Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Herbata imbirowo-pomarańczowa
Przygotowanie:
Kawałek imbiru obieramy i kroimy. Następnie zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 4 minuty. We wcześniej ogrzanym dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy gotującą się wodą i zaparzamy przez 3 minuty.
Po 1 łyżeczce suszonych żurawin układamy na dnie każdej filiżanki. Do dzbanka z herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z imbiru oraz 2 łyżki soku pomarańczowego. Wlewamy herbatę do filiżanek. Pomarańczę kroimy w plasterki i ozdabiamy nimi filiżanki.
Herbata jabłkowo-cynamonowa
Przygotowanie:
Goździki i gwiazdkę anyżu rozdrabniamy w moździerzu. Łączymy z mielonym cynamonem. Następnie przekładamy do małego garnuszka, zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 4 minuty.
We wcześniej ogrzanym dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy przegotowaną wodą i zaparzamy przez 3 minuty. Kroimy 4 suszone śliwki (po 2 na każdą filiżankę) i układamy je na dnie filiżanek. Nakładamy po łyżeczce prażonych jabłek, a następnie po łyżeczce suszonych żurawin.
Do dzbanka z herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z przypraw korzennych. Powoli lejąc po ściance łyżeczki, wlewamy herbatę do filiżanek.
Napar możemy ozdobić plasterkiem jabłka, laską cynamonu oraz gwiazdką anyżu.
Herbata śliwkowo-czekoladowa
Przygotowanie:
Goździki rozdrabniamy w moździerzu i łączymy z cynamonem. Następnie przekładamy przyprawy do małego garnuszka, zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 4 minuty.
We wcześniej ogrzanym dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy gorącą wodą i zaparzamy przez 3 minuty.
Kroimy 4 śliwki (po 2 na każdą filiżankę) i układamy je na dnie filiżanek. Nakładamy po łyżeczce powideł śliwkowych. Do dzbanka z herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z przypraw korzennych. Powoli lejąc po ściance łyżeczki, wlewamy herbatę do filiżanek. Ścieramy na tarce pół kostki czekolady i posypujemy nią herbatę.
Zobacz podobne
przepisy
Granita herbaciana z marakują
Granitę od sorbetu odróżnia grudkowata i mniej zbita konsystencja. Możesz ją podać w formie napoju bądź deseru.
Gorąca lemoniada
Pyszny, rozgrzewający napój herbaciany bogaty w witaminę C i wyjątkową miodową słodycz – najlepszy w chłodne dni!
Korzenny kompot ze śliwek – przepis
Śliwki to wspaniały materiał na pyszny kompot. Taki domowy, pachnący cynamonem i goździkami. Wypróbuj nasz przepis.
Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Babka bananowa
- Cytryny z miodem i rumem
- Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
- Marchewkowe smoothie z mango i imbirem
- Ciasto marchewkowe z czekoladą
- 3 sposoby na jesienne śniadanie
- Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis
- Sernik dyniowy na korzennym spodzie
- Rosół z gęsi z warzywami
- Kokosowe curry z krewetkami
- Gulasz z pomarańczami i dynią
- Boczniaki po azjatycku
- Jesienna owsianka
- Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
- Kanapka rybaka
- Pizza bez drożdży
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Wegański tort bezowy
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Chlebek w stylu włoskim
- Strudel jabłkowo-marchewkowy
- Grillowany łosoś z salsą z awokado
- Warzywa w tempurze
- Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
- Piernik staropolski
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2836 dni temu
ja używam zawsze assam z teekanne. Chyba nawet jest dostępna w lidlu. Myślę, że każda fajna jakościowo herbata się tutaj nada.
odpowiedz
2837 dni temu
Ja się skuszę na jabłko-cynamonową, chociaż obie brzmią bardzo dobrze. Jaką herbatę czarną proponujecie?
odpowiedz