Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l
- gazę
- butelki
- do czasu przygotowania należy doliczyć około 2 tygodni
Krok 1: Zagotowujemy miód z dodatkami
Na patelnię wlewamy miód, dodajemy sok z połowy cytryny, laskę wanilii przekrojoną na pół, plastry imbiru oraz startą gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do zagotowania, gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie stopniowo dolewamy wodę, doprowadzamy do zagotowania. Przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2: Przelewamy nalewkę do butli
Wystudzony wywar łączymy ze spirytusem, dokładnie mieszamy i przelewamy do gąsiora lub butli. Szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po upływie 2 tygodni nalewkę przecedzamy przez gazę, przelewamy do wyparzonych butelek.
Zobacz podobne
przepisy
Herbata myśliwska
Herbata zimą musi nie tylko smakować, ale przede wszystkim rozgrzewać. Spróbuj tej z rumem i wiśniówką.
Świąteczna nalewka bakaliowa
Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!
Limes z mango i limonki
Drink orzeźwiający, słodki i z nutą egzotyki? Tak! Przygotuj limes z dużą ilością limonki, cukru i zmiksowanego mango.
Duet nalewkowy
Wiśniowa czy śliwkowa? Domowa nalewka z przepisu Pawła smakuje wyśmienicie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
- Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami
- Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
- Świąteczna nalewka bakaliowa
- Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
- Nalewki z owoców
- Gofry bananowe z polewą czekoladową
- Kleik ryżowy z jabłkiem
- Chlebek bananowy
- Śledzie w śmietanie
- 5 sposobów na koktajle
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Bliny z kremem awokado i fetą
- Cukier waniliowo-pomarańczowy
- Jajka w chmurkach
- Halloweenowe muffiny z czekoladą
- Schab z morelami
- Placek z rabarbarem
- Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Tort Bellini
- Bombki z piernika
- Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
- Pieczona ciecierzyca na słono
- Cannoli z ricottą i pistacjami
- Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą
- Twarogowe pancakes bez cukru
- Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
879 dni temu
Szanowny Autorze przepisu - nie chcesz wiedzieć co myślę o geniuszu który proponuje gotowanie miodu...
odpowiedz
2197 dni temu
Zagotowanie miodu - przepis do d..........
odpowiedz
1370 dni temu
*****
2207 dni temu
Po zagotowaniu miód straci wszelkie prozdrowotne właściwości. Myślę, że można swobodnie podgrzać przyprawy by wydobyć większy aromat, ale miód dodać już do nastawu bez podgrzewania. Jeśli chcemy, oczywiście, by prócz wartości smakowych, nalewka miała jeszcze wartości prozdrowotne.
odpowiedz
2375 dni temu
W związku z waszymi propozycjami wykorzystania miodu to mógłbym prosić o cenę takiego miodu w ofercie po ile 250 gram lub 400 gram ?
odpowiedz
2375 dni temu
Zachęcamy do śledzenia oferty na stronie www.lidl.pl lub zapisanie się do newslettera, by być na bieżąco z ofertą Lidla - https://www.lidl.pl/pl/Newsletter-Rejestracja.htm