Nalewka z rokitnika z pigwą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • gąsior lub butelkę o pojemności 2,3 l
  • butelkę do przelania
  • filtr do kawy

Sposób przygotowania:

KROK 1: KROIMY OWOCE

Owoce rokitnika myjemy, dokładnie odsączamy i wsypujemy do gąsiora lub butli. Owoce pigwy myjemy, kroimy w cienkie plastry i również wrzucamy do naczynia.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY

Cukier wsypujemy do wody, gotujemy. Gdy powstanie gęsty syrop, studzimy go, mieszamy ze spirytusem.

KROK 3: ZALEWAMY OWOCE SYROPEM

Tak przygotowanym syropem zalewamy owoce. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 miesiące. Co kilka dni potrząsamy naczyniem.

KROK 4: PRZESĄCZAMY NALEWKĘ

Po upływie 2 miesięcy owoce odcedzamy przez filtr do kawy, a nalewkę rozlewamy do wyparzonych butelek i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!