Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sito
- ręcznik papierowy
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Dymkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni lekko rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i długo podsmażamy na wolnym ogniu, aż się wysuszy i uzyska słomkowy kolor.
Paprykę pokrojoną w kostkę łączymy w miseczce z delikatnie zmiażdżonymi pistacjami, drobno posiekanym czosnkiem i posiekaną rukolą.
Całość posypujemy serem startym na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy oliwę – tyle, by uzyskać konsystencję salsy – i uprażoną cebulę, odsączaną kolejno na sicie i papierowym ręczniku. Mieszamy.
Krok 2: PRZYGOTOWYJEMY GRZANKI
Ciabattę kroimy wzdłuż na 5 kromek, następnie podsmażamy je na patelni, na której smażyła się cebula.
Krok 3: UKŁADAMY SKŁADNIKI NA TALERZU
Paprykę pokrojoną w paski układamy na płaskim talerzu. Rukolę skrapiamy w misce oliwą, mieszamy i wykładamy na talerz.
Burratę odsączamy i układamy na rukoli. Na połowę gorących grzanek ścieramy grana padano, drugą połowę nacieramy czosnkiem. Grzanki układamy na talerzu.
Porcję pesto nakładamy na burratę i na grzanki.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti z pesto z brokułu
Dzięki przepisowi Karola na pyszny makaron z brokułowym pesto nic się nie zmarnuje! Wykorzystaj to, co masz w kuchni, by przygotować prosty i smaczny obiad!
Ryba pieczona w ziołowym pesto
Łatwy sposób na pełną smaku rybę? Zajrzyj do przepisu Darii na pieczonego dorsza z pesto i ryżem jaśminowym!
Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
Zobacz, jak przygotować pesto z prażonej dymki! Z dodatkiem świeżych ziół i orzechów, doskonale podkreśla smak młodego bobu.
Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
Wykorzystaj pomysł Karola Okrasy na lizaki z łososia z pieczonymi ziemniakami w pesto. Danie doskonałe dla dzieci!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
- Ekspresowy krem z groszku
- Słoneczny łosoś
- Gnocchi z pesto z rukoli
- Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
- Awokado zapiekane z jajkiem
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Sałatka z bobu z prażoną cebulką
- Faszerowana ryba w galarecie
- Szakszuka z burakami
- KANAPKA SELEROWA Z PESTO Z RUKOLI
- KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
- Kurczak w panierce z prażonej cebuli
- Kalarepa faszerowana grochem
- Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
- Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym
- Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Empanady z salsa verde
- Cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Dorsz z pappardelle z marchewki
- Sałatka z chrupiącym kalmarami
- Indyk z salsą truskawkową
- Gruszki parowane w białym winie
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Kabanosy w cieście francuskim
- Pyszny duet dorsza z groszkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1727 dni temu
Przepis wypróbowany i właśnie spałaszowany! Co prawda zamiast pistacji miałem w domu nerkowce i użyłem gotowej cebulki, ale i tak wyszło super. Pesto trafia do ulubionych :) !
odpowiedz
2110 dni temu
ile to ma kalorii?
odpowiedz