
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- moździerz
- dzbanek na herbatę
- sitko
Przygotowanie:
KROK 1: Przygotowujemy wywar z przypraw
Goździki i gwiazdkę anyżu rozdrabniamy w moździerzu. Łączymy z mielonym cynamonem. Następnie przekładamy do małego garnuszka, zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 4 minuty.
KROK 2: Parzymy herbatę
We wcześniej ogrzanym dzbanku umieszczamy herbatę, zalewamy przegotowaną wodą i zaparzamy przez 3 minuty.
KROK 3: Przygotowujemy dodatki
Kroimy 4 suszone śliwki (po 2 na każdą filiżankę) i układamy je na dnie filiżanek. Nakładamy po łyżeczce prażonych jabłek, a następnie po łyżeczce suszonych żurawin.
KROK 4: Przygotowujemy napary
Do dzbanka z herbatą wlewamy przez sitko przygotowany wywar z przypraw korzennych. Powoli lejąc po ściance łyżeczki, wlewamy herbatę do filiżanek.
Napar możemy ozdobić plasterkiem jabłka, laską cynamonu oraz gwiazdką anyżu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto marchewkowe
- Jajka na miękko
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kutia
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba z piekarnika
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
- Łazanki
- Sernik pistacjowy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Makowiec japoński
- Pieczona ryba po grecku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Zupa grzybowa z makaronem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)