Duet nalewkowy

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

NALEWKA WIŚNIOWA

PRZYGOTUJ

  • gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l
  • gazę
  • do czasu przygotowania należy doliczyć kilka tygodni

Wiśnie drylujemy. Do małego gąsiora lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy wiśnie, migdały, laskę wanilii przekrojoną wzdłuż i zalewamy je alkoholem. Szczelnie zamykamy gąsior korkiem i odstawiamy na 7-8 dni.

Po tym czasie odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika). Do gotującej się wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Syrop studzimy, wlewamy do wiśni. Ponownie szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy na 14 dni.

Po upływie dwóch tygodni odcedzamy wiśnie, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek. Szczelnie je zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Nalewka najlepiej smakuje po minimum 30 dniach. Wiśnie, które nam zostały po odcedzeniu, oraz migdały po wysuszeniu najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.

NALEWKA ŚLIWKOWA

PRZYGOTUJ

  • gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l
  • gazę
  • do czasu przygotowania należy doliczyć kilka tygodni

Śliwki drylujemy. Do małego gąsiora lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy śliwki oraz przyprawy i zalewamy alkoholem. Szczelnie zamykamy gąsior korkiem i odstawiamy na 14 dni, najlepiej w ciepłe miejsce.

Po tym czasie odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika). Do gotującej się wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Studzimy. Wlewamy do śliwek. Ponownie szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy na 14 dni.

Po upływie dwóch tygodni odcedzamy śliwki, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek. Szczelnie je zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Nalewka najlepiej smakuje po minimum 30 dniach. Śliwki, które nam zostały po odcedzeniu, najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Piwno-arbuzowy koktajl

Zaskakujące połączenie orzeźwiającego smaku arbuza z klasycznym miodowym piwem to superpomysł na letni koktajl!

Piwno-arbuzowy koktajl

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:10 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Herbata myśliwska

Herbata zimą musi nie tylko smakować, ale przede wszystkim rozgrzewać. Spróbuj tej z rumem i wiśniówką.

Herbata myśliwska

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Praliny piernikowe z marcepanem

Przepis dla mistrzów cukierniczych wyrobów – praliny marcepanowe o pysznym świątecznym aromacie!

Praliny piernikowe z marcepanem sticker MCC

poziom trudności: trudny czas przygotowania: 6:00 liczba porcji: 40 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Świąteczna nalewka bakaliowa

Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!

Świąteczna nalewka bakaliowa

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 1 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1797 dni temu
    Czy można zmiksować pozostałe owoce i dolac do powstałej nalewki by uzyskać gęsta konsystencję?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1797 dni temu
    Nie rekomendujemy takiego rozwiązania. Nalewka powinna być klarowna, a po dodaniu zmiksowanych wiśni lub śliwek straci swoje właściwości. Pozostałe owoce zdecydowanie lepiej wykorzystać do ciast, deserów, lodów lub zasypać cukrem w słoiczku i przechowywać w lodówce jako słodki dodatek do herbaty lub grzańca.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!