Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- plastikowy pojemnik
- gąsior lub butelkę o pojemności 2,3 l
- butelkę do przelania
- filtr do kawy
Sposób przygotowania:
KROK 1: ZAMRAŻAMY OWOCE GŁOGU
Owoce głogu umyte i pozbawione szypułek, rozsypujemy płasko w plastikowym pojemniku i odstawiamy do zamrożenia, w ten sposób pozbywamy się części goryczki.
KROK 2: ZALEWAMY GŁÓG SPIRYTUSEM
Zamrożone owoce wyjmujemy z zamrażalnika, rozmrażamy, przesypujemy do gąsiora lub dużej butli. Dodajemy przyprawy i zalewamy alkoholem. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4-6 tygodni, co najmniej dwa razy w tygodniu potrząsamy naczyniem.
Po upływie określonego czasu zlewamy alkohol do butli i szczelnie zamykamy.
KROK 3: GOTUJEMY SYROP I PONOWNIE ZALEWAMY GŁÓG
Z wody i cukru gotujemy syrop, studzimy i zalewamy owoce głogu. Czekamy ok. 4 tygodni. Po tym czasie owoce głogu odcedzamy, a otrzymany syrop łączymy z wcześniej odlanym alkoholem.
KROK 4: PRZESĄCZAMY NALEWKĘ
Filtrujemy przez filtr do kawy lub gęstą ściereczkę. Wlewamy do wyparzonych butelek, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Najlepiej smakuje po upływie 2 miesięcy.
Zobacz podobne
przepisy
Świąteczna nalewka bakaliowa
Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!
Nalewka z miodu spadziowego
Miód możesz wykorzystać na wiele sposobów! Przygotuj z niego nalewkę z waniliowo-imbirowym aromatem.
Poncz różany z truskawkami
Wykorzystaj sezon na truskawki i przyrządzaj z nich nie tylko desery, ale także napoje! Spróbuj różanego ponczu z szampanem i winem!
NALEWKA WIŚNIOWA
Nalewka wiśniowa z delikatnym aromatem wanilii i migdałów według receptury Pawła Małeckiego – sprawdź, jak ją przygotować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
- Sernik piernikowy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Uszka z grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierniki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)