Angielskie śniadanie — przepis
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sito
  • dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką
  • naczynie na dżem
  • duże talerze

PRZYGOTOWANIE:

FASOLKA PO BRETOŃSKU:

KROK 1: PODSMAŻAMY CEBULĘ

Cebulę obierz, a następnie pokrój ją drobno i wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem i olejem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i podsmaż na złoty kolor.

KROK 2: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Fasolę odcedź i przepłucz na sicie, a następnie dodaj na patelnię. Wymieszaj. Po 2-3 minutach dodaj także pomidory z puszki. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i estragonem. Wymieszaj i podsmażaj, aż pomidory lekko zredukują swoją objętość. Całość powinna trwać nie więcej niż 8 minut. Ułóż na talerzach, a patelnię umyj i osusz.

RESZTA ŚNIADANIA:

KROK 3: SMAŻYMY BOCZEK

Usmaż plastry bekonu lub boczku na suchej patelni. Ułóż na talerzu.

KROK 4: SMAŻYMY KAPUSTĘ Z ZIEMNIAKAMI

Kapustę umyj, a potem pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki rozgnieć widelcem. Dodaj ¼ łyżeczki soli i wymieszaj. Oba składniki podsmaż na patelni na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku. Ułóż na talerzu.

KROK 5: SMAŻYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Na pozostałym na patelni tłuszczu usmaż jajka, umyte pieczarki, wybrane kiełbaski, kaszankę oraz umyte, przekrojone na pół pomidory. Posyp wszystko solą oraz pieprzem. Ułóż na talerzach.

KROK 5: ROBIMY TOSTY

Chleb tostowy wrzuć do tostera albo podsmaż na maśle na patelni. Gorące tosty ułóż na talerzach.

KROK 6: PODAJEMY ŚNIADANIE

Przełóż dżem do ozdobnego naczynia i połóż obok tostów. Całość podawaj z kubkiem angielskiej herbaty (najlepiej Earl Grey) i sokiem pomarańczowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Full english breakfast, czyli angielskie śniadanie

Śniadanie angielskie (full english breakfast) to jedno z tradycyjnych dań, którego receptura przekazywana jest sobie z pokolenia na pokolenie od kilku wieków. Choć czasy się zmieniały, a wraz z nimi składniki używane do jego przygotowania, angielskie śniadanie wciąż pozostaje niezwykle popularne i gości na stołach zarówno w rodzinnych domach, jak i ekskluzywnych restauracjach z całego świata.

Historia tego wyjątkowego posiłku sięga XIV lub XV wieku, gdy właściciele ziemscy organizowali wielkie, myśliwskie śniadania, by nasycić się przed polowaniem. Ten rodzaj english breakfast mocno różnił się od dzisiejszej wersji — zawierał np. steki z halibuta, gołębie, ozorki, nerki podawane na grzance czy bażancie udka. Wraz z ewolucją angielskiego społeczeństwa i utworzeniem się grupy mieszczańskiej, zmianom uległ także przepis na śniadanie po angielsku. To właśnie dzięki nim śniadanie angielskie stało się narodową tradycją, a dziś jest tak popularne także poza granicami Wielkiej Brytanii.

Serwowane w restauracjach czy barach na całym świecie śniadanie angielskie różni się jednak składem od tego podawanego w Anglii. Zwykle serwuje się je w uproszczonej formie — bez ziemniaków z kapustą, kaszanki i dżemu. Takie angielskie śniadanie jest równie pyszne, co wystawny oryginał, jednakże czegoś w nim brakuje. My postanowiliśmy przygotować dla Ciebie bardziej tradycyjną recepturę, która niezwykle pożywna i da Ci uczucie sytości na cały dzień. Już teraz przygotuj sobie prawdziwe śniadanie Brytyjczyków!

Z czego składa się typowe angielskie śniadanie?

Angielskie składanie — z czego się składa? Tradycyjne brytyjskie śniadanie jest złożonym posiłkiem składającym się z kilku charakterystycznych składników. Typowe, współczesne śniadanie angielskie zawiera smażony bekon (to coś nieco innego niż boczek), jajka, brytyjską kiełbasę (Lincolnshire lub Cumberland), fasolkę po bretońsku, smażone pomidory, smażone grzyby, kaszankę, placki ziemniaczane lub zasmażane ziemniaki z kapustą oraz tostowany chleb podawany wraz z dżemem. Te składniki tworzą treściwy posiłek, który serwowany jest w tej formie od czasów utworzenia się brytyjskiej klasy robotniczej.

W przeszłości skład śniadania angielskiego różnił się w zależności od regionu i preferencji lokalnych mieszkańców, a także zasobności portfela. Warianty regionalne (śniadanie szkockie i irlandzkie), często zawierały te same podstawowe składniki, ale z dodatkiem tradycyjnych potraw charakterystycznych dla danego obszaru. Na przykład w Irlandii spotkać można dodatek chleba sodowego, białą kaszankę czy, podczas gdy śniadanie szkockie może zawierać haggis (odmiana kaszanki) lub lokalne rodzaje kiełbasy.

Składniki mięsne używane do przygotowania tradycyjnego śniadania angielskiego często pochodzą od lokalnych rolników i producentów kiełbas. W różnych regionach Wielkiej Brytanii istnieją znane odmiany kiełbasy, takie jak Lincolnshire i Cumberland, jednakże poza terytorium Anglii do śniadania dodaje się białe kiełbaski, kiełbaski śniadaniowe tudzież frankfurterki, a bekon zastępuje się boczkiem, a nawet innym rodzajem wędliny. W wielu miejscach na świecie fasolka bretońska wymieniana jest na szybką fasolkę w pomidorach, a kapusta z ziemniakami (tak zwane bubble and squeak) zastępowana jest frytkami.

Przepis na angielskie śniadanie — poznaj nieco jego historii

Angielskie śniadanie to przepis, który posiada długowieczną tradycję rozpoczynającą się na przełomie XIV i XV wieku w wiejskich domach angielskiej szlachty. Szlachta uważała się za strażników tradycyjnego anglosaskiego stylu życia i kultywowania tradycji. W tych wielkich posiadłościach wiejskich, będących centrami społeczności, podawano wystawne uczty, czyli śniadania przed polowaniami. Były one bardzo ważnym wydarzeniem towarzyskim, podczas którego serwowano obfite posiłki dla gości i mieszkańców. To właśnie w tych domach zrodził się pomysł na tradycyjne angielskie śniadanie, które było okazją do pokazania bogactwa i umiejętności kucharzy.

Podczas ery wiktoriańskiej szlachta podupadała, a nowa klasa zamożna, złożona z kupców i przemysłowców, przejmowała tradycje szlacheckie, w tym także tradycję śniadania angielskiego. Śniadanie stało się okazją do pokazania się w społeczności. Przepis na tradycyjne angielskie śniadanie został zredukowany i ugładzony tak, aby pasował do wytwornych i eleganckich przestrzeni oraz standardów wyższych sfer społecznych.

Na początku XX wieku, w okresie edwardiańskim, śniadanie angielskie zyskało na popularności, stając się standardowym posiłkiem w hotelach i pensjonatach w całej Anglii. Standardowe składniki takie jak bekon, jajka, kiełbasa czy fasolka po bretońsku stały się obowiązkowym elementem każdego porannego posiłku. Wraz z nadejściem czasów przemysłowych i ukształtowania się klasy robotniczej, utrwalił się przepis na śniadanie angielskie z dodatkiem fasolki po bretońsku, jaj, bekonu, pomidorów, pieczarek i innych dodatków. Podawane na szybko, w barach pracowniczych, zwykle z kubkiem kawy zamiast herbaty.

Brytyjskie śniadanie – nie tylko fasolka i tosty

Choć brytyjskie śniadanie często kojarzy się z takimi dodatkami jak bekon, jajka, kiełbasa czy tosty, warto zauważyć, że skład tej potrawy można dowolnie modyfikować i urozmaicać. Jednym z popularnych dodatków do british breakfast jest smażony pomidor, który dodaje odrobinę świeżości i kwasowości do tego bogatego zestawu. Pomidor stał się obowiązkowym elementem brytyjskiego śniadania dopiero w epoce wiktoriańskiej. Ten składnik często podawany jest obok innych tradycyjnych składników, stanowiąc smaczny dodatek do fasolki na śniadanie.

Poza pomidorem, do śniadania brytyjskiego dodaje się także placki ziemniaczane, tłuczone ziemniaki lub cienkie frytki z dodatkiem octu. Receptura na brytyjskie śniadanie jest prosta w zmodyfikowaniu — bez trudu można dodać do niej jakieś ulubione składniki, np. kiszonki, sałatkę, awokado czy ser. Dodając te różnorodne składniki do tradycyjnego brytyjskiego śniadania, można stworzyć wyjątkową potrawę o indywidualnym charakterze. Tylko nie mów o tym Brytyjczykom — mogą się obrazić!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!