Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: Przygotowujemy pesto
Kwiat brokułu kroimy na małe różyczki, odkładamy je na bok. Pokrojoną w kostkę łodygę brokułu łączymy w naczyniu blendera z rozgniecionym czosnkiem, filetami anchois, pistacjami, natką pietruszki i serem startym na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy oliwę i świeżą bazylię, blendujemy całość na jednolitą masę.
Krok 2: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.
Krok 3: Przygotowujemy chlebową posypkę
Pokruszony czerstwy chleb, ser i świeżą bazylię mielemy za pomocą blendera, aż do uzyskania drobnej posypki.
Krok 4: Blanszujemy brokuł
Różyczki brokułu blanszujemy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy makaron, podlewamy go odrobiną wody z gotowania i skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3: Podajemy makaron
Niewielką ilość pesto wykładamy na spód talerza, na którym umieszczamy porcję makaronu. Na wierzch wykładamy kolejną porcję pesto, a całość posypujemy chrupkim chlebkiem.
Makaron dekorujemy listkami bazylii i pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka gyros
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Śledź w oleju
- Burek ze szpinakiem
- Przekąski sylwestrowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Klasyczna sałatka grecka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Mini burgery
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
2403 dni temu
Czy da się czymś zastąpić anchois? Niestety żona jest uczulona na wszelkie rybne składniki :(
Odpowiedz
2403 dni temu
Użyj kaparów! :)
2403 dni temu
ho ho, tak szybko odpisujecie, dziękuję :) Brawo Wy :))
2403 dni temu
Robimy co w naszej mocy! :)
2171 dni temu
Może słony i odsaczony plat sledziowy..w koncu anchois to tez śledziki.
2602 dni temu
Karol a czy potrafisz zrobić pesto z pistacji?
Odpowiedz
2602 dni temu
Ewo, w tym przepisie Karol wykorzystał pesto z pistacji https://kuchnialidla.pl/pieczony-kurczak-z-musem-z-baklazana-i-pesto. Zachęcamy do obejrzenia :)