Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sitko
KROK 1: Przygotowujemy syrop z nektarynek
Nektarynki kroimy na cząstki i przekładamy do rondla. Dolewamy wodę i wsypujemy cukier trzcinowy. Gdy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień i czekamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie odcedzamy syrop na sicie. Studzimy. Nektarynek użyj np. do koktajlu.
KROK 2: Zaparzamy herbatę
Herbatę zaparzamy w 1,5 l wody i studzimy.
KROK 3: Przygotowujemy mrożoną herbatę
Do dzbanka wrzucamy kostki lodu. Wlewamy herbatę. Dolewamy porcjami sok z nektarynek aż do uzyskania ulubionego smaku. Nektarynki kroimy na cząstki, dodajemy do herbaty razem z garścią listków mięty i całość mieszamy.
Zobacz podobne
przepisy
Witaminowe smoothies
Smoothie może z powodzeniem zastąpić jeden z posiłków! Zielone, żółte i pomarańczowe – wybierz swoje ulubione!
Lemoniada z wodą kokosową
Woda kokosowa doskonale gasi pragnienie i orzeźwia nawet w największe upały! Zobacz, jak przygotować na jej bazie lemoniadę z mango i melonem!
Kompot jabłkowy
Jabłka, pigwa i odrobina słodyczy – to składniki na łatwy i pyszny kompot z jabłek!
Mrożony jogurt z owocami leśnymi
Zamień jogurt naturalny w pyszne lody z owocami leśnymi. To prosty i szybki sposób na deser!
Orzeźwiająca ice tea – domowa mrożona herbata
Kiedy dni stają się naprawdę gorące, nie ma nic lepszego od szklanki zimnego, orzeźwiającego napoju. Do prawdziwych specjałów idealnych na upalne popołudnie bez wątpienia zalicza się ice tea, czyli po prostu mrożona herbata. Żeby nie było zbyt nudno, nasze domowe ice tea zachwyca smakiem nektarynek za sprawą dodatku tych smakowitych owoców oraz syropu nektarynkowego. Co ważne, należy podkreślić, że herbata mrożona nie jest zwykłą herbatą prosto z lodówki. Sposób jej przygotowania oraz dodatki czynią ją wyjątkowo smakowitą. Do tego zresztą przejdziemy niebawem. Zanim jednak to zrobimy, krótko wspomnimy o historii ice tea. Ten prosty napój wymyślono już w XIX wieku! Wiąże się to z rozwojem technologii chłodzenia oraz rozprzestrzenieniem herbaty na całym świecie. Co prawda, szczegóły powstania domowej ice tea nie są w dokładnie znane, lecz istnieją pewne poszlaki. Pierwsze wzmianki o mrożonej herbacie pojawiają się w amerykańskich książkach kucharskich z XIX wieku. Zamieszczano w nich o przepisy na „herbatę z lodem” przygotowywaną na zimno z dodatkiem cukru i cytryny. Jednakże mrożona herbata nie była jeszcze powszechnie znana – pozostawała raczej ciekawostką.
Oficjalny przepis na mrożoną herbatę pojawił się podczas Wystawy Światowej w St. Louis w 1904 roku. Handlarz herbatą, Richard Blechynden, chciał zaprezentować zgromadzonym gorący napój, ale z powodu upałów goście wystawy nie byli nim zainteresowani. Wówczas Blechynden postanowił podać herbatę na zimno, z lodem. Pomysł spotkał się z gorącym entuzjazmem. Kolejne lata to czas rosnącej popularności smakowitego napoju. W latach 20. i 30. XX wieku wraz z udoskonalaniem lodówek oraz łatwiejszym dostępem do lodu, mrożona herbata stała się powszechnie dostępna w restauracjach, barach i domach. Przepisy na ice tea zaczęły pojawiać się w książkach kucharskich i gazetach, co dodatkowo przyczyniło się do jej popularyzacji.
Przepis na mrożoną herbatę ice tea lepszą niż ze sklepu!
Z czasem zrobienie domowej ice tea stało się banalnie proste dzięki powstaniu herbaty w torebkach. Szybkość i wygoda jej zaparzania sprawiły, że ludzie coraz chętniej sięgali po ten napój, zwłaszcza latem. Z kolei w lata 70. i 80. XX wieku na rynku pojawiła się ice tea w butelkach i puszkach. Szeroki wybór smaków oraz duża dostępność uczyniły ją prawdziwym hitem na całym świecie! Zresztą możesz kupić ją również dziś. Nic jednak nie zastąpi domowego napoju! Robiąc herbatę samodzielnie, masz pełną kontrolę nad doborem składników. Za samodzielny przygotowaniem tego pysznego napoju przemawia także możliwość przyrządzenia go w niemal nieograniczonej ilości. I to zawsze, kiedy przyjdzie Ci na to ochota! Ponadto możesz dowolnie modyfikować nasz przepis na ice tea. Sprawdź, jak zrobić herbatę mrożoną, która podbije Twoje serce!
Herbata mrożona – przepis, który możesz dowolnie modyfikować!
Jak zapewne się domyślasz, nasz przepis na mrożoną herbatę to tylko jeden z wielu pomysłów na ten pyszny trunek. Przede wszystkim ice tea znakomicie smakuje również w wersji z zieloną czy białą herbatą. Jedna z najpopularniejszych opcji to bez wątpienia świeża i orzeźwiająca cytrynowa ice tea. Jej przyrządzenie zaskakuje prostotą! Potrzebujesz jedynie czarnej herbaty, soku z cytryny, cukru oraz kostek lodu. Zaparz mocną herbatę, zagotuj syrop cukrowy (według naszego przepisu, ale bez dodatku owoców), zaczekaj, aż wystygną. Następnie połącz wystudzone płyny i dodaj do nich sok z cytryny. Napój serwuj z kostkami lodu oraz plasterkiem cytryny. A może zielona herbata z mango i miętą? Poza samym naparem potrzebujesz świeżego mango, mięty, miodu i lodu. Do zaparzonej, wystudzonej herbaty dodaj miód. Następnie dołóż pokrojone mango i świeże listki mięty. Podawaj z lodem. Doskonale smakuje też czarna herbata z rabarbarem oraz truskawkami. Chcesz jej skosztować? Zagotuj więc syrop cukrowy z owocami, przecedź go, po czym dodaj do już zimnej herbaty. Ostatni krok to oczywiście dodanie lodu.
Prosty sposób na urozmaicenie napoju to nietypowe kostki lodu. Jedna z opcji to zrobienie ich w różnych kształtach. Inna to włożenie do foremek na lód drobnych owoców, takich jak maliny, jagody, borówki lub pokrojone w kostkę truskawki, kiwi, cytryna, limonka bądź mango. Wybierz te, których smak lubisz najbardziej i które znajdziesz na Ryneczku Lidla. Także świeże zioła (mięta, bazylia, melisa. lawenda) oraz jadalne kwiaty (bratki, stokrotki) nadają kostkom efektowny wygląd. Możesz też zrezygnować z lodu i zastąpić go tzw. kamieniami, czyli specjalnymi kostkami, które po uprzednim schłodzeniu długo zachowują niską temperaturę, oddając ją stopniowo do napoju.
Jak zrobić ice tea w domu?
W naszym przepisie znajdziesz dokładne wskazówki dotyczące tego, jak zrobić mrożoną herbatę. Za smak napoju odpowiada głównie syrop nektarynkowy na bazie cukru trzcinowego. Choć jego przygotowanie nie jest trudne, uważaj na kilka szczegółów. Zachowaj czujność podczas rozpuszczania cukru, ponieważ łatwo go przypalić. Co więcej, aby uniknąć jego krystalizacji, warto dodać kilka kropel soku z cytryny, który zapobiega ponownemu tworzeniu się kryształków cukru. Co więcej, nie mieszaj syropu zbyt intensywnie, zwłaszcza gdy zaczyna się gotować. Nadmierne mieszanie wprowadza kryształki cukru z brzegów garnka z powrotem do syropu, co może wywołać jego krystalizację. Kontroluj też temperaturę syropu. Dobry pomysł to użycie termometru cukierniczego, ale jeśli go nie masz, także sobie poradzisz! W uniknięciu przypalenia syropu pomoże Ci wybór odpowiedniego garnka. Polecamy taki o szerokim dnie, w którym ciepło rozchodzi się równomiernie po całej powierzchni. I ostatnia kwestia – nie zostawiaj syropu bez nadzoru! Przypalony smakuje gorzko, czyli zupełnie inaczej niż powinien. Jak zrobić ice tea w pełni bezpiecznie? Nie dotykaj go, aby sprawdzić smak i staraj się go nie rozlać. Osiąga on bardzo wysoką temperaturę, dlatego może spowodować poważne oparzenia!
Do przecedzenia syropu użyj sitka o bardzo drobnych oczkach. Uzbrój się też w cierpliwość, aby całość płynu mogła spokojnie spłynąć. Dzięki temu herbata zyska pożądaną klarowność.
Zastanawiasz się, jak zrobić herbatę możliwie szybko? Podstawa to schłodzenie naparu. Mamy kilka trików, które mogą to przyspieszyć.
- Przelej herbatę z gorącego do zimnego naczynia.
- Drugi pomysł to wstawienie naczynia z herbatą do miski z zimną wodą lub kostkami lodu, co przyspieszy proces chłodzenia.
- Ostatnia opcja zakłada zaparzenie mocnej herbatę z połowy wymaganej ilości wody. Następnie wystarczy uzupełnić ją zimną wodą lub lodem, aby szybko obniżyć temperaturę płynu. Dzięki temu napój zachowa intensywny smak.
Co ważne, nasza herbata nie musi być maksymalnie schłodzona, ponieważ i tak za chwilę dodasz do niej kostki lodu! Możesz też dowolnie dozować ilość soku dolewanego do napoju w zależności od własnych preferencji oraz upodobań co do słodkości koktajlu.
Już wiesz, jak zrobić zimną herbatę, która zachwyca smakiem. Wierzymy, że na stałe zagości w Twoim repertuarze letnich napojów. Nie bój się eksperymentów i szalej z dodatkami! Sprawdź też pozostałe przepisy na wyjątkowe trunki z Kuchni Lidla!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
- Gorąca czekolada do picia
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Złoty napar z imbiru
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Granola
- Pieczone ziemniaki nadziewane
- Stek wołowy z masłem paryskim
- Lody tajskie
- Shake z gruszką i marcepanem
- Ciasto z batatów
- Suflet z mango
- Wolno grillowane żeberka BBQ
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Soba stir fry z wołowiną
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
- Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
- Ciasto czekoladowo-dyniowe
- Herbata imbirowo-pomarańczowa
- Herbata jabłkowo-cynamonowa
- Shake czekoladowy z trzech składników
- Zielony koktajl
- Koktajl sernikowy z malinami
- Czekoladowe ciastka whoopie pies
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)