Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- plastikowy pojemnik
- gąsior lub butelkę o pojemności 2,3 l
- butelkę do przelania
- filtr do kawy
Sposób przygotowania:
KROK 1: ZAMRAŻAMY OWOCE GŁOGU
Owoce głogu umyte i pozbawione szypułek, rozsypujemy płasko w plastikowym pojemniku i odstawiamy do zamrożenia, w ten sposób pozbywamy się części goryczki.
KROK 2: ZALEWAMY GŁÓG SPIRYTUSEM
Zamrożone owoce wyjmujemy z zamrażalnika, rozmrażamy, przesypujemy do gąsiora lub dużej butli. Dodajemy przyprawy i zalewamy alkoholem. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4-6 tygodni, co najmniej dwa razy w tygodniu potrząsamy naczyniem.
Po upływie określonego czasu zlewamy alkohol do butli i szczelnie zamykamy.
KROK 3: GOTUJEMY SYROP I PONOWNIE ZALEWAMY GŁÓG
Z wody i cukru gotujemy syrop, studzimy i zalewamy owoce głogu. Czekamy ok. 4 tygodni. Po tym czasie owoce głogu odcedzamy, a otrzymany syrop łączymy z wcześniej odlanym alkoholem.
KROK 4: PRZESĄCZAMY NALEWKĘ
Filtrujemy przez filtr do kawy lub gęstą ściereczkę. Wlewamy do wyparzonych butelek, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Najlepiej smakuje po upływie 2 miesięcy.
Zobacz podobne
przepisy
Świąteczna nalewka bakaliowa
Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!
Nalewka z miodu spadziowego
Miód możesz wykorzystać na wiele sposobów! Przygotuj z niego nalewkę z waniliowo-imbirowym aromatem.
Poncz różany z truskawkami
Wykorzystaj sezon na truskawki i przyrządzaj z nich nie tylko desery, ale także napoje! Spróbuj różanego ponczu z szampanem i winem!
NALEWKA WIŚNIOWA
Nalewka wiśniowa z delikatnym aromatem wanilii i migdałów według receptury Pawła Małeckiego – sprawdź, jak ją przygotować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cytryny z miodem i rumem
- Sok z buraka, marchwi i jabłka z imbirem
- Nalewki z owoców
- Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Kruche ciasteczka – przepis
- Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
- Złote mleko
- Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru
- Crostini z gruszkami, serem gorgonzola, miodem i orzechami
- Cukinia w koperkowej marynacie
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- NALEWKA WIŚNIOWA
- Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Naleśniki z farszem
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Kotleciki jagnięce
- Ciastka pisanki
- Wieniec wielkanocny
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Hummus grzybowy
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Nalewka z głogu
- Sałatka z kiełkami fasoli
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)