
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Imbir pozbawiamy skórki, bardzo drobno siekamy i przekładamy do garnka. Dodajemy wodę i cukier. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez godzinę.
Zdejmujemy garnek z ognia. Syrop przecedzamy przez drobne sitko, przelewamy do wyparzonych butelek.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.

Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.

Dżem z mango z imbirem
Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.

Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.

Zobacz przepisy
na święta
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
- Babka marmurkowa
- Kotlety jajeczne
- Sernik bez spodu
- Tradycyjny żurek na zakwasie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
523 dni temu
Nie pojmuję jednej bardzo prostej rzeczy. Wszystkie te syropy, konfitury, dżemy i inne przetwory w których recepturach jest powyżej 50% cukru powinny być nazywane CUKROWYMI, a nie np. imbirowymi, wiśniowymi, śliwkowymi... itd. To przecież czysta LOGIKA :) Przepraszam za tą uwagę, ale jestem wrogiem cukru w diecie - tego w miodzie, w melasie itp. także :)
odpowiedz
522 dni temu
Dawidzie, syropy z założenia zawierają dużo cukru, zazwyczaj powyżej 50%. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się na taką, a nie inną nazwę tego przepisu. Jeśli lubisz smak imbiru, a nie chcesz używać cukru, polecamy zalanie dwóch łyżek posiekanego imbiru prawie gorącą wodą, odstawienie do przestudzenia, odcedzenie i dodanie łyżki soku z cytryny :)
3419 dni temu
Czy zamiast cukru można użyć miodu?
odpowiedz
3418 dni temu
Syropy robi się z użyciem cukru, jednak zachęcamy do eksperymentowania z przepisem :)
1915 dni temu
Ja myślę że nie , ponieważ miód w czasie gotowania straci całkowicie swoje walory zdrowotne :(
3770 dni temu
Pawlik, kolor syropu zależy od stopnia jego zredukowania. Jeśli Twój syrop jest brązowy, z pewnością jest też bardziej gęsty od tego widocznego na zdjęciu. Nic nie szkodzi - z pewnością jest równie smaczny! :)
odpowiedz
3772 dni temu
Dlaczego syrop na zdjęciu jest biały? Mi wyszedł brązowy :(
odpowiedz
3777 dni temu
Jak to wygląda z zachowaniem wartości odżywczych, witamin itp. przez imbir? Pewnie z powodu długiego czasu gotowania nie pozostanie ich wiele...?
odpowiedz
4075 dni temu
Mario, syrop ten możesz dodać do herbaty, lemoniady lub lodów. Będzie również dobrze smakował sam, rozcieńczony ciepłą wodą.
odpowiedz
4075 dni temu
Jakie jest zastosowanie tego syropu? :)
odpowiedz
4146 dni temu
By woda nie wyparowała, syrop należy gotować pod przykryciem.
odpowiedz
4146 dni temu
Pytanko: czy w ciagu godziny gotowania cala woda nie wyparuje... ?
odpowiedz
4151 dni temu
a gdzie takie butelki małe piękne kupić ?
odpowiedz
4176 dni temu
Magda syrop jest świetnym dodatkiem do herbaty lub lemoniady, ale można dodawać go do smaku także do wielu deserów
odpowiedz
4178 dni temu
Napiszcie proszę do czego można później wykorzystywać dane przetwory?
odpowiedz
4182 dni temu
robiłam syrop z czarnego bzu i długo się przechowuje w butelkach,taki syrop również chętnie wypróbuję.
odpowiedz
4182 dni temu
Szczelnie zamknięty syrop, po procesie pasteryzacji może stać w spiżarni bardzo długo. Po otwarciu butelki należy go jednak zużyć w ciągu 2-4 tygodni.
odpowiedz
4182 dni temu
Jak długo można taki syrop przechowywać?
odpowiedz
zobacz wszystkie