Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- gąsior lub butelkę o pojemności 2,3 l
- butelkę do przelania
- filtr do kawy
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY OWOCE
Owoce rokitnika myjemy, dokładnie odsączamy i wsypujemy do gąsiora lub butli. Owoce pigwy myjemy, kroimy w cienkie plastry i również wrzucamy do naczynia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Cukier wsypujemy do wody, gotujemy. Gdy powstanie gęsty syrop, studzimy go, mieszamy ze spirytusem.
KROK 3: ZALEWAMY OWOCE SYROPEM
Tak przygotowanym syropem zalewamy owoce. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 miesiące. Co kilka dni potrząsamy naczyniem.
KROK 4: PRZESĄCZAMY NALEWKĘ
Po upływie 2 miesięcy owoce odcedzamy przez filtr do kawy, a nalewkę rozlewamy do wyparzonych butelek i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pieczona ryba po grecku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sałatka gyros
- Sernik pistacjowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Boczek pieczony
- Makówki śląskie
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Ryba z piekarnika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Spaghetti carbonara
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Burek ze szpinakiem
- Zupa grzybowa z makaronem
- Klasyczna sałatka grecka
- Domek z piernika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (0)