Skórka pomarańczowa w syropie

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Skórkę pomarańczy nacinamy tak, by powstały ćwiartki. Obieramy pomarańcze, a ze skórek usuwamy wszystkie białe części. Kroimy skórkę w poprzek, w cienkie paseczki i przekładamy do garnka.

Zalewamy skórki wodą, gotujemy i trzymamy na ogniu 3 minuty. Pozostałą w garnku wodę odlewamy. Powtarzamy tę czynność jeszcze dwa razy.

Do tak przygotowanej skórki z pomarańczy dodajemy cukier oraz 1,5 szklanki wody. Trzymając garnek na małym ogniu, gotujemy i czekamy, aż cukier się całkowicie rozpuści.

Zwiększamy płomień i redukujemy płyn, aż woda zamieni się w gęsty syrop.

Gotową skórkę przekładamy do wyparzonych słoików.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Dżem nektarynkowy z wanilią

Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.

Dżem nektarynkowy z wanilią

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 30 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Dżem z mango z imbirem

Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.

Dżem z mango z imbirem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 24 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Dżem bananowo-bazyliowy

Słodycz bananów połączona z aromatem bazylii oraz kwaśną nutą limonki, zamknięta szczelnie w tradycyjnych słoiczkach.

Dżem bananowo-bazyliowy

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 24 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Imbirowy dżem z winogron

Pyszny dżem z delikatną orientalną nutą imbiru, który doskonale nada się do deserów, pieczywa lub do herbaty.

Imbirowy dżem z winogron

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:10 liczba porcji: 30 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (8)

Avatar
  • EWA EWA
    3544 dni temu
    JA SKÓRKI POMARAŃCZY PO PROSTU KROJĘ W PASKI I ZASYPUJĘ CUKREM I POWSTAJE SYROP A SKÓRKI SĄ AROMATYCZNE I TAK TEŻ ROBIĘ Z CYTRYNOM

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3545 dni temu
    Witam, ile mieści szklanka według Lidla? tradycyjne 250 ml?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4232 dni temu
    Kasiu, życzymy udanych wypieków!

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4232 dni temu
    Moje skórki pomarańczowe już przygotowane,wyszły świetne,teraz tylko piec ciasta :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4330 dni temu
    OLO gotowanie skórki pomarańczowej w syropie z cukru ma na celu ich skandyzowanie i zakonserwowanie. W dodatku syrop miodowy będzie niestety zbyt intensywny w smaku i zabije całkowicie smak pomarańczy.

    odpowiedz

  • OLO OLO
    4330 dni temu
    Czy zamiast cukru można dać miód. Jeżeli tak to co zrobić, żeby nie stracił swoich wartości?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4331 dni temu
    Jeśli słoiki były właściwie wyparzone, a po zamknięciu przeszły proces pasteryzacji, to skórka pomarańczowa może stać w naszej spiżarni bardzo długo. Po otworzeniu słoiczka należy jednak ją w ciągu 2-3 tygodni zużyć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4331 dni temu
    Jak długo można taką skórkę pomarańczową przechowywać? I w jakich warunkach najlepiej to robić?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!