Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

Krok 1: Suszymy cebulę

Pokrojone w piórka dymki przesmażamy na patelni z olejem na ciemnobrązowy kolor – nie wolno ich przypalić, jedynie maksymalnie wysuszyć. Pokrojony drobno boczek wysmażamy na patelni, aż będzie chrupiący. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i studzimy. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg), prażymy orzechy przez 10-15 minut.  Studzimy je i kruszymy.

Krok 2: Przygotowujemy pesto

Ostudzone wiórki cebulowe drobno siekamy. Dodajemy boczek, posiekany świeży estragon i natkę pietruszki, pokruszone orzechy laskowe, posiekany ząbek czosnku, starty ser. Wszystko polewamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Bób gotujemy do miękkości, odcedzamy, lekko studzimy. Kiedy jest jeszcze lekko ciepły, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Młody bób jemy razem z łupinkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Bób z boczkiem

Wykorzystaj sezon na bób i przygotuj pyszne i łatwe danie – bób z boczkiem i ziemniakami!

Bób z boczkiem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki

Stwórz wyszukane danie, przygotowując gęś w sosie musztardowym z dodatkiem nietypowej sałatki z bobu i marchewki.

Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:10 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!