
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
NALEWKA WIŚNIOWA
PRZYGOTUJ
- gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l
- gazę
- do czasu przygotowania należy doliczyć kilka tygodni
Wiśnie drylujemy. Do małego gąsiora lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy wiśnie, migdały, laskę wanilii przekrojoną wzdłuż i zalewamy je alkoholem. Szczelnie zamykamy gąsior korkiem i odstawiamy na 7-8 dni.
Po tym czasie odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika). Do gotującej się wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Syrop studzimy, wlewamy do wiśni. Ponownie szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy na 14 dni.
Po upływie dwóch tygodni odcedzamy wiśnie, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek. Szczelnie je zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Nalewka najlepiej smakuje po minimum 30 dniach. Wiśnie, które nam zostały po odcedzeniu, oraz migdały po wysuszeniu najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.
NALEWKA ŚLIWKOWA
PRZYGOTUJ
- gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l
- gazę
- do czasu przygotowania należy doliczyć kilka tygodni
Śliwki drylujemy. Do małego gąsiora lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy śliwki oraz przyprawy i zalewamy alkoholem. Szczelnie zamykamy gąsior korkiem i odstawiamy na 14 dni, najlepiej w ciepłe miejsce.
Po tym czasie odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika). Do gotującej się wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Studzimy. Wlewamy do śliwek. Ponownie szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy na 14 dni.
Po upływie dwóch tygodni odcedzamy śliwki, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek. Szczelnie je zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Nalewka najlepiej smakuje po minimum 30 dniach. Śliwki, które nam zostały po odcedzeniu, najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.
Zobacz podobne
przepisy
Piwno-arbuzowy koktajl
Zaskakujące połączenie orzeźwiającego smaku arbuza z klasycznym miodowym piwem to superpomysł na letni koktajl!

Herbata myśliwska
Herbata zimą musi nie tylko smakować, ale przede wszystkim rozgrzewać. Spróbuj tej z rumem i wiśniówką.

Praliny piernikowe z marcepanem
Przepis dla mistrzów cukierniczych wyrobów – praliny marcepanowe o pysznym świątecznym aromacie!


Świąteczna nalewka bakaliowa
Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!

Komentarze (2)
1224 dni temu
Czy można zmiksować pozostałe owoce i dolac do powstałej nalewki by uzyskać gęsta konsystencję?
odpowiedz
1224 dni temu
Nie rekomendujemy takiego rozwiązania. Nalewka powinna być klarowna, a po dodaniu zmiksowanych wiśni lub śliwek straci swoje właściwości. Pozostałe owoce zdecydowanie lepiej wykorzystać do ciast, deserów, lodów lub zasypać cukrem w słoiczku i przechowywać w lodówce jako słodki dodatek do herbaty lub grzańca.
zobacz wszystkie