
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- grill
- drewniane patyczki
Krok 1: Przygotowujemy konfiturę
Na patelnię wysypujemy cukier i wlewamy czerwone wino. Cebule kroimy w piórka. Gdy cukier zaczyna się rozpuszczać, dodajemy pokrojone cebule. Dusimy do uzyskania konsystencji gęstej konfitury. Gotową przekładamy do czystej miseczki. Do konfitury dodajemy majonez – mieszamy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dodajemy do sosu.
Krok 2: Grillujemy mięso
Burgery smarujemy z obu stron odrobiną oliwy z oliwek. Aby burger zachował swój kształt, robimy z jednej strony delikatne wgniecenie na środku mięsa, a następnie kładziemy na rozgrzanym grillu. Smażymy około 5 minut. Chlebek żytni przecinamy na pół i grillujemy, aby stał się chrupiący.
Pomidory kroimy w plastry.
Krok 3: Składamy burgera
Na spód bułki nakładamy sos, mięso, liście cykorii, plastry pomidora. Przykrywamy górną częścią bułki. Burgery spinamy patyczkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.

Megahamburgery wieprzowe
Starasz się odżywiać się zdrowo, ale masz słabość do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przyrządź je samodzielnie.

Grillowany burger teksański
Soczyste burgery domowej roboty podane z liściem świeżej sałaty, pomidorem i chrupiącą bułką zasmakują mięsożercom!

Hamburger zebra
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa, czyli hamburger z mięsem tatarowym. Musisz tego skosztować.

Zobacz przepisy
na święta
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Wielkanocna brioszka
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
- Ciastka jak jajka sadzone
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
2348 dni temu
Słoik majonezu na sos do 2 cebuli? :O nie pomyliliscie się w proporcjach?
odpowiedz
2347 dni temu
Magdo, podaliśmy proporcje dla 10 burgerów-stąd ilość majonezu, który w połączeniu z wyrazistą konfiturą z cebuli w tej ilości da odpowiedni smak. Zawsze możesz jednak dodać go nieco mniej według własnych upodobań smakowych :)
3054 dni temu
a jak połączenie z ogórkiem konserwowym bo kiszonego nie mogę dostać ?
odpowiedz
3053 dni temu
Też będzie smacznie!
3208 dni temu
Dzień dobry, Czy wino moge zamienić woda lub inna ciecza bezalkoholową? Jestem w ciązy i wole nie ryzykować:)
odpowiedz
3208 dni temu
Możesz zastąpić sokiem winogronowym :)
3207 dni temu
Polecam ocet balsamiczny;)
3195 dni temu
W żadnym wypadku, alkohol i tak wyparuje
3118 dni temu
Alkohol i tak odparuje więc nie ma ryzyka :)