Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l
  • gazę
  • butelki
  • do czasu przygotowania należy doliczyć około 2 tygodni

Krok 1: Zagotowujemy miód z dodatkami

Na patelnię wlewamy miód, dodajemy sok z połowy cytryny, laskę wanilii przekrojoną na pół, plastry imbiru oraz startą gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do zagotowania, gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie stopniowo dolewamy wodę, doprowadzamy do zagotowania. Przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2: Przelewamy nalewkę do butli

Wystudzony wywar łączymy ze spirytusem, dokładnie mieszamy i przelewamy do gąsiora lub butli. Szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po upływie 2 tygodni nalewkę przecedzamy przez gazę, przelewamy do wyparzonych butelek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Piotr83 Piotr83
    85 dni temu
    W związku z waszymi propozycjami wykorzystania miodu to mógłbym prosić o cenę takiego miodu w ofercie po ile 250 gram lub 400 gram ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    85 dni temu
    Zachęcamy do śledzenia oferty na stronie www.lidl.pl lub zapisanie się do newslettera, by być na bieżąco z ofertą Lidla - https://www.lidl.pl/pl/Newsletter-Rejestracja.htm

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram