Bób z boczkiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Gotujemy ziemniaki

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Z boczku usuwamy skórę i kroimy w kostkę. Bób obieramy z łupinek. Cząber myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20-25 minut, aż będą miękkie.

Krok 2: Gotujemy bób

W międzyczasie cebulę i boczek podsmażamy na roztopionym maśle aż do zeszklenia. Posypujemy mąką i dusimy przez 1 minutę, mieszając. Rozcieńczamy odrobiną wody, dobrze przy tym mieszając. Zagotowujemy i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy bób i cząber, przyprawiamy i gotujemy pod przykryciem przez 20-30 minut.

Krok 3: Podajemy ziemniaki z bobem

Ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do odparowania. Bób doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    443 dni temu
    To danie mocno przywiera do garnka :( chyba przez mąkę. Jak można temu zapobiec? Dodawałam wody odrobinę i tak zrobiła mi się papka :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    442 dni temu
    Danie należy kontrolować, co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu :)
  • Gość Agata Gość Agata
    118 dni temu
    To proste, nie dodawaj mąki bo wcale nie jest potrzebna :)
  • annie annie
    473 dni temu
    Czym można zastąpić cząber?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    473 dni temu
    Cząber można wymienić na pietruszkę, majeranek, a nawet tymianek :)
  • annie annie
    472 dni temu
    Dziękuję za pomoc :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram