
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Skórkę pomarańczy nacinamy tak, by powstały ćwiartki. Obieramy pomarańcze, a ze skórek usuwamy wszystkie białe części. Kroimy skórkę w poprzek, w cienkie paseczki i przekładamy do garnka.
Zalewamy skórki wodą, gotujemy i trzymamy na ogniu 3 minuty. Pozostałą w garnku wodę odlewamy. Powtarzamy tę czynność jeszcze dwa razy.
Do tak przygotowanej skórki z pomarańczy dodajemy cukier oraz 1,5 szklanki wody. Trzymając garnek na małym ogniu, gotujemy i czekamy, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Zwiększamy płomień i redukujemy płyn, aż woda zamieni się w gęsty syrop.
Gotową skórkę przekładamy do wyparzonych słoików.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka gyros
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kutia
- Guacamole
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba po japońsku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Burek ze szpinakiem
- Pierniki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Spaghetti carbonara
- Mini burgery
- Ciasto marchewkowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
3654 dni temu
JA SKÓRKI POMARAŃCZY PO PROSTU KROJĘ W PASKI I ZASYPUJĘ CUKREM I POWSTAJE SYROP A SKÓRKI SĄ AROMATYCZNE I TAK TEŻ ROBIĘ Z CYTRYNOM
Odpowiedz
3655 dni temu
Witam, ile mieści szklanka według Lidla? tradycyjne 250 ml?
Odpowiedz
4342 dni temu
Kasiu, życzymy udanych wypieków!
Odpowiedz
4343 dni temu
Moje skórki pomarańczowe już przygotowane,wyszły świetne,teraz tylko piec ciasta :)
Odpowiedz
4440 dni temu
OLO gotowanie skórki pomarańczowej w syropie z cukru ma na celu ich skandyzowanie i zakonserwowanie. W dodatku syrop miodowy będzie niestety zbyt intensywny w smaku i zabije całkowicie smak pomarańczy.
Odpowiedz
4441 dni temu
Czy zamiast cukru można dać miód. Jeżeli tak to co zrobić, żeby nie stracił swoich wartości?
Odpowiedz
4442 dni temu
Jeśli słoiki były właściwie wyparzone, a po zamknięciu przeszły proces pasteryzacji, to skórka pomarańczowa może stać w naszej spiżarni bardzo długo. Po otworzeniu słoiczka należy jednak ją w ciągu 2-3 tygodni zużyć.
Odpowiedz
4442 dni temu
Jak długo można taką skórkę pomarańczową przechowywać? I w jakich warunkach najlepiej to robić?
Odpowiedz