Syrop imbirowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Imbir pozbawiamy skórki, bardzo drobno siekamy i przekładamy do garnka. Dodajemy wodę i cukier. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez godzinę.

Zdejmujemy garnek z ognia. Syrop przecedzamy przez drobne sitko, przelewamy do wyparzonych butelek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    1174 dni temu
    Czy zamiast cukru można użyć miodu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1174 dni temu
    Syropy robi się z użyciem cukru, jednak zachęcamy do eksperymentowania z przepisem :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1526 dni temu
    Pawlik, kolor syropu zależy od stopnia jego zredukowania. Jeśli Twój syrop jest brązowy, z pewnością jest też bardziej gęsty od tego widocznego na zdjęciu. Nic nie szkodzi - z pewnością jest równie smaczny! :)

    odpowiedz

  • Pawlik Pawlik
    1527 dni temu
    Dlaczego syrop na zdjęciu jest biały? Mi wyszedł brązowy :(

    odpowiedz

  • Nata Nata
    1533 dni temu
    Jak to wygląda z zachowaniem wartości odżywczych, witamin itp. przez imbir? Pewnie z powodu długiego czasu gotowania nie pozostanie ich wiele...?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1831 dni temu
    Mario, syrop ten możesz dodać do herbaty, lemoniady lub lodów. Będzie również dobrze smakował sam, rozcieńczony ciepłą wodą.

    odpowiedz

  • Maria Stawińska Maria Stawińska
    1831 dni temu
    Jakie jest zastosowanie tego syropu? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1902 dni temu
    By woda nie wyparowała, syrop należy gotować pod przykryciem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1902 dni temu
    Pytanko: czy w ciagu godziny gotowania cala woda nie wyparuje... ?

    odpowiedz

  • Ola Wwa Ola Wwa
    1907 dni temu
    a gdzie takie butelki małe piękne kupić ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1932 dni temu
    Magda syrop jest świetnym dodatkiem do herbaty lub lemoniady, ale można dodawać go do smaku także do wielu deserów

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1934 dni temu
    Napiszcie proszę do czego można później wykorzystywać dane przetwory?

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1937 dni temu
    robiłam syrop z czarnego bzu i długo się przechowuje w butelkach,taki syrop również chętnie wypróbuję.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1938 dni temu
    Szczelnie zamknięty syrop, po procesie pasteryzacji może stać w spiżarni bardzo długo. Po otwarciu butelki należy go jednak zużyć w ciągu 2-4 tygodni.

    odpowiedz

  • Maly głód Maly głód
    1938 dni temu
    Jak długo można taki syrop przechowywać?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram