zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • sito
  • ręcznik papierowy
  • tarkę o drobnych oczkach

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY PESTO

Dymkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni lekko rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i długo podsmażamy na wolnym ogniu, aż się wysuszy i uzyska słomkowy kolor.

Paprykę pokrojoną w kostkę łączymy w miseczce z delikatnie zmiażdżonymi pistacjami, drobno posiekanym czosnkiem i posiekaną rukolą.

Całość posypujemy serem startym na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy oliwę – tyle, by uzyskać konsystencję salsy – i uprażoną cebulę, odsączaną kolejno na sicie i papierowym ręczniku. Mieszamy.

Krok 2: PRZYGOTOWYJEMY GRZANKI

Ciabattę kroimy wzdłuż na 5 kromek, następnie podsmażamy je na patelni, na której smażyła się cebula.

Krok 3: UKŁADAMY SKŁADNIKI NA TALERZU

Paprykę pokrojoną w paski układamy na płaskim talerzu. Rukolę skrapiamy w misce oliwą, mieszamy i wykładamy na talerz.

Burratę odsączamy i układamy na rukoli. Na połowę gorących grzanek ścieramy grana padano, drugą połowę nacieramy czosnkiem. Grzanki układamy na talerzu.

Porcję pesto nakładamy na burratę i na grzanki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    189 dni temu
    ile to ma kalorii?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram