Nalewka z głogu

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • plastikowy pojemnik
  • gąsior lub butelkę o pojemności 2,3 l
  • butelkę do przelania
  • filtr do kawy

Sposób przygotowania:

KROK 1: ZAMRAŻAMY OWOCE GŁOGU

Owoce głogu umyte i pozbawione szypułek, rozsypujemy płasko w plastikowym pojemniku i odstawiamy do zamrożenia, w ten sposób pozbywamy się części goryczki.

KROK 2: ZALEWAMY GŁÓG SPIRYTUSEM

Zamrożone owoce wyjmujemy z zamrażalnika, rozmrażamy, przesypujemy do gąsiora lub dużej butli. Dodajemy przyprawy i zalewamy alkoholem. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4-6 tygodni, co najmniej dwa razy w tygodniu potrząsamy naczyniem.

Po upływie określonego czasu zlewamy alkohol do butli i szczelnie zamykamy.

KROK 3: GOTUJEMY SYROP I PONOWNIE ZALEWAMY GŁÓG

Z wody i cukru gotujemy syrop, studzimy i zalewamy owoce głogu. Czekamy ok. 4 tygodni. Po tym czasie owoce głogu odcedzamy, a otrzymany syrop łączymy z wcześniej odlanym alkoholem.

KROK 4: PRZESĄCZAMY NALEWKĘ

Filtrujemy przez filtr do kawy lub gęstą ściereczkę. Wlewamy do wyparzonych butelek, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Najlepiej smakuje po upływie 2 miesięcy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Świąteczna nalewka bakaliowa

Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!

Świąteczna nalewka bakaliowa

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 1 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Nalewka z miodu spadziowego

Miód możesz wykorzystać na wiele sposobów! Przygotuj z niego nalewkę z waniliowo-imbirowym aromatem.

Nalewka z miodu spadziowego

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 30 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Poncz różany z truskawkami

Wykorzystaj sezon na truskawki i przyrządzaj z nich nie tylko desery, ale także napoje! Spróbuj różanego ponczu z szampanem i winem!

Poncz różany z truskawkami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 5:00 liczba porcji: 10 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!