Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- gąsior lub butelkę o pojemności 2,3 l
- butelkę do przelania
- filtr do kawy
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY OWOCE
Owoce rokitnika myjemy, dokładnie odsączamy i wsypujemy do gąsiora lub butli. Owoce pigwy myjemy, kroimy w cienkie plastry i również wrzucamy do naczynia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Cukier wsypujemy do wody, gotujemy. Gdy powstanie gęsty syrop, studzimy go, mieszamy ze spirytusem.
KROK 3: ZALEWAMY OWOCE SYROPEM
Tak przygotowanym syropem zalewamy owoce. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 miesiące. Co kilka dni potrząsamy naczyniem.
KROK 4: PRZESĄCZAMY NALEWKĘ
Po upływie 2 miesięcy owoce odcedzamy przez filtr do kawy, a nalewkę rozlewamy do wyparzonych butelek i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zobacz podobne
przepisy
Świąteczna nalewka bakaliowa
Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!
Nalewka z miodu spadziowego
Miód możesz wykorzystać na wiele sposobów! Przygotuj z niego nalewkę z waniliowo-imbirowym aromatem.
Poncz różany z truskawkami
Wykorzystaj sezon na truskawki i przyrządzaj z nich nie tylko desery, ale także napoje! Spróbuj różanego ponczu z szampanem i winem!
NALEWKA WIŚNIOWA
Nalewka wiśniowa z delikatnym aromatem wanilii i migdałów według receptury Pawła Małeckiego – sprawdź, jak ją przygotować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tort z sosem z czerwonych owoców
- Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
- Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
- Kompot jabłkowy
- Szarlotka gruszkowa
- Mus miętowy z limonką
- Koktajle na detoks
- Naleśniki orkiszowe z miodem
- Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
- Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
- Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
- Wegański deser czekoladowy z chia
- Kanapka z kurczakiem
- Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
- Zielony shake z bananem, szpinakiem i awokado
- NALEWKA WIŚNIOWA
- Grillowany stek z jelenia
- Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym
- Sos aioli
- Lody truskawkowo-bazyliowe
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Marynata grillowa do ryby
- EKSPRESOWA KONFITURA Z BORÓWEK
- Marynata grillowa do wieprzowiny
- Świąteczne bałwanki
- Zielona pasta jajeczna
- KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Kalarepa faszerowana grochem
- Risotto z kurczakiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)