Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- niewielką foremkę do ciastek w ulubionym kształcie
- wykałaczki
Przygotuj wcześniej:
Przygotuj cytryny w miodzie według przepisu Kingi.
Sposób przygotowania:
Herbatę parzymy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do niej syrop, cytryny w miodzie i laskę cynamonu.
Pomarańczę kroimy w plastry i w jeden z nich wkładamy goździki. Jabłko kroimy w plastry, następnie wykrawamy za pomocą foremki do ciastek dowolny kształt, usuwając tym samym gniazdo nasienne. Żurawiny nabijamy na wykałaczkę.
Wszystkie składniki umieszczamy w herbacie i czekamy ok. 5-10 minut, aż wszystkie owoce i przyprawy uwolnią swój aromat.
Składniki:
- woda – 1500 ml
- herbata czarna – 6 szt.
- syrop z cytryn w miodzie – 6 łyżek
- plastry cytryn w miodzie – 4 szt.
- cynamon – 2 laski
- pomarańcza – 1 szt.
- goździki – 10 szt.
- jabłko – 1 szt.
- świeże owoce żurawiny – 1 garść
- świeży rozmaryn – 2 gałązki
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- niewielką foremkę do ciastek w ulubionym kształcie
- wykałaczki
Przygotuj wcześniej:
Przygotuj cytryny w miodzie według przepisu Kingi.
Sposób przygotowania w termorobocie MC Smart:
KROK 1: GOTUJEMY WODĘ
Do pojemnika miksującego wlewamy wodę i wkładamy koszyk do gotowania. W koszyku umieszczamy goździki, laski cynamonu i gałązki rozmarynu. Wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 100°C / obroty 1.
KROK 2: PARZYMY HERBATĘ
Do koszyka dodajemy torebki herbaty i parzymy ją, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 90°C / obroty 1.
KROK 3: DODAJEMY DODATKI DO HERBATY
Po zaparzeniu herbaty wyjmujemy z pojemnika miksującego koszyk i dodajemy syrop, cytryny w miodzie, pokrojoną w plastry pomarańczę i połowę pokrojonego w plastry i pozbawionego gniazd nasiennych jabłka. Składniki mieszamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / temperatura 90°C / obroty 1.
KROK 4: PODAJEMY HERBATĘ
Pozostałą połówkę jabłka kroimy w plastry, następnie wykrawamy za pomocą foremki do ciastek dowolny kształt, usuwając tym samym gniazdo nasienne. Żurawiny nabijamy na wykałaczkę. Dekorujemy zimową herbatę.
Zobacz podobne
przepisy
Herbata myśliwska
Herbata zimą musi nie tylko smakować, ale przede wszystkim rozgrzewać. Spróbuj tej z rumem i wiśniówką.
Herbata imbirowo-pomarańczowa
Idealny przepis na jesień – rozgrzewająca herbata z imbirem i pomarańczą. Pokochasz ten łatwy i szybki w przygotowaniu napój!
Herbata jabłkowo-cynamonowa
Kochasz korzenne smaki? Mamy coś dla Ciebie! Wypróbuj przepis na aromatyczną herbatę z intensywnym korzennym smakiem!
Herbata śliwkowo-czekoladowa
Śliwka i czekolada – połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. A gdyby tak wykorzystać je w herbacie? Sprawdź, jak przygotować ten fantastyczny napój.
Herbata zimowa – pyszna i rozgrzewająca propozycja na chłodne dni
Prosty, ale niezawodny pomysł na chłodne, jesienne, a przede wszystkim zimowe, wieczory? Oczywiście kultowa herbata zimowa. Rozgrzewa szybko i na długi czas, jest banalnie łatwa do przygotowania, a ponadto stworzysz ją błyskawicznie z wykorzystaniem ogólnodostępnych składników. Czy o czymś przypadkiem nie zapomnieliśmy? Otóż nasza herbata rozgrzewająca doskonale smakuje! Zwłaszcza wtedy, gdy za oknem ciemno, wietrznie i mroźnie (lub mokro).
Ale uwaga – nasza herbatka zimowa to coś więcej niż rozgrzewający napój. To niespodziewana eksplozja smaków, niecodzienna herbata i przysmak w jednym, który już w 5 minut przyrządzić z wykorzystaniem termorobota MC Smart. Ale spokojnie, stworzysz ją również bez tego urządzenia! Co jeszcze oprócz wymienionych składników będziesz potrzebować do zaparzenia w swojej kuchni naszej herbatki rozgrzewającej? Pamiętaj o pięknej foremce do ciastek oraz wykałaczkach. Ale po co one w tym zestawieniu? Spokojnie – wszystkiego dowiesz się już niebawem!
Przepis na herbatę zimową Kuchni Lidla jest ściśle powiązany z przepisem na cytryny w miodzie Kingi Paruzel. Dlatego też przed wzięciem się za przepis na zimową herbatę nakłaniamy Cię do zapoznania się z nim. Teraz jednak w skrócie wyjaśnimy, o co w nim chodzi. Otóż musisz umieścić w dużym słoiku sparzone i pokrojone na plasterki cytrusy, dodać nieco cynamonu i anyżu, a wszystko to zalać miodem. Po dwóch tygodniach, podczas których musisz co jakiś czas odwracać słoik i wypuszczać z niego gaz, otrzymasz przepyszny dodatek do herbatki rozgrzewającej oraz deserów. I to właśnie tego rodzaju cytrynki pasują jak ulał do naszej zimowej herbatki! Uwaga – na stronie przepisu znajdziesz nawet specjalne etykiety, którymi będziesz mogła lub mógł ozdobić słoiczki z cytrynkami!
No dobrze – cytryny w miodzie gotowe? W takim razie przejdźmy do szczegółów przepisu na zimową herbatkę Kuchni Lidla!
Zimowa herbata – przepis Kingi Paruzel
Omówmy każdy z punktów przepisu na zimową herbatę naszej Mistrzyni kuchni. Herbatę możesz przygotować na dwa sposoby – z termorobotem lub bez niego. W pierwszej kolejności skupmy się na tym, jak zrealizować przepis na zimową herbatę z wykorzystaniem tego użytecznego sprzętu kuchennego. W pierwszej kolejności – bez niespodzianek – wlej wodę. Teraz przyda się specjalny termorobotowy koszyk do gotowania, w którym umieścisz składniki nadające herbacie zimowej niezwykły aromat i smak. To oczywiście goździki, cynamon i rozmaryn. Wyżej znajdziesz ścisłe zalecenia dotyczące wyboru programu.
Co dalej? Po zaparzeniu herbaty wyjmij koszyk oraz dodaj do pojemnika syrop z cytryny, same cytryny oraz pozostałe owoce. Wszystko oczywiście jeszcze raz wymieszaj z wykorzystaniem termorobota. Teraz zgodnie z przepisem na zimową herbatkę pozostaje Ci zadbać o apetyczne podanie napoju – znajdzie się w nim miejsce na połówkę jabłka oraz owoce żurawiny nawleczone na wykałaczkę. A teraz sprawdźmy, jak zrealizować przepis na zimową herbatkę bez termorobota MC Smart!
Jak zrobić domową zimową herbatę?
Sprawdź, jak zrobić zimową herbatkę bez wykorzystania termorobota MC Smart. Zapewniamy – to również bardzo proste. Po zaparzeniu herbaty, w sposób zwyczajny, np. z pomocą herbaty w torebkach, wzbogać napar cytrynkami, miodem i cynamonem. Teraz, trzymając się przepisu na świąteczną herbatę, weź się za pomarańcze. W jednej z nich muszą znaleźć się goździki. Z jabłkiem musisz postąpić w opisany w przepisie sposób, a więc wydrążyć je foremką. Wiesz już, co zrobić z żurawiną!
A zatem ustaliliśmy już, jak zrobić zimową herbatę – jesteśmy pewni, że degustacja specjału sprawi Ci mnóstwo satysfakcji i napełni Cię ciepłem! Trzymając się opisanych proporcji składników, przygotujesz dwie porcje zimowej herbatki – czyli dla Ciebie i bliskiej Ci osoby. Jaka jest wartość kaloryczna naszego jesienno-zimowego specjału? Oszacowaliśmy ją na około 690 kcal. To przekłada się na około 345 kcal na jeden kubek!
Co po zimowej herbacie? Poznaj inne pomysły na rozgrzewające herbaty!
Wiedza w temacie, jak zrobić zimową herbatę z polecanego przepisu, to dobry start, żeby rozpocząć poznawanie różnych ciekawych trunków z tej kategorii. W Kuchni Lidla znajdziesz mnóstwo przepisów wymarzonych na chłodniejszą część roku. Należy do nich m.in. przepis na herbatę myśliwską. To propozycja wyłącznie dla dorosłych koneserów, w której goszczą m.in. rum, wiśniówka, pomarańcza i starannie dobrane dodatki. To łatwa do przygotowania herbata, którą wyczarujesz już w kwadrans! A jeśli szukasz rozgrzewającego naparu dla każdego, bez względu na wiek, rzuć okiem na herbatę imbirowo-pomarańczową. Już w 10 minut możesz rozkoszować się jej rozgrzewającymi właściwościami i nieprzeciętnym smakiem. O ten dbają natomiast świeży imbir, pomarańcza, sok pomarańczowy i suszona żurawina. Ciekawą alternatywę dla niej stanowi herbata jabłkowo-cynamonowa – to wspaniały napar dla tych, którzy gustują w korzennych smakach i aromatach. Składniki niezbędne do przygotowania tej herbaty zimowej to m.in. anyż, goździki, jabłko, cynamon (w dwóch wersjach – laski i sproszkowanego), śliwka suszona, żurawina suszona i jabłka prażone. To kolejna łatwa i niezwykle szybka do przygotowania wersja herbaty na chłodniejsze dni. Jeszcze inny strzał w dziesiątkę, gdy chodzi o zimową herbatę, to herbata śliwkowo-czekoladowa. Efektowne połączenie smaków, które sprawdza się także w tych okolicznościach kulinarnych. Co będzie potrzebne do wyczarowania tego świetnego napitku? Gorzka czekolada, goździki, cynamon, powidła śliwkowe i śliwka suszona. No i Twoja ulubiona herbata! W formie podsumowania wiedzy z zakresu zimowych herbat zajrzyj też do artykułu rozgrzewające herbaty na 3 sposoby! A może jednak poszukujesz orzeźwiającego napoju na lato? W takim razie zerknij na przepis na mrożoną herbatę z melonem i miętą – nie ma niczego lepszego na najcieplejsze dni roku!
Wypróbuj nasze przepisy na zimowe, rozgrzewające herbaty i wybierz tę z Twoimi ulubionymi dodatkami. Poznaj smaki, które uczynią każdą zimę jeszcze bardziej magiczną!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierniki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)