
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- gąsior lub duży słój
- sito
- filtr do kawy lub gazę
- butelki lub karafki
Krok 1: Przygotowujemy syrop
Wodę zagotowujemy z cukrem trzcinowym i przyprawami (gotujemy ok. 10 minut), odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy syrop wystygnie, dodajemy spirytus i dokładnie mieszamy.
Krok 2: Spirytus łączymy z bakaliami
Do gąsiorka lub dużego słoja wsypujemy wymieszane bakalie i zalewamy wcześniej wymieszanym syropem ze spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-8 tygodni (2 razy w tygodniu mieszamy nalewkę, potrząsając delikatnie naczyniem).
Krok 3: Przecedzamy
Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy najpierw przez gęste sito, a następnie filtrujemy (przez papierowy filtr do kawy lub gazę złożoną kilkukrotnie). Przelewamy w wyparzone butelki lub karafki, szczelnie zamykamy i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej smakuje po leżakowaniu minimum miesiąc w butelkach, wtedy nabiera pięknego bursztynowego koloru.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Łazanki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Śledź w oleju
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Jajka na miękko
- Kutia
- Ciasto marchewkowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Klasyczna sałatka grecka
- Pierniki
- Krokiety z mięsem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Spaghetti carbonara
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
675 dni temu
Już nie pamiętam... cynamon ma być mielony czy w kawałku?
Odpowiedz
674 dni temu
Ventas, używamy kory cynamonu i laski wanilii :)
2123 dni temu
Świetny przepis! Szkoda, że nie ma podanej dokładnej proporcji każdego ze składników, ale na oko nalewka też wyszła. Idealna na święta! Chociaż blisko połowę wypiły same bakalie, naprawdę warto!
Odpowiedz
3226 dni temu
Trochę za późno ten przepis. Będzie nalewka na wielkanoc:-)
Odpowiedz
3226 dni temu
Racja a przecież smaki bożonarodzeniowe nie wielkanocne :))