Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- gąsior lub duży słój
- sito
- filtr do kawy lub gazę
- butelki lub karafki
Krok 1: Przygotowujemy syrop
Wodę zagotowujemy z cukrem trzcinowym i przyprawami (gotujemy ok. 10 minut), odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy syrop wystygnie, dodajemy spirytus i dokładnie mieszamy.
Krok 2: Spirytus łączymy z bakaliami
Do gąsiorka lub dużego słoja wsypujemy wymieszane bakalie i zalewamy wcześniej wymieszanym syropem ze spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-8 tygodni (2 razy w tygodniu mieszamy nalewkę, potrząsając delikatnie naczyniem).
Krok 3: Przecedzamy
Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy najpierw przez gęste sito, a następnie filtrujemy (przez papierowy filtr do kawy lub gazę złożoną kilkukrotnie). Przelewamy w wyparzone butelki lub karafki, szczelnie zamykamy i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej smakuje po leżakowaniu minimum miesiąc w butelkach, wtedy nabiera pięknego bursztynowego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Herbata myśliwska
Herbata zimą musi nie tylko smakować, ale przede wszystkim rozgrzewać. Spróbuj tej z rumem i wiśniówką.
Piwno-arbuzowy koktajl
Zaskakujące połączenie orzeźwiającego smaku arbuza z klasycznym miodowym piwem to superpomysł na letni koktajl!
Orzeźwiający koktajl arbuzowo-melonowy
Lekki, rześki napój, który sprawdzi się podczas gorących dni. Zaspokaja pragnienie, orzeźwia i smakuje naprawdę pysznie!
Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Królik w sosie pieczarkowym
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Dżem z włoskich śliwek
- Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki
- Tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami
- Torcik serowy à la tiramisu
- Babeczki dyniowe
- Sernik czekoladowy
- Duet nalewkowy
- Nalewki z owoców
- Jogurtowy sernik na zimno
- Lody arbuzowe na patyku
- Idealny biszkopt
- DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
- NALEWKA WIŚNIOWA
- Smoothie „Energia”
- Śliwkowe piersi gęsi
- Boeuf Strogonow i brownie z ciecierzycy
- Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
- Pieczony naleśnik z serem carré de lest
- Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
- Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami
- Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
- Indyk w sosie czekoladowym
- Fontanna czekoladowa (fondue)
- Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
- Tarta z musem jabłkowym
- Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
- Koktajl orzeźwiający – mango lassi
- Makaron ryżowy z krewetkami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
301 dni temu
Już nie pamiętam... cynamon ma być mielony czy w kawałku?
odpowiedz
300 dni temu
Ventas, używamy kory cynamonu i laski wanilii :)
1749 dni temu
Świetny przepis! Szkoda, że nie ma podanej dokładnej proporcji każdego ze składników, ale na oko nalewka też wyszła. Idealna na święta! Chociaż blisko połowę wypiły same bakalie, naprawdę warto!
odpowiedz
2852 dni temu
Trochę za późno ten przepis. Będzie nalewka na wielkanoc:-)
odpowiedz
2852 dni temu
Racja a przecież smaki bożonarodzeniowe nie wielkanocne :))