Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy ziemniaki
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Z boczku usuwamy skórę i kroimy w kostkę. Bób obieramy z łupinek. Cząber myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20-25 minut, aż będą miękkie.
Krok 2: Gotujemy bób
W międzyczasie cebulę i boczek podsmażamy na roztopionym maśle aż do zeszklenia. Posypujemy mąką i dusimy przez 1 minutę, mieszając. Rozcieńczamy odrobiną wody, dobrze przy tym mieszając. Zagotowujemy i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy bób i cząber, przyprawiamy i gotujemy pod przykryciem przez 20-30 minut.
Krok 3: Podajemy ziemniaki z bobem
Ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do odparowania. Bób doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami
Jeśli cenisz orientalne smaki, dowiedz się, jak przygotować kaczkę z sosem hoisin, smażonym makaronem i warzywami.
Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki
Stwórz wyszukane danie, przygotowując gęś w sosie musztardowym z dodatkiem nietypowej sałatki z bobu i marchewki.
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym
Pieczona ryba skąpana w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw. Wyjątkowy smak Tajlandii w polskim wydaniu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Sernik krakowski
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny makowiec
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2690 dni temu
To danie mocno przywiera do garnka :( chyba przez mąkę. Jak można temu zapobiec? Dodawałam wody odrobinę i tak zrobiła mi się papka :(
odpowiedz
2689 dni temu
Danie należy kontrolować, co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu :)
2365 dni temu
To proste, nie dodawaj mąki bo wcale nie jest potrzebna :)
2720 dni temu
Czym można zastąpić cząber?
odpowiedz
2720 dni temu
Cząber można wymienić na pietruszkę, majeranek, a nawet tymianek :)
2720 dni temu
Dziękuję za pomoc :)