
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- niewielką foremkę do ciastek w ulubionym kształcie
- wykałaczki
Przygotuj wcześniej:
Przygotuj cytryny w miodzie według przepisu Kingi.
Sposób przygotowania:
Herbatę parzymy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do niej syrop, cytryny w miodzie i laskę cynamonu.
Pomarańczę kroimy w plastry i w jeden z nich wkładamy goździki. Jabłko kroimy w plastry, następnie wykrawamy za pomocą foremki do ciastek dowolny kształt, usuwając tym samym gniazdo nasienne. Żurawiny nabijamy na wykałaczkę.
Wszystkie składniki umieszczamy w herbacie i czekamy ok. 5-10 minut, aż wszystkie owoce i przyprawy uwolnią swój aromat.
Składniki:
- woda – 1500 ml
- herbata czarna – 6 szt.
- syrop z cytryn w miodzie – 6 łyżek
- plastry cytryn w miodzie – 4 szt.
- cynamon – 2 laski
- pomarańcza – 1 szt.
- goździki – 10 szt.
- jabłko – 1 szt.
- świeże owoce żurawiny – 1 garść
- świeży rozmaryn – 2 gałązki
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- niewielką foremkę do ciastek w ulubionym kształcie
- wykałaczki
Przygotuj wcześniej:
Przygotuj cytryny w miodzie według przepisu Kingi.
Sposób przygotowania w termorobocie MC Smart:
KROK 1: GOTUJEMY WODĘ
Do pojemnika miksującego wlewamy wodę i wkładamy koszyk do gotowania. W koszyku umieszczamy goździki, laski cynamonu i gałązki rozmarynu. Wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 100°C / obroty 1.
KROK 2: PARZYMY HERBATĘ
Do koszyka dodajemy torebki herbaty i parzymy ją, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 90°C / obroty 1.
KROK 3: DODAJEMY DODATKI DO HERBATY
Po zaparzeniu herbaty wyjmujemy z pojemnika miksującego koszyk i dodajemy syrop, cytryny w miodzie, pokrojoną w plastry pomarańczę i połowę pokrojonego w plastry i pozbawionego gniazd nasiennych jabłka. Składniki mieszamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / temperatura 90°C / obroty 1.
KROK 4: PODAJEMY HERBATĘ
Pozostałą połówkę jabłka kroimy w plastry, następnie wykrawamy za pomocą foremki do ciastek dowolny kształt, usuwając tym samym gniazdo nasienne. Żurawiny nabijamy na wykałaczkę. Dekorujemy zimową herbatę.
Zobacz podobne
przepisy
Herbata zimowa – pyszna i rozgrzewająca propozycja na chłodne dni
Prosty, ale niezawodny pomysł na chłodne, jesienne, a przede wszystkim zimowe, wieczory? Oczywiście kultowa herbata zimowa. Rozgrzewa szybko i na długi czas, jest banalnie łatwa do przygotowania, a ponadto stworzysz ją błyskawicznie z wykorzystaniem ogólnodostępnych składników. Czy o czymś przypadkiem nie zapomnieliśmy? Otóż nasza herbata rozgrzewająca doskonale smakuje! Zwłaszcza wtedy, gdy za oknem ciemno, wietrznie i mroźnie (lub mokro).
Ale uwaga – nasza herbatka zimowa to coś więcej niż rozgrzewający napój. To niespodziewana eksplozja smaków, niecodzienna herbata i przysmak w jednym, który już w 5 minut przyrządzić z wykorzystaniem termorobota MC Smart. Ale spokojnie, stworzysz ją również bez tego urządzenia! Co jeszcze oprócz wymienionych składników będziesz potrzebować do zaparzenia w swojej kuchni naszej herbatki rozgrzewającej? Pamiętaj o pięknej foremce do ciastek oraz wykałaczkach. Ale po co one w tym zestawieniu? Spokojnie – wszystkiego dowiesz się już niebawem!
Przepis na herbatę zimową Kuchni Lidla jest ściśle powiązany z przepisem na cytryny w miodzie Kingi Paruzel. Dlatego też przed wzięciem się za przepis na zimową herbatę nakłaniamy Cię do zapoznania się z nim. Teraz jednak w skrócie wyjaśnimy, o co w nim chodzi. Otóż musisz umieścić w dużym słoiku sparzone i pokrojone na plasterki cytrusy, dodać nieco cynamonu i anyżu, a wszystko to zalać miodem. Po dwóch tygodniach, podczas których musisz co jakiś czas odwracać słoik i wypuszczać z niego gaz, otrzymasz przepyszny dodatek do herbatki rozgrzewającej oraz deserów. I to właśnie tego rodzaju cytrynki pasują jak ulał do naszej zimowej herbatki! Uwaga – na stronie przepisu znajdziesz nawet specjalne etykiety, którymi będziesz mogła lub mógł ozdobić słoiczki z cytrynkami!
No dobrze – cytryny w miodzie gotowe? W takim razie przejdźmy do szczegółów przepisu na zimową herbatkę Kuchni Lidla!
Zimowa herbata – przepis Kingi Paruzel
Omówmy każdy z punktów przepisu na zimową herbatę naszej Mistrzyni kuchni. Herbatę możesz przygotować na dwa sposoby – z termorobotem lub bez niego. W pierwszej kolejności skupmy się na tym, jak zrealizować przepis na zimową herbatę z wykorzystaniem tego użytecznego sprzętu kuchennego. W pierwszej kolejności – bez niespodzianek – wlej wodę. Teraz przyda się specjalny termorobotowy koszyk do gotowania, w którym umieścisz składniki nadające herbacie zimowej niezwykły aromat i smak. To oczywiście goździki, cynamon i rozmaryn. Wyżej znajdziesz ścisłe zalecenia dotyczące wyboru programu.
Co dalej? Po zaparzeniu herbaty wyjmij koszyk oraz dodaj do pojemnika syrop z cytryny, same cytryny oraz pozostałe owoce. Wszystko oczywiście jeszcze raz wymieszaj z wykorzystaniem termorobota. Teraz zgodnie z przepisem na zimową herbatkę pozostaje Ci zadbać o apetyczne podanie napoju – znajdzie się w nim miejsce na połówkę jabłka oraz owoce żurawiny nawleczone na wykałaczkę. A teraz sprawdźmy, jak zrealizować przepis na zimową herbatkę bez termorobota MC Smart!
Jak zrobić domową zimową herbatę?
Sprawdź, jak zrobić zimową herbatkę bez wykorzystania termorobota MC Smart. Zapewniamy – to również bardzo proste. Po zaparzeniu herbaty, w sposób zwyczajny, np. z pomocą herbaty w torebkach, wzbogać napar cytrynkami, miodem i cynamonem. Teraz, trzymając się przepisu na świąteczną herbatę, weź się za pomarańcze. W jednej z nich muszą znaleźć się goździki. Z jabłkiem musisz postąpić w opisany w przepisie sposób, a więc wydrążyć je foremką. Wiesz już, co zrobić z żurawiną!
A zatem ustaliliśmy już, jak zrobić zimową herbatę – jesteśmy pewni, że degustacja specjału sprawi Ci mnóstwo satysfakcji i napełni Cię ciepłem! Trzymając się opisanych proporcji składników, przygotujesz dwie porcje zimowej herbatki – czyli dla Ciebie i bliskiej Ci osoby. Jaka jest wartość kaloryczna naszego jesienno-zimowego specjału? Oszacowaliśmy ją na około 690 kcal. To przekłada się na około 345 kcal na jeden kubek!
Co po zimowej herbacie? Poznaj inne pomysły na rozgrzewające herbaty!
Wiedza w temacie, jak zrobić zimową herbatę z polecanego przepisu, to dobry start, żeby rozpocząć poznawanie różnych ciekawych trunków z tej kategorii. W Kuchni Lidla znajdziesz mnóstwo przepisów wymarzonych na chłodniejszą część roku. Należy do nich m.in. przepis na herbatę myśliwską. To propozycja wyłącznie dla dorosłych koneserów, w której goszczą m.in. rum, wiśniówka, pomarańcza i starannie dobrane dodatki. To łatwa do przygotowania herbata, którą wyczarujesz już w kwadrans! A jeśli szukasz rozgrzewającego naparu dla każdego, bez względu na wiek, rzuć okiem na herbatę imbirowo-pomarańczową. Już w 10 minut możesz rozkoszować się jej rozgrzewającymi właściwościami i nieprzeciętnym smakiem. O ten dbają natomiast świeży imbir, pomarańcza, sok pomarańczowy i suszona żurawina. Ciekawą alternatywę dla niej stanowi herbata jabłkowo-cynamonowa – to wspaniały napar dla tych, którzy gustują w korzennych smakach i aromatach. Składniki niezbędne do przygotowania tej herbaty zimowej to m.in. anyż, goździki, jabłko, cynamon (w dwóch wersjach – laski i sproszkowanego), śliwka suszona, żurawina suszona i jabłka prażone. To kolejna łatwa i niezwykle szybka do przygotowania wersja herbaty na chłodniejsze dni. Jeszcze inny strzał w dziesiątkę, gdy chodzi o zimową herbatę, to herbata śliwkowo-czekoladowa. Efektowne połączenie smaków, które sprawdza się także w tych okolicznościach kulinarnych. Co będzie potrzebne do wyczarowania tego świetnego napitku? Gorzka czekolada, goździki, cynamon, powidła śliwkowe i śliwka suszona. No i Twoja ulubiona herbata! W formie podsumowania wiedzy z zakresu zimowych herbat zajrzyj też do artykułu rozgrzewające herbaty na 3 sposoby! A może jednak poszukujesz orzeźwiającego napoju na lato? W takim razie zerknij na przepis na mrożoną herbatę z melonem i miętą – nie ma niczego lepszego na najcieplejsze dni roku!
Wypróbuj nasze przepisy na zimowe, rozgrzewające herbaty i wybierz tę z Twoimi ulubionymi dodatkami. Poznaj smaki, które uczynią każdą zimę jeszcze bardziej magiczną!
Zobacz przepisy
na lato
- Jajka na miękko
- Lemoniada arbuzowa
- Owsianka na mleku
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Butter chicken
- Ziemniaki z grilla
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Camembert z grilla
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)