Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • gąsior lub duży słój
  • sito
  • filtr do kawy lub gazę
  • butelki lub karafki

Krok 1: Przygotowujemy syrop

Wodę zagotowujemy z cukrem trzcinowym i przyprawami (gotujemy ok. 10 minut), odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy syrop wystygnie, dodajemy spirytus i dokładnie mieszamy.

Krok 2: Spirytus łączymy z bakaliami

Do gąsiorka lub dużego słoja wsypujemy wymieszane bakalie i zalewamy wcześniej wymieszanym syropem ze spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-8 tygodni (2 razy w tygodniu mieszamy nalewkę, potrząsając delikatnie naczyniem).

Krok 3: Przecedzamy

Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy najpierw przez gęste sito, a następnie filtrujemy (przez papierowy filtr do kawy lub gazę złożoną kilkukrotnie). Przelewamy w wyparzone butelki lub karafki, szczelnie zamykamy i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej smakuje po leżakowaniu minimum miesiąc w butelkach, wtedy nabiera pięknego bursztynowego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Ventas Ventas
    24 dni temu
    Świetny przepis! Szkoda, że nie ma podanej dokładnej proporcji każdego ze składników, ale na oko nalewka też wyszła. Idealna na święta! Chociaż blisko połowę wypiły same bakalie, naprawdę warto!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1127 dni temu
    Trochę za późno ten przepis. Będzie nalewka na wielkanoc:-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1127 dni temu
    Racja a przecież smaki bożonarodzeniowe nie wielkanocne :))

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram