Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny z końcówką haka
- duże sitko o drobnych oczkach
- folię spożywczą
- papier do pieczenia
- kamień do pizzy – opcjonalnie
- piekarnik rozgrzany do maksymalnej temperatury
- wałek do ciasta
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Mąkę przesiewamy do misy robota kuchennego. Dodajemy cukier, sól, drożdże, wodę i oliwę. Całość miksujemy przy użyciu haka przez ok. 7 minut. Ciasto dzielimy na 4 równe porcje. Każdą wkładamy do miski wysmarowanej oliwą. Każdą miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Ciasto wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed przystąpieniem do przygotowywania pizzy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY PIEKARNIK
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca, który rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Jeśli mamy kamień do pizzy, również umieszczamy go w piekarniku.
Krok 2: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Każdą kulkę ciasta lekko rozwałkowujemy, a następnie za pomocą dłoni nadajemy mu kształt. Ciasto przekładamy na deskę posypaną mąką.
Krok 3: WYKŁADAMY DODATKI NA PIZZĘ
Pizzę smarujemy sosem. Na wierzch wykładamy ulubione składniki.
Krok 4: PIECZEMY PIZZĘ
Zsuwamy pizzę do piekarnika na blachę lub kamień do pizzy. Pieczemy ok. 10 minut do momentu, aż spód podrośnie, a cała pizza nabierze złotego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
Pachnące, wytrawne pieczywo na bazie drożdży. Idealne jako przystawka, dodatek do dań lub imprezowa przekąska.
Chlebek w stylu włoskim
To niezwykle prosty i smaczny chlebek, który doskonale nadaje się do robienia kanapek lub jako dodatek do sałatek! Kilka składników i uczta w stylu włoskim zawita do Twojej kuchni!
Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.
Ciasto na pizzę we włoskim stylu
Domowe ciasto na pizzę, które długo wyrasta, odwdzięczy się smakiem i jakością. Połącz je z prostymi dodatkami, by stworzyć wyborną kompozycję we włoskim stylu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
- Tartaletki ze szpinakiem
- Proste tortille z serem i pieczarkami
- Deser owocowy z płatkami owsianymi
- Francuskie tosty z boczkiem i serem
- Biszkopt - przepis podstawowy
- Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą
- Racuchy z jabłkami
- Minipizze bezglutenowe
- Zupa z zielonych warzyw
- Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami
- Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
- Śniadaniowe burrito z jajecznicą
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Grzybowa potrawka z wegangurtem
- Przecier z marchewki
- Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
- Lizaki czekoladowo-truskawkowe
- Faszerowana pizza z grilla
- Pesto z rukoli
- Trifle makaronikowe
- Babka z herbatą matcha
- Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Spaghetti z królikiem
- Fondant czekoladowy – lava cake
- Ciasto z gruszkami – przepis
- Grillowany schab z brzoskwiniową salsą
- Bób z boczkiem
- Pieczony kalafior z sosem tahini, granatem i pistacjami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1043 dni temu
Ile drożdży świeżych zamiast instant ?
odpowiedz
985 dni temu
Ja kiedyś znalazłam że 7 g drożdży instant odpowiada 25 g świeżych drożdży. jedno opakowanie (7g) to 2 pełne łyżeczki. Wyliczając z proporcji, to wyszło mi, że 1,5 łyżeczki, to około 19 g świeżych drożdży.