zobacz film Burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli

Michał Dobosz

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • grill
  • drewniane patyczki

Krok 1: Przygotowujemy konfiturę

Burgery wołowe - Przygotowujemy konfiturę

Na patelnię wysypujemy cukier i wlewamy czerwone wino. Cebule kroimy w piórka. Gdy cukier zaczyna się rozpuszczać, dodajemy pokrojone cebule. Dusimy do uzyskania konsystencji gęstej konfitury. Gotową przekładamy do czystej miseczki. Do konfitury dodajemy majonez – mieszamy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dodajemy do sosu.

Krok 2: Grillujemy mięso

Burgery wołowe - Grillujemy mięso

Burgery smarujemy z obu stron odrobiną oliwy z oliwek. Aby burger zachował swój kształt, robimy z jednej strony delikatne wgniecenie na środku mięsa, a następnie kładziemy na rozgrzanym grillu. Smażymy około 5 minut. Chlebek żytni przecinamy na pół i grillujemy, aby stał się chrupiący.

Pomidory kroimy w plastry.

Krok 3: Składamy burgera

Burgery wołowe - Składamy burgera

Na spód bułki nakładamy sos, mięso, liście cykorii, plastry pomidora. Przykrywamy górną częścią bułki. Burgery spinamy patyczkiem.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Magda Magda
    45 dni temu
    Słoik majonezu na sos do 2 cebuli? :O nie pomyliliscie się w proporcjach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    44 dni temu
    Magdo, podaliśmy proporcje dla 10 burgerów-stąd ilość majonezu, który w połączeniu z wyrazistą konfiturą z cebuli w tej ilości da odpowiedni smak. Zawsze możesz jednak dodać go nieco mniej według własnych upodobań smakowych :)
  • Gość Gość
    751 dni temu
    a jak połączenie z ogórkiem konserwowym bo kiszonego nie mogę dostać ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    750 dni temu
    Też będzie smacznie!
  • Gość Gość
    905 dni temu
    Dzień dobry, Czy wino moge zamienić woda lub inna ciecza bezalkoholową? Jestem w ciązy i wole nie ryzykować:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    905 dni temu
    Możesz zastąpić sokiem winogronowym :)
  • Gość Gość
    904 dni temu
    Polecam ocet balsamiczny;)
  • Gość Gość
    892 dni temu
    W żadnym wypadku, alkohol i tak wyparuje
  • Gość Gość
    815 dni temu
    Alkohol i tak odparuje więc nie ma ryzyka :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram