Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Imbir pozbawiamy skórki, bardzo drobno siekamy i przekładamy do garnka. Dodajemy wodę i cukier. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez godzinę.
Zdejmujemy garnek z ognia. Syrop przecedzamy przez drobne sitko, przelewamy do wyparzonych butelek.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto marchewkowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Uszka z grzybami
- Domek z piernika
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Krokiety z mięsem
- Łazanki
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ryba po japońsku
- Boczek pieczony
- Pieczona ryba po grecku
- Makowiec japoński
- Guacamole
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierniki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledź w oleju
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (18)
794 dni temu
Nie pojmuję jednej bardzo prostej rzeczy. Wszystkie te syropy, konfitury, dżemy i inne przetwory w których recepturach jest powyżej 50% cukru powinny być nazywane CUKROWYMI, a nie np. imbirowymi, wiśniowymi, śliwkowymi... itd. To przecież czysta LOGIKA :) Przepraszam za tą uwagę, ale jestem wrogiem cukru w diecie - tego w miodzie, w melasie itp. także :)
Odpowiedz
793 dni temu
Dawidzie, syropy z założenia zawierają dużo cukru, zazwyczaj powyżej 50%. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się na taką, a nie inną nazwę tego przepisu. Jeśli lubisz smak imbiru, a nie chcesz używać cukru, polecamy zalanie dwóch łyżek posiekanego imbiru prawie gorącą wodą, odstawienie do przestudzenia, odcedzenie i dodanie łyżki soku z cytryny :)
3690 dni temu
Czy zamiast cukru można użyć miodu?
Odpowiedz
3689 dni temu
Syropy robi się z użyciem cukru, jednak zachęcamy do eksperymentowania z przepisem :)
2186 dni temu
Ja myślę że nie , ponieważ miód w czasie gotowania straci całkowicie swoje walory zdrowotne :(
4041 dni temu
Pawlik, kolor syropu zależy od stopnia jego zredukowania. Jeśli Twój syrop jest brązowy, z pewnością jest też bardziej gęsty od tego widocznego na zdjęciu. Nic nie szkodzi - z pewnością jest równie smaczny! :)
Odpowiedz
4043 dni temu
Dlaczego syrop na zdjęciu jest biały? Mi wyszedł brązowy :(
Odpowiedz
4048 dni temu
Jak to wygląda z zachowaniem wartości odżywczych, witamin itp. przez imbir? Pewnie z powodu długiego czasu gotowania nie pozostanie ich wiele...?
Odpowiedz
4346 dni temu
Mario, syrop ten możesz dodać do herbaty, lemoniady lub lodów. Będzie również dobrze smakował sam, rozcieńczony ciepłą wodą.
Odpowiedz
4346 dni temu
Jakie jest zastosowanie tego syropu? :)
Odpowiedz
4417 dni temu
By woda nie wyparowała, syrop należy gotować pod przykryciem.
Odpowiedz
4417 dni temu
Pytanko: czy w ciagu godziny gotowania cala woda nie wyparuje... ?
Odpowiedz
4422 dni temu
a gdzie takie butelki małe piękne kupić ?
Odpowiedz
4447 dni temu
Magda syrop jest świetnym dodatkiem do herbaty lub lemoniady, ale można dodawać go do smaku także do wielu deserów
Odpowiedz
4449 dni temu
Napiszcie proszę do czego można później wykorzystywać dane przetwory?
Odpowiedz
4453 dni temu
robiłam syrop z czarnego bzu i długo się przechowuje w butelkach,taki syrop również chętnie wypróbuję.
Odpowiedz
4453 dni temu
Szczelnie zamknięty syrop, po procesie pasteryzacji może stać w spiżarni bardzo długo. Po otwarciu butelki należy go jednak zużyć w ciągu 2-4 tygodni.
Odpowiedz
4453 dni temu
Jak długo można taki syrop przechowywać?
Odpowiedz
zobacz wszystkie