Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- moździerz lub młynek elektryczny
- tarkę o małych oczkach
Przyprawa piernikowa
Z gwiazdek anyżu wyciągamy nasionka. Umieszczamy je w moździerzu lub młynku do mielenia razem z goździkami, pieprzem, zielem angielskim. Na tarce o małych oczkach ścieramy gałkę muszkatołową. Można użyć startej na tarce kory cynamonu lub mielonego cynamonu. Starte przyprawy przekładamy do moździerza. Całość ucieramy. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka. Całość ucieramy, aż powstanie gładka, jednolita przyprawa. Na koniec dodajemy imbir. Gotową przyprawę przekładamy do słoiczka.
Gorąca czekolada piernikowa
Do garnka wlewamy mleko i śmietankę. Zagotowujemy. Czekolady łamiemy na kawałki. Do zagotowanego płynu dodajemy czekoladę i zestawiamy z ognia. Dodajemy łyżeczkę przyprawy piernikowej. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia się czekolady. Na koniec dodajemy miód. Mieszamy i rozlewamy do filiżanek. Czekoladę można udekorować ubitą śmietanką i oprószyć kakao.
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- moździerz
- tarkę o małych oczkach
Sposób przygotowania w termorobocie MC Smart:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PRZYPRAWĘ PIERNIKOWĄ
Z gwiazdek anyżu wyciągamy nasionka. Umieszczamy je w moździerzu lub młynku do mielenia razem z goździkami, pieprzem, zielem angielskim. Na tarce o małych oczkach ścieramy gałkę muszkatołową. Można użyć startej na tarce kory cynamonu lub mielonego cynamonu. Starte przyprawy przekładamy do moździerza. Całość ucieramy. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka. Całość ucieramy, aż powstanie gładka, jednolita przyprawa. Na koniec dodajemy imbir. Gotową przyprawę przekładamy do słoiczka.
KROK 2: ROZDRABNIAMY CZEKOLADĘ
Do pojemnika miksującego przekładamy czekoladę i rozdrabniamy ją za pomocą programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 7. Rozdrobnioną czekoladę przekładamy do miski.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADĘ
W pojemniku miksującym zagotowujemy mleko i śmietankę, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 4 minuty / temperatura 100°C / obroty 1. Następnie dodajemy czekoladę i przyprawę piernikową. Całość dokładnie mieszamy, aż czekolada rozpuści się w gorącym płynie – wybieramy gotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / obroty 3. Na koniec do czekolady dodajemy miód, ponownie mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 1.
KROK 4: PODAJEMY CZEKOLADĘ
Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanek. Według uznania możemy ją udekorować bitą śmietaną i oprószyć kakao.
Zobacz podobne
przepisy
Gorąca czekolada do picia
Wystarczy kwadrans, by przygotować aromatyczny, intensywnie czekoladowy napój. Spróbuj! Z pewnością go pokochasz.
Bezalkoholowy ajerkoniak
Pyszny jajeczny napój o kremowej konsystencji i wyjątkowo słodkim smaku, przyprawiony wanilią i gałką muszkatołową.
Aromatyczna mieszanka do kawy lub herbaty
Jesienią i zimą kawa i herbata – to także pyszny sposób na rozgrzanie. A szczególnie z dodatkiem takiej mieszanki przypraw!
Kawa z imbirem
Rozgrzewająca może być także kawa. Rozsmakuj się w tej z imbirem i bitą śmietaną!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Sernik piernikowy
- Kompot z suszu z cytryną
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik staropolski
- Kapusta z grochem
- Wigilijny makowiec
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)