Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- plastikowy pojemnik
- gąsior lub butelkę o pojemności 2,3 l
- butelkę do przelania
- filtr do kawy
Sposób przygotowania:
KROK 1: ZAMRAŻAMY OWOCE GŁOGU
Owoce głogu umyte i pozbawione szypułek, rozsypujemy płasko w plastikowym pojemniku i odstawiamy do zamrożenia, w ten sposób pozbywamy się części goryczki.
KROK 2: ZALEWAMY GŁÓG SPIRYTUSEM
Zamrożone owoce wyjmujemy z zamrażalnika, rozmrażamy, przesypujemy do gąsiora lub dużej butli. Dodajemy przyprawy i zalewamy alkoholem. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4-6 tygodni, co najmniej dwa razy w tygodniu potrząsamy naczyniem.
Po upływie określonego czasu zlewamy alkohol do butli i szczelnie zamykamy.
KROK 3: GOTUJEMY SYROP I PONOWNIE ZALEWAMY GŁÓG
Z wody i cukru gotujemy syrop, studzimy i zalewamy owoce głogu. Czekamy ok. 4 tygodni. Po tym czasie owoce głogu odcedzamy, a otrzymany syrop łączymy z wcześniej odlanym alkoholem.
KROK 4: PRZESĄCZAMY NALEWKĘ
Filtrujemy przez filtr do kawy lub gęstą ściereczkę. Wlewamy do wyparzonych butelek, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Najlepiej smakuje po upływie 2 miesięcy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba z piekarnika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Łazanki
- Krokiety z mięsem
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto marchewkowe
- Śledź w oleju
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Jajka na miękko
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik pistacjowy
- Guacamole
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)