Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • gąsior lub duży słój
  • sito
  • filtr do kawy lub gazę
  • butelki lub karafki

Krok 1: Przygotowujemy syrop

Wodę zagotowujemy z cukrem trzcinowym i przyprawami (gotujemy ok. 10 minut), odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy syrop wystygnie, dodajemy spirytus i dokładnie mieszamy.

Krok 2: Spirytus łączymy z bakaliami

Do gąsiorka lub dużego słoja wsypujemy wymieszane bakalie i zalewamy wcześniej wymieszanym syropem ze spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-8 tygodni (2 razy w tygodniu mieszamy nalewkę, potrząsając delikatnie naczyniem).

Krok 3: Przecedzamy

Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy najpierw przez gęste sito, a następnie filtrujemy (przez papierowy filtr do kawy lub gazę złożoną kilkukrotnie). Przelewamy w wyparzone butelki lub karafki, szczelnie zamykamy i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej smakuje po leżakowaniu minimum miesiąc w butelkach, wtedy nabiera pięknego bursztynowego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    490 dni temu
    Trochę za późno ten przepis. Będzie nalewka na wielkanoc:-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    490 dni temu
    Racja a przecież smaki bożonarodzeniowe nie wielkanocne :))

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram