
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- grill
- drewniane patyczki
Krok 1: Przygotowujemy konfiturę
Na patelnię wysypujemy cukier i wlewamy czerwone wino. Cebule kroimy w piórka. Gdy cukier zaczyna się rozpuszczać, dodajemy pokrojone cebule. Dusimy do uzyskania konsystencji gęstej konfitury. Gotową przekładamy do czystej miseczki. Do konfitury dodajemy majonez – mieszamy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dodajemy do sosu.
Krok 2: Grillujemy mięso
Burgery smarujemy z obu stron odrobiną oliwy z oliwek. Aby burger zachował swój kształt, robimy z jednej strony delikatne wgniecenie na środku mięsa, a następnie kładziemy na rozgrzanym grillu. Smażymy około 5 minut. Chlebek żytni przecinamy na pół i grillujemy, aby stał się chrupiący.
Pomidory kroimy w plastry.
Krok 3: Składamy burgera
Na spód bułki nakładamy sos, mięso, liście cykorii, plastry pomidora. Przykrywamy górną częścią bułki. Burgery spinamy patyczkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.

Megahamburgery wieprzowe
Starasz się odżywiać się zdrowo, ale masz słabość do hamburgerów? Wypróbuj nasz przepis i przyrządź je samodzielnie.

Grillowany burger teksański
Soczyste burgery domowej roboty podane z liściem świeżej sałaty, pomidorem i chrupiącą bułką zasmakują mięsożercom!

Hamburger zebra
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa, czyli hamburger z mięsem tatarowym. Musisz tego skosztować.

Zobacz przepisy
na lato
- Kotlety siekane z kurczaka
- Butter chicken
- Gruszki w syropie
- Ciasto na pierogi
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Baklawa grecka
- Leczo
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Sałatka gyros
- Przepis na sos bolognese
- Ramen
- Gnocchi szpinakowe
- Sushi
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Carpaccio z buraka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
2481 dni temu
Słoik majonezu na sos do 2 cebuli? :O nie pomyliliscie się w proporcjach?
odpowiedz
2480 dni temu
Magdo, podaliśmy proporcje dla 10 burgerów-stąd ilość majonezu, który w połączeniu z wyrazistą konfiturą z cebuli w tej ilości da odpowiedni smak. Zawsze możesz jednak dodać go nieco mniej według własnych upodobań smakowych :)
3187 dni temu
a jak połączenie z ogórkiem konserwowym bo kiszonego nie mogę dostać ?
odpowiedz
3186 dni temu
Też będzie smacznie!
3341 dni temu
Dzień dobry, Czy wino moge zamienić woda lub inna ciecza bezalkoholową? Jestem w ciązy i wole nie ryzykować:)
odpowiedz
3341 dni temu
Możesz zastąpić sokiem winogronowym :)
3339 dni temu
Polecam ocet balsamiczny;)
3328 dni temu
W żadnym wypadku, alkohol i tak wyparuje
3251 dni temu
Alkohol i tak odparuje więc nie ma ryzyka :)