Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Skórkę pomarańczy nacinamy tak, by powstały ćwiartki. Obieramy pomarańcze, a ze skórek usuwamy wszystkie białe części. Kroimy skórkę w poprzek, w cienkie paseczki i przekładamy do garnka.
Zalewamy skórki wodą, gotujemy i trzymamy na ogniu 3 minuty. Pozostałą w garnku wodę odlewamy. Powtarzamy tę czynność jeszcze dwa razy.
Do tak przygotowanej skórki z pomarańczy dodajemy cukier oraz 1,5 szklanki wody. Trzymając garnek na małym ogniu, gotujemy i czekamy, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Zwiększamy płomień i redukujemy płyn, aż woda zamieni się w gęsty syrop.
Gotową skórkę przekładamy do wyparzonych słoików.
Zobacz podobne
przepisy
Dżem nektarynkowy z wanilią
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.
Dżem z mango z imbirem
Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.
Dżem bananowo-bazyliowy
Słodycz bananów połączona z aromatem bazylii oraz kwaśną nutą limonki, zamknięta szczelnie w tradycyjnych słoiczkach.
Imbirowy dżem z winogron
Pyszny dżem z delikatną orientalną nutą imbiru, który doskonale nada się do deserów, pieczywa lub do herbaty.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dżem nektarynkowy z wanilią
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
- Konfitura cytrynowa
- Gruszki w syropie
- Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Marmolada z pomarańczy
- Mus jabłkowy z pomarańczami
- Śliwki w aromatycznym syropie
- Jabłka i gruszki z rodzynkami
- Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
- Cukier waniliowy
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami
- Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
- Babeczki z jeżynami
- Deser czekoladowo-pomarańczowy
- Torcik daktylowy
- Słodko-słony bezowiec
- Risotto z szynką i grzybami
- Sernik na zimno w słoiku
- Lasagne jabłkowe
- Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową
- Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
- Tarta marchewkowo-jabłkowa
- Imbirowy dżem z winogron
- Sernik na zimno z mango
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
3280 dni temu
JA SKÓRKI POMARAŃCZY PO PROSTU KROJĘ W PASKI I ZASYPUJĘ CUKREM I POWSTAJE SYROP A SKÓRKI SĄ AROMATYCZNE I TAK TEŻ ROBIĘ Z CYTRYNOM
odpowiedz
3281 dni temu
Witam, ile mieści szklanka według Lidla? tradycyjne 250 ml?
odpowiedz
3968 dni temu
Kasiu, życzymy udanych wypieków!
odpowiedz
3968 dni temu
Moje skórki pomarańczowe już przygotowane,wyszły świetne,teraz tylko piec ciasta :)
odpowiedz
4066 dni temu
OLO gotowanie skórki pomarańczowej w syropie z cukru ma na celu ich skandyzowanie i zakonserwowanie. W dodatku syrop miodowy będzie niestety zbyt intensywny w smaku i zabije całkowicie smak pomarańczy.
odpowiedz
4066 dni temu
Czy zamiast cukru można dać miód. Jeżeli tak to co zrobić, żeby nie stracił swoich wartości?
odpowiedz
4067 dni temu
Jeśli słoiki były właściwie wyparzone, a po zamknięciu przeszły proces pasteryzacji, to skórka pomarańczowa może stać w naszej spiżarni bardzo długo. Po otworzeniu słoiczka należy jednak ją w ciągu 2-3 tygodni zużyć.
odpowiedz
4067 dni temu
Jak długo można taką skórkę pomarańczową przechowywać? I w jakich warunkach najlepiej to robić?
odpowiedz