Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- moździerz
- dzbanek na herbatę
- sitko
Przygotowanie:
KROK 1: Przygotowujemy wywar z przypraw
Goździki rozdrabniamy w moździerzu i łączymy z cynamonem. Następnie przekładamy przyprawy do małego garnuszka, zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 4 minuty.
KROK 2: Parzymy herbatę
We wcześniej ogrzanym dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy gorącą wodą i zaparzamy przez 3 minuty.
KROK 3: Przygotowujemy herbatę śliwkowo-czekoladową
Kroimy 4 śliwki (po 2 na każdą filiżankę) i układamy je na dnie filiżanek. Nakładamy po łyżeczce powideł śliwkowych. Do dzbanka z herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z przypraw korzennych. Powoli lejąc po ściance łyżeczki, wlewamy herbatę do filiżanek. Ścieramy na tarce pół kostki czekolady i posypujemy nią herbatę.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Kutia
- Burek ze szpinakiem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sernik pistacjowy
- Ciasto marchewkowe
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka gyros
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pieczona ryba po grecku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Piernik świąteczny
- Zupa grzybowa z makaronem
- Boczek pieczony
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)