Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- słomki
KROK 1: Zaparzamy herbatę z przyprawami
Przyprawy tłuczemy grubo w moździerzu i dodajemy wraz z herbatą do dzbanka. Zalewamy 400 ml wrzącej wody i zostawiamy na 5 minut do zaparzenia. Przelewamy przez sito i mieszamy z cukrem. Herbatę studzimy.
KROK 2: Mrozimy napar z marakują
Marakuje kroimy na pół i łyżką wydrążamy miąższ. Przecieramy przez sito, zbierając przy tym sok. Dodajemy do schłodzonej herbaty i mieszamy, a następnie przelewamy do płytkiego naczynia. Granitę wstawiamy na 3 godziny do zamrażarki, mieszając po upływie pierwszej godziny co 30 minut widelcem, aby rozbić kryształki lodu.
KROK 3: Podajemy granitę
Gdy granita jest prawie całkowicie zamrożona, ale nadal można ją łatwo wymieszać, przekładamy ją do 4 małych szklanek do herbaty. Dekorujemy oberwanymi listkami melisy i podajemy natychmiast ze słomkami lub łyżkami.
Zobacz podobne
przepisy
Marchewkowe smoothie z mango i imbirem
Marchewka i imbir to doskonałe, rozgrzewające połączenie. Słodyczy nadaje oczywiście mango!
Szpinakowe smoothie z morelami
Zielone smoothie świetnie nadaje się na śniadanie. Spróbuj szpinakowego z morelami i winogronami!
Złoty napar z imbiru
Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce, miód. Pokochasz ten przepis!
Gorąca lemoniada
Pyszny, rozgrzewający napój herbaciany bogaty w witaminę C i wyjątkową miodową słodycz – najlepszy w chłodne dni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Aromatyczna konfitura pomarańczowa
- Sałatka z makaronem i klopsikami
- Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
- Pudding kokosowy z chia i granatem
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Placuszki ziemniaczane
- Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
- Sorbet arbuzowy
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Pomarańczowa owsianka z borówkami
- Carpaccio z pieczarek z serem Mahon
- Dip z ciecierzycy
- Japońska kanapka onigirazu
- Tosty z kremem piankowym i orzechowym
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Kotleciki jagnięce
- Minieklery z kremem malinowym
- Pasta z awokado
- Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
- Paprykarz szczeciński
- Terrina serowa
- Ciasto z orzechami pekan
- Tort z arbuza
- Torcik Saksoński
- Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
- Shake z gruszką i marcepanem
- Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2952 dni temu
Wszystko super ale jest jeden problem - skrzyneczka marakui na sklep to mało. Tym bardziej, że nie są dostępne codziennie i nie wiadomo kiedy znowu będą...... a wolę u was kupić niż gdzie indziej bo wy dbacie o oferty, sklep asortyment.
odpowiedz