Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sitko o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- patyczek do ciasta
- blaszkę do pieczenia o wymiarach 10 x 22 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: ŁĄCZYMY KEFIR I JAJKA
Kefir i jajka łączymy w dużej misce. Dodajemy oliwę z oliwek.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Suszone pomidory i mozzarellę kroimy w kosteczkę. Bazylię szatkujemy.
Krok 3: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy bazylię, suszone pomidory i mozzarellę. Całość mieszamy.
Do suchych składników dodajemy mokre. Całość ponownie mieszamy.
Krok 4: PIECZEMY CHLEBEK
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza bianca z kurkami
Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj wyśmienitą, białą pizzę z sosem śmietanowym według przepisu Karola Okrasy!
Minipizze razowe z warzywami
Pizza w wersji mini? Tak! A na dodatek w 3 różnych odsłonach! To idealny pomysł na imprezową przekąskę.
Burrata z pesto z rukoli
Siostra mozzarelli – burrata – w odsłonie z pesto z rukoli i prażonej cebuli. Podaj ją koniecznie z aromatycznymi grzankami!
GRILLOWANY KURCZAK À LA BRUSCHETTA
Szybki, sycący przepis w włoskim stylu! Wypróbuj sposób Karola na kurczaka á la bruchetta!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Sernik krakowski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Kompot z suszu z cytryną
- Wegańska ryba po grecku
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
926 dni temu
Termoobieg czy góra-dół?
odpowiedz
926 dni temu
Olu, w tym przepisie wykorzystujemy funkcję góra-dół, o konieczności włączenia termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisach.
926 dni temu
Czy bez sody też wyjdzie?
odpowiedz
926 dni temu
Olu, jeśli całkowicie zrezygnujesz z sody oczyszczonej, ciasto najpewniej nie wyjdzie. Możesz spróbować dodać więcej proszku do pieczenia (proponujemy wymienić ½ łyżeczki sody oczyszczonej na 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia), jednak przy użyciu tak dużej ilości może on wpłynąć na smak chlebka.
1152 dni temu
Super pomysł. Smakuje wyśmienicie :)
odpowiedz
1155 dni temu
Czy można mąkę pszenna zastąpić inną bezglutenową, jeśli tak to jaką i w jakich proporcjach
odpowiedz
1155 dni temu
Zastępowanie mąki pszennej mąkami bez glutenu to przy każdym przepisie osobna historia i dość złożona sprawa-trudno jest podać jedną metodę ze względu na bardzo zróżnicowane właściwości wspomnianych mąk. W tym przepisie jednak, ze względu na dodatek proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, taka zamiana powinna się udać. Rekomendujemy wykorzystanie mąki owsianej bezglutenowej (w takiej samej ilości), połączenia mąki gryczanej i ryżowej lub gotowej, bezglutenowej mieszanki mąk przeznaczonej do wypieku chleba.