
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sito
- ręcznik papierowy
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Dymkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni lekko rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i długo podsmażamy na wolnym ogniu, aż się wysuszy i uzyska słomkowy kolor.
Paprykę pokrojoną w kostkę łączymy w miseczce z delikatnie zmiażdżonymi pistacjami, drobno posiekanym czosnkiem i posiekaną rukolą.
Całość posypujemy serem startym na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy oliwę – tyle, by uzyskać konsystencję salsy – i uprażoną cebulę, odsączaną kolejno na sicie i papierowym ręczniku. Mieszamy.
Krok 2: PRZYGOTOWYJEMY GRZANKI
Ciabattę kroimy wzdłuż na 5 kromek, następnie podsmażamy je na patelni, na której smażyła się cebula.
Krok 3: UKŁADAMY SKŁADNIKI NA TALERZU
Paprykę pokrojoną w paski układamy na płaskim talerzu. Rukolę skrapiamy w misce oliwą, mieszamy i wykładamy na talerz.
Burratę odsączamy i układamy na rukoli. Na połowę gorących grzanek ścieramy grana padano, drugą połowę nacieramy czosnkiem. Grzanki układamy na talerzu.
Porcję pesto nakładamy na burratę i na grzanki.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti z pesto z brokułu
Dzięki przepisowi Karola na pyszny makaron z brokułowym pesto nic się nie zmarnuje! Wykorzystaj to, co masz w kuchni, by przygotować prosty i smaczny obiad!

Ryba pieczona w ziołowym pesto
Łatwy sposób na pełną smaku rybę? Zajrzyj do przepisu Darii na pieczonego dorsza z pesto i ryżem jaśminowym!


Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
Zobacz, jak przygotować pesto z prażonej dymki! Z dodatkiem świeżych ziół i orzechów, doskonale podkreśla smak młodego bobu.

Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
Wykorzystaj pomysł Karola Okrasy na lizaki z łososia z pieczonymi ziemniakami w pesto. Danie doskonałe dla dzieci!


Zobacz przepisy
na święta
- Pasztet z ciecierzycy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Babeczki waniliowe – przepis
- Marmolada z fig i wanilii
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Gravlax z tartymi buraczkami
- Pasztet z dzika
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Muffinki wielkanocne
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Jajko pieczone w awokado
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Pascha
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1857 dni temu
Przepis wypróbowany i właśnie spałaszowany! Co prawda zamiast pistacji miałem w domu nerkowce i użyłem gotowej cebulki, ale i tak wyszło super. Pesto trafia do ulubionych :) !
odpowiedz
2240 dni temu
ile to ma kalorii?
odpowiedz