Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
NALEWKA WIŚNIOWA
PRZYGOTUJ
- gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l
- gazę
- do czasu przygotowania należy doliczyć kilka tygodni
Wiśnie drylujemy. Do małego gąsiora lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy wiśnie, migdały, laskę wanilii przekrojoną wzdłuż i zalewamy je alkoholem. Szczelnie zamykamy gąsior korkiem i odstawiamy na 7-8 dni.
Po tym czasie odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika). Do gotującej się wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Syrop studzimy, wlewamy do wiśni. Ponownie szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy na 14 dni.
Po upływie dwóch tygodni odcedzamy wiśnie, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek. Szczelnie je zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Nalewka najlepiej smakuje po minimum 30 dniach. Wiśnie, które nam zostały po odcedzeniu, oraz migdały po wysuszeniu najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.
NALEWKA ŚLIWKOWA
PRZYGOTUJ
- gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l
- gazę
- do czasu przygotowania należy doliczyć kilka tygodni
Śliwki drylujemy. Do małego gąsiora lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy śliwki oraz przyprawy i zalewamy alkoholem. Szczelnie zamykamy gąsior korkiem i odstawiamy na 14 dni, najlepiej w ciepłe miejsce.
Po tym czasie odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika). Do gotującej się wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Studzimy. Wlewamy do śliwek. Ponownie szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy na 14 dni.
Po upływie dwóch tygodni odcedzamy śliwki, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek. Szczelnie je zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Nalewka najlepiej smakuje po minimum 30 dniach. Śliwki, które nam zostały po odcedzeniu, najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.
Zobacz podobne
przepisy
Piwno-arbuzowy koktajl
Zaskakujące połączenie orzeźwiającego smaku arbuza z klasycznym miodowym piwem to superpomysł na letni koktajl!
Herbata myśliwska
Herbata zimą musi nie tylko smakować, ale przede wszystkim rozgrzewać. Spróbuj tej z rumem i wiśniówką.
Praliny piernikowe z marcepanem
Przepis dla mistrzów cukierniczych wyrobów – praliny marcepanowe o pysznym świątecznym aromacie!
Świąteczna nalewka bakaliowa
Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
- Dżem z włoskich śliwek
- Rolada cytrynowa
- Świąteczna nalewka bakaliowa
- Mandarynkowy pulled pork
- Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami
- Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
- Sałatka caprese z nektarynek i łososia
- Bigos świąteczny na gęsiej piersi
- Sernik na zimno z malinami
- Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
- Omlet z amarantusem i owocami
- Domowa kostka rosołowa
- Pizzerinki portobello
- NALEWKA WIŚNIOWA
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Duet nalewkowy
- Ciasto marchewkowe
- Bajgle z różowym serkiem, łososiem i awokado
- Odwrócone ciasto z truskawkami
- KLASYCZNA DALGONA COFFEE
- Makaron orecchiette ammollicate
- Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą
- Dorsz owinięty w szynkę
- Galaretki pomarańczowe w skórce
- Szakszuka z botwinki
- Ciasteczka bezglutenowe
- Pasta z wędzonej makreli
- Jabłkowy chutney z piwem
- Croissant z pesto i francuskim serem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1576 dni temu
Czy można zmiksować pozostałe owoce i dolac do powstałej nalewki by uzyskać gęsta konsystencję?
odpowiedz
1576 dni temu
Nie rekomendujemy takiego rozwiązania. Nalewka powinna być klarowna, a po dodaniu zmiksowanych wiśni lub śliwek straci swoje właściwości. Pozostałe owoce zdecydowanie lepiej wykorzystać do ciast, deserów, lodów lub zasypać cukrem w słoiczku i przechowywać w lodówce jako słodki dodatek do herbaty lub grzańca.