![Czekoladowe tiramisu z truskawkami Czekoladowe tiramisu z truskawkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/e60d42142338-371ef03692ef-paula-bonowicz-golec-kuchnialidla-tiramisu-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny
- formę o wymiarach 20 x 30 cm
Przygotuj wcześniej:
Zagotuj wodę i zaparz kawę rozpuszczalną. Napój dokładnie zamieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Śmietankę i ser mascarpone przechowuj w lodówce, powinny być bardzo dobrze schłodzone w momencie użycia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do szklanej lub metalowej miski. W rondelku gotujemy niewielką ilość wody i stawiamy na nim miskę z czekoladą. Co jakiś czas mieszamy czekoladę, aż zupełnie się roztopi. Następnie zdejmujemy rondelek z miską z palnika i studzimy czekoladę do temperatury pokojowej.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Do misy robota wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone i cukier puder. Stopniowo dodając roztopioną czekoladę, ubijamy krem, aż nabierze jednolitej konsystencji i stanie się puszysty.
KROK 3: SKŁADAMY TIRAMISU
Truskawki przekrawamy na pół. Połowę biszkoptów każdy z osobna namaczamy w kawie i układamy na dnie foremki. Na tak przygotowany spód nakładamy połowę kremu czekoladowego i truskawki. Następnie ponownie namaczamy każdy biszkopt w kawie, układamy je na warstwie truskawek, przykrywamy pozostałym kremem i oprószamy kakao.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby możemy do wykończenia deseru wykorzystać więcej biszkoptów.
KROK 4: OZDABIAMY I CHŁODZIMY TIRAMISU
Na gotowym tiramisu układamy jedną, przekrojoną na pół truskawkę. Przed podaniem deser przechowujemy ok. 2-3 godzin w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Tiramisu
Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!
![Tiramisu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7dba1de5adb5-6537859b60-KW_25_Tiramisu_z_truskawka_960x540.webp)
Wegańskie tofumisu
Biszkopt bez dodatku jajek, tofu i olej kokosowy. Z tych składników przygotujesz pyszne, słodkie, a przede wszystkim wegańskie – tiramisu!
![Wegańskie tofumisu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/830f0e5efb61-50e4241c51f3-Kinga KW14 1250x700.webp)
Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!
![Kajmakowy deser tiramisu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/201b5a989a3b-bb6c6afb7cd5-kw22-pawel-malecki-kajmakowy-deser-tiramisu-1250x700.webp)
Tiramisu z krówkami, malinami i solą morską
Jeżeli uwielbiasz tiramisu, a połączenie słodkiego karmelu z odrobiną soli jest Twoim ulubionym, to specjalnie dla Ciebie stworzyliśmy ten przepis!
![Tiramisu z krówkami, malinami i solą morską](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/40e7f3416d08-90007f8f59da-kw32-lidl-tiramisu-z-krowkami-malinami-i-sola-morska-1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Gołąbki z kaszą gryczaną
- Dacquoise orzechowo-truskawkowy
- Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
- Sernik czekoladowo-bananowy
- Quesadillas z awokado
- Bigos rybny
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Tortilla de patatas z warzywami
- Wegańskie blondie z masłem orzechowym
- Wytrawny pudding chlebowy
- Naleśniki w sosie piwnym
- Makaron z truskawkami
- Placuszki bez laktozy z szynką
- Deser proteinowy à la tiramisu
- Pretzel dog
- Kruche ciastka przez maszynkę
- Oliwa bazyliowa
- Tatarskie manty z twarogiem i malinami
- Deser à la mleczna kanapka
- Bulion drobiowy
- Marynowana cukinia słodko-kwaśna
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Słodki chlebek skubany
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
- Bażant w limonkach
- Wegańskie hot dogi z soczewicy
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
- Bitki z szynki z dzika
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
Komentarze (0)