Czekoladowe tiramisu z truskawkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot wielofunkcyjny
  • formę o wymiarach 20 x 30 cm

Przygotuj wcześniej:

Zagotuj wodę i zaparz kawę rozpuszczalną. Napój dokładnie zamieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Śmietankę i ser mascarpone przechowuj w lodówce, powinny być bardzo dobrze schłodzone w momencie użycia.

Sposób przygotowania:

KROK 1: ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do szklanej lub metalowej miski. W rondelku gotujemy niewielką ilość wody i stawiamy na nim miskę z czekoladą. Co jakiś czas mieszamy czekoladę, aż zupełnie się roztopi. Następnie zdejmujemy rondelek z miską z palnika i studzimy czekoladę do temperatury pokojowej.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Do misy robota wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone i cukier puder. Stopniowo dodając roztopioną czekoladę, ubijamy krem, aż nabierze jednolitej konsystencji i stanie się puszysty.

KROK 3: SKŁADAMY TIRAMISU

Truskawki przekrawamy na pół. Połowę biszkoptów każdy z osobna namaczamy w kawie i układamy na dnie foremki. Na tak przygotowany spód nakładamy połowę kremu czekoladowego i truskawki. Następnie ponownie namaczamy każdy biszkopt w kawie, układamy je na warstwie truskawek, przykrywamy pozostałym kremem i oprószamy kakao.

WSKAZÓWKA! W razie potrzeby możemy do wykończenia deseru wykorzystać więcej biszkoptów.

KROK 4: OZDABIAMY I CHŁODZIMY TIRAMISU

Na gotowym tiramisu układamy jedną, przekrojoną na pół truskawkę. Przed podaniem deser przechowujemy ok. 2-3 godzin w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!