Herbata - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Rozgrzewająca, pobudzająca, a może odchudzająca? Ile herbat, tyle zastosowań. Ten popularny napar z liści i kwiatów rozmaitych roślin oraz ziół dawno wpisał się w polską tradycję kulinarną. Herbatę wypijamy o każdej porze dnia, często traktując ją jako dodatek do dania głównego. I choć herbatę możemy z łatwością kupić w każdym sklepie, to warto czasami przyrządzić ją na swój sposób, aby nabrała niecodziennych walorów smakowych i nietypowych właściwości. Sprawdźcie, jak zaparza się herbatę w Kuchni Lidla.

Rodzaje herbat

Herbata zaskakuje różnorodnością, której pozazdrościć może jej niejeden napój. Wśród całej gamy kolorów wyróżniamy przecież herbatę czarną, zieloną (w tym również matcha), czerwoną oraz białą. Każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami oraz smakiem. Zwolennicy herbaty ziołowej, takich jak np. herbata z pokrzywy lub mięty, doskonale wiedzą, że jej wypicie pomaga usprawnić pracę organizmu. Z tego względu również chętnie sięgamy po herbatę rooibos. A gdy nadchodzi okres jesienno-zimowy, zbawiennie na nas wpływa herbata z imbirem, ponieważ doskonale rozgrzewa. Kuchnia Lidla ma swój sposób na herbatę z dodatkiem imbiru. Sprawdźcie, jak przygotować herbatę imbirowo-pomarańczową albo syrop imbirowy, który może być aromatycznym dodatkiem m.in. do herbaty.

Herbaty – nasze przepisy

Jeśli poszukujecie herbacianych inspiracji, to koniecznie udajcie się do Kuchni Lidla. Dowiecie się tam m.in., jak zamienić najzwyklejszą czarną herbatę w napój o wysublimowanym smaku i aromacie, który rozgrzewa podczas najchłodniejszych dni w roku. Wypróbujcie przepisy na rozgrzewające herbaty na 3 sposoby. Oczywiście, aby się rozgrzać, zawsze możecie po prostu wypić herbatę z liści malin, z lipy albo tzw. bawarkę, czyli herbatę z mlekiem, jednak żadna z nich nie jest w smaku tak oryginalna jak herbaty, na które receptury znajdziecie w Kuchni Lidla. Wśród nich godny uwagi jest również przepis na herbatę myśliwską z rumem i wiśniówką oraz na aromatyczną mieszankę do kawy lub herbaty, która spowoduje, że będziecie się delektować unoszącym się w powietrzu aromatem przypraw.

Pamiętajcie jednak, że, wbrew pozorom, herbatę warto wypijać nie tylko jesienią czy zimą. Mrożona herbata z melonem i miętą albo po prostu schłodzona herbata miętowa będzie idealną propozycją, gdy żar leje się z nieba i potrzebujecie skutecznego orzeźwienia.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!