Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l
  • gazę
  • butelki
  • do czasu przygotowania należy doliczyć około 2 tygodni

Krok 1: Zagotowujemy miód z dodatkami

Na patelnię wlewamy miód, dodajemy sok z połowy cytryny, laskę wanilii przekrojoną na pół, plastry imbiru oraz startą gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do zagotowania, gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie stopniowo dolewamy wodę, doprowadzamy do zagotowania. Przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2: Przelewamy nalewkę do butli

Wystudzony wywar łączymy ze spirytusem, dokładnie mieszamy i przelewamy do gąsiora lub butli. Szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po upływie 2 tygodni nalewkę przecedzamy przez gazę, przelewamy do wyparzonych butelek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    28 dni temu
    Zagotowanie miodu - przepis do d..........

    odpowiedz

  • HeK HeK
    37 dni temu
    Po zagotowaniu miód straci wszelkie prozdrowotne właściwości. Myślę, że można swobodnie podgrzać przyprawy by wydobyć większy aromat, ale miód dodać już do nastawu bez podgrzewania. Jeśli chcemy, oczywiście, by prócz wartości smakowych, nalewka miała jeszcze wartości prozdrowotne.

    odpowiedz

  • Piotr83 Piotr83
    205 dni temu
    W związku z waszymi propozycjami wykorzystania miodu to mógłbym prosić o cenę takiego miodu w ofercie po ile 250 gram lub 400 gram ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    205 dni temu
    Zachęcamy do śledzenia oferty na stronie www.lidl.pl lub zapisanie się do newslettera, by być na bieżąco z ofertą Lidla - https://www.lidl.pl/pl/Newsletter-Rejestracja.htm

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram