
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- do każdej nalewki, gąsior lub butelkę o pojemności 2,3 l
- butelki do rozlania nalewek
- filtr do kawy
- nalewki powinny leżakować kilka tygodni
Nalewka z rokitnika z pigwą
Owoce rokitnika myjemy, dokładnie odsączamy i wsypujemy do gąsiora lub butli. Owoce pigwy myjemy, kroimy w cienkie plastry i również wrzucamy do naczynia. Cukier wsypujemy do wody, gotujemy. Gdy powstanie gęsty syrop, studzimy go, mieszamy ze spirytusem i zalewamy nim owoce. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 miesiące. Co kilka dni potrząsamy naczyniem. Po upływie 2 miesięcy owoce odcedzamy, a nalewkę rozlewamy do wyparzonych butelek i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Nalewka z głogu
Owoce głogu umyte i pozbawione szypułek, rozsypujemy płasko w plastikowym pojemniku i odstawiamy do zamrożenia, w ten sposób pozbywamy się części goryczki. Zamrożone owoce wyjmujemy z zamrażalnika, rozmrażamy, przesypujemy do gąsiora lub dużej butli. Dodajemy przyprawy i zalewamy alkoholem. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4-6 tygodni, co najmniej dwa razy w tygodniu potrząsamy naczyniem. Po upływie określonego czasu zlewamy alkohol do butli i szczelnie zamykamy. Z wody i cukru gotujemy syrop, studzimy i zalewamy owoce głogu. Czekamy ok. 4 tygodni. Po tym czasie owoce głogu odcedzamy, a otrzymany syrop łączymy z wcześniej odlanym alkoholem. Filtrujemy przez filtr do kawy lub gęstą ściereczkę. Wlewamy do wyparzonych butelek, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Najlepiej smakuje po upływie 2 miesięcy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Uszka z grzybami
- Krokiety z mięsem
- Nuggetsy z kurczaka
- Ryba po japońsku
- Makówki śląskie
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sernik pistacjowy
- Spaghetti carbonara
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makowiec japoński
- Śledź w oleju
- Mini burgery
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Boczek pieczony
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2936 dni temu
Super przepisy, dziękuję :)
Odpowiedz
3039 dni temu
Szukam przepisu na nalewke z piolunu. Moze mi Pan pomoc? Bardzo bede wdzieczna. To jest dobre lekarstwo na alergie. Pozdraiam.
Odpowiedz