
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Herbata imbirowo-pomarańczowa
Przygotowanie:
Kawałek imbiru obieramy i kroimy. Następnie zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 4 minuty. We wcześniej ogrzanym dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy gotującą się wodą i zaparzamy przez 3 minuty.
Po 1 łyżeczce suszonych żurawin układamy na dnie każdej filiżanki. Do dzbanka z herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z imbiru oraz 2 łyżki soku pomarańczowego. Wlewamy herbatę do filiżanek. Pomarańczę kroimy w plasterki i ozdabiamy nimi filiżanki.
Herbata jabłkowo-cynamonowa
Przygotowanie:
Goździki i gwiazdkę anyżu rozdrabniamy w moździerzu. Łączymy z mielonym cynamonem. Następnie przekładamy do małego garnuszka, zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 4 minuty.
We wcześniej ogrzanym dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy przegotowaną wodą i zaparzamy przez 3 minuty. Kroimy 4 suszone śliwki (po 2 na każdą filiżankę) i układamy je na dnie filiżanek. Nakładamy po łyżeczce prażonych jabłek, a następnie po łyżeczce suszonych żurawin.
Do dzbanka z herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z przypraw korzennych. Powoli lejąc po ściance łyżeczki, wlewamy herbatę do filiżanek.
Napar możemy ozdobić plasterkiem jabłka, laską cynamonu oraz gwiazdką anyżu.
Herbata śliwkowo-czekoladowa
Przygotowanie:
Goździki rozdrabniamy w moździerzu i łączymy z cynamonem. Następnie przekładamy przyprawy do małego garnuszka, zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 4 minuty.
We wcześniej ogrzanym dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy gorącą wodą i zaparzamy przez 3 minuty.
Kroimy 4 śliwki (po 2 na każdą filiżankę) i układamy je na dnie filiżanek. Nakładamy po łyżeczce powideł śliwkowych. Do dzbanka z herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z przypraw korzennych. Powoli lejąc po ściance łyżeczki, wlewamy herbatę do filiżanek. Ścieramy na tarce pół kostki czekolady i posypujemy nią herbatę.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ryba z piekarnika
- Jajka na miękko
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto na pierogi
- Burek ze szpinakiem
- Sernik pistacjowy
- Guacamole
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Uszka z grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Mini burgery
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
3208 dni temu
ja używam zawsze assam z teekanne. Chyba nawet jest dostępna w lidlu. Myślę, że każda fajna jakościowo herbata się tutaj nada.
Odpowiedz
3209 dni temu
Ja się skuszę na jabłko-cynamonową, chociaż obie brzmią bardzo dobrze. Jaką herbatę czarną proponujecie?
Odpowiedz