![Tiramisu pistacjowe z truskawkami Tiramisu pistacjowe z truskawkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/0d378e664711-153a7666c581-kuchnia-lidla-paula-bonowicz-golec-tiramisu.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- malakser
- mikser
- foremkę
Przygotuj wcześniej:
Kawę zaparz w 250 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZDRABNIAMY PISTACJE
Pistacje przesypujemy do malaksera i rozdrabniamy, aż wytworzy się olej i orzechy nabiorą konsystencji masła.
WSKAZÓWKA! W trakcie rozdrabniania koniecznie robimy przerwy, aby nie uszkodzić silnika urządzenia.
KROK 2: ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z PISTACJAMI
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski odpornej na ciepło i roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie czekoladę dodajemy do masła pistacjowego i krótko blendujemy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM PISTACJOWY
W misce umieszczamy mascarpone, cukier puder, śmietankę i krem pistacjowy. Całość miksujemy na gładką masę.
KROK 4: SKŁADAMY TIRAMISU
Truskawki przekrawamy na pół. Biszkopty po jednym maczamy w wystudzonej kawie i układamy na dnie foremki, by je przykryły. Na biszkopty nakładamy połowę kremu pistacjowego i wszystkie truskawki. Następnie na truskawki nakładamy pozostałe biszkopty i krem. Gotowe tiramisu schładzamy w lodówce przez ok. 2-3 godziny.
WSKAZÓWKA! Deser możemy ozdobić dość grubo posiekanymi pistacjami i truskawkami.
Zobacz podobne
przepisy
Tiramisu z jabłkami
Znasz smak oryginalnego tiramisu? Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie wersję z jabłkami. Wypróbuj koniecznie!
![Tiramisu z jabłkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5900f108af69-741813cc546b-Apfel-Tiramisu.webp)
Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!
![Kajmakowy deser tiramisu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/201b5a989a3b-bb6c6afb7cd5-kw22-pawel-malecki-kajmakowy-deser-tiramisu-1250x700.webp)
Affogato z lodami pistacjowymi i karmelem
Prosty i szybki przepis Kingi na deser kawowy, wykonany z mocno zaparzonej kawy, lodów pistacjowych i solonego karmelu. Spróbuj tego niesamowitego połączenia!
![Affogato z lodami pistacjowymi i karmelem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e02ddb65572b-bb966a6dfbb5-KW11_kinga_paruzel_affogato.webp)
Czekoladowe tiramisu z truskawkami
Ciekawa odmiana dla klasycznego tiramisu, czyli wersja z kremem czekoladowym i świeżymi truskawkami. To pyszna wersja tego deseru, która trafi w gusta wielu osób!
![Czekoladowe tiramisu z truskawkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8a41f2346863-371ef03692ef-paula-bonowicz-golec-kuchnialidla-tiramisu-1250x700.webp)
Komentarze (0)