecza bezalkoholową? Jestem w ciązy i wole nie ryzykować:)
odpowiedz
3101 dni temu
Możesz zastąpić sokiem winogronowym :)
3100 dni temu
Polecam ocet balsamiczny;)
3088 dni temu
W żadnym wypadku, alkohol i tak wyparuje
3011 dni temu
Alkohol i tak odparuje więc nie ma ryzyka :)