Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy ziemniaki
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Z boczku usuwamy skórę i kroimy w kostkę. Bób obieramy z łupinek. Cząber myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20-25 minut, aż będą miękkie.
Krok 2: Gotujemy bób
W międzyczasie cebulę i boczek podsmażamy na roztopionym maśle aż do zeszklenia. Posypujemy mąką i dusimy przez 1 minutę, mieszając. Rozcieńczamy odrobiną wody, dobrze przy tym mieszając. Zagotowujemy i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy bób i cząber, przyprawiamy i gotujemy pod przykryciem przez 20-30 minut.
Krok 3: Podajemy ziemniaki z bobem
Ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do odparowania. Bób doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami
Jeśli cenisz orientalne smaki, dowiedz się, jak przygotować kaczkę z sosem hoisin, smażonym makaronem i warzywami.
Gęś w sosie musztardowym z sałatką z bobu i marchewki
Stwórz wyszukane danie, przygotowując gęś w sosie musztardowym z dodatkiem nietypowej sałatki z bobu i marchewki.
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym
Pieczona ryba skąpana w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw. Wyjątkowy smak Tajlandii w polskim wydaniu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Placek z rabarbarem
- Saksońska zupa ziemniaczana
- Ryż basmati z kurczakiem w sosie pomarańczowym
- Makaron z musem jabłkowym
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Sałatka z bobu z prażoną cebulką
- Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem
- Gryczane pierogi z bobem
- Pizza bianca z kurkami
- Omlet z cukinią i bobem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu
- Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
- Pieczony kalafior z sosem tahini, granatem i pistacjami
- Lizaki czekoladowo-truskawkowe
- Przecier z marchewki
- Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
- Ciasto z gruszkami – przepis
- Ciasto na pizzę
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Faszerowana pizza z grilla
- Spaghetti z królikiem
- Fondant czekoladowy – lava cake
- Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta
- Babka z herbatą matcha
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Grillowany schab z brzoskwiniową salsą
- Guacamole
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2672 dni temu
To danie mocno przywiera do garnka :( chyba przez mąkę. Jak można temu zapobiec? Dodawałam wody odrobinę i tak zrobiła mi się papka :(
odpowiedz
2671 dni temu
Danie należy kontrolować, co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu :)
2348 dni temu
To proste, nie dodawaj mąki bo wcale nie jest potrzebna :)
2702 dni temu
Czym można zastąpić cząber?
odpowiedz
2702 dni temu
Cząber można wymienić na pietruszkę, majeranek, a nawet tymianek :)
2702 dni temu
Dziękuję za pomoc :)