
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Cytryny szorujemy dokładnie i sparzamy wrzącą wodą. Kroimy w cienkie plasterki i układamy w wyparzonych słoikach (usuwamy końcówki). Rum mieszamy z miodem i zalewamy cytryny.
Zakręcamy słoiki i czekamy przynajmniej 3 dni, nim całość się „przegryzie”.
Jak podawać
Podajemy jako dodatek do herbaty.
Zobacz podobne
przepisy
Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.

Imbirowy dżem z winogron
Pyszny dżem z delikatną orientalną nutą imbiru, który doskonale nada się do deserów, pieczywa lub do herbaty.

Słodki dżem z pomidorów
Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
Idealny dodatek do ciast, deserów i pieczywa. Przechowywany w domowej spiżarni przypomni o ciepłych, słonecznych dniach.

Komentarze (35)
1892 dni temu
Witam, jak długo można to dobrodziejstwo przechowywać w lodówce , bez pasteryzowania???
odpowiedz
1891 dni temu
Martucho, nawet od kilku tygodni ;)
1960 dni temu
podana ilość składników starczy na ile słoiczków?
odpowiedz
1960 dni temu
Daga, to wszystko zależy od tego, jak ciasno poukładasz cytryny i w jakich słoiczkach je umieścisz :)
2157 dni temu
Fanaaa, możesz spróbować rum zastąpić innym alkoholem, albo imbirem :) Cytryny najlepiej zużyć świeżo po przygotowaniu. Jeśli chcesz mieć je na dłużej, słoiczek należy zapasteryzować. Skorzystaj z trików Kuchni Lidla, gdzie znajdziesz instruktaż jak pasteryzować słoiczki na sucho i na mokro: http://kuchnialidla.pl/przepisy/triki
odpowiedz
2158 dni temu
Można nie dodawać rumu? I jak długo można trzymać po otwarciu?
odpowiedz
2192 dni temu
Piotrze, tak - w ten sposób przygotowane cytryny wkładamy do lodówki i czekamy 3 dni aż smak się przegryzie :)
odpowiedz
2192 dni temu
3 dni w lodówce?
odpowiedz
2207 dni temu
zrobiłam ale tylko z 1 cytryny w małym słoiczku.. po czym przyszłam poczytać co zrobiłam źle ;) po pierwsze dałam miód dość gęsty (ścieka z łyżki ale nie jest przeźroczysty) i niestety opada na dno rozwarstwiając się z rumem :( a po drugie uznałam że trzeba trochę więcej tej zalewy by przykryła cytrynę, więc dałam 6 łyżek miodu i 30ml rumu na 1 cytrynę.. oznacza to że cytryna nie była mocno upchana w słoiczku i pływa zamiast być zanurzona :( na przyszłość proszę umieszczać takie drobne ale istotne szczegóły w opisie przygotowania.. w końcu nie wszyscy czytają komentarze ;)
odpowiedz
2269 dni temu
malwib oczywiście możesz spróbować z innymi rodzajami alkoholu. Wiśniówka jednak ma zbyt intensywny smak, który przytłoczy smak cytryn. Rum natomiast komponuje się świetnie.
odpowiedz
2269 dni temu
czy zamiast runu można dodać jakiś inny alkohol np wiśniówkę ?
odpowiedz
2275 dni temu
Nie widzę w tym przepisie ani słowa o podgrzewaniu miodu...
odpowiedz
2278 dni temu
Pasteryzując miód niszczymy jego właściwości zdrowotne (to samo dotyczy cytryny). Pozostaje jedynie smak. Miodu nie należy podgrzewać powyżej 40 stopni Celsjusza. Nie ma sensu robić teraz zapasów na zimę, Miód i cytryny są dostępne cały rok.
odpowiedz
2287 dni temu
Drogi Gościu, cytryny najlepiej zużyć świeżo po przygotowaniu, ale jeśli planujesz przygotować je "na później", faktycznie słoiczek należy zapasteryzować. Wśród trików Kuchni Lidla znajdziesz instruktaż jak pasteryzować słoiczki na sucho i na mokro: http://kuchnialidla.pl/przepisy/triki
odpowiedz
2288 dni temu
Jak długo można przechowywać taki słoiczek? Czy żeby stał do połowy zimy trzeba go jakoś zapasteryzować?
odpowiedz
2503 dni temu
Jestem osobą stroniącą od alkoholu, więc jak długo mogę trzymać cytrynki z samym miodem w lodówce? Tydzień? Bo domyślam się, że rum znacznie przedłuża ich żywotność, skoro nie są zagotowane w słoikach :) Czy jest jakiś inny sposób, bym mogła je trzymać w spiżarni bez konieczności dolewania alkoholu?
odpowiedz
2543 dni temu
Drogi Gościu - wedle Twego uznania :)
odpowiedz
2544 dni temu
Ile procent alkoholu ma mieć rum? Są przecież 40%, 60% i 80% a to znacząca różnica.
odpowiedz
2639 dni temu
Cytryny zostały bardzo dokładnie wyparzone i wyszorowane. Wiem, że jeśli dodam więcej rumu to będzie intensywniejszy aromat ale to ma być dodatek do herbaty a nie nalewka rumowo-cytrynowa ;-) Generalnie starałem się trzymać przepisu i jestem mocno zawiedziony.
odpowiedz
2639 dni temu
Jabba, by cytryny nie były gorzkie należy je porządnie wyparzyć i wyszorować przed przełożeniem do słoików. Natomiast jeśli zależy Ci na intensywniejszym aromacie rumu można dodać go nieco więcej :)
odpowiedz
2640 dni temu
Ten przepis to jakaś lipa... 1. Proporcji nijak nie da się utrzymać. Na kilogram cytryn musiałem zrobić dwa razy więcej zalewy niż w przepisie (pomimo ciasnego upchnięcia cytryn w słoikach). 2. Aromatu rumu nie czuć w ogóle a miód jest ledwo wyczuwalny. 3. Całość nabrała gorzkiego smaku. Jestem mocno zawiedziony ;-(
odpowiedz
2657 dni temu
A nie trzeba czasem przegotować słoiczków, ale już z cytrynami w środku ? Boję się, że bez przegotowania nic z tego nie wyjdzie
odpowiedz
2658 dni temu
Obydwa rumy są ok - biały jest delikatniejszy
odpowiedz
2658 dni temu
Mam pytanie dotyczące rumu - biały czy ciemny rum wykorzystujemy w przepisie ? :)
odpowiedz
2669 dni temu
Otwarty słoiczek z cytrynami należy przechowywać w lodówce. Powinien on wytrzymać przynajmniej tydzień, ale z pewnością przetrwa nawet nieco dłużej.
odpowiedz
2670 dni temu
Cytrynki przechowujemy w lodówce? Jaka jest trwałość specyfiku:)?
odpowiedz
2672 dni temu
Chodzi oczywiście o gramy, tak jak jest w przepisie :)
odpowiedz
2673 dni temu
200 ml czy jak jest w przepisie gram miodu?
odpowiedz
2690 dni temu
Rum łączymy jeszcze z 200 ml miodu i tak przygotowaną zalewę wlewamy do cytryn. Cytryny powinny być dość ciasno ułożone, tak, by jedynie niewielka ilość zalewy mieściła się w słoiku.
odpowiedz
2692 dni temu
czy rzeczywiście zalewy nie wystarczy na tę ilość cytryn? chciałabym zrobić je jako dodatek do herbaty, ale wolałabym być przygotowana..
odpowiedz
2693 dni temu
Ogólnie przepis fajny, tylko proporcje trochę dziwne :) 1kg cytryn to jakieś 8 sztuk, jak się je pokroi w plastry wychodzi cała miska. A 70ml rumu to bardzo niewiele, nie ma szans, żeby taka ilość wypełniła słoiki tak jak jest na zdjęciu. Więc trzeba albo zmienić ilość cytryn o połowę,albo zwiększyć ilość rumu ;)
odpowiedz
2697 dni temu
Tak, miód powinien być płynny. Rodzaj miodu to kwestia preferencji smakowych, my polecamy miód akacjowy :)
odpowiedz
2698 dni temu
Czy w przepisie należy wykorzystać miód płynny? Jaki będzie najlepszy?
odpowiedz
2704 dni temu
Łyżka miodu waży około 10-15 g.
odpowiedz
2705 dni temu
Ile to jest 200 g miodu w przeliczeniu na łyżki czy szklankę?
odpowiedz
zobacz wszystkie