Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
Krok 1: Suszymy cebulę
Pokrojone w piórka dymki przesmażamy na patelni z olejem na ciemnobrązowy kolor – nie wolno ich przypalić, jedynie maksymalnie wysuszyć. Pokrojony drobno boczek wysmażamy na patelni, aż będzie chrupiący. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i studzimy. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg), prażymy orzechy przez 10-15 minut. Studzimy je i kruszymy.
Krok 2: Przygotowujemy pesto
Ostudzone wiórki cebulowe drobno siekamy. Dodajemy boczek, posiekany świeży estragon i natkę pietruszki, pokruszone orzechy laskowe, posiekany ząbek czosnku, starty ser. Wszystko polewamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Bób gotujemy do miękkości, odcedzamy, lekko studzimy. Kiedy jest jeszcze lekko ciepły, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Młody bób jemy razem z łupinkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Krokiety z mięsem
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pieczona ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Śledź w oleju
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Makowiec japoński
- Mini burgery
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Spaghetti carbonara
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)