Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sitko o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- patyczek do ciasta
- blaszkę do pieczenia o wymiarach 10 x 22 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: ŁĄCZYMY KEFIR I JAJKA
Kefir i jajka łączymy w dużej misce. Dodajemy oliwę z oliwek.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Suszone pomidory i mozzarellę kroimy w kosteczkę. Bazylię szatkujemy.
Krok 3: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy bazylię, suszone pomidory i mozzarellę. Całość mieszamy.
Do suchych składników dodajemy mokre. Całość ponownie mieszamy.
Krok 4: PIECZEMY CHLEBEK
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza bianca z kurkami
Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj wyśmienitą, białą pizzę z sosem śmietanowym według przepisu Karola Okrasy!
Minipizze razowe z warzywami
Pizza w wersji mini? Tak! A na dodatek w 3 różnych odsłonach! To idealny pomysł na imprezową przekąskę.
Burrata z pesto z rukoli
Siostra mozzarelli – burrata – w odsłonie z pesto z rukoli i prażonej cebuli. Podaj ją koniecznie z aromatycznymi grzankami!
GRILLOWANY KURCZAK À LA BRUSCHETTA
Szybki, sycący przepis w włoskim stylu! Wypróbuj sposób Karola na kurczaka á la bruchetta!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Imbirowy dżem z winogron
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Pierś kurczaka z bakłażanem
- Ratatouille
- Marynata azjatycka
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- Wegański łosoś z papryki
- Wegańskie kofty z grilla
- Obiadowa sałatka z kukurydzą
- Sałatka z makaronem i kurczakiem
- Wegański bekon z tempehu
- Remulada
- Dressing musztardowo-miodowy
- Chleb orkiszowy
- Rozgrzewające herbaty na 3 sposoby
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Piernik staropolski
- Wegański tort bezowy
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Warzywa w tempurze
- Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
- Paluszki rybne z łososia z sałatką z ogórka
- Grillowany łosoś z salsą z awokado
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- Karkówka z szynkowaru
- Strudel jabłkowo-marchewkowy
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Trifle z kremem spekulatius
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
904 dni temu
Termoobieg czy góra-dół?
odpowiedz
904 dni temu
Olu, w tym przepisie wykorzystujemy funkcję góra-dół, o konieczności włączenia termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisach.
904 dni temu
Czy bez sody też wyjdzie?
odpowiedz
904 dni temu
Olu, jeśli całkowicie zrezygnujesz z sody oczyszczonej, ciasto najpewniej nie wyjdzie. Możesz spróbować dodać więcej proszku do pieczenia (proponujemy wymienić ½ łyżeczki sody oczyszczonej na 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia), jednak przy użyciu tak dużej ilości może on wpłynąć na smak chlebka.
1131 dni temu
Super pomysł. Smakuje wyśmienicie :)
odpowiedz
1134 dni temu
Czy można mąkę pszenna zastąpić inną bezglutenową, jeśli tak to jaką i w jakich proporcjach
odpowiedz
1133 dni temu
Zastępowanie mąki pszennej mąkami bez glutenu to przy każdym przepisie osobna historia i dość złożona sprawa-trudno jest podać jedną metodę ze względu na bardzo zróżnicowane właściwości wspomnianych mąk. W tym przepisie jednak, ze względu na dodatek proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, taka zamiana powinna się udać. Rekomendujemy wykorzystanie mąki owsianej bezglutenowej (w takiej samej ilości), połączenia mąki gryczanej i ryżowej lub gotowej, bezglutenowej mieszanki mąk przeznaczonej do wypieku chleba.