Skórka pomarańczowa w syropie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Skórkę pomarańczy nacinamy tak, by powstały ćwiartki. Obieramy pomarańcze, a ze skórek usuwamy wszystkie białe części. Kroimy skórkę w poprzek, w cienkie paseczki i przekładamy do garnka.

Zalewamy skórki wodą, gotujemy i trzymamy na ogniu 3 minuty. Pozostałą w garnku wodę odlewamy. Powtarzamy tę czynność jeszcze dwa razy.

Do tak przygotowanej skórki z pomarańczy dodajemy cukier oraz 1,5 szklanki wody. Trzymając garnek na małym ogniu, gotujemy i czekamy, aż cukier się całkowicie rozpuści.

Zwiększamy płomień i redukujemy płyn, aż woda zamieni się w gęsty syrop.

Gotową skórkę przekładamy do wyparzonych słoików.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • EWA EWA
    675 dni temu
    JA SKÓRKI POMARAŃCZY PO PROSTU KROJĘ W PASKI I ZASYPUJĘ CUKREM I POWSTAJE SYROP A SKÓRKI SĄ AROMATYCZNE I TAK TEŻ ROBIĘ Z CYTRYNOM

    odpowiedz

  • Gość Gość
    676 dni temu
    Witam, ile mieści szklanka według Lidla? tradycyjne 250 ml?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1363 dni temu
    Kasiu, życzymy udanych wypieków!

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1363 dni temu
    Moje skórki pomarańczowe już przygotowane,wyszły świetne,teraz tylko piec ciasta :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1461 dni temu
    OLO gotowanie skórki pomarańczowej w syropie z cukru ma na celu ich skandyzowanie i zakonserwowanie. W dodatku syrop miodowy będzie niestety zbyt intensywny w smaku i zabije całkowicie smak pomarańczy.

    odpowiedz

  • OLO OLO
    1462 dni temu
    Czy zamiast cukru można dać miód. Jeżeli tak to co zrobić, żeby nie stracił swoich wartości?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1462 dni temu
    Jeśli słoiki były właściwie wyparzone, a po zamknięciu przeszły proces pasteryzacji, to skórka pomarańczowa może stać w naszej spiżarni bardzo długo. Po otworzeniu słoiczka należy jednak ją w ciągu 2-3 tygodni zużyć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1462 dni temu
    Jak długo można taką skórkę pomarańczową przechowywać? I w jakich warunkach najlepiej to robić?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram