Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- słomki
KROK 1: Zaparzamy herbatę z przyprawami
Przyprawy tłuczemy grubo w moździerzu i dodajemy wraz z herbatą do dzbanka. Zalewamy 400 ml wrzącej wody i zostawiamy na 5 minut do zaparzenia. Przelewamy przez sito i mieszamy z cukrem. Herbatę studzimy.
KROK 2: Mrozimy napar z marakują
Marakuje kroimy na pół i łyżką wydrążamy miąższ. Przecieramy przez sito, zbierając przy tym sok. Dodajemy do schłodzonej herbaty i mieszamy, a następnie przelewamy do płytkiego naczynia. Granitę wstawiamy na 3 godziny do zamrażarki, mieszając po upływie pierwszej godziny co 30 minut widelcem, aby rozbić kryształki lodu.
KROK 3: Podajemy granitę
Gdy granita jest prawie całkowicie zamrożona, ale nadal można ją łatwo wymieszać, przekładamy ją do 4 małych szklanek do herbaty. Dekorujemy oberwanymi listkami melisy i podajemy natychmiast ze słomkami lub łyżkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto na pierogi
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Przekąski sylwestrowe
- Krokiety z mięsem
- Burek ze szpinakiem
- Boczek pieczony
- Spaghetti carbonara
- Śledź w oleju
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Uszka z grzybami
- Sernik pistacjowy
- Makówki śląskie
- Makowiec japoński
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Piernik świąteczny
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
3295 dni temu
Wszystko super ale jest jeden problem - skrzyneczka marakui na sklep to mało. Tym bardziej, że nie są dostępne codziennie i nie wiadomo kiedy znowu będą...... a wolę u was kupić niż gdzie indziej bo wy dbacie o oferty, sklep asortyment.
Odpowiedz