Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- niewielką foremkę do ciastek w ulubionym kształcie
- wykałaczki
Przygotuj wcześniej:
Przygotuj cytryny w miodzie według przepisu Kingi.
Sposób przygotowania:
Herbatę parzymy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do niej syrop, cytryny w miodzie i laskę cynamonu.
Pomarańczę kroimy w plastry i w jeden z nich wkładamy goździki. Jabłko kroimy w plastry, następnie wykrawamy za pomocą foremki do ciastek dowolny kształt, usuwając tym samym gniazdo nasienne. Żurawiny nabijamy na wykałaczkę.
Wszystkie składniki umieszczamy w herbacie i czekamy ok. 5-10 minut, aż wszystkie owoce i przyprawy uwolnią swój aromat.
Składniki:
- woda – 1500 ml
- herbata czarna – 6 szt.
- syrop z cytryn w miodzie – 6 łyżek
- plastry cytryn w miodzie – 4 szt.
- cynamon – 2 laski
- pomarańcza – 1 szt.
- goździki – 10 szt.
- jabłko – 1 szt.
- świeże owoce żurawiny – 1 garść
- świeży rozmaryn – 2 gałązki
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- niewielką foremkę do ciastek w ulubionym kształcie
- wykałaczki
Przygotuj wcześniej:
Przygotuj cytryny w miodzie według przepisu Kingi.
Sposób przygotowania w termorobocie MC Smart:
KROK 1: GOTUJEMY WODĘ
Do pojemnika miksującego wlewamy wodę i wkładamy koszyk do gotowania. W koszyku umieszczamy goździki, laski cynamonu i gałązki rozmarynu. Wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 100°C / obroty 1.
KROK 2: PARZYMY HERBATĘ
Do koszyka dodajemy torebki herbaty i parzymy ją, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 90°C / obroty 1.
KROK 3: DODAJEMY DODATKI DO HERBATY
Po zaparzeniu herbaty wyjmujemy z pojemnika miksującego koszyk i dodajemy syrop, cytryny w miodzie, pokrojoną w plastry pomarańczę i połowę pokrojonego w plastry i pozbawionego gniazd nasiennych jabłka. Składniki mieszamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / temperatura 90°C / obroty 1.
KROK 4: PODAJEMY HERBATĘ
Pozostałą połówkę jabłka kroimy w plastry, następnie wykrawamy za pomocą foremki do ciastek dowolny kształt, usuwając tym samym gniazdo nasienne. Żurawiny nabijamy na wykałaczkę. Dekorujemy zimową herbatę.
Zobacz podobne
przepisy
Herbata myśliwska
Herbata zimą musi nie tylko smakować, ale przede wszystkim rozgrzewać. Spróbuj tej z rumem i wiśniówką.
Herbata imbirowo-pomarańczowa
Idealny przepis na jesień – rozgrzewająca herbata z imbirem i pomarańczą. Pokochasz ten łatwy i szybki w przygotowaniu napój!
Herbata jabłkowo-cynamonowa
Kochasz korzenne smaki? Mamy coś dla Ciebie! Wypróbuj przepis na aromatyczną herbatę z intensywnym korzennym smakiem!
Herbata śliwkowo-czekoladowa
Śliwka i czekolada – połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. A gdyby tak wykorzystać je w herbacie? Sprawdź, jak przygotować ten fantastyczny napój.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
- Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
- Sałatka z ogórków z kurczakiem
- Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
- Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią
- Raclette z porami i boczkiem w śmietanie
- Batony imbirowo-marcepanowe
- Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
- Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- Tatar wołowy
- Chlebki warzywne w trzech kolorach
- Szybka zupa z ciecierzycy
- Pasta jajeczna z awokado
- Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
- Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
- Kanapki z batata z jajkiem w koszulce
- Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
- Pizza pepperoni
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Chleb chmurka z TikToka
- Tortilla sandwich z TikToka
- Herbata imbirowo-pomarańczowa
- DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
- Jesienna owsianka
- Bezglutenowe pancakes
- Tarta z owocami kaki
- Wegańska sałatka z białej fasoli
- Shake czekoladowy z trzech składników
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)