 
            
        Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l
- gazę
- do czasu przygotowania należy doliczyć kilka tygodni
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NALEWKI
Wiśnie drylujemy. Do małego gąsiora lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy wiśnie, migdały, laskę wanilii przekrojoną wzdłuż i zalewamy je alkoholem. Szczelnie zamykamy gąsior korkiem i odstawiamy na 7-8 dni.
KROK 2: NALEWKĘ MIESZAMY Z SYROPEM CUKROWYM
Po tym czasie odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika). Do gotującej się wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Syrop studzimy, wlewamy do wiśni. Ponownie szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy na 14 dni.
KROK 3: PRZELEWAMY NALEWKĘ DO BUTELEK
Po upływie dwóch tygodni odcedzamy wiśnie, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek. Szczelnie je zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Nalewka najlepiej smakuje po minimum 30 dniach. Wiśnie, które nam zostały po odcedzeniu, oraz migdały po wysuszeniu najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sernik pistacjowy
- Piernik świąteczny
- Uszka z grzybami
- Pierniki
- Makowiec japoński
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Klasyczna sałatka grecka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Boczek pieczony
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Burek ze szpinakiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (0)