
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sitko o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- patyczek do ciasta
- blaszkę do pieczenia o wymiarach 10 x 22 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: ŁĄCZYMY KEFIR I JAJKA
Kefir i jajka łączymy w dużej misce. Dodajemy oliwę z oliwek.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Suszone pomidory i mozzarellę kroimy w kosteczkę. Bazylię szatkujemy.
Krok 3: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy bazylię, suszone pomidory i mozzarellę. Całość mieszamy.
Do suchych składników dodajemy mokre. Całość ponownie mieszamy.
Krok 4: PIECZEMY CHLEBEK
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza bianca z kurkami
Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj wyśmienitą, białą pizzę z sosem śmietanowym według przepisu Karola Okrasy!

Minipizze razowe z warzywami
Pizza w wersji mini? Tak! A na dodatek w 3 różnych odsłonach! To idealny pomysł na imprezową przekąskę.

Burrata z pesto z rukoli
Siostra mozzarelli – burrata – w odsłonie z pesto z rukoli i prażonej cebuli. Podaj ją koniecznie z aromatycznymi grzankami!

GRILLOWANY KURCZAK À LA BRUSCHETTA
Szybki, sycący przepis w włoskim stylu! Wypróbuj sposób Karola na kurczaka á la bruchetta!

Zobacz przepisy
na święta
- Serniczkowe zajączki
- Ciastka pisanki
- Marmolada cytrynowa z imbirem
- Terrina z łososia z serem feta
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Tarta Cytrynowa
- Wegański łosoś z papryki
- Babka orzechowo-migdałowa
- Awokado zapiekane z jajkiem
- Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
- Świąteczny talerz obfitości
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- Babka z niespodzianką
- Ragoût z jajek z warzywami
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Wegański twarożek z ziołami
- Glazurowana szynka z ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
987 dni temu
Termoobieg czy góra-dół?
odpowiedz
987 dni temu
Olu, w tym przepisie wykorzystujemy funkcję góra-dół, o konieczności włączenia termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisach.
987 dni temu
Czy bez sody też wyjdzie?
odpowiedz
987 dni temu
Olu, jeśli całkowicie zrezygnujesz z sody oczyszczonej, ciasto najpewniej nie wyjdzie. Możesz spróbować dodać więcej proszku do pieczenia (proponujemy wymienić ½ łyżeczki sody oczyszczonej na 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia), jednak przy użyciu tak dużej ilości może on wpłynąć na smak chlebka.
1214 dni temu
Super pomysł. Smakuje wyśmienicie :)
odpowiedz
1216 dni temu
Czy można mąkę pszenna zastąpić inną bezglutenową, jeśli tak to jaką i w jakich proporcjach
odpowiedz
1216 dni temu
Zastępowanie mąki pszennej mąkami bez glutenu to przy każdym przepisie osobna historia i dość złożona sprawa-trudno jest podać jedną metodę ze względu na bardzo zróżnicowane właściwości wspomnianych mąk. W tym przepisie jednak, ze względu na dodatek proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, taka zamiana powinna się udać. Rekomendujemy wykorzystanie mąki owsianej bezglutenowej (w takiej samej ilości), połączenia mąki gryczanej i ryżowej lub gotowej, bezglutenowej mieszanki mąk przeznaczonej do wypieku chleba.