Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- malakser
- mikser
- foremkę
Przygotuj wcześniej:
Kawę zaparz w 250 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZDRABNIAMY PISTACJE
Pistacje przesypujemy do malaksera i rozdrabniamy, aż wytworzy się olej i orzechy nabiorą konsystencji masła.
WSKAZÓWKA! W trakcie rozdrabniania koniecznie robimy przerwy, aby nie uszkodzić silnika urządzenia.
KROK 2: ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z PISTACJAMI
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski odpornej na ciepło i roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie czekoladę dodajemy do masła pistacjowego i krótko blendujemy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM PISTACJOWY
W misce umieszczamy mascarpone, cukier puder, śmietankę i krem pistacjowy. Całość miksujemy na gładką masę.
KROK 4: SKŁADAMY TIRAMISU
Truskawki przekrawamy na pół. Biszkopty po jednym maczamy w wystudzonej kawie i układamy na dnie foremki, by je przykryły. Na biszkopty nakładamy połowę kremu pistacjowego i wszystkie truskawki. Następnie na truskawki nakładamy pozostałe biszkopty i krem. Gotowe tiramisu schładzamy w lodówce przez ok. 2-3 godziny.
WSKAZÓWKA! Deser możemy ozdobić dość grubo posiekanymi pistacjami i truskawkami.
Zobacz podobne
przepisy
Tiramisu z jabłkami
Znasz smak oryginalnego tiramisu? Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie wersję z jabłkami. Wypróbuj koniecznie!
Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!
Affogato z lodami pistacjowymi i karmelem
Prosty i szybki przepis Kingi na deser kawowy, wykonany z mocno zaparzonej kawy, lodów pistacjowych i solonego karmelu. Spróbuj tego niesamowitego połączenia!
Czekoladowe tiramisu z truskawkami
Ciekawa odmiana dla klasycznego tiramisu, czyli wersja z kremem czekoladowym i świeżymi truskawkami. To pyszna wersja tego deseru, która trafi w gusta wielu osób!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Piernik staropolski
- Pieczona ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sałatka gyros
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kompot z suszu z cytryną
- Sernik piernikowy
- Ciasto na pierogi
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)