Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- do każdej nalewki, gąsior lub butelkę o pojemności 2,3 l
- butelki do rozlania nalewek
- filtr do kawy
- nalewki powinny leżakować kilka tygodni
Nalewka z rokitnika z pigwą
Owoce rokitnika myjemy, dokładnie odsączamy i wsypujemy do gąsiora lub butli. Owoce pigwy myjemy, kroimy w cienkie plastry i również wrzucamy do naczynia. Cukier wsypujemy do wody, gotujemy. Gdy powstanie gęsty syrop, studzimy go, mieszamy ze spirytusem i zalewamy nim owoce. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 miesiące. Co kilka dni potrząsamy naczyniem. Po upływie 2 miesięcy owoce odcedzamy, a nalewkę rozlewamy do wyparzonych butelek i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Nalewka z głogu
Owoce głogu umyte i pozbawione szypułek, rozsypujemy płasko w plastikowym pojemniku i odstawiamy do zamrożenia, w ten sposób pozbywamy się części goryczki. Zamrożone owoce wyjmujemy z zamrażalnika, rozmrażamy, przesypujemy do gąsiora lub dużej butli. Dodajemy przyprawy i zalewamy alkoholem. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4-6 tygodni, co najmniej dwa razy w tygodniu potrząsamy naczyniem. Po upływie określonego czasu zlewamy alkohol do butli i szczelnie zamykamy. Z wody i cukru gotujemy syrop, studzimy i zalewamy owoce głogu. Czekamy ok. 4 tygodni. Po tym czasie owoce głogu odcedzamy, a otrzymany syrop łączymy z wcześniej odlanym alkoholem. Filtrujemy przez filtr do kawy lub gęstą ściereczkę. Wlewamy do wyparzonych butelek, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Najlepiej smakuje po upływie 2 miesięcy.
Zobacz podobne
przepisy
Nalewka z miodu spadziowego
Miód możesz wykorzystać na wiele sposobów! Przygotuj z niego nalewkę z waniliowo-imbirowym aromatem.
Duet nalewkowy
Wiśniowa czy śliwkowa? Domowa nalewka z przepisu Pawła smakuje wyśmienicie!
Świąteczna nalewka bakaliowa
Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!
Herbata myśliwska
Herbata zimą musi nie tylko smakować, ale przede wszystkim rozgrzewać. Spróbuj tej z rumem i wiśniówką.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tort bezowy z likierem jajecznym
- Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
- Świąteczna nalewka bakaliowa
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
- Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
- Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
- Wegański sernik z owoców lasu
- Lody domowe w dwóch smakach
- Dwa sposoby na ciasto milionera
- Przecier ze świeżych owoców
- Filet z kurczaka z pigwą
- Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Krem borówkowy z karmelem
- Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
- Galette gryczany z pomidorami
- Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
- Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
- Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
- Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
- Indyjska sól z przyprawami
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
- Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy
- Letnia zupa jarzynowa
- Nalewki z owoców
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2586 dni temu
Super przepisy, dziękuję :)
odpowiedz
2689 dni temu
Szukam przepisu na nalewke z piolunu. Moze mi Pan pomoc? Bardzo bede wdzieczna. To jest dobre lekarstwo na alergie. Pozdraiam.
odpowiedz