Świąteczna nalewka bakaliowa

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • gąsior lub duży słój
  • sito
  • filtr do kawy lub gazę
  • butelki lub karafki

Krok 1: Przygotowujemy syrop

Wodę zagotowujemy z cukrem trzcinowym i przyprawami (gotujemy ok. 10 minut), odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy syrop wystygnie, dodajemy spirytus i dokładnie mieszamy.

Krok 2: Spirytus łączymy z bakaliami

Do gąsiorka lub dużego słoja wsypujemy wymieszane bakalie i zalewamy wcześniej wymieszanym syropem ze spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-8 tygodni (2 razy w tygodniu mieszamy nalewkę, potrząsając delikatnie naczyniem).

Krok 3: Przecedzamy

Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy najpierw przez gęste sito, a następnie filtrujemy (przez papierowy filtr do kawy lub gazę złożoną kilkukrotnie). Przelewamy w wyparzone butelki lub karafki, szczelnie zamykamy i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej smakuje po leżakowaniu minimum miesiąc w butelkach, wtedy nabiera pięknego bursztynowego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Herbata myśliwska

Herbata zimą musi nie tylko smakować, ale przede wszystkim rozgrzewać. Spróbuj tej z rumem i wiśniówką.

Herbata myśliwska

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Piwno-arbuzowy koktajl

Zaskakujące połączenie orzeźwiającego smaku arbuza z klasycznym miodowym piwem to superpomysł na letni koktajl!

Piwno-arbuzowy koktajl

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:10 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Cytryny z miodem i rumem

Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.

Cytryny z miodem i rumem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 10 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (5)

Avatar
  • Ventas Ventas
    566 dni temu
    Już nie pamiętam... cynamon ma być mielony czy w kawałku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    566 dni temu
    Ventas, używamy kory cynamonu i laski wanilii :)
  • Ventas Ventas
    2014 dni temu
    Świetny przepis! Szkoda, że nie ma podanej dokładnej proporcji każdego ze składników, ale na oko nalewka też wyszła. Idealna na święta! Chociaż blisko połowę wypiły same bakalie, naprawdę warto!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3117 dni temu
    Trochę za późno ten przepis. Będzie nalewka na wielkanoc:-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3117 dni temu
    Racja a przecież smaki bożonarodzeniowe nie wielkanocne :))

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!