Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: Przygotowujemy pesto
Kwiat brokułu kroimy na małe różyczki, odkładamy je na bok. Pokrojoną w kostkę łodygę brokułu łączymy w naczyniu blendera z rozgniecionym czosnkiem, filetami anchois, pistacjami, natką pietruszki i serem startym na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy oliwę i świeżą bazylię, blendujemy całość na jednolitą masę.
Krok 2: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.
Krok 3: Przygotowujemy chlebową posypkę
Pokruszony czerstwy chleb, ser i świeżą bazylię mielemy za pomocą blendera, aż do uzyskania drobnej posypki.
Krok 4: Blanszujemy brokuł
Różyczki brokułu blanszujemy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy makaron, podlewamy go odrobiną wody z gotowania i skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3: Podajemy makaron
Niewielką ilość pesto wykładamy na spód talerza, na którym umieszczamy porcję makaronu. Na wierzch wykładamy kolejną porcję pesto, a całość posypujemy chrupkim chlebkiem.
Makaron dekorujemy listkami bazylii i pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
Szybkie w wykonaniu danie na każdą okazję – łatwy makaron z porem i pesto z orzechów włoskich!
Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!
Pierś w panierce serowej z sosem pesto
Ciekawy pomysł na przyrządzenie piersi kurczaka. Aromatyczny makaron z pesto pasuje do niej idealnie.
Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Sernik piernikowy
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
2080 dni temu
Czy da się czymś zastąpić anchois? Niestety żona jest uczulona na wszelkie rybne składniki :(
odpowiedz
2080 dni temu
Użyj kaparów! :)
2080 dni temu
ho ho, tak szybko odpisujecie, dziękuję :) Brawo Wy :))
2080 dni temu
Robimy co w naszej mocy! :)
1849 dni temu
Może słony i odsaczony plat sledziowy..w koncu anchois to tez śledziki.
2280 dni temu
Karol a czy potrafisz zrobić pesto z pistacji?
odpowiedz
2280 dni temu
Ewo, w tym przepisie Karol wykorzystał pesto z pistacji https://kuchnialidla.pl/pieczony-kurczak-z-musem-z-baklazana-i-pesto. Zachęcamy do obejrzenia :)