zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender
  • tarkę o drobnych oczkach

Krok 1: Przygotowujemy pesto

Kwiat brokułu kroimy na małe różyczki, odkładamy je na bok. Pokrojoną w kostkę łodygę brokułu łączymy w naczyniu blendera z rozgniecionym czosnkiem, filetami anchois, pistacjami, natką pietruszki i serem startym na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy oliwę i świeżą bazylię, blendujemy całość na jednolitą masę.

Krok 2: Gotujemy makaron

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.

Krok 3: Przygotowujemy chlebową posypkę

Pokruszony czerstwy chleb, ser i świeżą bazylię mielemy za pomocą blendera, aż do uzyskania drobnej posypki.

Krok 4: Blanszujemy brokuł

Różyczki brokułu blanszujemy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy makaron, podlewamy go odrobiną wody z gotowania i skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3: Podajemy makaron

Niewielką ilość pesto wykładamy na spód talerza, na którym umieszczamy porcję makaronu. Na wierzch wykładamy kolejną porcję pesto, a całość posypujemy chrupkim chlebkiem.

Makaron dekorujemy listkami bazylii i pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram