Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- gąsior lub butelkę o pojemności 2,3 l
- butelkę do przelania
- filtr do kawy
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY OWOCE
Owoce rokitnika myjemy, dokładnie odsączamy i wsypujemy do gąsiora lub butli. Owoce pigwy myjemy, kroimy w cienkie plastry i również wrzucamy do naczynia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Cukier wsypujemy do wody, gotujemy. Gdy powstanie gęsty syrop, studzimy go, mieszamy ze spirytusem.
KROK 3: ZALEWAMY OWOCE SYROPEM
Tak przygotowanym syropem zalewamy owoce. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 miesiące. Co kilka dni potrząsamy naczyniem.
KROK 4: PRZESĄCZAMY NALEWKĘ
Po upływie 2 miesięcy owoce odcedzamy przez filtr do kawy, a nalewkę rozlewamy do wyparzonych butelek i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zobacz podobne
przepisy
Świąteczna nalewka bakaliowa
Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!
Nalewka z miodu spadziowego
Miód możesz wykorzystać na wiele sposobów! Przygotuj z niego nalewkę z waniliowo-imbirowym aromatem.
Poncz różany z truskawkami
Wykorzystaj sezon na truskawki i przyrządzaj z nich nie tylko desery, ale także napoje! Spróbuj różanego ponczu z szampanem i winem!
NALEWKA WIŚNIOWA
Nalewka wiśniowa z delikatnym aromatem wanilii i migdałów według receptury Pawła Małeckiego – sprawdź, jak ją przygotować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grochem
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik staropolski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wegańska ryba po grecku
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)