Nalewka z miodu spadziowego

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l
  • gazę
  • butelki
  • do czasu przygotowania należy doliczyć około 2 tygodni

Krok 1: Zagotowujemy miód z dodatkami

Na patelnię wlewamy miód, dodajemy sok z połowy cytryny, laskę wanilii przekrojoną na pół, plastry imbiru oraz startą gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do zagotowania, gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie stopniowo dolewamy wodę, doprowadzamy do zagotowania. Przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2: Przelewamy nalewkę do butli

Wystudzony wywar łączymy ze spirytusem, dokładnie mieszamy i przelewamy do gąsiora lub butli. Szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po upływie 2 tygodni nalewkę przecedzamy przez gazę, przelewamy do wyparzonych butelek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    879 dni temu
    Szanowny Autorze przepisu - nie chcesz wiedzieć co myślę o geniuszu który proponuje gotowanie miodu...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2197 dni temu
    Zagotowanie miodu - przepis do d..........

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1370 dni temu
    *****
  • HeK HeK
    2207 dni temu
    Po zagotowaniu miód straci wszelkie prozdrowotne właściwości. Myślę, że można swobodnie podgrzać przyprawy by wydobyć większy aromat, ale miód dodać już do nastawu bez podgrzewania. Jeśli chcemy, oczywiście, by prócz wartości smakowych, nalewka miała jeszcze wartości prozdrowotne.

    odpowiedz

  • Piotr83 Piotr83
    2375 dni temu
    W związku z waszymi propozycjami wykorzystania miodu to mógłbym prosić o cenę takiego miodu w ofercie po ile 250 gram lub 400 gram ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2375 dni temu
    Zachęcamy do śledzenia oferty na stronie www.lidl.pl lub zapisanie się do newslettera, by być na bieżąco z ofertą Lidla - https://www.lidl.pl/pl/Newsletter-Rejestracja.htm

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!