
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Imbir pozbawiamy skórki, bardzo drobno siekamy i przekładamy do garnka. Dodajemy wodę i cukier. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez godzinę.
Zdejmujemy garnek z ognia. Syrop przecedzamy przez drobne sitko, przelewamy do wyparzonych butelek.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.

Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.

Dżem z mango z imbirem
Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.

Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.

Zobacz przepisy
na lato
- Musaka grecka
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Risotto z cukinią
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Pulpety w sosie własnym
- Spaghetti bolognese
- Zapiekanka ziemniaczana
- Angielskie śniadanie — przepis
- Chlebek bananowy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kartacze z mięsem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Spaghetti carbonara
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
665 dni temu
Nie pojmuję jednej bardzo prostej rzeczy. Wszystkie te syropy, konfitury, dżemy i inne przetwory w których recepturach jest powyżej 50% cukru powinny być nazywane CUKROWYMI, a nie np. imbirowymi, wiśniowymi, śliwkowymi... itd. To przecież czysta LOGIKA :) Przepraszam za tą uwagę, ale jestem wrogiem cukru w diecie - tego w miodzie, w melasie itp. także :)
odpowiedz
665 dni temu
Dawidzie, syropy z założenia zawierają dużo cukru, zazwyczaj powyżej 50%. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się na taką, a nie inną nazwę tego przepisu. Jeśli lubisz smak imbiru, a nie chcesz używać cukru, polecamy zalanie dwóch łyżek posiekanego imbiru prawie gorącą wodą, odstawienie do przestudzenia, odcedzenie i dodanie łyżki soku z cytryny :)
3561 dni temu
Czy zamiast cukru można użyć miodu?
odpowiedz
3561 dni temu
Syropy robi się z użyciem cukru, jednak zachęcamy do eksperymentowania z przepisem :)
2057 dni temu
Ja myślę że nie , ponieważ miód w czasie gotowania straci całkowicie swoje walory zdrowotne :(
3913 dni temu
Pawlik, kolor syropu zależy od stopnia jego zredukowania. Jeśli Twój syrop jest brązowy, z pewnością jest też bardziej gęsty od tego widocznego na zdjęciu. Nic nie szkodzi - z pewnością jest równie smaczny! :)
odpowiedz
3914 dni temu
Dlaczego syrop na zdjęciu jest biały? Mi wyszedł brązowy :(
odpowiedz
3920 dni temu
Jak to wygląda z zachowaniem wartości odżywczych, witamin itp. przez imbir? Pewnie z powodu długiego czasu gotowania nie pozostanie ich wiele...?
odpowiedz
4217 dni temu
Mario, syrop ten możesz dodać do herbaty, lemoniady lub lodów. Będzie również dobrze smakował sam, rozcieńczony ciepłą wodą.
odpowiedz
4217 dni temu
Jakie jest zastosowanie tego syropu? :)
odpowiedz
4288 dni temu
By woda nie wyparowała, syrop należy gotować pod przykryciem.
odpowiedz
4288 dni temu
Pytanko: czy w ciagu godziny gotowania cala woda nie wyparuje... ?
odpowiedz
4294 dni temu
a gdzie takie butelki małe piękne kupić ?
odpowiedz
4319 dni temu
Magda syrop jest świetnym dodatkiem do herbaty lub lemoniady, ale można dodawać go do smaku także do wielu deserów
odpowiedz
4320 dni temu
Napiszcie proszę do czego można później wykorzystywać dane przetwory?
odpowiedz
4324 dni temu
robiłam syrop z czarnego bzu i długo się przechowuje w butelkach,taki syrop również chętnie wypróbuję.
odpowiedz
4325 dni temu
Szczelnie zamknięty syrop, po procesie pasteryzacji może stać w spiżarni bardzo długo. Po otwarciu butelki należy go jednak zużyć w ciągu 2-4 tygodni.
odpowiedz
4325 dni temu
Jak długo można taki syrop przechowywać?
odpowiedz
zobacz wszystkie