Nalewka z miodu spadziowego

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l
  • gazę
  • butelki
  • do czasu przygotowania należy doliczyć około 2 tygodni

Krok 1: Zagotowujemy miód z dodatkami

Na patelnię wlewamy miód, dodajemy sok z połowy cytryny, laskę wanilii przekrojoną na pół, plastry imbiru oraz startą gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do zagotowania, gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie stopniowo dolewamy wodę, doprowadzamy do zagotowania. Przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2: Przelewamy nalewkę do butli

Wystudzony wywar łączymy ze spirytusem, dokładnie mieszamy i przelewamy do gąsiora lub butli. Szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po upływie 2 tygodni nalewkę przecedzamy przez gazę, przelewamy do wyparzonych butelek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Herbata myśliwska

Herbata zimą musi nie tylko smakować, ale przede wszystkim rozgrzewać. Spróbuj tej z rumem i wiśniówką.

Herbata myśliwska

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Świąteczna nalewka bakaliowa

Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!

Świąteczna nalewka bakaliowa

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 1 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Limes z mango i limonki

Drink orzeźwiający, słodki i z nutą egzotyki? Tak! Przygotuj limes z dużą ilością limonki, cukru i zmiksowanego mango.

Limes z mango i limonki

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 10 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Duet nalewkowy

Wiśniowa czy śliwkowa? Domowa nalewka z przepisu Pawła smakuje wyśmienicie!

Duet nalewkowy

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:20 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    1100 dni temu
    Szanowny Autorze przepisu - nie chcesz wiedzieć co myślę o geniuszu który proponuje gotowanie miodu...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2418 dni temu
    Zagotowanie miodu - przepis do d..........

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1591 dni temu
    *****
  • HeK HeK
    2428 dni temu
    Po zagotowaniu miód straci wszelkie prozdrowotne właściwości. Myślę, że można swobodnie podgrzać przyprawy by wydobyć większy aromat, ale miód dodać już do nastawu bez podgrzewania. Jeśli chcemy, oczywiście, by prócz wartości smakowych, nalewka miała jeszcze wartości prozdrowotne.

    odpowiedz

  • Piotr83 Piotr83
    2596 dni temu
    W związku z waszymi propozycjami wykorzystania miodu to mógłbym prosić o cenę takiego miodu w ofercie po ile 250 gram lub 400 gram ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2596 dni temu
    Zachęcamy do śledzenia oferty na stronie www.lidl.pl lub zapisanie się do newslettera, by być na bieżąco z ofertą Lidla - https://www.lidl.pl/pl/Newsletter-Rejestracja.htm

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!