Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
Krok 1: Suszymy cebulę
Pokrojone w piórka dymki przesmażamy na patelni z olejem na ciemnobrązowy kolor – nie wolno ich przypalić, jedynie maksymalnie wysuszyć. Pokrojony drobno boczek wysmażamy na patelni, aż będzie chrupiący. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i studzimy. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg), prażymy orzechy przez 10-15 minut. Studzimy je i kruszymy.
Krok 2: Przygotowujemy pesto
Ostudzone wiórki cebulowe drobno siekamy. Dodajemy boczek, posiekany świeży estragon i natkę pietruszki, pokruszone orzechy laskowe, posiekany ząbek czosnku, starty ser. Wszystko polewamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Bób gotujemy do miękkości, odcedzamy, lekko studzimy. Kiedy jest jeszcze lekko ciepły, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Młody bób jemy razem z łupinkami.
Zobacz podobne
przepisy
Bób z boczkiem
Wykorzystaj sezon na bób i przygotuj pyszne i łatwe danie – bób z boczkiem i ziemniakami!
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki
Stwórz wyszukane danie, przygotowując gęś w sosie musztardowym z dodatkiem nietypowej sałatki z bobu i marchewki.
Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami
Jeśli cenisz orientalne smaki, dowiedz się, jak przygotować kaczkę z sosem hoisin, smażonym makaronem i warzywami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
- Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
- Zupa pomidorowa z bazylią
- Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
- Prosta zapiekanka z brukselką
- Sałatka z bobu z prażoną cebulką
- Burrata z pesto z rukoli
- Makaron z pesto z bobu
- Zielony falafel burger
- Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Blondie z nerkowcami i białą czekoladą
- Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Wiśniowy Sad
- Kremowa zupa pomidorowa z papryką
- Pstrąg z grzybami
- Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
- Steki z kapusty
- Małe serniczki kawowe
- Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
- Sałatka z makaronem i kurczakiem
- Chutney z pomidorów i mango
- Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)