Chlebek w stylu włoskim

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sitko o drobnych oczkach
  • papier do pieczenia
  • patyczek do ciasta
  • blaszkę do pieczenia o wymiarach 10 x 22 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: ŁĄCZYMY KEFIR I JAJKA

Kefir i jajka łączymy w dużej misce. Dodajemy oliwę z oliwek.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Suszone pomidory i mozzarellę kroimy w kosteczkę. Bazylię szatkujemy.

Krok 3: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy bazylię, suszone pomidory i mozzarellę. Całość mieszamy.

Do suchych składników dodajemy mokre. Całość ponownie mieszamy.

Krok 4: PIECZEMY CHLEBEK

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • OLA OLA
    904 dni temu
    Termoobieg czy góra-dół?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    904 dni temu
    Olu, w tym przepisie wykorzystujemy funkcję góra-dół, o konieczności włączenia termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisach.
  • OLA OLA
    904 dni temu
    Czy bez sody też wyjdzie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    904 dni temu
    Olu, jeśli całkowicie zrezygnujesz z sody oczyszczonej, ciasto najpewniej nie wyjdzie. Możesz spróbować dodać więcej proszku do pieczenia (proponujemy wymienić ½ łyżeczki sody oczyszczonej na 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia), jednak przy użyciu tak dużej ilości może on wpłynąć na smak chlebka.
  • Kasia Kasia
    1131 dni temu
    Super pomysł. Smakuje wyśmienicie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1134 dni temu
    Czy można mąkę pszenna zastąpić inną bezglutenową, jeśli tak to jaką i w jakich proporcjach

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1133 dni temu
    Zastępowanie mąki pszennej mąkami bez glutenu to przy każdym przepisie osobna historia i dość złożona sprawa-trudno jest podać jedną metodę ze względu na bardzo zróżnicowane właściwości wspomnianych mąk. W tym przepisie jednak, ze względu na dodatek proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, taka zamiana powinna się udać. Rekomendujemy wykorzystanie mąki owsianej bezglutenowej (w takiej samej ilości), połączenia mąki gryczanej i ryżowej lub gotowej, bezglutenowej mieszanki mąk przeznaczonej do wypieku chleba.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!