Pizza pełnoziarnista z warzywami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie farszu

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Połowę cebuli siekamy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię z łyżką oleju rzepakowego. Gdy cebula stanie się szklista dodajemy pierś z kurczaka, pod koniec podsmażania dodajemy przyprawy: szczyptę soli, pieprzu, czerwonej papryki i oregano. Odstawiamy.

Przygotowanie dodatków.

Mozzarellę i oliwki kroimy w plasterki, paprykę i pomidorki kroimy w kostkę. Resztę cebuli również kroimy w cieniutkie plasterki. Dwie łyżki przecieru pomidorowego i łyżkę ketchupu, szczyptę pieprzu i bazylii wkładamy do małej miseczki i mieszamy – powstaje nam sos pomidorowy.

Przygotowanie ciasta

Najpierw przygotować należy rozczyn, do garnuszka wrzucamy drożdże, odrobinę ciepłej wody, łyżkę mąki i szczyptę cukru. Mieszamy do gęstości śmietany. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Następnie do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, łyżeczkę bazylii, łyżkę oleju rzepakowego, wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę ok. pół szklanki. Ciasto ugniatamy.

Dekoracja

Tak przygotowane ciasto należy cienko rozwałkować. I przenieść na foremkę do pizzy. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i wrzucamy pierś z kurczaka, paprykę, pomidory, cebulę. Na wierzch układamy plasterki mozzarelli.

Pieczenie

Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy około 20 min. Aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu na wierzch nakładamy oliwki i rukolę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!