Zimowa herbata

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • niewielką foremkę do ciastek w ulubionym kształcie
  • wykałaczki

Przygotuj wcześniej:

Przygotuj cytryny w miodzie według przepisu Kingi.

Sposób przygotowania:

Herbatę parzymy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do niej syrop, cytryny w miodzie i laskę cynamonu.

Pomarańczę kroimy w plastry i w jeden z nich wkładamy goździki. Jabłko kroimy w plastry, następnie wykrawamy za pomocą foremki do ciastek dowolny kształt, usuwając tym samym gniazdo nasienne. Żurawiny nabijamy na wykałaczkę.

Wszystkie składniki umieszczamy w herbacie i czekamy ok. 5-10 minut, aż wszystkie owoce i przyprawy uwolnią swój aromat.

 

Składniki:

  • woda – 1500 ml
  • herbata czarna – 6 szt.
  • syrop z cytryn w miodzie – 6 łyżek
  • plastry cytryn w miodzie – 4 szt.
  • cynamon – 2 laski
  • pomarańcza – 1 szt.
  • goździki – 10 szt.
  • jabłko – 1 szt.
  • świeże owoce żurawiny – 1 garść
  • świeży rozmaryn – 2 gałązki

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart
  • niewielką foremkę do ciastek w ulubionym kształcie
  • wykałaczki

Przygotuj wcześniej:

Przygotuj cytryny w miodzie według przepisu Kingi.

Sposób przygotowania w robocie kuchennym Monsieur Cuisine Smart:

KROK 1: GOTUJEMY WODĘ

Do pojemnika miksującego wlewamy wodę i wkładamy koszyk do gotowania. W koszyku umieszczamy goździki, laski cynamonu i gałązki rozmarynu. Wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 100°C / obroty 1.

KROK 2: PARZYMY HERBATĘ

Do koszyka dodajemy torebki herbaty i parzymy ją, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 90°C / obroty 1.

KROK 3: DODAJEMY DODATKI DO HERBATY

Po zaparzeniu herbaty wyjmujemy z pojemnika miksującego koszyk i dodajemy syrop, cytryny w miodzie, pokrojoną w plastry pomarańczę i połowę pokrojonego w plastry i pozbawionego gniazd nasiennych jabłka. Składniki mieszamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / temperatura 90°C / obroty 1.

KROK 4: PODAJEMY HERBATĘ

Pozostałą połówkę jabłka kroimy w plastry, następnie wykrawamy za pomocą foremki do ciastek dowolny kształt, usuwając tym samym gniazdo nasienne. Żurawiny nabijamy na wykałaczkę. Dekorujemy zimową herbatę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!